kokrokr komentáře u knih
Chtělo to trochu živější jazyk, tohle působí příliš jednoduše. Taky si myslím, že „Cherub” byl o level výše. Jinak celkem průměrný dobrodružný román pro kluky pod patnáct.
Některé situace a slovní výrazy by Garen nepoužil. To snad ale nevadí, jinak dobrý průměr.
Přiznávám, že tento příběh jsem četl vícekrát a vždy se skvěle bavil. Neotřelý námět mě zaujal hned napoprvé a ten lehce naivní slovník třicátých let tomu dodal správnou patinu. Není to moderní western, ale to vůbec nevadí. Hlavní hrdina je proklatě rychlý střelec, padouši slizcí a dívky krásné. To hodnocení je třeba chápat v rámci žánru sešitových románů do kapsy.
Pohodu při čtení narušuje občas rozháraný až chaotický styl. Pokud by autor svoji knihu trochu učesal a zlepšil návaznost odstavců a kapitol, hned by se příběh lépe odvíjel a četl. Dobrý slovní projev, ale méně povedený sloh. Slabší tři body.
Autor opakuje události již popsané v knize „Čaroděj Belgarat”. Pouze popis života Polgary v Eratu přináší pár nových informací. Sága „Belgariad” je zajímavá a čtivá. Její další pokračování „Malloreon” má už své mouchy a je o level níž. Navazující knihy o Belgaratovi a Polgaře jsou již dosti podprůměrné a zbytečné. Velmi zdlouhavě vysvětlují již známé příběhy, které ve zkratce zazněly v „Belgariadě”.
Tak Atticus běží o život celou Evropou, ale do Česka ho Hearne nepustí. Při běhu do Francie nás obkrouží přes Slovensko, Polsko a Německo. Proč? Máme ho tady rádi. Jinak dobrý průměr a souhlasím s Ramielem, že už to není taková zábava jako v prvních dílech.
Vyšetřování vražd působí trochu chaoticky a závěr překombinovaně. Jiné podobné ságy byly zábavnější a čtivější. Přes některé dobré nápady, hodnotím tento příběh jen jako průměrný.
Tenhle starý román z roku 1946 je hodně poplatný době svého vzniku. Příběh je velmi naivní a začátečnický. To jak teta v zahradě straší synovce postavou, která má hadry potřené fosforem, je přímo směšné. Podobné hlouposti psal už Čemus v Chatě děsu. Pozdější upravené vydání této knihy možná vyznívá lépe, ale to jsem nečetl. V příběhu je také plno zbytečné vaty. Autorův další skautský román „Statečná srdce” má už jinou úroveň, tam je kvalita znát. Četl jsem jeho upravené sešitové vydání z roku 1969 a to bylo dost dobré.
Slušně napsaný dobrodružný thriller o špinavých praktikách agentů tajných služeb a FBI. Příběh ničím nevybočuje z běžné produkce, dobrý průměr.
Andy po smrti přátel z kmene „Černých noh” odchází do Kalifornie. Ve zdejším španělském prostředí pozná nového přítele, který ho vezme na ranč svého otce. Andy se zamiluje do sestry svého kamaráda, ožení se a založí svůj ranč.
Autorka píše brilantně, ale já se nerad nimrám v duševních pohnutích a pocitech, takže psychologický ponor do vrahova uvažování není četba dle mého gusta.
Hodnotím jako velmi dobrý průměr za tři a půl bodu.
Tahle brožovaná knížka z edice Kobra, obsahuje dvě dlouhé povídky. První povídka Únos na Mars od Suchdolského je průměrná a dávám ji slabší tři body. Druhou povídku Dvojník napsal Heinlein a tu jsem již dříve samotnou ohodnotil pěti body. Zdejší hodnocení tedy platí jen pro Suchdolského Únos.
Hvízdavý Dan je dospívající mladík zvláštní povahy. Má mimořádné střelecké schopnosti, divokého koně a nebezpečného psa. Tato trojice je snad přímo vtělením divokosti přírodních živlů. Je to již starší, ale pořád populární příběh, který zaujal celé generace čtenářů. Před mnoha lety, když jsem četl knihu poprvé, bych dal plný počet bodů.
Ve školním věku si číst o námořní plavbě a řešit zeměpisné záhady popsané v krátkých kapitolách bylo vzrušující. Kniha plavčíkových hádanek z celého světa má 164 stránek a krásné ilustrace.