knihomolka_eli knihomolka_eli komentáře u knih

Záhadné vraždy v internáte Záhadné vraždy v internáte Lucinda Riley

Od Luciny Riley mám prečítaných už veľa kníh, tu sa jednalo o iný žáner, no opäť dokázala, že bola úžasná spisovateľka s veľkým rozprávačským talentom.

Jazz, ktorá chcela seknúť s prácou na polícii, sa rozhodla prijať prípad záhadného úmria chlapca na internáte. Pribudnú aj ďalšie záhadné úmrtia a Jazz hľadá to, čo ich spája. Musí načrieť aj do hlbokej minulosti a temných tajomstiev internátnej školy. Okrem toho rieši aj svoje súkromné problémy.

Lucinda opäť skvele opísala postavy, až som mala pocit, že sú úplne reálne. Čo sa týka vraha a motívu, odhalila som oboje dosť skoro, asi v polovici knihy, no tentokrát mi to vôbec neprekážalo. Čakala som, či sa moje tipy potvrdia, zaujímali ma aj osudy postáv, ktoré v knihe vystupovali a aj vyriešenie ich ,,tajomstiev".

Knižka ma veľmi bavila, prečítala som ju behom dňa, bolo ju ťažko pustiť z rúk.

03.01.2023 5 z 5

Nahá pravda Nahá pravda Vi Keeland

Knižky od tejto autorky ma veľmi bavia. Vždy si pri nich oddýchnem. Nesklamala ma ani táto knižka.

Layla bola sympatickou hlavnou hrdinkou, samozrejme aj Grey. Páčila sa mi aj Greyova blízka, Etta, bola fakt podarenou žienkou. Keelandová opäť vymyslela zaujímavú zápletku. Malá Ella bola úžasná.
Hviezdičku dole dávam len za Olivera a nedoriešenú vec s ukradnutými peniazmi...čakala som, že aj o tomto sa dozvieme viac. Škoda, že sa romu autorka nepovenovala, lebo ma začiatok, ktorý sa točil aj okolo Laylinej práce ma bavil.

28.12.2022 4 z 5

Manželka a vdova Manželka a vdova Christian White

Super knižka. Od autora ma bavila aj Nezvestná, ale táto ju predbehla.
V knižke sa striedajú kapitoly dvoch žien -manželky a vdovy.
Kate je vo svojom živote dosť odkázaná na svojho manžela, nevie si predstaviť život bez neho. Jedného dňa Kate aj so svojou dcérou čakajú na letisku Johna, ktorý sa má vrátiť zo služobnej cesty z Londýna. Z lietadla ale nevystupuje. Kate zistí, že už 3 mesiace nepracuje. Kto je vlastne jej manžel? A čo sa s ním stalo?

Abby pracuje v supermarkete. Jej záľubou je preparovanie zvierat. Celé dni sa stará o svoje deti a muža Raya. Abby však o svojom manželovi zisťuje veci, s ktorými si nevie vôbec poradiť. Osloví aj svoju priateľku - policajtku. Pozná vôbec Raya? Kto je muž, ktorého si vzala?

Cesty oboch žien sa však nečakane skrížia. A teda výusti to do riadnej scény.
Čo všetko sme ochotní spraviť pre svojich najbližších? A akými ľudmi sa pre nich dokážeme stať?

Knihu som čítala jedným dychom. Za mňa naozaj skvelá a napínavá. Netipla by som správne nič, ani keby som ako chcela. Autor všetky informácie dávkuje postupne. A potom...
Po tom všetkom som si prečítala autorov doslov, kde píše, že jeho cieľom bolo v podstate prinútiť čitateľa zmätene prevracať strany naspäť a zamýšľať sa čo prehliadol....a ja som skutočne v istom bode prestala čítať, začala som prevracať strany naspäť a potrebovala som pár sekúnd na spracovanie toho, čo sa vlastne udialo a ako sa autor s čitateľom dokonale zahral. A toto nedokáže každý autor. Mimochodom určite ho nečítajte skôr, aj autor vás bude varovať, je tam plno spojlerov. Autorova manželka mu pomohla vymyslieť, kto bude vrah a autor to napísal neskutočne dobre. Dúfam, že sa podobnej spolupráce od nich ešte dočkáme a super sú aj autorove poďakovania, zas som sa z chuti zasmiala :)

17.11.2022 5 z 5

Korisť Korisť Arne Dahl (p)

