knihyKeMne knihyKeMne komentáře u knih

Nakažlivá síla našeho vyzařovaní Nakažlivá síla našeho vyzařovaní David R. Hamilton

Po většinu knihy jsem měla pocit, že je to jedna z nejzbytečnějších knih, co jsem četla. Autor píše o tom, jak přebíráme nálady druhých lidí, a naopak jak okolí přebírá nálady od nás. A jmenuje snad všechny studie na toto téma, kterých se dopátral (bohužel bez zdrojů). Většinu z nich jsem znala z jiných knih, no neškodí si je oživit. Ale z těch všech vlivů nakonec máte pocit, že skutečně ani nemáte šanci být sami sebou, protože na vás furt něco působí (jak říká autor, klidně to může být nejlepší kamarádka kadeřnice vaší sestry, kterou ani neznáte), ale hlavně, není zcela jasné, kdy vlastně kdo ovlivní koho - kterým směrem ten přenos půjde. Zajímavé, že všechny studie byly založené na tom, že najatí herci přenášeli své chování na pokusné objekty, přenos opačný se jaksi netestuje.

V závěrečných kapitolách se konečně dozvíme něco užitečného - jak lze šířit víc laskavosti do světa. Jak svým dobrým skutkem spustíme řetězovou reakci a dopad bude mít dle stejného pravidla opět dalekosáhle na velkou skupinu lidí. A to je dobré poselství.

02.01.2021 3 z 5

Do celistvosti: Cesta hlubinné imaginace Do celistvosti: Cesta hlubinné imaginace Eligio Stephen Gallegos

Knížka je vlastně jakýmsi životopisem autora. Zjistíme, jak ho dětství poznamenalo a jak se postupně svými imaginačními cestami všech těch bloků zbavuje a pročišťuje. Je jakoby jeden z nás. Všichni máme podobné bloky a díky autorovu příkladu máme i naději, že všechno bude zase v pořádku.

27.12.2020 5 z 5

Nejezte hříbata! Nejezte hříbata! Michal Konštacký

Inu. První část tvořily historky z lékařského prostředí. Možná jsem moc náročná, ale řekla bych, že vtipné můžou připadat opět jen lékařům. Druhá část - fejetony ze života, to bylo podstatně lepší. Ovšem autor si moc rád hraje s češtinou, a tento typ humoru je sice zajímavý, ale nijak mě nedostal. Ale ocenila jsem fejetony týkající se zahrádkaření, připomínaly mi Čapka a samozřejmě byly velice trefné - škoda, že byly jen dva. Závěrečnou část tvořily drobné povídky, v podobném duchu jako fejetony, leč bylo jich žalostně málo.

05.12.2020 3 z 5

Nadace a Země Nadace a Země Isaac Asimov

Shodou náhod jsem nečetla žádný z předchozích dílů, a tak jsem se trochu obávala, zda pochopím, oč tam jde. Doufala jsem, že zkušený autor v úvodu zopakuje vše podstatné, a skutečně jsem se začtením se neměla problém. Nakonec to dopadlo tak, že jsem se od knihy nedokázala odtrhnout.

A jsem nadšená. Putování po planetách připomínalo Malého Prince, každá byla něčím jiná. Když už jsme u toho, to utajování mi zas připomínalo Druhou planetu Oggu :-)

A z téměř každé věty jsem cítila hluboké filozofické úvahy, ovšem nijak rušivé, spíš navozovaly dojem nadčasovosti knihy.

Závěr, hm, no tady mi něco přece jen uniklo, úplně jsem nepochopila, na druhou stranu mi to překvapivě ani nějak nevadilo. Kniha je super. A jsem ráda, že jsem nečetla předchozí díly, protože možná už bych byla přesycená. Takhle to bylo přesně akorát na vynikající zážitek.

30.11.2020 5 z 5

Mýty - Legendy dávných věků v našem denním životě Mýty - Legendy dávných věků v našem denním životě Joseph Campbell

Jen se opět potvrdilo, že mi nesedí knihy vzniklé na základě přednášek. I když celovečerních :-) Vzniklé dílo pak podle mě nemá celostní formu, není to směřování odněkud někam, je to zkrátka směs kapitol, které spojuje zadané téma. Ačkoli to bylo nabité fakty a zajímavými příběhy (autor má skutečně pořádný přehled), celou dobu jsem přemýšlela, co si z toho mám odnést. Nadchla mě jediná kapitola - až ta předposlední, kde se srovnává vnitřní svět mystiků, LSD tripů a schizofreniků. To je skutečně zajímavé pojednání, které doporučuji k přečtení.

