kotatkoz
![Dilema Dilema](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452126/dilema-ZqX-452126.jpg?v=1599466242)
Tohle měla být knížka přesně podle mého gusta - hromada napětí, čtivost, pohled do lidských duší zkoušených životem a přitom žádné krveprolití a tajemné vraždy :) ALE ono to nakonec bylo poměrně nudné. Je pravda, že i mě docela štvala hlavní postava nesmyslně upnutá na narozeninou oslavu (a ještě to zdůvodňovat "chudou" svatbou), to by snad prošlo v románu pro náctileté, ale sem to prostě nesedělo. Na druhou stranu, je to v podstatě hlavní linka příběhu, protože nebýt té oslavy a jejího významu, vlastně by se celý příběh v ničem nestal (ať už přílet Marnie, dilema Adama, příjezd matky atd.), tak tedy přimhouřím oko nad zdánlivou nesmyslností této oslavy a beru, že to je to nosné pozadí pro to, aby se příběh odehrál...
V příběhu mi chyběly nějaké zásadní zvraty i občasně lehce přebíhající mráz po zádech, prostě to co dělá thriller thrillerem - a o to spíš v závěru, který prostě jen tak plynul ve stejném duchu jako celý příběh. To pro mě hází knihu více do kategorie "nudného" románu pro ženy, než thrilleru, který jsem očekávala...
Knížka to není špatná, ale doporučuji od ní nic zásadního nečekat :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Srdce v písku Srdce v písku](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31485/srdce-v-pisku-Zvq-31485.jpg?v=1689493483)
Po knížce jsem sáhla, protože se mi líbila anotace a hodnocení zde také nemá špatné, nicméně v mého pohledu šlo o velký omyl. Kdyby knížka nebyla tak jednoduchá a poměrně krátká, asi bych ji po hurikánu odložila. Absolutně mi nesedí autorky styl vyprávění - postavy psané jménem i příjmením a přitom jsem v nich dokázala mít chvílema zmatek, zbytečné popisování kde čeho nepodstatného a nezajímavého, dialogy jak z mexických telenovel a/nebo pera středoškolského studenta, rozdělení do kapitol včetně názvu, který rovnou prozradí co se stane... Prostě za mě jsem nenašla nic, co by se vlastně dalo brát jako něco, pro co knihu číst. Z dějové linky si rozhodně dalo vytěžit mnohem víc, takhle je to pro mě obrovské zklamání...
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Hry bez hranic Hry bez hranic](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383380/hry-bez-hranic-tBx-383380.jpg?v=1533384950)
Z knížky jsem měla rozporuplné pocity - na jednu stranu z toho čiší až nepříjemná surovost a hrubost, a na druhou je to do určité míry obraz naší doby - ať již tématem uprchlických táborů nebo povahou postav. Rozhodně zajímavý knížní počin, který zabere chvilku času a přitom třeba přiměje se nad něčím z toho pozastavit a nastavit si zrcadlo tomu, co se dějě kolem každého z nás...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kdo o tom ví? Kdo o tom ví?](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442685/kdo-o-tom-vi-IIe-442685.jpg?v=1600078814)
Velmi mírný thriller, ideální pro někoho, kdo nečeká žádnou brutalitu :) Občas přeběhne lehce mráz po zádech, napínavé pasáže se čtou jedna radost a mezitím (hlavně první polovina knížky) je naprostý klid až trochu nuda, ale tak to má asi u thrilleru být - knížky od Kary mi přijdou jak podle thrillerové učebnice. Poklidný začátek, kdy hlavní postava je něčím komplikovaná, neobvyklá, "narušená".. pak se začnou přidávat další postavy, kdy v podstatě v každém vidíte "podezřelého", párkrát vás i navede na falešnou stopu, aby v závěru přišlo mrazivé šokující rozuzlení, kdy už myslíte, že je konec, ale ono ne, a to finální teprve přijde. Bohužel za mě je ten závěr ale až moc překombinovaný a naprosto neuvěřitelný... k tomu dopis Simona a zpověď Helen je z mého pohledu zbytečná nálož cukrové vaty. Nicméně jinak prostě učebnicově solidní thriller, neurazí-nenadchne :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Říkání o víle Amálce Říkání o víle Amálce](https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/582/rikani-o-vile-amalce-e7g-582.jpg?v=1583439795)
Četly jsme s dcerou před spaním a nevím jestli je to tím, že za mého dětství toho příliš na výběr nebylo, ale v dnešní době ani jednu Amálka jako knížka (mnou čtená) nijak nenadchla. Ty příběhy jsou prostě divné, často mi připadaly i nesmyslné, jazyk těžko uchopitelný (ale zas beru, že je fajn občas i něco takového dětem přečíst), Amálka jako postava místy až nesympatická... Nicméně hlavní devizou Amálky jsou rozhodně ilustrace, a pak audiokniha v podání Jitky Molavcové, ta tomu prostě přidává něco navíc :)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Rosiin sladký krámek snů Rosiin sladký krámek snů](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272080/rosiin-sladky-kramek-snu-GR2-272080.jpg?v=1447684589)
Přiznávám, že jedna hvězdička je za Lilian, ta tomu dávala alespoň trochu šťávu, jinak mi to přislo jako vcelku nijaký naprosto předvídatelný román pro ženy, kterému něco navíc dávalo snad jen prostředí - ať už "staromódní" vesnice kdesi takřka mimo civilizaci nebo i samotný krámek. Rosie mi byla až nesympatická, níže uvedené srovnání s Bridget Jones je docela trefné. Prostě taková zastydlá puberťačka, která se dostává ať už omylem nebo i vlastním přičiněním do až absurdních nezáviděníhodných situací. Knížka snad nikoho neurazí, ale dle mého rozhodně nenadchne, velmi nenáročné čtení...