Nemôžem si pomôcť, ale prvý diel ma chytil trochu viac. Tu som sa síce dozvedela ďalšie info k prípadu, ktorý sa ťahá oboma časťami, ale miestami to bolo príliš prekombinované a až neuveriteľne zamotané.
Začiatok bol trošku chaotický, ale potom ma to zasa chytilo.
Molly a Sam sa skrývajú v horách. Pomáhajú Dear s riešením prípadu, ktorý je spätý s ňou aj so Samom. Sam je obvinený z vecí, ktoré nespáchal a teda mu neostáva nič iné, než utekať pred zákonom. Samotné vyšetrovanie a aj záver boli napínavé, dúfala som, že to neskončí zle, no zrejme mi trošku vadilo, že sa vlastne prekrývajú dva prípady a to občas vytvára zmätok. Koniec ostal otvorený a preto určite prečítam aj ďalšiu časť.
Tiež mi nejako nesadol preklad. Sam si sústavne ,,nazúval" topánky a mňa neskutočne iritovalo, že prekladateľka ani raz nepoužila výraz ,,obúval" a stále som sa v duchu modlila, aby si preboha už tú obuv nemenil :D

17.11.2022 3 z 5

Strážca džajpurských tajomstiev Strážca džajpurských tajomstiev Alka Joshi

Umelkyňa s henou bola veľmi dobrá knižka, no druhé pokračovanie sa mi páčilo ešte viac. Nevedela som ho pustiť z rúk.

Znovu sa ocitáme v Indii s Lakšmí. Ubehlo 12 rokov a kapitoly Lakšmí a Malika nám približujú, čo sa za tých 12 rokov udialo a zároveň, čo sa deje v súčasnosti.
Z Malika vyrástol veľmi šikovný mladý muž, ktorý sa nebojí postaviť za pravdu a spravodlivosť. Tiež ma bavil jeho súkromný život. A keďže aj ten sa trošku zamotával, potešilo ma, ako sa zachoval v rozhodujúcich momentoch.
Lakšmí sa vydala za doktora Kumara a riadi Liečebnú záhradu. S výberom Malikovej partnerky nie je veľmi spokojná. No na Lakšmí sa dá obdivovať aj to, že si vie priznať chybu a ospravedlniť sa za ňu aj iným. V tejto knižke taktiež znovu preukáže svoju odvahu a že má srdce na pravom mieste.
Veľmi sympatické boli aj ostatné postavy: priatelia Lakšmí - Kánta a Manu, jej manžel, vdova Nimmí a veľmi zaujímavá a múdra postava bola aj Mahárání Indirá (páčilo sa mi, aká bola spravodlivá a dôvtipná).
Záver ma potešil. Niektoré postavy dostali to, čo si zaslúžili a niektoré možno aj s priveľkým prídavkom. No tak to v živote býva, občas sa popálime aj pri svojich najbližších.

Knižka približuje život v Indii v 2. polovici 20.storočia. Bola skvelá a teším sa na ďalšie knižky od autorky. Oceňujem aj zoznam postáv, preklad slovíčok a recepty v závere :)

16.11.2022 5 z 5

Kolaps Kolaps B. A. Paris (p)

Mladá učiteľka Cass sa počas búrky ponáhľa domov. Vyberie si kratšiu opustenú cestu cez les. Zrazu si na tejto odľahlej ceste všimne zaparkované auto a ženu, ktorá v ňom sedí. Zvažuje, či zastať a prípadne ponúknuť pomoc. No nakoniec sa rozhodne nevystúpiť z auta.

Na druhý deň sa dozvie, že táto žena bola zavraždená. Cass zaplavia výčitky svedomia a dookola si vyčíta, či mohla tomuto činu zabrániť.

Čoskoro jej na pevnú linku začína volať anonym, ktorý sa neozýva, v telefóne je ticho...videl ju vtedy vrah? Volá jej on?

Okrem tohto všetkého sa Cass začína stávať, že zabúda aj na bežné veci, výpadky pamäte sú stále častejšie. Stará sa o ňu jej manžel, pomôcť sa jej snaží aj jej priateľka Rachel, ale aj tak má Cass pocit, že sa načisto zo všetkého zblázni.

Knižku Kolaps som čítala v podstate jedným dychom, nevedela som sa od nej odtrhnúť. Dej bol napínavý a ja som bola zvedavá na rozuzlenie všetkých problémov Cass.

Pri čítaní prvých kapitol som sa zamýšľala nad tým, ako by som zareagovala ja. Cass bola dosť odvážna, ja by som sa asi neodvážila ani na to, čo bola ochotná spraviť ona. Asi máloktorá žena a možno aj muž, by si trúfol zastaviť autu na totálne opustenej lesnej ceste počas búrky, ktorá nie je ani osvetlená, ani tam nie je mobilný signál.