28.11.2020 3 z 5

Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou Peter Wohlleben

Kniha začíná velmi poutavě a dozvěděla jsem se spoustu nových věcí, nicméně potom autor sklouzne (oproti podtitulu) do roviny ekologické a politické a stane se z toho lobování za záchranu lesů. Přes půlku knihy! Za mě je to škoda.

22.11.2020 4 z 5

Techniky snění v bdělém stavu / Šamanismus v praxi Techniky snění v bdělém stavu / Šamanismus v praxi Arnold Mindell

Jedná se o techniku vlastně jedinou - 24hodinové bdělé snění. V knize se mísí australští domorodci, buddhismus a kvantová fyzika spolu se spoustou autorových mnohdy až úsměvně zbytečných nákresů. Teorie je to tak složitá (či snad jen složitě popsaná), že díky za všechny ty příklady ze svého života, které autor do knihy zařadil. Chvíli víte, co myslí, a pak se zas ztratíte. Nabízená praktická cvičení jsou vlastně meditace. V knize se dá najít spousta zajímavých podnětů, i žití v bdělosti je asi fajn, jen by se to možná dalo podat srozumitelněji.

19.11.2020 4 z 5

Barevné léto Barevné léto Jaroslav Holeček

Jako dítě jsem ji našla v knihovničce rodičů a nadlouho jsem u ní vydržela. Hrozně mě tenkrát zaujaly ty popisy, co všechno musí fotograf podniknout, aby takové fotografie pořídil. Ke každé fotografii se vázalo vyprávění o zážitku z pozorování divoké přírody. Bylo to mé první seznámení se světem zvířat a chtěla jsem to taky zažít (nostalgie...) :-)

10.11.2020 5 z 5

DivergentCzech DivergentCzech * antologie

Povídky na téma odlišný svět, "asi jako" byl v sérii Divergence, ale nesměly z ní nic převzít. Hm. Vzniklo tak skutečně to co vzniknout mělo - spousta velice zajímavých nápadů. S knižní sérií Divergence to opravdu nemá nic společného. Což může fanoušky zklamat. A nefanouškům může naopak taková zajímavá sbírka uniknout.

Výběr povídek je skutečně skvělý - kromě prvních třech ohodnocených porotou i ty další nejzajímavější nápady.

08.11.2020 4 z 5

Experiment člověk Experiment člověk * antologie

Druhý výběr pana Iva Železného toho nejlepšího ze světové sci-fi. První výběr Pozemšťané a mimozemšťané mě okouzlil, toto bylo ve srovnání s ním slabší, ale i tak dostatečně dobré. Četla jsem obvykle po jedné povídce (některé ale byly ukrutně dlouhé, na víc večerů) jako pohádku na dobrou noc. Ideální byl např. soubor detektivních příběhů Copak nohy se kradou :-)
Bližší hodnocení viz u jednotlivých povídek.

31.10.2020 4 z 5

Fascinující život rostlin Fascinující život rostlin Volker Arzt

Obálka působí spíš dojmem, že se jedná o nějakou zahradnickou ročenku (že by to bylo tím rajčetem?), bohužel, protože když se nenecháte zmást...

Fascinující vyprávění částečně i reportážní formou o tom, jak se filmař snažil vytvořit dokument o rostlinách, jak za nimi putoval, co při tom zažil... Nejen že se dozvíte spoustu zajímavých (a tím myslím opravdu zajímavých) faktů o "inteligenci" rostlin, navíc si i uděláte obrázek o tom, jak takové dokumentární filmy vznikají a jak si občas autoři vypomůžou malým podvůdkem :-)

Výhodou dnešní doby je, že si každou rostlinu, o které autor tak obšírně vypráví, můžu vygooglit; a googlení v tomto případě opravdu doporučuju - zážitek bude o to dokonalejší (zvlášť když se vám o popisované akci povede vyhledat i video). Samotný dokument, o němž se autor zmiňuje, zřejmě vyšel pouze německy.
Samozřejmě obrazová příloha jako součást knížky by byla pohodlnější. Pak by to už vůbec nemělo chybu.