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Příběh ukrytý v notách: Šípková Růženka Příběh ukrytý v notách: Šípková Růženka](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429598/pribeh-ukryty-v-notach-sipkova-ruze-PaC-429598.png?v=1577800904)
Dcera neustále bojovala s rozdíly mezi pro ni známou verzí Růženky a touto Aurorou, takže ji máme spíše pro hudební ukázky a doplňuji je vlastním vyprávěním. Ale opět krásné obrázky, hudba,... za mě jsou toto dětské knihy, které rozhodně mají smysl i nějaký přesah :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jak mě překvapíš? Jak mě překvapíš?](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416489/jak-me-prekvapis-4YT-416489.jpg?v=1567154159)
Myslím, že z námětu se dalo vytěžit mnohem víc - ostatně těch pár překvapení patří dozajista k nejlepším pasážím knihy, ale bohužel je jich jak šafránu. Jakmile se knížka přehne do rádoby vážnější roviny, absolutně mi to nesedí a je z toho přeslazený brak... Ale holt sto lidí sto chutí, za mě bych cukru ubrala a přidala humoru :)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Audrey se vrací Audrey se vrací](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248864/audrey-se-vraci-n46-248864.jpg?v=1440257233)
Pro tuhle knížku jsem asi nebyla správná věková skupina, i téma šikany mě naštěstí míjí, ale jinak je knížka psaná hezky, v provozu Audreyiny rodiny (ať už se strany dospělých nebo dětí) se ale leckdo pozná, a nebudu mít nic proti, až si jí dcera veme do ruky a přečte :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![S kým dnes budeš spát? S kým dnes budeš spát?](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242357/s-kym-dnes-budes-spat-YML-242357.jpg?v=1427648100)
Ideální letní čtení - různorodé postavy, zajímavé prostředí, hezky propletený příběh, příjemně reálný konec... Není to kdo ví jaký knižní klenot, ale jako oddychovka při opalování se hodí perfektně :)
A jako u mnoha podobných knih, i tohle bych jednou ráda viděla zfilmované - právě díky atraktivnímu prostředí a pak ten závěřečný vodopád v domě... :))
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Lituji, čekají mě Lituji, čekají mě](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336192/lituji-cekaji-me-Xzz-336192.jpg?v=1651585867)
Nevím přesně proč, ale tato kniha mě příliš nezaujala. Přišlo mi to až přespříliš jednoduché, prvoplánovité, očekávatelné, klišé... Ale na léto se taková nenoráčná knížka hodí, ta část příběhu na dovolené byla fajn a bod navíc za prostředí Francie :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Lesní skřítek a čtyři kamarádi Lesní skřítek a čtyři kamarádi](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196276/lesni-skritek-a-ctyri-kamaradi-196276.jpg?v=1392844928)
Dostaly jsme tuto knihu jako dárek a líbila se mně i dceři, takže spokojenost. Ilustrace jsou opravdu povedené a postavička Jiljího originální.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dokážeš udržet tajemství? Dokážeš udržet tajemství?](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419498/dokazes-udrzet-tajemstvi-rzZ-419498.jpg?v=1567442890)
Nenáročné letní čtení. Sice se poměrně dobře čte, přesto v tomto případě je asi lepší kouknout na filmovou verzi (typický americký film, poměrně předvídatelný, neurazí-nenadchne) a "zabít" tím jen cca dvě hodiny času a pak si vzít na čtení něco zajímavějšího. A koho mine film i knížka, rozhodně o nic nepřijde :)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Za zdmi paláce Za zdmi paláce](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291549/za-zdmi-palace-uuL-291549.jpg?v=1461707400)
Přijde mi, že tato kniha je promrhaný potenciál, jak zpíchnutá horkou jehlou, kdy autorka nevěděla jak si vydělat, tak sepsala matné vzpomínky z téhle svojí pracovní zastávky a vydala to. Bylo by toho tolik co lépe popsat, ať už co se týče vizuální stránky, kultury, povah lidí okolo atd., tak jistě bylo i víc zážitků. Tohle bylo jak z rychlíku - dneska má princezna den na prd, jsem smutná, naštvaná na celý svět - přitom tu práci šla dělat dobrovolně a víceméně tušila do čeho jde. Věřím, že tohle šlo prostě zpracovat lépe a vlastně nevím komu a proč bych to vůbec doporučila číst. Jednu hvězdičku dávám spíše za nápad a alespoň ten pohled z rychlíku do pro nás tajuplného prostředí.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Míla Fürstová: Všechny mé řeky Míla Fürstová: Všechny mé řeky](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427490/mila-furstova-vsechny-me-reky-JuI-427490.jpg?v=1575449714)