Od polovice knihy som ohľadom problémov Cass čo-to začínala tušiť, niečo sa aj v závere potvrdilo, ale celá pravda ma šokovala asi tak ako samotnú Cass. Ľudská závisť, pocit krivdy a túžba po bohatstve vedia človeka zmeniť na nepoznanie...a zistenie, kto bol skutočným vrahom ma prekvapilo (tip na vraha som mala iný). Na mieste Cass by som mala rovnaké pocity a tiež by som sa cítila ako totálny blázon.

Autorkin štýl písania mi neskutočne sadol a určite si prečítam ďalšie knižky, ktoré napísala.

31.10.2022 4 z 5

Ženy zo zámku Lafayette Ženy zo zámku Lafayette Stephanie Dray

(SPOILER) Knižku Ženy zo zámku Lafayette radím k mojim top knihám tohto roka. Je brilantne napísaná a jej čítanie je skutočným čitateľským zážitkom.

Hlavné hrdinky sú 3 silné ženy, ktoré si hneď zamilujete a držíte im palce vo všetkom, do čoho sa pustia.
Knižka patrí k hrubším, no keď sa začítate, uvedomíte si, že by vám nevadilo, keby tých strán mala ešte viac :)
Veľmi oceňujem autorkine opisy dôb, v ktorých hlavné hrdinky žili. Napísaniu tejto knihy muselo predchádzať neskutočné úsilie pri spoznávaní dejín a historických udalostí. Oceňujem taktiež autorkine poznámky v závere, kde sa dozvieme kedy, v čom a ako sa držala historických faktov, kedy niečo trošku posunula a tiež, čo do príbehu vymyslela ona.

Hlavné postavy - Adrienne, Beatrice a Marthe nespája len ženská sila a odhodlanie podielať sa na lepšom zajtrajšku, ale aj samotný zámok Lafayette, s ktorým boli späté ich životy.

Adrienne - šľachtičná z 18.storočia vstúpi do manželstva s markízom de Lafayette, nestáva sa mu len manželkou, ale aj politickou partnerkou v boji za americkú nezávislosť. Bola veľkou oporou svojmu manželovi, podporovala jeho presvedčenie a stála pri ňom aj v najťažších časoch francúzskej revolúcie, kde bola v nebezpečenstve aj ona sama a taktiež celá ich rodina, ktorej životy boli ohrozené gilotínou.

Príbeh tejto dvojice bol veľmi zaujímavý. Adrienne okúsila veľa problémov (aj súkromných), vždy ich ale vyriešila so cťou. Neskutočne inšpiratívny príbeh.

Beatrice - žila počas 1.aj 2.svetovej vojny. No kapitoly z jej života sa zameriavajú na obdobie prvej svetovej vojny. Z herečky sa stane manželka vplyvného muža Willieho Chanlera. Keď bol jej muž ťažko ranený a vycestovala za ním, vnímala hrôzy vojny vo Francúzsku a taktiež zažívala rôzne manželské problémy, s ktorými sa musela vysporiadať. V zámku Lafayette založila školu a sirotinec. Pomáhala deťom a často pomáhala iným na úkor času so svojimi vlastnými deťmi. Snažila sa presvedčiť Ameriku, aby začala konať a postavila sa na stranu toho, čo je správne.

Pri Beatricinom príbehu sa musím opakovať, bol veľmi inšpiratívny. Bola to inteligentná a empatická žena. Čakala by som iný záver jej príbehu a asi by som jej ho aj priala...no zrejme bolo všetko presne tak, ako byť malo :)

Poslednou hlavnou postavou bola Marthe, ktorej príbeh sa odohráva počas 2.svetovej vojny. Marthe sa taktiež dotknú následky vojny. Možno aj vďaka nej pristúpi na veci, na ktoré by skôr nepristúpila a vďaka tomu nájde svoje šťastie. Angažuje sa v pomoci židovským deťom a veľakrát ohrozuje aj svoj vlastný život.

V tejto knižke nájdete momenty, pri ktorých sa schuti zasmejete, no aj také pri ktorých si poplačete. Zároveň obdivujete odvahu, silu a múdrosť hlavných hrdiniek. Ku knižke sa budem určite rada vracať a rozhodne na ňu tak skoro nezabudnem.

Na záver prikladám citáty, myšlienky z knižky, ktorými by sme sa mali riadiť všetci a snáď by skutočne boli zajtrajšky krajšie:

,,Nikdy nebuďte neutrálni, keď ide o dobro a zlo."

,,Všetci sme si rovní. Sme ľudské bytosti. Všetci si zaslúžime súcit a spravodlivé zaobchádzanie. Všetci sme schopní milovať a prejavovať odvahu."