Doporučuju všem zvídavcům :-)

28.10.2020 5 z 5

Začni tam kde jsi Začni tam kde jsi Pema Chödrön

Kniha americké buddhistické mnišky, založená na přednáškách, takže ne úplně přehledná, co se témat týče. Zvláštně přitažlivá. Při čtení cítíte mír.

Nebylo mi srozumitelné vše (např. rady typu vdechněte bolest, vydechněte soucit), ale už jen čtení je příjemným zážitkem. I to málo, co jsem ze své pozice schopna pobrat, mi přišlo jako velmi užitečné.

Kniha je plná "sloganů" jakéhosi mistra, kterými se máme řídit. Akorát to slovo "slogan", to mi zní odpudivě. Ale to je můj problém :-)

11.10.2020 4 z 5

Jak drahá je intuice? Jak drahá je intuice? Dan Ariely

Moje první kniha od tohoto autora, a zaujala. Již první část dokazující, že člověk vždy nejedná tak, jak by předpokládal, na poli pracovním, je zajímavá, což teprv, když se přeneseme do oblasti běžného života. Zaujala mě například část zabývající se úspěšností internetových seznamek.

Kromě důkazů, jak je naše rozhodování ovlivnitelné, má kniha ještě přidanou hodnotu v tom, že v ní autor mluví hodně i o sobě a svém vyrovnávání se s těžkým popálením. Vůbec jsem dosud netušila, co všechno taková léčba obnáší. Nebo s čím se potýká vědecký pracovník na vysoké škole, což je jakýmsi pokračováním autorova životopisu. A ačkoli je v knize z autora opravdu mnoho, vůbec to nevyznívá nijak sebestředně. Zkrátka velmi dobře napsaná obohacující kniha.

20.09.2020 5 z 5

Exteriorizace a duchovní růst Exteriorizace a duchovní růst Joe H. Slate

Kniha se vymyká všemu, co jsem doposud četla. O autorovi se v ní například nedozvíte nic, než to, že má titul Ph. D. a působí na jakési americké vysoké škole, obor snad parapsychologie (to fakt existuje?). Kniha svým pojetím připomíná spíše učebnici nebo místy i vědecké pojednání, to jak autor popisuje možnosti astrálního cestování z praktického hlediska bez jakékoli obhajoby nebo citového zaujetí. Zkrátka jako by se jednalo o naprosto běžnou věc, naprosto běžně přijímanou ve vědeckých kruzích, a naprosto běžné laboratorní zkoumání možností využití. Až na to, že v celé knize nenajdete jediný odkaz na publikované články.

Poněkud sporně působí laboratorní (to je v celé knize zdůrazňováno) výsledky ukazující nestoprocentní úspěšnost s pokusy typu vystoupit z těla a popsat předmět ve vedlejší místnosti. Neboť vystoupení se podaří vždy, ovšem popis už pokulhává. Sporné je tedy určení, kdy jde pouze o autosugesci a imaginaci. To ale kniha neřeší. Považuje každé vystoupení z těla za prospěšné.

Dále mě překvapuje, s jakou samozřejmostí kniha nabádá ke zkoumání svých minulých životů v autohypnóze. Neuvádí žádné varování. No já nevím.

A poslední věc je překlad. Taktéž se vymyká všemu, co jsem kdy četla. A tvrdošíjně opakuje, že pokusní studenti jsou "subjekti" :-)

25.08.2020 3 z 5

Duchovní bytosti v nebeských tělesech a přírodních říších Duchovní bytosti v nebeských tělesech a přírodních říších Rudolf Steiner

Cyklus deseti přednášek, které slyšelo finské publikum roku 1912.

Přednášková forma je celkem únavná, neustalé opakování téhož jinými slovy. Když si z toho chce člověk udělat výpisky, tak celé odstavce, protože autor nic neřekne výstižně jednou větou.

Hierarchie duchovních bytostí je podána stylem, že by i šlo věřit, že autor všechny tyto znalosti získal vlastní zkušeností, jasnovidným zrakem. Navíc podává i návod, jak by tyto bytosti mohl vnímat každý zájemce. Takže toto bylo dobré, třeba někdy vyzkouším.

Pak ale přišel takový podivný výklad vesmíru, z hlediska existence těchto bytostí, a to už znělo jen jako teorie, navíc hodně složitá. Boj jedněch bytostí proti druhým, Lucifer a Jahve, zajímavě vysvětlený důvod, proč má Země Měsíc. A komety, které se zhmotní v jedné části vesmíru, proletí naší sluneční soustavou a zaniknou, ačkoli si ti hloupí vědci myslí, že lítají po eliptických drahách. Toto už uvěřitelnost značně snižuje.

