Knihotyna komentáře u knih
V minulém roce jsem u spousty mých oblíbených bookstagramerů (existuje to slovo :D?) narazila na sérii Muž v domácnosti. Byla jsem zvědava a tak jsem si v knihovně půjčila první tři díly :).
Dostáváme se do příběhu "Nesmrtelného draka", bývalého člena jakuzy, který je ale v současné době mužem v domácnosti!
Bohužel, první díl mě nijak zvláště neoslovil, ale zatím to nevzdám! :)
Isaiah a Maritza jsou dva cizí lidé, kteří si na poprvé úplně nesednou. Vzhledem k tomu, že Isaiah je voják a Maritza se mu neustále plete do cesty, rozhodne se s ním strávit týden než odjede - každý den bude něčím výjimečný. Důležité je však jedno - nezamilovat se.
Knížka ve mě zanechala rozporuplné pocity. Rozečetla jsem ji už v prosinci a na začátku ledna jsem se k ní vrátila - nebyl problém skočit do děje a hned jsem věděla, která bije. Knížka je také poměrně čtivá, takže máte rychle přečteno :).
Bohužel, já jsem nenašla vztah k hlavním hrdinům - hodně se opakující, plytcí, nevyzrálí. Styl humoru, který v knize je je dosti specifický a nemusí sednout každému - ve své podstatě je to morous vs. naivka :D.
Konec knihy je trošku zrychlený a je do něj narváno až příliš klišé.
I tak mám v plánu se pustit do autorčiných dalších knih.
Nenápadný komiks, který vás vrátí do pubertálních let :), aspoň u mě to tak bylo.
Vše se točí okolo školní hry, není to však jediné drama, které se v příběhu odehrává!
Pokud jste stejně jako já během školních let museli být na každé akci, která se týkala divadla, recitace či podobných záležitostí, bude se vám tato knížka určitě líbit! :)
Wau!
Když jsem pod heslem "Vánoce" hledala v knihovně svou četbu na prosinec, zaujala mě i tato kniha!
Ponořte se do čtení o adventním čase, ne však v tom hezkém! Víte, jaké příšery prochází světem v tomto období a jak se před nimi chránit?
Každý den až do 24. prosince je nám představena jedna zimní příšera a co víc, je doplněna o nádhernou avšak velmi děsivou ilustraci!
Krásná práce! Ale mě teda ilustrace děsí ještě teď :D.
Máme zde 24 zajímavostí, písniček, básniček či tradic!
Knížka se dá rozložit a využit jako leporelo!
Víte, kdo byla sv. Barbora? Kdo nosí dárky v zahraničí? Jak vzniklo zdobení stromečku a kde se zdobil ten první?
To a mnohem více se buď sami nebo se svými dětmi můžete dozvědět v této knize!
Já musím říct, že i jako dospělou mě to velmi bavilo a dozvěděla jsem se i něco nového :)!
Komiks Tráva má přes 400 stran! A když ho uvidíte, určitě se toho, jaké je to bichle trošku leknete, ale není třeba!
V mnoha momentech nám toto dílo předává příběh beze slov a tam, kde slova jsou, je vše přímé, jasné, zřetelné - rychle se zorientujete a stránky budou utíkat. To se bohužel nedá říct o pocitu, který ve vás kniha zanechá, ten budete zpracovávat nejspíš ještě dlouho.
Tráva nám předává příběh Korejky, která byla během 30. a 40. let využívána jako sexuální otrokyně pro japonské vojáky. Silný příběh o jejím dětství, těžké práci, sexuálním otroctví, naději, bolesti a návratu do rodné země.
Velmi oceňuji, že po přečtení komiksu naleznete na konci knihy ještě doprovodný text, který vám přiblíží problém "sexuálních otrokyň" a to z pohledu Japonska i Koreje.