24.10.2022 5 z 5

Tri želania Tri želania Angela Marsons

(SPOILER) Do tejto knižky som šla asi s príliš veľkými očakávaniami. Čakala som oddychovku, s nádychom romantiky a humoru. Anotácia vyzerala perfektne, ale podľa mňa znie lepšie, než bol samotný príbeh. Napriek tomu sa čítala rýchlo a kamarátstvo troch hlavných hrdiniek bolo super.

Tri priateľky skúsia zo srandy kúzlo na prilákanie toho, po čom veľmi túžia.
Cher túži po tom, aby si ju všimol jej šéf, Sarah po tom, aby mala dieťa svojho milenca a ich vzťah tým pádom nabral iný smer a Deb si praje,aby zmizla jej svokra, ktorá plánuje Debinu a Markovu svadbu podľa seba a nie podľa priania nevesty.

Čakala som síce dačo trošku iné, no želania troch priateliek sa v podstate splnili, akurát nie doslovne. Život každej sa začne uberať iným smerom,než mali dovtedy.

Veľmi sa mi páčili ich babské večery. Cher a Sarah spravili v závere dobré rozhodnutia...i keď som sa dlho čudovala po čom ich srdcia pištia, mne nejako ich vysnené typy mužov nesadli. A záver s Deb bol trošku klišé, no na druhej strane by to tak malo byť.

Knižku hodnotím na 3/5, no musím priznať, že som rada, že šlo o výpožičku z knižnice. Jej čítanie neurazilo, ale čítala som aj podstatne lepšie z toho žánru.

30.09.2022 3 z 5

Dedičkin sľub Dedičkin sľub Sarah E. Ladd

Amelia Barrettová sľúbi umierajúcej priateľke, že sa postará o jej práve narodené dieťatko. Amelia sa má vydávať, no jej snúbenec absolútne nesúhlasí s tým, aby sa o malú Lucy starala aj po svadbe. V tom čase sa vráti domov otec malej Lucy, kapitán Graham Sterling, ktorý bojuje vo vojne. Prvýkrát stretáva svoju dcéru a začne jej hľadať opatrovateľku. Sám ale dobre vie, že najlepšou voľbou je Amelia, ktorá Lucy očividne ľúbi ako vlastnú dcéru. Amelia sa nevie zmieriť s tým, že by mala o Lucy prísť a tak plánuje zrušiť svoje zasnúbenie a požiadať kapitána Grahama, aby si ju urýchlene vzal za manželku.

No príde nečakaná vec, ktorá silno zasiahne Grahama aj Ameliu. Musia čeliť náročnej skúške a správne sa rozhodnúť, aby ochránili životy svojich najbližších.

Knižka bola príjemnou romantickou oddychovkou. Nechýbal ani kúsok napätia. Bola som zvedavá, ako zápletka dopadne a aj kto je za ňou, keďže podozrivých bolo viac. Postavy boli veľmi dobre vykreslené, niektoré prekvapili v pozitívnom zmysle, niektoré v negatívnom. Knižka sa čítala sama. Teším sa na 2.diel :)

12.09.2022 5 z 5

Temný stín Temný stín Sylvain Reynard

(SPOILER) Príbeh Raven a Princa pokračuje. A je v ňom opäť všetko, čo som čakala: láska, vášeň, napätie, akcia.
Knižka sa čítala sama, rovnako ako predchádzajúca.

Po tom, čo Princ pripraví pre Raven ,,darček", je len na nej ako s démonom svojej minulosti naloží. Je ale ona tým človekom, ktorý o tom rozhodne? Raven dýcha naďalej na krk vyšetrovateľ Batelli, ktorý túži prísť na koreň záležitosti ukradnutých diel z Uffizy. Okrem toho Raven rieši vzťah so svojou sestrou. A Princ sa ani nenazdá a je v centre niekoľkých problémov. Okrem toho, že mu na krk dýcha silný nepriateľ upírov, musí čeliť aj zrade z vnútra.

Záver bol napínavý a mám po ňom v hlave toľko nevypovedaných otázok, že skutočne musím siahnuť hneď po záverečnej časti.

16.08.2022 5 z 5

Nezvestná Nezvestná Christian White

Za Kim - učiteľkou fotografovania príde cez prestávku muž, ktorý pátra po zmiznutom dvojročnom dievčatku z minulosti. Tento muž je presvedčený, že práve Kim je tým dievčatkom. Kim si najskôr myslí, že došlo k totálnemu omylu, ale pochybnosti ju stále viac a viac nahlodávajú. Keď jej predostrie aj dôkazy, ktoré sú veľmi uveriteľné, vydá sa s ním na cestu poznania svojej minulosti.

