kokrokr kokrokr komentáře u knih

Kód Mýtina - Zpátky ve Hře Kód Mýtina - Zpátky ve Hře Vojtěch Hlavenka

LitRPG vychází již řadu let a zrovna Fragment začal v roce 2017 vydávat známou sedmidílnou ságu „Hraju, abych žil„. Nejvíc to ale rozjel Fantom Print, který už stačil vydat ságy „Obránce perimetru, Temný bylinkář, Cesta šamana, Galaktogon a Mirror World„. V současné době mu postupně vychází série „Pouť mrtvého a Ohýbači reality„. Občas něco málo přihodí i někdo další. Mám přečteno přes 40 titulů LitRPG a vždy se těším na nové knihy. Pořídil jsem si tedy i „Mýtinu„. Autorův svět je dosti svérázný a slovní projev také není špatný, trochu tu ale chybí podrobnější vysvětlení dějové linky. Je to moc všeobecné a mírně rozevláté. Jistě se tu ale najdou čtenáři, které tento styl naopak upoutá.

23.04.2024 3 z 5

Kosti, pasti, slepice Kosti, pasti, slepice Jeffery Russell

Tento příběh by se klidně mohl odehrát na Zeměploše a možná se autor u Pratchetta i trochu inspiroval. Zakoupeno jako ebook, dobrý průměr.

20.03.2024 3 z 5

Biggles přebírá velení Biggles přebírá velení William Earl Johns

Další velmi naivní a občas nelogická Bigglesovka. Je to sice dosti průměrný příběh, ale je taky dost dobrodružný. Algy zde zachraňuje před špiony moldavského prince a později se přidá i Biggles. Čtenáře a obdivovatele Bigglese, mezi které rovněž patřím, jistě dokáže pobavit.

07.02.2024 3 z 5

Biggles od 266. letky Biggles od 266. letky William Earl Johns

Bigglese jsem poprvé potkal v roce 1969. Ten rok vyšel sešitový román, který obsahoval povídky z knih Biggles od velbloudích stíhaček a Návrat velbloudích stíhaček. Ty dvě knihy jsou výborné, ale ostatní Bigglesovky jsou už jen slabým odvarem válečných příhod. Platí to i pro tuto knihu, to ale neznamená, že bych se u ní nepobavil.

01.02.2024 3 z 5

Poctivé peníze Poctivé peníze Erle Stanley Gardner

Povídky s Kenem Corningem a jeho sekretářkou jsou předobrazem románů ve kterých figuruje Perry Mason. Jde o dobrodružné krátké příběhy pro magazín Černá maska. Je to pulpové čtení a kvalita povídek tomu odpovídá. To ale neznamená, že nemohou pobavit. Dávám dva a půl bodu.

21.01.2024 2 z 5

Případ nejistého novomanžela Případ nejistého novomanžela Erle Stanley Gardner

Po přečtení knihy mě překvapilo vysoké hodnocení zde v databázi. Jedná se sice o čtivý , ale průměrný příběh s trochu uspěchaným koncem, což je občasný nešvar některých případů. Škoda, že autor příběh nedotáhl do konce v soudní síni.

18.01.2024 3 z 5

Zakladatel Zakladatel Alexej Osadčuk

Pátý díl je budovatelský. Olegův klan překotně osídluje kraj Stříbrných hor a stává se vůdčí silou na tomto území. Rychle tu rostou nové farmy a řemeslnické dílny, prudce stoupá produkce potravin a kvalitního zboží. Klan opravuje pevnost, buduje velké město, zakládá obchodní trasy. Poblíž města Oleg otevírá přístav pro obchodní a válečné lodě. V druhé polovině knihy dojde i na několik bojových akcí a kalteánský národ předvede svou vojenskou sílu. Klan dále roste a má patrně největší a nejlépe vybavenou armádu v Mirror Worldu. Kdopak je teď nejrespektovanější hráč?