Pokud mohu mluvit za sebe, mám pocit, že opětně se bohužel v rámci dějepisu téma asijské historie a kultury moc neprobírá (nebo aspoň ne do hloubky) - pokud chcete najít nový kontext toho, co se v těchto zemích dělo především za 2. světové války (ale ne jen té) z pohledu žen, po knize směle sáhněte! Opětně jeden z komiksů, který během chvíle předá silný příběh a otevře skryté dveře dějin!
Tahle knížka na mě jednu dobu vyskakovala dosti často a vzhledem k tomu, že se jednalo o téma, které je ne jedné slečně (především v dospívání blízké) jsem byla velmi zvědavá! Jedná se o autobiografickou knihu.
Co by bylo dobré vědět:
- příběh vypráví sama Péťa a prožíváme s ní několik let
- líbilo se mi, jak realistická kniha je a to především v začátku, kdy je Péťa ještě na základní škole - zaujaly mě dva body - je skvělé, že Peťka popsala to, jaká v té době byla ne jen fyzicky, ale především i v rovině psychické - jak byla "nepříjemná a protivná" třeba i na vlastní maminku - není to "sluníčkové", je to syrové až na dřeň - a přesně takové si dovedu představit, že to v té době bylo! Puberta, starosti, anorexie, ty myšlenky, které máte v podstatě nonstop a nejde se jich zbavit! A do toho máte plnit nějaké očekávání, která pro vás mnohdy v této situaci nejsou důležitá. Druhá rovina byla situace s dětskou psycholožkou - pokud je tady někdo, kdo si v dětství či pubertě zažil lékaře, který se rozhodně jako lékař nechoval, ruku nahoru (já se hlásím!) a klobouk dolů před odvahou Péti!
- veškeré niterné pocity a myšlenky, které nám autorka zpřístupní - věřím, že pokud někdo nemá o anorexii ani ponětí, mnohé myšlenky pro něj budou šok! Pro mě to ale byla krásně a především bolestně zachycená podstata nemoci.
- závislosti - možná sami znáte, že abyste se zbavili jedné závislosti přesedláte na jinou - u autorky to byli muži - a to pro mě bylo opravdu srdcervoucí téma a doufám, že podobné hrůzy už se Peťce vyhnou! Nechtělo se mi ani věřit, že by bylo něco takového možné!
- boj ne jen s nemocí, ale především sama se sebou a sama za sebe!
Kniha mě velmi překvapila. Když si člověk uvědomí, že je to realita, je mu zle. A mnohdy až fyzicky.
Držím autorce palce, aby byla šťastná a spokojená především sama se sebou a za sebe! :) Díky za předání příběhu a životní zkušenosti!
Autobiografický komiks od autorky Rainy Telgemeier!
Chtěli jste někdy sourozence? Ségru? Raina ji chtěla. A splnilo se jí to! Jenže ségra vůbec není taková, jakou si ji představovala - je sice roztomilá, ale taky pěkně protivná! A ani po letech jejich vztah není lepší. Navíc přibyl mladší bráška! A to po nich rodiče chtějí, aby přežili cestu za příbuznými - jede se autem a to celý týden!
Pokud máte sourozence, vřele doporučuji! Opravdu se pobavíte a zasmějete, popřípadě zavzpomínáte na staré časy! :D Pokud už jste rodič budete pouze kroutit hlavou nad tím, jak se chovají a vy s nimi máte plné ruce práce, až do doby než dojedete za vlastními sourozenci!
Skvělý humor, prostředí, grafika i postavy! Tohle se opravdu povedlo!
Ta obálka! A ta ořízka! To prostě musím mít! Především tohle byly dvě věci, které jsem o knize věděla. Po pár recenzích jsem si udělala obrázek o tom, že kniha se točí mezi láskou Sam a Julie, Sam je ale mrtvý, může však s Julií komunikovat pomocí mobilu.
Tohle byla hlavní lákadla. Pak jsem knihu otevřela, začetla se a čekala. A musím se přiznat, že dle mého se nic moc extra nedělo a byla jsem zklamaná! Měla jsem chuť dát knížce velmi nízké hodnocení - ale naštěstí se to ještě změnilo!