Musí byť absolútne šokujúce a zničujúce v dospelosti zistiť, že je človek unesený. Kimin celý život sa obráti naruby a začína mať pocit straty vlastnej identity. V jej mysli sa vynárajú rôzne otázky: Kto sú jej rodičia? Uniesli ju? A kto je vlastne ona? Je Sammy?

V knižke sa striedajú kapitoly z minulosti, z času Kiminho zmiznutia a kapitoly z prítomnosti, z Kiminej cesty za pravdou.

V tejto knižke nájde čitateľ všetko, únos, pocity členov rodiny zmiznutej, túžbu nájsť ju a u niektorých túžbu zabudnúť, veľkú dávku toleranie k pocitom iných - pretože každý z nás preživa situácie inak, no aj pošahanú sektu a ľudí ktorých absolútne zmanipulovala, LGBT tému, dobrú zápletku a prekvapivý záver. Ten ma naozaj prekvapil, medzi mojimi podozrivými toto meno nefigurovalo.
Knižka sa mi páčila a odporúčam ju :)

27.06.2022 4 z 5

Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

(SPOILER) Feyra sa ocitá naspäť na Jarnom dvore. Pokúša sa splietať intrigy, narušiť chod Tamlinovho dvora a dostať sa k informáciám, ktoré môžu byť dôležité v príprave pred prichádzajúcou vojnou.
Keď splní svoje poslanie a konečne sa dostane naspäť do svojho domova, čaká ju aj jej priateľov náročná úloha. Porazia Hybern, aj keď ich armády sú podstatne väčšie a majú aj silu Kotla?

Tretí diel sa mi absolútne páčil, za mňa DOKONALÝ, rovnako ako predchádzajúce dva. Táto séria sa definitívne stala mojou srdcovkou, najlepšia fantasy séria, akú som čítala.
Bavilo ma všetko od Feyrinho pobytu na Tamlinovom dvore až po rozhodujúcu bitku.
Väčšinu armád, ktoré im prišli na pomoc som čakala, ale aj tak pre mňa nastalo jedno veľké prekvapenie, keď sa k nim pripojila flotila. Miestami som bola aj dojatá. A celkovo, naozaj sa vyskytlo v knižke pár momentov, ktoré som vôbec nečakala. Záver bol veľmi napínavý. Chvíľami som ani nedýchala.
Rhys a Feyra boli dokonalý pár a všetkých som si tak obľúbila, že ma aj mrzelo, že za chvíľu doposiaľ vydané knihy z tejto série dočítam.
Ale určite sa budem k týmto knižkám pravidelne vracať, pretože svet Férov ma baví a je to celé neskutočne dobre vymyslené a poprepájané.
Tiež sa mi páči, že autorka vedela odhadnúť, kedy už stačí a nepísala priveľa kníh s rovnakými hlavnými postavami, lebo hoci mi ako hlavné postavy budú chýbať, zrejme by ma ďalšími knižkami prestali baviť. Takto odhadla presne tú správnu mieru :)
Všetky knižky tejto série odporúčam, je to úžasné čítanie.

07.06.2022 5 z 5

Temná Raven Temná Raven Sylvain Reynard

Raven pracuje v galérii Uffizi ako reštaurátorka. Jedného večera sa vracia z večierku, keď sa stane svedkom napadnutia bezdomovca, ktorého pozná. Zastane sa ho a pozornosť útočníkov sa obráti na ňu. Raven sa preberie doma, celá je zmenená (ani kolegovia nechápu jej zázračnej premene a nespoznávajú ju) a nič, čo sa stalo po večierku si nepamätá. Okrem toho zistí aj to, že v práci nebola týždeň a to rovno v čase, keď niekto z galérie ukradol Botticelliho maľby. V očiach polície je teda hlavnou podozrivou. V jej byte sa objaví úplne cudzí muž, ktorý ju varuje pred nebezpečebstvom a žiada ju, aby opustila mesto. A hoci ju varuje niekoľkokrát, Raven ho nepočúva.
Tajomný cudzinec však vie, čo sa s Raven dialo ten týždeň, na ktorý si nepamätá a ako sa spoznávajú, odhaľujú si navzájom svoje tajomstvá. Raven sa ocitá v svete, o ktorom nemala ani poňatia a k tomu všetkému to medzi ňou a Princom iskrí. On má záujem o milenecký vzťah, ona o lásku, je ale niekto ako Princ vôbec schopný ľúbiť? A pominie nebezpečenstvo, ktoré sa rozlieha po Florencii?

