konicekbily konicekbily komentáře u knih

Hladový oheň Hladový oheň Erik Axl Sund

Ve velkém guláši je hodně omáčky, opepřené podrobnostmi a úchylkami v životě hlavní vyšetřovatelky. A navíc je to zamotané, že nedokáži říci, kdo to a jak rozmotá. Je tam tolik postav, asi si je dám do Excelu!

09.02.2016 3 z 5

Vraní dívka Vraní dívka Erik Axl Sund

Dobře zpracovaná chytrá zápletka s otevřeným koncem. Připadalo mi, že někdy jde děj zbytečně do šířky a u ohavností je to moc podrobné. Číst se dá, další díly si přečtu.

08.02.2016 3 z 5

Sedmikrásky Sedmikrásky Kristina Ohlsson

Zbytečně překombinovaná zápletka, děj se zamotává do šířky a svůj podíl na tom má zbytečně podrobný popis života vyšetřovatelů a jejich okolí.

06.02.2016 3 z 5

Krev a med Krev a med Graham Hurley

Domnívám se, že je to spíše pro hypochondry než pro čtenáře detektivek.

04.02.2016 1 z 5

3x vraždy 3x vraždy Agatha Christie

Dobře vybraný soubor.

Winston Churchill Winston Churchill Henry Pelling

Určitě stojí to za přečtení nebo aspoň za prolistování.

Padesát stínů Adama Padesát stínů Adama Rossella Calabró

Autorka musela spíchnout parafrázi za velice krátkou dobu. Nedá se to moc číst, pokus o kritiku Padesáti odstínů.

03.02.2016 2 z 5

Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Na pozadí historických událostí před, během a po první světové válce, kdy se nejen Německo, ale celá Evropa propadá do morální i ekonomické bídy, probíhá mládí, dospívání a počátek dospělosti mladého Rudolfa. Složitá životní situace nahání jedny ke komunistům, druhá část se kloní k fašistům. A náhodně vybraný obyčejný člověk, vychovávaný se smyslem ke stoprocentnímu plnění svých povinností - pouze vědom si toho, že situace se musí nějak řešit, není schopen rozpoznat, kam může být zavlečen. A v totalitě už není možná cesta zpět. Já jako potomek rodičů, kteří se seznámili během nucené práce v Říši za druhé světové války, mající možnost mluvit s lidmi, kteří přežili hrůzy obou světových válek, obdivuji autora s jakým poměrně jednoduchým vyjadřováním dokázal stvořit toto dílo.

Yetti – Legenda a skutečnost Yetti – Legenda a skutečnost Reinhold Messner

Zajímavý pohled, a to měnící se, od jednoho z největších znalců himalajských kopců.Byl, je či není - to je to, oč tu běží!

02.02.2016 4 z 5

Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

Vnímaje běh času a snažíce se vmísiti mezi občany malého lázeňského městečka - kam patrně nikdy nezavítal "Cirkus Humberto" a vysoce hodnotíce Mistrovu kouzelnickou češtinu, pamatujíce na stejnojmenný film a radující se z života z velké části již prožitého a majíce spoustu času na čtení a přemýšlení a vynášeje tímto posudek: jedná se o výbornou knihu literatury české.

01.02.2016 5 z 5

Spi, děťátko, spi Spi, děťátko, spi Carin Gerhardsen

Vyšetřování je záměrně protahováno nenavštívením první manželky otce zavražděných dětí a propad policie při nahlášení události se opakuje jako ve druhém dílu - tentokrát kolabuje akce "prasečí chlívek" a vyvolané umělé nebezpečí dvou chlapců "detektivů- amatérů".

31.01.2016 3 z 5

Zločiny pro dva Zločiny pro dva Agatha Christie

Celkem mi bylo jedno, jestli je to parodie nebo skutečná detektivka, má to humor, napětí a je to dobře zapletené a čte se dobře.

29.01.2016

Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Jako detektivka nebo krimi příběh je to velice dobrá kniha.
Přečetl jsem toho již více o stalinistickém Sovětském svazu (nikoliv Rusku jak píší někteří kolegové), a knihu nepokládám až za tak strhující. Porovnám - li například s "Doktor Živago" či jinými díly o totalitě, ať již komunistické nebo fašistické Dítě 44 mi připadá poměrně jednoduché nastavení malého zrcátka pro ty, kdo znají historii pouze z dějepisu a zatím neměli možnost toho více o zrůdnostech dvacátého století přečíst. Jak zpívá Jarek Nohavica "Ještě, že člověk neví, co ho čeká!". Utajovaný projev téhož autora mi připadá mnohem lepší.

22.01.2016 3 z 5

Šmírák Šmírák Charlotte Link

Počáteční "červená knihovna" je hodně zmatená a jejím jediným cílem je nějaké zapojení/vtažení pachatele do děje a vysvětlení, jak se tam dostal. Střední část snese srovnání s Agathou Christie - tak dobře to zamotala, že podezřelých - pachatelů se zdá být více, než je obětí. Posledních 100 stran thrilleru - poté, kdy se pachatel přizná, je vlastně nadbytečných. Celkově se kompozice více literárních žánrů čte velice dobře.

20.01.2016 4 z 5

Máma, táta, děti Máma, táta, děti Carin Gerhardsen

Připadá mi to horší než Perníková chaloupka, napětí je přítomno, ale vyšetřování obou vražd se neúměrně vleče a je nereálné, že by policie tak zpackala včasné nenalezení Hannu po udavačských /oznamovacích akcí Barbro. Snad Spi, děťátko,spi bude lepší.

19.01.2016 2 z 5

Pátá žena Pátá žena Henning Mankell

Zbytečně natahovaný děj - podle mne by stačilo o 250 stran méně, překlad se také moc nevyvedl.
Dřívější knihy se mi líbily více.

13.01.2016 3 z 5

Stalker Stalker Lars Kepler

Návrat velkého komisaře se vydařil. Možná až příliš moc zamotané, Joona se však z toho dostane.

10.01.2016 4 z 5

Noc plná lží Noc plná lží Dominik Dán

Plné humoru, tři dějové rámce výborně se doplňující, politický thriller ve slovenském prostředí. Ještě, že podsvětí pomáhá slušným policajtům!

04.01.2016 4 z 5

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Zbytečně moc rozvětvený děj, na závěr mi připadá urychlené vyústění obou směrů vyprávění špatně zpracované. Dva souběžné happyendy tomu dávají korunu. Po slibném začátku se děj vytrácí a končí to nějak zmateně. Průměr.

03.01.2016 3 z 5

Kruh Kruh Bernard Minier

Kruh je mnohem horší než Mráz! Zbytečně roztažený děj do šířky, místo toho, aby se pohnul kupředu. Naivní stopařské schopnosti detektiva Servaze a i "týmu jeho dcery" podle mne ubírají knížce na kvalitě. Hodně místa zabírají upoutávky na krásná místa v Pyrenejích, ještě, že je znám z Tour. Tedy dobrý průměr, autorovu další knihu si rozhodně přečtu.

31.12.2015 4 z 5