konicekbily komentáře u knih
Zajímavá kniha o prvopočátcích dobývání nejvyšší hory světa. Autor se s námi podělil o své názory na Malloryho legentární pokus o dobytí hory v roce 1924.
Povedená krimi s velmi dobrou zápletkou a až čtyřmi nezávislými vyšetřovateli. Strhující závěr vše vyřeší a navodí Vás k dalšímu dílu.
Očekával jsem krimi nebo detektivku, horory nečtu. Vadilo mi, že text - například z ostrova - byl v následující kapitole přerušen. Možná by stálo najít překladatele z islandštiny a ne to překládat přes němčinu.
Poněkud rozvláčná krimi, asi tím, že hlavní hrdinové již nežijí nebo jsou před odchodem na onen svět.
Paní Agatha uměla psát. Snad to ani není detektivka, mrtvola se objeví až v poslední třetině. Ale mistryně světa zápletek to zamotala dokonale. Je to napsáno jako monolog či vyprávění životního partnera oběti. Moc se mi to líbilo!
Autorovo silné pouto k švédskému ostrovnímu venkovu sálá z každé povídky.
Osobně považuji Hammarbyjskou sérii za překombinovanou, zbytečně do šířky rozvětvenou. Chybí mi tu "tah na branku" a jasné vysvětlení při ukončení každého případu.
Ještě dnes žasnu na tím, kolik toho Verne ve své době stihl do sebe nasát, aby mohl psát takové romány! Neměl k dispozici žádné informační kanály jako máme dnes a přesto na základě jemu dostupných dokázal rozvíjet svou obrazotvornost.
V mládí jsem se hodně potápěl a když jsem asi v deseti letech obdržel brýle na potápění a asi ve dvanácti letech se seznámil s "podvodníkem" Nemem a byl jsem z knihy celý PAF.
Verne ukazuje, jak se nebránil novým poznatkům vědy a pohotově vynález doručil až do Sedmihradska!
Ten dělá to, a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc! Je to poklad světové literatury!
Když jsem býval mlád, byl bych dva roky prázdnin měl rád. Aspoň jsem se k nim v této verneovce přiblížil, i když to nebyla povinná četba! V dětství jsme pořádali "expediceů do okolí rodné vísky a prázdniny byly najednou fuč. A pan Verne vystihl dokonale touhu tehdejších kluků za dobrodružstvím.
Zbytečně prodlužovaná kniha s předvídatelným, zbytečně zdramatizovaným koncem. Jakoby honil počet stránek.
Spíše než detektivka nebo krimi je to spíše sága o soukromém životě hlavních vyšetřovatelů. a jejich nejbližšího okolí.Podrobný popis života umožňuje až moc větvení děje (Spencer a bratr Pedera) a to autorce poskytuje prostor k přebujelým kombinacím. Původní hlavní podezřelí se z příběhu bez vysvětlení vypaří a vše směřuje ke "thrillerovskému závěru".
Na kličkování v ději jsem si již přivykl u "Sběratele kostí" a tak jsem se rád nechal vodit za nos a obdivovat autorovu fantazii. Další díl série mne nemine!
Na to, že je to první kniha celé série, promíjím větší překombinovanost a oceňuji jedinečnost hlavní vyšetřovací osoby a jeho pomocnici. Zcela nový námět a nové úkoly pro "Dr.Watsona" či "kpt. Hastingse". Tolik zvratů a nečekaných originálních řešení řešení staví knihu na přední místo krimináních knih. Je to správná "upoutávka" k dalším dílům o této nevšední vyšetřovatelské dvojici.