Nejsou už cílovou skupinou, ale přesto mi kniha předala pár věcí:
- pokud někdo zemře, není dobré se na něj snažit zapomenout, vymazat ho ze svého života, vyhodit jeho věci a dělat, že nikdy neexistoval. Pokud to byla osoba, se kterou jsme prožili kus života, vždy kolem nás bude - při každé zmínce něčeho, co jsme zažili spolu, při každé návštěvě společného místa
- většinou o danou osobu nepřijdeme sami, ale je nás víc - není dobré ani v takové chvíli myslet jen na sebe a uzavřít se, možná je kolem nás někdo, kdo prožívá situaci stejně a potřebuje naši podporu a čas
- nikdy se na zemřelou osobu nevažme, nesnažme se žít dál s ní, jako by zde stále byla a bylo reálné, že za chvíli projde dveřmi - naučme se žít s ní ve svém srdci, naučme se jít dát prostor v sobě, protože s námi bude navždy, ale nechme ji odejít - přeci jen nemůžeme vědět, kde se daná osoba nachází a zda nepotřebuje slyšet naše "sbohem"
Četli jste? Líbila se vám? :)
Jedná se o černobílý komiks, ale pozor, pokud budete opravdu pilní čtenáři, přečtete si i poznámky a doslov autora, kde se mnohé dozvíte!
Hlavní postavou je samotný autor Chester, Kanaďan, který už je unavený ze vztahů a následných očekávání a povinností. Vychází se svou bývalou přítelkyní (a ne jednou) mnohem lépe, když jsou jen přátele! Jak ale vyřešit fyzickou stránku věci, která k romantickému vztahu patří? Mohl by za ni platit? A vyplatilo by se mu to?
Toto dílo je opravdu něčím jiné, ne jen, že nahlížíme na muže, jež podobné sexuální služby využívá poprvé - může být spíše oblafnut zákazník či daná žena, za kterou se vydává? - ale navíc nás uvádí do této "společnosti". Vše je shrnuto na Kanadu jakožto autorovu vlast. Je tedy nutné i právní záležitosti v knize řešené chápat v souvislosti s touto konkrétní zemí.
Seznamujeme se snad se všemi ženami, které Chester za svou "cestu" potkal. Poznáváme prostředí, ve kterém se pohybují a někdy i důvody, proč si tuto profesi zvolily. Musím se přiznat, že mi nebyly moc příjemné situace, kdy Chester zmiňuje, zda ho daná žena přitahuje.
Jako čtení zajímavé, znovu už bych to číst nepotřebovala. Chester na konci knihy zmiňuje různé důvody, proč by prostituce měla (či neměla) být legální. Zajímavé jsou také jeho vize o budoucích generacích a jejich chápání romantické lásky.
Jaké je to být nezadaná? Jak vidíme taková žena ostatní ženy? Valentýn? Dle čeho si vybírá muže? A jak často myslí na svého bývalého?
Milý komiks - líbivá kresba a "holčičí" styl :) - hlavní hrdinka komiksu má podle mě super vkus na oblečení a módu!
Tato kniha na mě vyskočila při mém "brouzdání" po internetových knihkupectvích. Podobný styl komiksů ze všedního života mám ráda a tak jsem se chtěla seznámit i s tímto!
Bohužel, styl humoru mi asi nesedl (nebo už jsem toho četla tolik, že mi to nepřišlo nijak WAU). Asi dva momenty, nad kterými jsem se pousmála.
Autorka má velmi osobitý a krásný styl ilustrací! Pohlazení po duši.
Pokud tedy máte rádi komiksy ze života - partnerství, mateřství - můžete se po něm kouknout a udělat si vlastní názor :).
Půjčila jsem si jeden z biografických komiksů a tentokrát jsem zabrousila do vod architektury!
Příběh nám vypráví sám Jože Plečnik, seznámíme se s jeho rodinou, zázemím, školou a především jeho vášní a životem - architekturou.
Grafické zpracování je lazeno do černobílé, součástí příběhu je i velké množství staveb (ne jen těch Plečnikových) a jednotlivých detailů, kterých je potřeba si všimnout!
