kopeceli kopeceli komentáře u knih

Milenka Milenka Amanda Quick (p)

V tomto žánru čtivá kniha s dobrou zápletkou.

29.01.2021 4 z 5

Dítě, které v noci našlo slunce Dítě, které v noci našlo slunce Luca Di Fulvio

Nevím, mě prostě připomíná Dianu Gabaldon. Konec je ukrutně sladký, ale kdyby to po všech těch hrůzách ještě špatně dopadlo,nikdo by si od stejného autora už nic nepřečetl, takže se to dalo čekat. Já si tedy ráda odpočinu zase u jiné knihy.

14.01.2021 3 z 5

Anglická gramatika v kostce Anglická gramatika v kostce kolektiv autorů

Tato gramatika mi vyhovuje. Je přehledná, vysvětluje jevy jednoduše a srozumitelně. Je mi neustálým pomocníkem.

16.07.2023 5 z 5

O třech zakletých knížatech O třech zakletých knížatech Božena Němcová

Klasická Němcové pohádka, kde nakonec vše dobře dopadne. A také poučení má - že příliš zábavy a život bez práce vede k rozházení majetku. Náprava je na dalších pokoleních...

09.07.2023 5 z 5

Květ železného stromu Květ železného stromu Laurie Forest

Strhující děj, který nedovolí knihu odložit! Na stará kolena ležím zavrtaná ve fantasy pro mládež... Jsem velmi ráda, že jsem se k této knize dostala, líbí se mi čtivost, příběh sám o sobě, poučení, které z něho plyne. Těší mě, že se takové knihy překládají a čtou.
E-kniha byla tentokrát bez výrazných chyb, žádný text nechyběl, užila jsem si čtení na sto procent. Mohu jen doporučit.

14.06.2023 5 z 5

Donský kozák Michail Fedorovič Frolov (1897-1930) Donský kozák Michail Fedorovič Frolov (1897-1930) Oldřich Pakosta

Zajímavé čtení, v podstatě shrnutí archivních materiálů a doplnění životopisu.
Cenná je část zabývající se historií Ukrajiny 1917 - 1920, která líčí občanskou válku jak probíhala v této oblasti, její hlavní postavy a zmiňuje též ruskou a sovětskou emigraci v Československu.

23.05.2023 5 z 5

Mars Red 2 Mars Red 2 Bun'ó Fudžisawa

Ano, je to čtivé, zajímavé, napínavé... Ale krapet se přitom bojím. Nedoporučuju slabým náturám na noc.

18.05.2023 3 z 5

Mars Red 1 Mars Red 1 Bun'ó Fudžisawa

Trošku smíšené pocity. Zpočátku jsem vůbec nechápala, o co jde, co se děje. Chtěla jsem knihu odložit, ale dcera trvala na tom, abych četla dál, že se to vyjasní. Je to pravda. Čím blíže ke konci, tím se příběh stával srozumitelnějším, a když mne zaujal, skončil. Takže zřejmě přece jen přečtu i další díl, zajímá mne postava, která se objevila na konci knihy...

17.05.2023 3 z 5

Ateliér špičatých klobouků 8 Ateliér špičatých klobouků 8 Kamome Širahama

Nejslabší díl, asi byla autorka už trochu unavená. Ale shltla jsem ho stejně, jako ty ostatní. Teď musím dceři koupit devítku, abych se dozvěděla, jak to bude pokračovat...

05.05.2023 4 z 5

Ateliér špičatých klobouků 5 Ateliér špičatých klobouků 5 Kamome Širahama

Takový roztomilý příběh děvčat a chlapce. Líbilo se mi, že se učí síle přátelství a vzájemné pomoci. Foglar pro děvčata asi by se dalo říci. To se ale těším na další díl!

04.05.2023 5 z 5

Ateliér špičatých klobouků 4 Ateliér špičatých klobouků 4 Kamome Širahama

Ach, to to bylo napínavé! Jako malé kšandy. Náramné počteníčko...