Knižka sa mi páčila, úprimne ma prekvapila, nešla som do nej s vysokými očakávaniami. Začiatok sa pomalšie rozbiehal, ale potom už dej naberal správne tempo. A po prečítaní knižky viem skonštatovať aj fakt, že som ešte nečitala erotickejšiu fantasy.
Čo sa týka hlavných postáv, postava Princa bola tajomná, zvláštna a zmyselná. Postupne sa dozvedáme o jeho postavení, minulosti a o tom, prečo sú jeho pohnútky také, aké sú. Raven je postava, ktorá je prešpikovaná dobrom (čo niekomu môže dokonca aj vadiť). Je postihnutá, ale so svojím postihnutím je zmierená a je úžasné ako sa naň pozerá. Hoci pri tých bolestiach,by som asi prijala všetky možné spôsoby vyliečenia. Páčili sa mi aj vedľajšie postavy - Ravenin kolega, suseda, členovia Koncilu, atď. Dej bol napínavý a záver skončil tak,že má človek chuť hneď siahnuť po ďalšej knižke.
Gabrielovo Inferno som nečítala,ale hneď po prečítaní tejto knižky som si celú sériu zohnala a mám v pláne si ju tento rok určite prečítať.

26.05.2022 4 z 5

Tranz Tranz Adam Southward

Knižka Tranz bola napínavá od začiatku do konca. Okrem iného aj veľmi desivá a svojim spôsobom zvrátená.
Hneď v úvode sme svedkami vrážd, ktoré sa odohrávajú za veľmi divných okolností, kde ten, čo drží v ruke vražednú zbraň je tiež len obeťou. Polícia zadrží Victora, ktorého videli svedkovia pri tom, ako bol tiež na mieste činu. Victor je vo väzení a čaká sa na jeho psychologický posudok. Tým je poverený Alex, ktorý spolupracuje aj s ďalšími psychológmi. Preveruje si Victorovu minulosť a odhaluje mrazivé tajomstvá. Zisťuje, do akých extrémov boli psychológovia v minulosti schopní zájsť pri svojich výskumoch. Alex sám pocíti záblesk strachu z Victorovej moci, keď ju okúsi na vlastnej koži. Je ale možné, že Victor využíva sugesciu na to, aby manipuloval so svojimi obeťami? Dokáže ich donútiť spraviť naozaj čokoľvek? A dá sa ho vôbec zastaviť?

Za mňa dobrá knižka, čítala sa rýchlo, zaujímal ma hlavne Victorov motív a spôsob, akým vykonáva to, čo vykonáva. Na mňa pôsobila dosť strašidelne už len predstava, že by niekto naozaj mohol mať takéto schopnosti. Nevadilo mi ani, že koniec ostal čiastočne otvorený, to najdôležitejšie sa uzavrelo, hoci ostali otázniky nad osudmi niektorých postáv.

23.05.2022 4 z 5

Kukolka Kukolka Lana Lux

Knižka Kukolka je útla knižočka a napriek ťažkým témam sa číta rýchlo. Čitateľa totiž ženie zvedavosť, ako to s hlavnou hrdinkou skončí a či sa jej podarí zmeniť svoj osud. Knižku určite odporúčam.

Samira je umiestnená v detskom domove. O ňu a ostatné deti sa ,,starajú" naozaj kruté vychovávateľky, ktoré sa neštítia deti psychicky aj fyzicky týrať. Všetky deti musia dodržiavať absolútne choré a nezmyselné pravidlá a každé porušenie je potrestané. Samirinu najlepšiu kamarátku si adoptuje nemecká rodina. Dostane sa do dobrej rodiny s dobrými podmienkami. Zo svojho nového domova napíše Samire list, že presvedčí svojich adoptívnych rodičov, aby si adoptovali aj ju, aby mohli byť opäť spolu. Samira túži po tom, aby sa to splnilo. Keď sa situácia v domove zas vyostrí, Samira utečie. Dostáva sa do rúk Rockyho, ktorý využíva deti na žobranie a krádeže. Samira sa znovu stáva obeťou, stretáva sa so situáciami,  s ktorými by sa v jej veku nemala a zažíva veľa zlého. Neskôr sa začne živiť pouličným spevom a zaľúbi sa do muža, ktorý si ju všimol. Samira odíde od Rockyho, slepo dôveruje mužovi, ktorý jej vyznáva lásku a sľubuje lepší život. On má však so Samirou tiež úplne iné plány. Samira sa stane prostitútkou a okúsi aj drogy a to, čo s človekom dokážu spraviť. Nech sa v jej živote deje čokoľvek zlé, drží sa svojho sna o živote v Nemecku so svojou priateľkou z detského domova. Podarí sa jej svoj sen splniť?