27.06.2020 3 z 5

Projevy karmy Projevy karmy Rudolf Steiner

Cyklus jedenácti přednášek konaných na téma karmy 11 dní v Hamburku léta Páně 1910. Forma přednášek se mi četla špatně - autor se neustále opakuje a omílá téma shora zdola ve snaze, aby si z té přednášky posluchači něco odnesli. Na mnoha místech bylo v závorce "náhradní", výstižnější slovo, brrr.

Téma jako takové dosti zajímavé. Autor staví na pravdách theosofie a zkrátka přednáší jako učitel, nenamáhá se s nějakým dokazováním nebo přesvědčováním. Co se týče karmy, znělo to vcelku uvěřitelně, ovšem takhle podané to zní jako pouhá teorie, o které je však autor přesvědčen. Beru tento pohled na karmu na vědomí, ale to je asi tak vše.

V závěru knihy je bez jakékoliv souvislosti nalepených spousta stran českých nadšenců bojovníků za změnu režimu, představující nový druh státního uspořádání nazvaný Trojčlenný sociální organismus. Dopodrobna rozpracovaný program. Až někde bokem se dozvíme, že jej kdysi propagoval i autor. Hm.

25.06.2020 3 z 5

Diagnostika a terapie duševních poruch Diagnostika a terapie duševních poruch Karel Dušek

Vysoce odborná publikace, učebnice či snad i stálá pomocnice pro psychiatry, vzhledem k rozsahu části věnované medikaci.

Místy jsem měla problém s odbornou terminologií, asi to nebude tak úplně pro laiky jako jsem já :-) Ale i tak mě kniha uspokojila. Překvapila mě šíří i hloubkou svého záběru, praktickým grafickým zpracováním, přehledností, plusem je orientace na české prostředí.

Vida, a já myslela, že elektrošoky se dávají za plného vědomí :-)) Podrobný popis jejich postupu je teda lahůdka...

A to vážně je víra v reinkarnaci duševní porucha? Na tenhle černobílý pohled vědy jsem si ještě dostatečně nezvykla.

05.06.2020 5 z 5

Faraonova pomsta Faraonova pomsta Elizabeth Peters (p)

Oddechové dílko psané podobným duchem jako předchozí díl, plné spousty podezřelých, nočních nebezpečných dobrodružství, pověrčivých domorodců, a hlavně neustálých třenic dvou silných povah, nyní již jako manželů. Příjemně překvapilo, že v příběhu figuruje i živá kočka. Naopak to děcko mi vadilo, ale v tom už jsou asi osobní preference :-)

30.05.2020 4 z 5

Kniha Mirdad Kniha Mirdad Mikhail Naimy

Dobré je to učení Mirdadovo, což o to... Člověk má pocit, že slyší svatého muže. Zprvu samé podobenství, "hádanky", těžko vyložitelné, naštěstí později už stravitelné. Především kapitola Jiskry na boží stezce je velmi přínosná, soubor konkrétních rad.

Ale... Měl autor zapotřebí obalovat to takovým neskutečným příběhem? A co to tvrzení hned na začátku, ať tedy nespoileruju, tak že kdosi byl kýmsi proklet? Sesílat prokletí asi nebude ta pravá cesta... A to je moje výhrada vůči knize.

11.05.2020 4 z 5

Anatomie nemoci Anatomie nemoci Norman Cousins

Sbírka úvah na téma zdraví a léčení. Autor vychází ze svého uzdravení z vážné nemoci, k němuž si pomohl prakticky sám, zdůrazňuje však neustálou psychickou podporu svého lékaře. Nabádá obecně doktory k většímu naslouchání a osobnímu přístupu k pacientům, zamýšlí se nad nadužíváním volně prodejných léků a prosazuje vliv psychické pohody na uzdravování. Zabývá se i účinkem placeba a propaguje v té době asi novinku, léčbu kyselinou askorbovou. Trošku takový miš maš. Autor nám například i představí dva muže ve vysokém věku a snaží se odhalit recept na dlouhověkost. Mě osobně zaujala kapitola o mýtech a faktech o lepře.

08.05.2020 3 z 5