Kulm
![Zastřené počátky sociálního státu: Nacionalismus a sociální politika v Protektorátu Čechy a Morava Zastřené počátky sociálního státu: Nacionalismus a sociální politika v Protektorátu Čechy a Morava](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456857/zastrene-pocatky-socialniho-statu-n-wqZ-456857.jpg?v=1603979257)
Velmi pěkné a čtivé pojednání o sociální politice Protektorátu Čechy a Morava ve vztahu k politice a národní ideologii říše. V úvodu je čtenář uveden do tématu i krátkým vývodem vzniku sociálních politik v první, resp. druhé republice a Německu z kterých pozdější válečný vývoj vycházel.
Za mě rozhodně 5 hvězdiček
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dějiny psané Římem Dějiny psané Římem](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40499/dejiny-psane-rimem-QPa-40499.jpg?v=1616440524)
Z pera českých autorů asi nejlepší kniha, která kdy u nás byla vydána. Společně s knihou Jejich veličenstva pyramidy se jedná už o jednoznačnou klasiku, kterou se pan Zamarovský nesmazatelně zapsal jako neskutečný popularizátor antiky a starověku v naší zemi.
Knihu jsem si spolu s Biblí vzal na svou pěší pouť do Italské Assisi a byl to neskutečný zážitek. Nejen, že je skvěle napsaná, ale v kombinaci s italskými reáliemi kolem sebe člověka ještě více pohltí.
Ačkoliv u nás na toto téma vzniklo od dob prvního vydání už nespočet dalších publikací, které doplňují znalosti o moderní poznatky, stále se jedná o skvělé dílo, které neztrácí nic na své poutavosti a hlubšímu vhledu na dané téma.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Oldřich Kulhánek Oldřich Kulhánek](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529452/oldrich-kulhanek-6596a8e8674f6.jpg?v=1704372456)
Nádherná a výpravná publikace shrnující dílo pana Kulhánka v posledním dvacetiletí jeho života. Každému zájemci o toto téma lze určitě jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na počátku byl Sumer Na počátku byl Sumer](https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70556/na-pocatku-byl-sumer-Mh3-70556.jpg?v=1549818958)
Výborné pojednání o historii Sumeru. Jak už je u knih pana Zamarovského zvykem, je kniha velice čtivě napsaná a samozřejmě obsahuje i několik odkazů vztahující se k českým zemím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dějiny Francie Dějiny Francie](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35771/dejiny-francie-2iG-35771.jpg?v=1548594504)
Kniha předkládá základní přehled z historie Francie. Ačkoliv Maurois píše velice čtivě a kniha je hezky přehledná, je potřeba počítat s tím, že vzhledem k rozsahu daného tématu nemá autor prostor zabředávat do přílišných detailů. Pro základní orientaci je nicméně více než dostačující a osobně ji považuji i za mnohem lepší, než podobnou publikaci od Marca Ferro.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Terror Terror](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12902/terror-Ohe-12902.jpeg?v=1600767925)
Začátek knihy je opravdu naprosto neskutečná a napínavá jízda u které člověk trne mrazem a hrůzou :-) Žel zápletka s "monstrem" mi přijde možná až zbytečná a možná i díky ní mě závěr knihy příliš nenadchl. I tak ale nelituju a určitě bych knihu každému doporučil.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Československá zahraniční politika 1918 - 1938. Kapitoly z dějin mezinárodních vztahů Československá zahraniční politika 1918 - 1938. Kapitoly z dějin mezinárodních vztahů](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78320/ceskoslovenska-zahranicni-politika--2oD-78320.jpg?v=1468663684)
Velice pěkně a především čtivě zpracována historie zahraniční politiky ČSR do r. 38.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Klíč k novověké paleografii Klíč k novověké paleografii](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265651/klic-k-novoveke-paleografii-265651.jpg?v=1443073964)
Dobře zpracovaná učebnice paleografie. Osobně bych ocenil například i navazující webové stránky, kde by bylo možné zobrazit učebnicové texty ve větším detailu, jako tomu bývá u učebnic Němčiny apod. Na druhou stranu si člověk toto může dohledat i na stránkách českých univerzit. Za mě můžu dát zaslouženě 5 hvězdiček
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kmotr Kmotr](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34837/kmotr-Ytz-34837.png?v=1678558876)
(SPOILER) Moc pěkná knížka a opravdový must have pro každého fanouška filmového zpracování, které ve svém prvním i druhém díle hodně vycházelo z této knihy.