Na závěr nám autoři nabízí pohled na literární prameny ze kterých čerpali a seznam všech děl tohoto architekta (a že jich je!).
- detailní kresba
- krásně vysvětleno a podáno
- obohaceno o deníkové záznamy či úryvky z dobového tisku
- seznámení se ne jen s architekturou, ale i architektem - nahlédneme ne jen do jeho života, ale i do jeho mysli - do toho, co je pro něj inspirací a proč
- Plečnika se zřejmě vícekrát za život někdo snažil dostat tzv. do chomoutu - tyto momenty jsou v knize geniálně zpracované a grimasy pana architekta nenechají nikoho na pochybách, co si o podobných věcech myslí!
Poslední díl Hildy, navíc pokračování. Tohle jsem nečekala. Z Hildy je troll. Ale ten důvod, proč je z ní troll, to by mě nenapadlo. Nakonec se ukáže, že to zase tak úžasný nápad nebyl.
Hilda jako troll je stejně odvážná a nespoutaná jako lidská holčička, podaří se jí však osvobodit Krále hory, který chce zničit celé město. To by ale nebyla Hilda, aby jí nedošlo, jak to celé vlastně je a dá se zachránit!
Tento díl je nabitý ne jen dobrodružstvím a novým světem, který Hilda ve své nové podobě objevuje, ale především emocemi. Tři maminky a jejich děti. Každá je miluje a každá by udělala cokoliv, aby je ochránila. A to někteří velmi dobře vědí!
Hilda a kamenný les je dalším dobrodružstvím holčičky s modrými vlásky a světem fantazie, který se prolíná s realitou!
Co se mi líbilo:
- děj se opět (jako v minulém díle) odehrává ve městě - narážíme na problémy "maminka-dcera", kdy se mamince nelíbí, že Hilda pořád někde lítá, ta si to však nechce nechat vzít a tak vznikají rozepře
- hlavním postavou tohoto dílu není pouze Hilda, ale i její maminka!
- propojení světa i povah maminky a Hildy - zažijí na vlastní kůži jaké to je spolupracovat i bát se o tu druhou
- příběh má otevřený konec a končí velmi napínavě! Doporučuji mít po ruce další díl :) (mám! :))
Druhý díl série a za mě tedy mnohem lepší než první díl! Pokud by vás první díl nenalákal - podobně jako mě - doporučuji ten druhý!
Hilda s maminkou bydlí ve městě. A jak může taková mala holčička se srdcem dobrodruha dopadnou ve městě? Připlete se do všeho možného i nemožného a zažije spoustu dobrodružství okořeněné o spoustu fantazie a nových bytostí!
Co se mi líbilo:
- pohled na děti - jejich svět - jak si hrají, co je pro ně považováno za hru (i když to hra není), jak tráví svůj volný čas - ničením, ubližováním - oproti tomu Hilda, která se snaží všemu přijít na kloub a vše prozkoumat a poznat
- skauti!
Přečteno. A musím říct, že jsem se musela trošku nutit.
Kniha mi nesedla. Přišla mi zdlouhavá, nemohla jsem se začíst, všechno bylo prvoplánové a bylo jasné, jak to dopadne :). Mě to nesedlo, což ale není vina knihy!
Autorka sama v závěru přiznává, že chtěla napsat něco velmi podobného filmu Láska přes internet, ale zasazeného do 21. století.
Bohužel, vše mi přišlo až příliš zalité sluncem, na mě až moc. Kniha není erotická, ale jedná se o romantiku, takže kdo by měl podobné téma rád a nevadilo mu, že vlastně dopředu vše ví a pouze čeká, jak se to vyvine, tomu knihu doporučuji :).
Co se mi líbilo:
- vztahy Gracie a jejich sourozenců
- vztah Sebastiana a jeho rodičů
- všichni zaměstnanci Gracie
- Sebastian - no, takový princ na bílém koni ve všech ohledech
Kniha, která nás zavede do prostředí Slovenska během 2. světové války. Do rodiny Židů, kterým se pomalu mění celý život.