17.05.2022 5 z 5

Stratená apatekárka Stratená apatekárka Sarah Penner

Knižka Stratená apatekárka sa mi veľmi páčila. Príbeh ma zaujal od prvej strany. A od záveru a celkového rozuzlenia som sa nedokázala odtrhnúť, až kým sa strany ,,neminuli".

Musím sa priznať, že trošku viac ma bavil príbeh z minulosti o tajomnej apatekárke Nelle. Nella zdedila apatekarske remeslo po svojej nebohej matke. Prečo sa ale rozhodla okrem liečív pripravovať aj jedy? A prečo nemieša jedy pre ženy, ale len pre mužov? Aké tajomstvo Nella ukrýva?
Jedného dňa sa Nella spoznáva s 12 ročným dievčaťom, Elizou. Eliza je veľmi zvedavá, zaujíma sa o Nellynu prácu aj o Nellyn život. Spoločne pracujú pri vybavení jednej objednávky, z ktorej sa ale vykľuje veľký problém. Ako sa vyrieši?
Z Nelly a Elizy sa stanú priateľky, ktoré sa vedia obetovať jedna pre druhú. A ja som celý čas netušila, aký koniec bude mať ich príbeh a čo sa z neho nakoniec dozvieme.

Kapitoly z minulosti sú popretkávané súčasným životom Caroline, ktorá má nefunkčné manželstvo. Namiesto toho, aby desiate výročie strávila v Londýne na dovolenke s manželom, prechádza sa londýnskymi uličkami sama. V Temži sa jej podarí nájsť starodávnu fľaštičku a začne pátrať po jej pôvode. Pátranie ju dovedie až k príbehu tajomnej apatekárky, ktorý sa jej postupne odkrýva. Manžel Caroline sa vyberie za ňou do Londýna a snaží sa vzťah všemožne zachraňovať. A Caroline sa dostane aj do veľmi nepríjemnej situácie. Podarí sa jej manželovi zachrániť ich manželstvo? A ako bude pokračovať Carolinin výskum?

Za mňa dobrá knižka, neverila by som, že ide o autorkin debutový román. Určite siahnem aj po ďalších knihách, ktoré napíše.

04.05.2022 5 z 5

Mezi zloději Mezi zloději Adrienne Young

Do tejto knižky som šla s nižšími očakávaniami a milo ma prekvapila.
Matka Fable zomrela pri búrke na mori. Jej otca smrť jej matky hlboko ranila. Po tejto udalosti odvezie Fable na ostrov plný zlodejov a opustí ju. Fable sa musí naučiť postarať sama o seba. Vďaka schopnostiam, ktoré zdedila po svojej mame, sa živí hľadaním kameňov na morskom dne. Predáva ich kupcovi z lode Marigold a snaží sa našetriť dosť peňazí, aby sa dostala do Cerosu a uplatnila si svoje miesto na lodi svojho otca. Jedného dňa sa ale situácia na ostrove zvrtne a Fable ho potrebuje opustiť hneď, v snahe zachrániť svoj život. Prosí Westa, kormidelníka lode Marigold, aby ju odviezol z ostrova. Hoci si chce cestu riadne zaplatiť, ostatní členovia posádky Marigold nie sú nadšení, že by Fable mala cestovať s nimi. Fable sa podarí ujsť z ostrova, podarí sa jej ale nájsť svojho otca? A dá jej miesto po svojom boku? A čo ostatní členovia posádky Marigold?

Knižka sa mi čítala dobre a rýchlo. Bola som zvedavá, ako to s odvážnou Fable dopadne. Jej otec od začiatku knihy nemal moje sympatie a veľmi ich nenapravil ani na záver knihy, hoci tam sa už správal trošku inak. Posádka Marigold mi ale veľmi sadla. Páčil sa mi West, jeho sestra, aj ostatní. Majú svoje problémy a prítomnosť Fable niektore ešte vyhrotí. Páčila sa mi ich súdržnosť. Dočkala som sa aj romantickej zápletky, čo ja môžem.
Najväčším plusom pre mňa bol originálny námet, originálny svet a prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva. More, ostrovy, prístavné mestá, lode...je to prvá fantasy knižka s námorníckou tematikou, ktorú som čítala.
Teším sa na 2.diel, ktorý bude zrejme akčnejší hneď od začiatku a na rozuzlenie celého príbehu Fable a jej partie.

