Kortez

Další z mnoha výborných válečných románů, tentokrát inspirováno slavnou "Bílou myší", odehrávající se vetšinou v okupované Francii, jen malá část je z výcviku ve Skotsku. Román obsahuje vše, co čtenář jako já očekává a proto plné hodnocení.

Další skvělá kniha Dalibora Váchy z období druhé světové války. Tak trochu jsem myslel že právě karpatsko - dukelská operace bude zabírat více prostoru v knížce, případně že se bude část děje odehrávat i na slovenském území. Bohužel knížka končí u hraničního kamene na polsko - slovenské hranici.

Audiokniha. Další Danceová a další ujištění že nejlepší kousky jsou v sérii s Rhymem. Tady byli některé pasáže příliš dlouhé, nejvíc "školení" o syntetickém světě, o hrách, blogerech a celkově o internetu. Je znát že dílo je psané před léty, kdy tyhle všechny "novinky" byli skutečně novinky, no dnes už je to nudáááá. Kde jsou ty časy když jsem i já podlehl kouzlu MMORPG a RPG, když jsem drtil WoW, Gothic, Diablo a Morrowind.

Audiokniha. Po prvním díle jsem si musel poslechnout i ten druhý. Nedal mi to. I kdyz první díl se mi líbil o něco víc, plný počet hvězd dávám i tady. Rozhodně doporučuji.

Kniha o událostech kolem prvního atomového bombardování je velice podrobná, ale přesto nenudí a je velice čtivá. Jako by to nebyla literatura faktu, ale příběh z druhé světové.

Kniha plná trápení mladé dívky přečtena za jeden večer. Nějak mě to vytáhlo a nepustilo. Příběh nenabízí úžasné umělecké prožitky, je to spíš reportáž naštěstí s dobrým koncem. Jak já ty fotbalové hvězdy nemusím...

Audiokniha.
Tenhle válečný román odehrávající se povětšinou v koncentračním táboře Osvětim je přesně to, co mně celý čas poslechu drželo v napětí. Ne vždy se to zadaří, někdy se u poslechu nudím, nebo se nedokážu plně soustředit. Teď ne, byl jsem celý čas jako pružina a fakt jsem si to užil. Doporučuji všem, kteří mají rádi válečné romány.

Ke knize jsem se dostal díky čtenářské výzvě a nelituji toho.
Příběhů kolem kolektivizace, udavačství a všech těch vychytávkách co komunisti dělali pro šťastné zítřky není nikdy dost. Dokonce si myslím, že strašně málo.
Čekal jsem víc prostoru událostem v minulosti, no beru i tuhle formu. Rozhodně dílo u mne splnilo očekávání.

Dostala se mi do rukou v knihovně tahle knížka a i když jsem nečetl předchozí díly, můžu ji označit za skvělou, svižně odsýpající detektivku. Rozhodně se budu snažit dohnat i předešlé díly. Jediné co mě vadilo, bylo řešení vztahů napříč celou sérií, co čtenář který nečte všechno od začátku jak kdy vyšlo pocítí občasným nepochopením textu.

Díky čtenářské výzvě jsem stáhnul po tomhle titulu. Vyslechnul jsem si audioknihu a byl mile překvapen jak mě to všechno zajímá. Veliká továrna, starý dům, ostravské nářečí, osudy lidí a celkově i když Ostrava, tak koneckonců domácí prostředí. Velice se mi to líbilo, netradiční detektivka, no kdo by chtěl číst furt jen samé tradiční, že?

Má první kniha od tohoto autora. Pokládám ji za lepší průměr a tím pádem se velice rád potkám s Erikou Fosterovou i příště.

Kniha poslechnutá díky skvělému přednesu Mariána Geišberga.
Každá dánovka je tak krásně jiná a přitom všechny mají něco společného. Soukromí a v tomhle případě i zdravotní problémy osazenstva oddělení vražd. Jiná zase příběhem, který začal na smetišti, netradičně.

Další skvělá dánovka přečtená temer jedním dechem. Nemám co vytknout.

Audiokniha.
Konečne normálna dánovka, ak budem parafrázovať inú dánovku. Páčil sa mi dej bez politikárčenia a všakovakých mafiánskych skupín, priestor dostal teraz iba a vlastne sám na všetko Hanzel, keďže si vzal dobrovoľne službu na Vianoce. Prípady vskutku zaujímavé a tak moje hodnotenie je maximum hviezdičiek.

Knížka se mi dostala do ruky náhodou, vybrala si ji dcera v knihovně. Než jí začala číst, předběhl jsem ji.
Není to vysloveně můj šálek kávy, na mně to bylo příliš psychologické a to byla údajně detektivka. V celé knize téměř žádný detektiv.

Poutavý příběh jednoho vydařeného útěku z gulagu Pečora až za hranice Afghánistánu. Hlavní hrdina si skutečně vytrpěl hodně příkoří a nebýt neskonale silné vůli ale také inteligence, zdraví a kondice, stejně jako mnoho a mnoho štěstí, žádná kniha od tohoto autora by nevznikla.

Po knize jsem sáhnul jako po výběru do čtenářské výzvy 2024 - autor který byl ocěněn ........
Poměrně tenká útlá knížka nás zavede do Terezína a do Běloruska na více míst, kde objevujeme skutky a události na které už by se dalo říct svět zapomněl.
Ne tak docela. O tom všem se dozvídáme prostřednictvím mírně retardovaného mladíka který právě i tyto události vidí svýma očima a taky je nám je touhle jinou, jakoby dětskou optikou sprostředkovává.

Od dob Covidu mám občas chuť sáhnout k podobné knížce jako Nákaza. Možná je to taky jistý druh sebemrskačství, když porovnávám realitu a knižní zpracování šíření nemocí. Námět se starým klášterem plným krys se středověkým morem byl zajímavý.

Audiokniha.
Chtěl jsem vyzkoušet novou knižní sérii od autora kterého neznám. Takový miš - maš jsem nečekal a myslím že všeho moc škodí. Námět byl skvělý, dám této sérii ještě šanci a poslechnu si i další díly. Přirovnání k Brownovi zcela sedí.

Naprosto čtivá a napínavá kniha o atentátu na Heydricha z pohledu druhé strany, z pohledu komisaře gestapa Pannwitze.
Na dané téma jsem přečetl uz další díla: Dva proti Říši, Mama milovala Gabčíka, Smrt na kůru a tohle má moje plné hodnocení jako ty předešlé. I když každý ví co bude následovat a jak to všechno skončí, stejně hltá stránky za stránkou v naději že něco dopadne tentokrát jinak. A nedopadne.