konicekbily konicekbily komentáře u knih

Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Autorův styl znám, líbí se mi. Formou krátkých kapitol děj kvapíkem uhání kupředu, čtenář nemá čas se ani nadechnout. Tentokrát jsem ve čtení trochu zpomalil a zamyslel se. Nereálnost mi vadí a některé nedotaženosti a přehnanost
překračuje ochotu vše tolerovat. Průměr!

01.08.2024 3 z 5

Noční brána Noční brána Peter May

Moc hezky napsaná kniha. Na pozadí historických událostí - zejména druhé světové války a pandemie COVID-19 - ukázal autor zužitkovat své hluboké zeměpisné znalosti a znalosti z umění. Vytvořil podrobnou fikci o možných událostech při obraně a záchraně francouzských uměleckých skvostů během druhé světové války. Zápletka je provázána ze současnosti do období druhé světové války a má "hlavu i patu!.

24.09.2023 5 z 5

Smrtící záře Smrtící záře Stuart MacBride

Chaoticky pracující a podivuhodně špatně řízená policie ve Skotsku se musí při objasňování záhadných úmrtí prostitutek a případů žhářských útoků spolehnout inspekcí vyšetřovaného hlavního hrdinu Logana. V ponurém prostředí Aberdeenu to nemá jednoduché a to autorovi umožnilo rozvinout děj do šíře a zamotávat ho.

08.09.2023 5 z 5

Beskydy známé i neznámé Beskydy známé i neznámé Petr David

Reprezentační publikace dua autorů podává vybrané, vyvážené a podstatné informace o našem rozsáhlém pohoří. Kromě nejčerstvějších aktualizovaných informací zde jsou i informace o historii, slavných osobnostech, tradicích, pověstech a tipech na výlety. Z našich pohoří mám Beskydy nejraději a strávil jsem zde spoustu času a nejnovější informace jsou vhodně skloubeny s historií. Vyvolávají u mne spoustu vzpomínek.

22.06.2023 5 z 5

Tajemný závoj Tajemný závoj Dominik Dán

S jemným humorem nás autor provedl dvěma případy z nedávné minulosti. Brilantní vyšetřování u obou, skvělý popis policejní práce a vždy dokonalé vysvětlení - ať již u chyceného vraha nebo při osvobození podezřelého!

05.03.2023 4 z 5

Království slepých Království slepých Louise Penny

Nejedná se o žádnou strhující krimi knihu se spoustou napínavých scén, ale je to návrat do zapadlé (tentokrát i sněhem) zapadlé vesničky. Tři hlavní větve se prolínají - napsáno hezky tak - že Vám to ani nepřijde. Tolik pochvala autorky - a nyní pro čtenáře. Není možno tuto řadu číst odzadu, musíte začít pěkně od počátku!

10.01.2023 5 z 5

Ano, můj pane Ano, můj pane František Niedl

První díl nové řady mého oblíbeného autora obsahuje návaznosti na předcházející sérii Rytíři z Vřesova a je vlastně pokračováním s novými postavami. Nejdříve jsou scény ze středověkých bitev při dobývání hradů a měst, potom po nabytí dědictví je vylíčena složitá cesta domů a i v Čechách je podrobně vykresleno, jak těžce se musel hlavní hrdina domáhat svých práv.

19.11.2022 5 z 5

Skleněné domy Skleněné domy Louise Penny

Hodně složitá zápletka. řekl bych vícenásobná, pečlivě autorkou probraná a na závěr dokonale vysvětlená, není jediným pozitivem této knihy. Tím hlavním je soubor filozofických úvah o těžkém rozhodování v rizikových okamžicích - a to nejen u policistů, prokurátorů či soudců. Když nestačí zákony, nařízení a předpisy je ospraveditelné se řídit svým svědomím - pokud to vlastní svědomí nařizuje nebo doporučí.

12.11.2022 4 z 5

Kočár do Vídně Kočár do Vídně Jan Procházka

Nevěděl jsem, že autor byl i scénáristou a proto jsem si na doporučení kolegů z naší databáze rozhodl, že si přečtu tuto novelu. A četl jsem ji pomalu a při vědomí, že podle této knížky byl natočen film, jsem si představoval jednotlivé scény. Bylo to velice působivé a pokud mi to ještě život dovolí - na film se podívám.

08.11.2022 5 z 5

Loutkové divadlo Loutkové divadlo M. W. Craven

Pomalejší rozjezd - asi tak do poloviny - a potom je děj vystupňován na vyšší rychlost. Nemohl jsem si zvyknout na styl autora, ale v závěru už mi to šlo. Jdu na druhý díl - očekávám další spolupráci nového detektivního tandemu.