03.05.2023 5 z 5

Lid bible v Poličce Lid bible v Poličce Stanislav Konečný

Smutné čtení. Celé rodiny vyvražděné úplně zbytečně. Tato židovská obec byla tak chudá, že neměla ani na zaplacení rabína...

13.03.2023 5 z 5

Srdečné pozdravy z Betléma Srdečné pozdravy z Betléma Eduard Martin (p)

Povídky jsou kraťoučké, určené k zamyšlení. Při jejich aplikaci do života se může zlepšit klima v rodinách, ve společnosti. Takže je to vlastně taková laskavě motivační kniha, která nikomu neublíží.

09.02.2023 3 z 5

Co bude dnes k večeři Co bude dnes k večeři Alena Doležalová

Líbí se mi, že mnohé recepty jsou jednoduché a rychlé. Našla jsem jídla, která jsme jedli doma nebo u babičky. Kniha je skvělou inspirací, když fakt nevím, co uvařit.

07.11.2022 5 z 5

Nakládáme zeleninu Nakládáme zeleninu Claudia Lorenz-Ladener

Super kniha pro milovníky kvašené zeleniny. Nebo pro ty, kdo chtějí začít. Je velmi prakticky vyřešená, dozvíte se teorii a historii kvašení, které národy čím přispěly a pak následují recepty, druhy zeleniny ke kvašení, na co dát pozor, jak kvašené potraviny uchovat, aby si zachovaly hodnotu.
Já jsem kromě jiného pochopila, kde dělám chybu při kvašení okurek, že nechutnají jako od maminky. Moje děti obdivují Japonsko, chtějí ochutnat kimči, i to jsem tu nalezla.
S touto knihou jsem neprohloupila.

26.08.2022 5 z 5

Česká kuchařka bezmasá aneb vaříme levně a zdravě Česká kuchařka bezmasá aneb vaříme levně a zdravě Alexander Brehmen

Moje nejpoužívanější kniha. Samozřejmě v ní mám vložené ještě získané recepty, protože ji mám neustále po ruce. Výborně se podle ní také konzervuje ovoce a zelenina, což je pro mne relax s dětmi. Naštěstí celá rodina má konzervované ovoce i zeleninu v oblibě, takže v zimě máme hody. Nespoléhám na mrazák, moc mi tento způsob uchovávání potravin nechutná.

03.08.2022 5 z 5

Uspávanka s plavčíkem a velrybou Uspávanka s plavčíkem a velrybou Jan Skácel

Jemné verše, vhodné pro děti i dospělé. Doporučuji jako jedno z prvních setkání mládeže s poezií.

24.07.2022 5 z 5

Štěstí na dně silné kávy Štěstí na dně silné kávy Agnès Martin-Lugand

Bohužel, toto není pro mne. Překombinované, předvídatelné, emočně přepjaté. Nemám ráda citově vydírající knihy.
Mám dvě děti a obě miluji. Život není lehký, děje se toho dost. Není třeba ho hrotit, aby čtenáři a matka prolévali potoky slz.
Autorka šla prvoplánově po emocích, děj knihy se tomu absolutně přizpůsobil.

24.07.2022 2 z 5

Selekce Selekce Kiera Cass

Pohádka pro mladistvé, která neurazí ani starší dámu. Čte se dobře.
Ovšem - hlavní hrdinka je stále drzejší a dovoluje si být nereálně zpupná vůči princi. Ten je sice přehnaně inteligentní, ale vůči ní si nechá cokoliv líbit, svěřuje se jí se státními problémy a i jinak se chová jako blbec.
Dalo by se to napsat i lépe.
Přesto mi kniha nepřipadla jako slátanina, dočetla jsem a zkusím ještě Elitu.

29.04.2022 4 z 5

Frajer Frajer Marek Toman

Kniha je sice napsaná čtivě, je zajímavá, autentická, ale poslední kapitola, která tak nějak vysvětluje všechno to předtím, mi dala zabrat. Už jsem se špatně soustředila. Možná to bylo tím, že jsem dočítala v noci. V každém případě autor talent má a času u knihy nelituju, byl to sám život.

18.04.2022 4 z 5