14.04.2022 5 z 5

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Addie žije v dobe, kedy sa musí vydať, aj keď sama nechce. Uteká pred životom, ktorý nechce žiť a modlí sa k bohom, no stane sa, že k tým nesprávnym, k bohom súmraku. Jeden si ju vypočuje, Addie mu dá meno Luc. Uzavrie s ním dohodu, ktorá ju privedie z jedného nešťastia do nespočetného množstva ďalších, ale odmieta sa Lucovi poddať. 300 rokov sa prebíja životom, v ktorom nemá nikoho, kto by si ju pamätal. Až raz vojde do kníhkupectva, kde si ju predavač zapamätá.
Addie začne Henriho vyhľadávať, zaujíma ju, prečo pri ňom jej ,,prekliatie" neplatí. Spoznávajú sa navzájom, Addie mu rozpráva o svojom živote a on jej zas o tom svojom. Obaja urobili chybu. A nevedela som si vybrať, kto z nich väčšiu. Záver bol pekne spracovaný, páčil sa mi aj Addien dôvtip pri formulácii dohody s Lucom.

Príjemne ma prekvapila opísaná kultúra, umenie, prierez dejinami. Páčilo sa mi Addiene rozprávanie o tom, čo kedy zažila. Aj vedľajšie postavy mi boli sympatické a všetky boli dobre opísané.
Menej ma dostal vzťah Addie a Henriho, čakala som asi iné. Chýbala mi v ňom iskra, viac chémie. Zdalo sa mi, že fungovala paradoxne viac tam, kde až toľko nemusela alebo pri jej jednodňových vzťahoch. Tiež mi tam chýbalo viac akcie, alebo zvratov...nebolo by to také monotónne ladené.

Celkovo bol ale námet dobrý a zaujímavo spracovaný. Veľa myšlienok z knihy mi prišlo hodných zamyslenia a určite na ňu tak skoro nezabudnem.

11.04.2022 4 z 5

Sebastian Sebastian Hana Repová

,,Na konci bude všetko dobré a ak to ešte nie je dobré, tak to ešte nie je koniec."

V poslednej knihe tejto série sa pomaly uzatvárajú osudy hlavných hrdinov.
Zameraná bola najmä na Sebastiana, ktorý si postupne uvedomuje, že Emma nie je tá pravá. Po smrti svojho otca, zdedí veľký majetok. Zmení sa jej život, ale aj jej povaha. Stane sa z nej úplne iný človek. Sebastianovo srdce si pomaly získava Ina, ktorá ale nemá záujem o vzťah s ním, pretože si myslí, že jeho srdce nie je voľné. Emma sa snaží robiť všetko preto, aby Sebastiana získala naspäť a používa aj zákerné metódy.
Sebastian sa okrem toho bližšie spoznáva so svojimi nájdenými súrodencami a musí sa vyrovnať s tým, že jedného hneď aj stráca.
Denis sa snaží v kláštore, odtrhnutý od bežného života, nájsť svoju cestu. Premýšľa o Monike. Sebastian mu pomôže zistiť, čo je za Monikiným divným správaním, z čoho má taký strach.
Lilly sa pomaly dostáva naspäť do bežného života po tom, čo prišla o bábätko. Vezme si Mattea a postupne si prerábajú domček, ktorý kúpili. A do ich života príde aj milé prekvapenie.
Tina s Adamom sa snažia o bábätko, zatiaľ sa im ale nedarí. Ich vzťah sa dostal do bežných koľají.
Na Lillynu svadbu príde aj ich teta (sestra ich otca). Prezradí im tajomstvo Žltého domu, ktoré ovplyvní život jedného zo súrodencov.

Celá séria sa mi veľmi páčila. Bola príjemným oddychovým čítaním. Všetkých súrodencov som si obľúbila. Určite siahnem aj po iných knihách od autorky.

08.03.2022 4 z 5

Denis Denis Hana Repová

Tretia časť sa sústreďuje najmä na Denisa, ktorý sa potrebuje dostať z problémov, do ktorých je až po uši namočený. Aby získal peniaze, prihlási sa do reality show, v ktorej si má nájsť ženu a oženiť sa. Keď pôjde do tuhého, uvedomí si, že k žiadnej necíti to, v čo dúfal, ale tie peniaze naozaj zúfalo potrebuje. Ako sa nakoniec rozhodne? Vyberie si nevestu?
A ako pokračujú životy jeho súrodencov?
Ema sa chce rozprávať so Sebastianom, ten je ale neústupčivý a radšej sa jej vyhýba.
Lilly s Mateom zažijú smutné chvíle a je len na nich, či ich ustoja a budú si oporou.
A život Tiny a Adama sa vracia do starých dobrých koľají.
Tieto knižky sú príjemným oddychovým čítaním a ja hneď pokračujem ďalšou. Som zvedavá, ako sa uzavrú príbehy týchto 4 súrodencov.

06.03.2022 4 z 5