Za mě byla slabší pouze část odehrávající se v lékařském prostředí, která je pro me zbytečnou, nezajímavou a pro samotný děj i nerozvíjející částí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Encyklopedie numismatiky a notafilie Encyklopedie numismatiky a notafilie](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371313/encyklopedie-numismatiky-a-notafili-AXt-371313.jpg?v=1518680625)
Kdybych měl tuto knihu specifikovat jedním slovem, použil bych termín odpad. Pro sběratele se skutečně jedná o zcela neužitečnou publikaci a spíše bych zde doporučil sáhnout po klasikách typu Šůla, Sém, či Jaroslav Moravec.
![Keltská civilizace a její dědictví Keltská civilizace a její dědictví](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211235/keltska-civilizace-a-jeji-dedictvi-YGn-211235.jpg?v=1404945165)
Za mě jedna z nejlepších knih zabývající se keltskou kulturou. Byť se jedná spíše o odbornou literaturu, není psaná vůbec nijak složitě a určitě jí lze bez obav doporučit i široké veřejnosti, která si díky velkému množství fotografií a perokreseb vychutná i grafickou stránku věci.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vesmír kolem nás Vesmír kolem nás](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127298/vesmir-kolem-nas-eTM-127298.jpg?v=1601193977)
Na svou dobu naprosto vynikající kniha. Rozvojem v této oblasti je sice už do velké části překonaná, nicméně pro svou čtivost a základní přehled o vesmíru bych jí určitě doporučil. Byť je zapotřebí počítat s tím, že je nutné mnohé informace konfrontovat s aktuálním pokrokem a znalostmi, které dnes o vesmíru máme.
![Pravěk Evropy Pravěk Evropy](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258071/pravek-evropy-258071.jpeg?v=1436864637)
Vynikající kniha shrnující evropský paleolit. Některé věci jsou dnes sice už po více jak 6 dekádách překonané, nicméně i tak knize nic neubírá na čtivosti a uceleném pohledu na dané téma. Určitě bych jí doporučil studentům a lidem, kteří se o dané téma zajímají více do hloubky. Pro toho, kdo hledá spíše něco popularizačního by mohla být hůře stravitelná.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Můj domov v Sudetech Můj domov v Sudetech](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409739/muj-domov-v-sudetech-jEj-409739.jpg?v=1556879850)
Moc pěkná knížka a takřka povinná položka v knihovničce každého Chlumečana :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nový zákon Nový zákon](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202859/novy-zakon-Llk-202859.jpg?v=1488991368)
Skvělé "kapesní" vydání Nového zákona. Velkým plusem zde je především poznámkový aparát, který sice není na úrovni Studijního překladu, ale i tak je obsáhlejší, než u klasického ČEP.
![Rudolf Jenatschke. Kněz posedlý fotografií Rudolf Jenatschke. Kněz posedlý fotografií](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491567/rudolf-jenatschke-knez-posedly-foto-oI3-491567.jpeg?v=1646288004)
Výpravná fotografická publikace dokumentující podobu města a jeho okolí mezi léty 1908-45. Zájemcům o historickou podoba ústecka můžu jen doporučit.
![Křižáci ve Svaté zemi Křižáci ve Svaté zemi](https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58186/krizaci-ve-svate-zemi-65d3518e127ed.png?v=1708347790)
Výborně zpracovaná a hlavně skvěle čtivá kniha na téma křížových výprav a jeruzalémského království ve svaté zemi. Co do detailů a zpracování bych určitě doporučil preferovat před Antony Bridgem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Věk katedrál: Umění a společnost 980-1420 Věk katedrál: Umění a společnost 980-1420](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502895/vek-katedral-umeni-a-spolecnost-980-9uV-502895.jpg?v=1664459273)
Naprosto excelentní syntéza zabývající se nejen středověkým uměním, ale i idejemi a myšlením středověkého člověka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poválečná Evropa: Dějiny od roku 1945 Poválečná Evropa: Dějiny od roku 1945](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38580/povalecna-evropa-dejiny-od-roku-194-7ux-38580.jpg?v=1556986646)
Výborná kniha o poválečném vývoji v Evropě. Téma je nejen výborně zpracované, ale zároveň i skvěle čtivé. Určitě můžu všem jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dějiny hospodářství českých zemí od počátku industrializace do konce habsburské monarchie Dějiny hospodářství českých zemí od počátku industrializace do konce habsburské monarchie](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417668/dejiny-hospodarstvi-ceskych-zemi-od-VVs-417668.jpg?v=1672858097)
Vynikající kniha shrnující vývoj českých zemí v rámci Rakousko-Uherska v průběhu 19. a počátku 20. stol. Určitě lze všem jen doporučit