27.11.2023 4 z 5

Vyvrhel Vyvrhel Anthony Ryan

Autorova trilogie s Vélinem mě hodně bavila a tak jsem zkusil i tuto knihu. Je to pěkná dobrodružná fantasy, ale autorův styl je tu najednou jiný. Cítím to podobně jako „KubaHanzelin“, jen si ale nejsem jistý zda budu pokračovat i dalším dílem.

21.11.2023 4 z 5

Sudeathland Sudeathland Kamil Pešťák

O něco slabší než první kniha s hlavním hrdinou Adamem Lvem. Návaznost je pouze v některých postavách, jinak je to nový příběh o vraždě, drogách a korupci.

25.09.2023 3 z 5

Domovský svět Domovský svět Evan Currie

Drasinové při sledování čínské lodi dorazili až k zemi. Příběh popisuje obranu našeho světa. Děj je průměrně zajímavý. Škoda, že se autor nedokáže ve svém slovním projevu více odvázat, trochu přitvrdit, přidat vulgaritu, slovní hříčku, vtip. Dávám tři a půl bodu.

29.08.2023 3 z 5

Soumračný obelisk Soumračný obelisk Alexej Osadčuk

(SPOILER) Z Olega se stává ochránce a vůdce. Obsadí Zapovězené město, najde zbrojnici a obelisk, vytváří z klanu silnou údernou jednotku. Díky své vůdčí pozici velmi rychle posiluje své schopnosti. Po těžkých bojích odvádí sjednocený klan z města a vrací se zpět do Stříbrných hor. Z téhle ságy mám takový pocit, že si autor osnovu celého příběhu pořádně předem nepromyslel. Nejdříve udělá z Olega horníka a pak změna, je tu mechanik a vojevůdce. Má najít staré mistry a místo čtyř stačí nalézt jen dva. Má prozkoumat nové území a aktivovat obelisk, ale i tohle splní jen částečně. Už neřeší tajemství staré rasy ennanů, ale je z něj vůdce kalteánů. No, jsem zvědav na další zvraty v příštím pokračování. Dávám tři a půl bodu. Pro Onyx18: Vlastně máte pravdu, ale spíše našli oni jeho.

12.07.2023 3 z 5

Zásnubní prsten Zásnubní prsten Vlastimil Vondruška

Pokud čtenář zapojí logické myšlení, zjistí že jde o naprostý nesmysl. Jen hlupák by se pokoušel zabít sultánova vyslance takto složitým způsobem. Troufnu si tvrdit, že v 99 případech ze sta by zabití nevyšlo. Odstranit vyslance a narušit jednání šlo mnohem jednodušeji a elegantněji, pak by ale Vondruška neměl o čem psát.

04.06.2023 2 z 5

V srdci dění V srdci dění Evan Currie

U této série mi vadí autorův literární styl. Currie píše příliš uhlazeně až akademicky. Chybí mu schopnost vyvolat různorodé emoce. Občas mám pocit, že čtu zápis do podnikové ročenky. Popis dramatických situací často vyznívá až nudně. Je to všechno trochu jednotvárné a nevýrazné. Ve skutečnosti je válka špinavá a krutá. Tohle ale Evan zatím v příběhu vyjádřit neumí. Hodnocení: Lepší průměr za tři a půl bodu.

27.05.2023 3 z 5

Spálená země: Kniha druhá Spálená země: Kniha druhá Jakub Hoza

Povedené pokračování prvního dílu.

