konicekbily komentáře u knih
Prostorově a časově rozlehlý příběh s postupně upadajícím tempem děje mne neuchvátil. Chvílemi velká nuda.
Propletenec s návazností na mezinárodní soudní tribunál v souvislosti s válkami v bývalé Jugoslávii a mezilidskými vztahy je průměrnou anglickou detektivkou.
Autor se nezapřel, dál jede plným plynem vpřed. Ke svému prospěchu "zneužil" své původní povolání psychologa k objasnění příčin úchylek hlavního záporného hrdiny! A částečné CV kladného hrdiny nám bude asi zapotřebí v dalších dílech.
Podařený výběr autorky, čte se velice dobře, klasická anglická autorka s dobrými příběhy.
Při četbě nehledím na politické žvásty a jiné odklony od hlavního směru příběhu - tato kniha je špičkovou detektivkou!
"Pradědeček nynějších severských vyšetřovatelů" to opět zvládl na jedničku.
Na tehdejší dobu jedinečný výběr, náklad 80 tisíc - jen se po knize zaprášilo!
Jako každá verneovka je kniha plná nových poznatků a velkého dobrodružství.
Knihou jsem byl přímo unesen! Kromě napínavého děje jsem získal spoustu poznatků o světě, nejenom o tom podmořském a mořském. A to vše ve věku jedenácti let.
Zajímavá knížka nás seznamuje s reáliemi španělského venkova. Zápletka mi až tak zajímavá nepřipadala, děj se místy trochu vleče. Další díl si přečtu.
Knížku jsem pochopil jako návod k čemu mají sloužit soudy a právo. Že tomu tak není není chybou autora, ale systému, ve kterém je právo realizováno. Zkušený právník, náš autor - zajisté nemohl tuto oblast minout - rovnost před zákonem mu zaručuje ústava jeho domoviny, a přinutil některé nás k zamyšlení. A já patřím mezi ty, kteří mozek používají. Děkuji JG.
Nádherná kniha o druhé světové válce z italského prostředí. Světová válka nebyla jenom na frontě, ale přinesla útrapy a stísněný život v zázemí. V myšlenkách se ke knize vracím.
Ani světová jednička nikdy vše nenapíše na sto procent, ale i to stačilo k tomu, že jsem si knihu rád přečetl.
Mám rád díla o druhé světové válce. Tuto knihu jsem četl třikrát, vím, že je to fikce, ale vcítění se do myšlení jednotlivých postav mi připomíná, že takto nějak to asi bylo a kladu si těžkou otázku: Jak bych se tam choval JÁ? A na ni nejsem schopen odpovědět.
Opomenu - li všechny kritiky, oponenty a teoretiky, kteří se vyjadřovali ke zrodu této knihy a jejímu zneužívání, potom musím konstatovat, že kniha je doopravdy reportáží - svědectvím o odboji a postupu okupantů prozi němu.
Kniha má co dát i současnosti. Kolik je malých "inkvizičních soudců", kteří pro vlastní prospěch potopí jiné! Pokud někdy navštívíte Velké Losiny, potom Vám pamětní kříže připomenou skutečnosti, jež byly předlohou.
Filmový příběh sloužící ve své době propagandě se stal hitem díky chytře vymyšlenému scénáři, dobré režii a skvělému hereckému obsazení a následně vydaná kniha to jenom umocnila.
Krásně napsaný román o francouzké revoluci - 1789 - a o následcích v kritickém roce 1793. Revoluce požírá sama sebe! Barevný pohled na dějiny a závěreční slovo kaprála má co říci i dnes.
Něco to tak hezky napsaného, sice s mnoha odbočkami a vysvětlováním, v té době před více než stopadesáti a s odkazem na historické události doby předcházející době napsání, se vidí pouze u velkých spisovatelů světové literatury. Galejník a jeho napravování na jedné straně - a policista se smyslem pro stoprocentní povinnost a jejich střety - to je něco, na co nikdy nezapomenu.
Něco to tak hezky napsaného, sice s mnoha odbočkami a vysvětlováním, v té době před více než stopadesáti lety a s odkazem na historické události doby předcházející době napsání, se vidí pouze u velkých spisovatelů světové literatury. Galejník a jeho napravování na jedné straně - a policista se smyslem pro stoprocentní povinnost a jejich střety - to je něco, na co nikdy nezapomenu.