Vypravěčem je Gábinka, mladá slečna, která žije s rodiči v malé vesničce, těší se z každého dne - ráda tráví čas s rodiči, ale i se svými kamarády, ráda čte, hraje šachy s tatínkem, pomáhá kolem hospodářství. A vše se od roku 1939 začíná měnit. Gábinka s rodiči jsou Židé. Přichází zákazy a zákony, které Židy omezují, Gábinka si myslí, že v jejich vesnici se to stát nemůže, ale i zde se k nim pomalu začínají všichni otáčet zády. Ti kdo jim včera byli blízcí je další den neznají.
Co se mi líbilo:
- vyprávění - babička vypráví vnoučatům - "schovávaná" - proč se ona kdysi musela schovat a kam?
- inspirováno skutečnou událostí
- krásně vykreslené dějiny pro malé čtenáře - co byla 2. světová válka, Křišťálová noc, Židé - zákony, zákazy, pracovní tábory, holocaust, útěk, strach
- celý příběh - byť je neuvěřitelně smutný a dojemný - se nese v čistém duchu - není zde přehnané násilí či detaily, ale i tak si děti udělají "první obrázek" toho, co se v této době dělo - obohaceno o to, že se jedná příběh z našeho území :)
- neuvěřitelná odvaha a pospolitost rodiny Gábinky
Kniha na mě svým klidným stylem zapůsobila jako balzám v těžkých časech - jako dospělí tohle téma známe a četli jsme jistě mnohé knihy z této doby - tady však čtenář stále doufá, necítí neklid, ale naději! Čtenáře kniha nevyděsí (krutostí války), ale poučí (mimo jiné i silou lidských vztahů)!
Co víte o Kurtu Cobainovi?
Já jsem věděla jen pár bodů: Nirvána, drogy, Courtney Love. A znala jsem jednu písničku, jejíž název jsem ovšem neznala.
A teď? Wau! Tolik informací. Mám obrázek jednoho umělce, kluka, který se narodil ve špatné čtvrti, v rodině si ho přehazovali jako horký brambor, byl problémový, rebel, psal texty, miloval kytaru, měl bolesti břicha, nechtěl být slavný, stal se symbolem jedné generace, nenáviděl svou nejslavnější píseň, toužil být sám, spousta myšlenek, věcí, lidí.
Jako u každého ilustrovaného životopisu musím opět zmínit to, že youtube je prostě pecka! Potřebujete se nutně podívat na záznam MTV Unplugged 1993? Není problém! Dokonce najdete i nějaké osobnější videa.
Každá z knih, které jsem zatím z této edice četla se krásně přizpůsobí umělci, o kterém pojednává. Kurtův životopis je laděn do černobílé barvy, geniální kresba a podoba všech zmíněných! Přepisy, škrty, odbočky, vpisy, rebelství! Čtete ne jen jeden příběh, ale vizuálně vám kniha dokresluje celý jeho život. V tónech a stylu, ve kterém se nesl.
Doporučuji!
Další z řad ilustrovaných životopisů a pro mě první z této řady, kdy jsem o tématu nevěděla skoro nic.
Komiks je psán v ich-formě, ale nejedná se o autobiografii, spíše o záznamy. Záznamy, kde se prolíná skutečnost a halucinace. Text a vlastní citace Bowieho.
Kniha je obohacena o pestré ilustrace a komiksové prvky. Ve zkratce je zde popsán život (a ne jen ten) Davida Bowieho.
Klíčová slova: smutek, úzkosti, schizofrenie, psychika, experiment, drogy, vesmír, láska, rodina, hity, hvězda, klid.
Za sebe mohu říci, že mi Bowie přirostl k srdci až po své druhé svatbě :). Přišlo mi, že našel to, co hledal a nastalo v jeho duši zklidnění, které potřeboval.
Opět jsem ráda za to, že žijeme v době, kdy existuje google a člověk si může fotografie, koncerty a vše zmíněné v knize vyhledat :).