24.08.2022 4 z 5

Slušní lidé Slušní lidé J. P. Delaney (p)

Psychologický thriller postavený na záměně kojenců těsně po porodu umožnil autorovi spoustu kombinací, jak by mohl neslušný zločinec dostat více slušných lidí do nesnází a působit jim neustálé a narůstající trable. Skvělý thriller od začátku do konce!

26.06.2022 5 z 5

Vnitřní hlas Vnitřní hlas Brian Freeman

Pokud, jako já, autorovi prominete nereálnost děje - snadné propuštění masového vraha na svobodu během jednoho stání, přehnané akční scény, nevyužívání zvláštních policejních útvarů k likvidaci potenciálně nebezpečných zločinců - dostane se vám do rukou skvěle napsaný thriller, který, opět jako já, přečtete jedním dechem. A budete se těšit na další díl, jako já - již ho začínám číst! Mnohokrát jsem viděl film Tři dny kondora (strašně se mi líbil) - a já teď mám tři dny Freemana (líbí se mi jak píše)!

12.01.2022 5 z 5

Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Autorské manželské duo se neustále zlepšuje a mám pocit, že promyšlenou zápletkou, propracovanými postavami, strhujícím dějem a změnami v příběhu již dosáhlo kvalit Stiega Larssona. A na závěr vše postupně objasňuje, z hlediska psychiatrie, psychologie, věcné logiky, časových souvislostí a možnostech pachatele takovým způsobem, že jsem přesvědčen, že se to skutečně mohlo stát. Nemohlo - dokonalý dospělácký thriller!!! A co se týče brutality - vyrovná se a předčí i americký filmový psychothriller - PSYCHO!

30.06.2021 5 z 5

Sluha dvou pánů Sluha dvou pánů Carlo Goldoni

Klasická divadelní komedie se záměnou postav a spoustou malých dialogů a nakupenými omyly, a to především hlavním hrdinou. Pokud budu mít možnost vidět někdy v televizi záznam inscenace Národního divadla této hry v titulní roli s Miroslavem Donutilem, nezaváhám a podívám se na ni.

30.04.2021 5 z 5

Kniha apokryfů Kniha apokryfů Karel Čapek

Autor byl ve své době velice uznávaný, navržen na Nobelovu cenu a v každém jeho díle, ať to je román, divadelní hra, povídky nebo zde napsané miniaturky, jasně formuluje myšlenku, kterou chce čtenářům sdělit a napíše vše krásným stylem a jazykem.

22.10.2023 5 z 5

Mrazivé tání Mrazivé tání Dana Stabenow

Trochu potřeštěná sbírka spousty zážitků hlavní hrdinky z jarního života probouzející se Aljašky po zimě. Není to snad ani detektivka, ani krimi - ale je to vyznání autorky z lásky k její domovině. A je to pro ty, kteří čtou poctivě celou řadu popořadě, pro "náhodného" čtenáře to není.

19.09.2023 4 z 5

Zjizvená tvář Zjizvená tvář Stuart MacBride

Spousta na první pohled nesouvisejících činů dává autorovi příležitost rozvinout příběh do nečekaných rozměrů, vymyslet si netradiční podezřelé a hlavní hrdiny zásobovat hodně dramatickými úkoly. Chaos v řízení místní policie to vše umocňuje. Navíc si autor vymyslel nejasný závěr - snad to bude v dalším díle.

09.09.2023 5 z 5

Hrnčířovo pole Hrnčířovo pole Ellis Peters (p)

Rozhodl jsem se vrátit k historickým detektivkám a znovu přečíst případy mnicha Cadfaela. Po nálezu mrtvoly neznámé identity zakopané na poli jsou pod bratrovým dozorem postupně vyšetřováni různí podezřelí - ale autorka připravila nečekané rozuzlení. To se mi tolik nelíbio, ale popis historického prostředí ano.

13.08.2023 5 z 5

Pohraniční pitaval - Kriminální případy z let 1920-1963 Pohraniční pitaval - Kriminální případy z let 1920-1963 Emil Hruška

Volné pokračování kriminálních případů z pohraničí s Německem, převážně ze západních Čech s různou tématikou: vraždy. okupace, skrývání osob. Některé příběhy byly již popsány jinými autory.

28.06.2023 5 z 5

Slib Slib Sharon J. Bolton

Námět - zakamuflovat autonehodu, pozměnit viníka a špatně odhadnout výši trestu - autorkou velice dobře zpracovaný a dal jí prostor k mnohanásobným výkladům toho, co se děje prostřednictvím hlavních postav - a těmto bývalým kamarádům to pořádně zkomplikuje život. Psycho-thriller v tom nejlepším provedení!

19.02.2023 5 z 5