10.05.2023 4 z 5

Do pekel Do pekel Nicholas Sansbury Smith

(SPOILER) Zajímavý nápad, ale moje logika dostávala zabrat. Autor nám tvrdí, že generace lidí přežívají již 250 let na palubě vzducholodi. No, za podmínek nastavených v knize, by asi nepřežil nikdo. V podpalubí je 400 podvyživených lidí z poloviny prolezlých rakovinou a řádí tu také chřipka. Troufnu si tvrdit, že obyvatelé podpalubí by vymřely nejpozději do 20 let. Také ženy by za daných podmínek nedokázaly otěhotnět a pokud ano, tak by to skončilo nejspíš potratem. Bez dostatku kvalitní stravy by si chřipka s oslabeným organizmem osazenstva podpalubí rychle poradila. Oslabení lidé by také stěží podávali dobré pracovní výkony. Dále tu žije asi 140 lidí na horních palubách, a ti již mají dostatek stravy a pečují o vzducholoď. Musí zajistit ostrahu, péči o strojovnu, část běžné údržby, část prací na polích, výuku dětí, lékařskou službu atd. Také tu žije asi 15 zásobovačů - skokanů a velící důstojníci. Značnou část obyvatelstva horních palub by měly také tvořit děti, jako náhrada za všechny profese nutné pro chod lodi. Zejména parašutisté rychle ubývají a je třeba jejich počty doplňovat. Ty čísla pak nesedí a na horních palubách by bylo potřeba mnohem více lidí než udávaných 140 na splnění všech úkolů. Na zemi pak zásobovače napadají a požírají Sirény, což jsou obludy živící se energií. Pokud je tělo Sirény uzpůsobeno pro příjem energií, nemůže přece mít normální trávící ústrojí a maso tedy nepotřebuje. Škoda, že autor nedomyslel některé své nápady lépe. Stačilo snížit počet lidí na spodní palubě a zvýšit na horní a rozdíl ve stravování vyjádřit jinak, dolní paluby buřtguláš a horní biftek. To extenzivní zemědělství na lodi bych přeměnil na intenzivní. Místo lánů kukuřice bych dal rychle rostoucí řasy a houby, chov hmyzu a maso z laborky. Také těch 250 let života zbytku lidstva na vzducholodích bych snížil na 20 - 25 let a to už by bylo mnohem blíže realitě.

14.04.2023 3 z 5

Birlibán Birlibán Eduard Petiška

Knihu čtu vnukovi. Sám ji znám z dětství a patrně mě nasměrovala k oblibě fantasy světů.

04.04.2023 4 z 5

Dvojitý pohřeb Dvojitý pohřeb James Hadley Chase (p)

Na malé ploše jsou velmi dobře vykresleny charaktery hlavních aktérů. Hned je jasné, kdo je co zač a proč jedná určitým způsobem.

06.11.2022 4 z 5

Ve zlomku vteřiny Ve zlomku vteřiny David Baldacci

Baldacci píše zajímavě, ale má tu plno logických chyb a hloupostí. Také ta pointa příběhu je úplně mimo realitu a je to vysloveně slátanina, kterou autor zabalil do pěkného slovního projevu. Většině čtenářů bude napínavý text asi stačit a už se hlouběji nezamyslí nad logikou jednotlivých událostí.

14.06.2022 2 z 5

Posel Posel Markus Zusak

Nápaditý příběh a dobře zvolený jazyk. Použitý styl částečně nespisovné, lidové řeči pěkně podbarvil atmosféru beznadějného přežívání obyvatel chudého předměstí. Co ale nevyšlo, je vyvrcholení příběhu. Místo aby děj ke konci knihy vygradoval, tak tady přišel mírný útlum a závěrečná pointa mě také moc nepřesvědčila. Jinak hodnotím román jako lepší průměr.

01.06.2022 3 z 5

Lepší být mrtvý Lepší být mrtvý Lee Child

Tak tohle mi nesedlo a já měl pocit, že to snad ani nepsal Lee ale jen Andrew. Spoustě dílů Reachera jsem dal jen tři body, ale vždy to bylo zábavné čtení. Tady se tak nestalo a já se většinu času u knihy trochu nudil. Po formální stránce ale nemohu příběhu nic vytknout, je to dobře odvedená práce a tak se snad pobavíte lépe než já.

17.05.2022 3 z 5