K tomuhle snad ani nejde napsat komentář, ta knížka je božská, neboť je plná božských obrazů :) Míla je neskutečně zajímavá a inspirativní osobnost, její obrazy si po zásluze věší na zeď kdejaká významná galerie a pro spolupráci si ji vybrali Coldplay, Miro Žbirka nebo Mattoni. Ona prostě umí, je jedinečná a na její obrazy dokáže i lajk jako já koukat hodiny a hodiny a pořád v nich nacházet něco nového a krásného. Tato krásně udělaná kniha obrazů doprovázená textem o životě autorky a o tom co utvářelo a ovlivňovalo její tvorbu je pro mě klenotem v mojí knihovně, díky za něj!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![P.S. z Paříže P.S. z Paříže](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392566/p-s-z-parize-IeT-392566.jpg?v=1540395068)
Nebýt těch krásných kulis okolo (párkrát barvitě popsat místa v Paříži se u mě stává zárukou hvězdičky navíc), hodnotila bych hůř. Nicméně takhle dávám 3* - děj je nenáročná, předvídatelná a lehce za vlasy přitažená romance, která je ale milá, hezky psaná a pokud nemáte zrovna nic lepšího na práci, než se pohodlně zavrtat do deky nebo vyvalit na pláži, na nic moc nemyslet a jen si číst, pak je to skvělá volba. Kupodivu bych na to ráda koukla i zfilmovaně - to špičkování mezi Paulem a Miou, kulisy Paříže (a hlavně výhled z Opery) a opulentní hostina v letadle cestou do Soulu... jistě by si to diváky (tedy spíše divačky) našlo :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Veselý den s Oskárkem Veselý den s Oskárkem](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146331/vesely-den-s-oskarkem-Npt-146331.png?v=1490684206)
Dcera ji dostala od dm drogerie jako dárek k prvním narozeninám a stala se hned jednou z jejích nejoblíbenějších - hezký sešitový formát s pevnějšími odolnými listy, jednoduché obrázky, o kterých jsme si pořád měly, co říkat, doprovázené básničkou. Za mě skvělý počin, který obě potěšil - knížku má dcera doteď ve svojí přiruční knihovničce u postele a občas si ji vytáhne a "čte" - a to jí táhne už na pět let :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jedno přání Jedno přání](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413751/jedno-prani-9gD-413751.jpeg?v=1560837242)
Prostě krásná knížka - básnička i ilustrace, tohle je knížka pro radost :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kruté příběhy sladké Francie, aneb co v průvodcích nenajdete Kruté příběhy sladké Francie, aneb co v průvodcích nenajdete](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346941/krute-pribehy-sladke-francie-aneb-c-PWc-346941.jpg?v=1506149452)
Miluju Francii a vděčím za to i školním výletům, na kterých nám byl autor průvodcem, takže s o to větším potěšením jsem si knihu přečetla a musím uznat, že mě nijak nezklamala.
Dvě drobné výtky bych měla, ač obě čistě subjektivního rázu. Obrázky bych raději barevné (ono popisovat blankytně modré moře v kontrastu s čerstvě zelenou trávou a přitom u toho černobílý obrázek, to je docela škoda, naštěstí v dnešní době to řeší telefon s googlem po ruce a hned si vše hledat v plné kráse). A věc druhá, ještě subjektivnější, nemám moc ráda dějepis a spoustu historických faktů a postav - po chvilce se ztrácím kdo je kdo, a bohužel po mě je většina kapitol této knihy věnovaná spíše historkám kolem různých postav a událostí, což se ale asi dalo očekávat. Na druhou stranu je zde i několik kapitol přesně podle mého gusta - kde jde o regionální rozmanitost, gastronomii,... To pak máte pocit, že si hned musíte jít naplánovat nejbližší dovolenou do těchto končin :) Za mě by takto mohla být psaná celá knížka - popis míst, gastronomie, nátury místních atd. v příbězích, historkách a legendách. Naprosto skvělá je z mého pohledu i kapitola Paříž v proměnách času - připomněla mi, kolik času by tam jen člověk musel strávit, aby mohl říci, že tuhle krásku zná...
Kniha se velmi dobře čte. Autor je bez debat skvělý vypravěč, píše s přijemným a vkusným humorem, umí se hezky pohybovat na hraně, kdy vám sdělí dostatek, ale nechá i škvírku pro vlastní fantazii a úsudek.
Závěrem, jak už tu někdo psal - každý si v tom najde to své, ať již pikantnosti ze života historických velikánů a nebo prostě jen z lásky k Francii, jejímu lidu a kultuře - a kdo tou láskou ještě nazahořel, tak po přečtení se i jemu lýtka jistě trochu zapálí ;)