Květ Květ komentáře u knih

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Tak jsem konečně dočetla Šikmý kostel. Přiznám se, trojka mi dala zabrat, zaujala mě bohužel nejméně. Přišla mi nadstavovaná, zbytečné množství stránek, omílání stejných věcí, opakování se. Přes popisy komunistických návštěv, sjezdů a schůzí se mi vytratilo spojení s jednotlivými postavami. Měla jsem pocit, že se autorka stůj co stůj snaží vměstnat do knihy veškeré historické okamžiky a románové postavy se dostávají do pozadí. Popis reálií je podrobný, historicky se knize snad nedá nic vytknout, ale to pravé románové počtení to pro mě nebylo.

21.08.2024 3 z 5

Vědomí konce Vědomí konce Julian Barnes

Knížka útlá rozsahem, nikoli obsahem. Kniha je hodně filozofická, ne strojeně, uměle, ale velice přirozeně, hezky. Vybízí k přemýšlení o otázkách života, smrti, vzpomínek, zapomínání, různých úhlů pohledu... Zprvu vypráví o přátelství tří kamarádů, které obohatí příchod nového spolužáka. Z pohledu vypravěče Tonyho s ním prožijeme mládí chlapců, jejich zájmy, touhy a sny až po dobu, kdy se rozprchnou na vysoké školy. Poté už Tony povídá o svém životě až do chvíle, kdy obdrží pozůstalost po jednom z jeho přátel, která obrátí jeho náhled na jeho dosavadní život. Je to krásné, i když v podstatě smutné čtení, k zamyšlení.

21.04.2024 5 z 5

Iluze Iluze Camilla Läckberg

Skoro šest set stránkový cvalda švédské krimi. Děj byl místy rozvláčný, konec lehce předvídatelný, ale knize se rozhodně nedají upřít neotřelé postavy vyšetřovatelů. Skrze jejich zvláštnůstky a vzájemné vztahy jsem si je oblíbila. Čtivě napsáno, obsahově neuvěřitelné, příběh zaujme, ale neoslní, přesto dám asi šanci i druhému dílu.

23.02.2024 3 z 5

Slyšet jeleny zpívat Slyšet jeleny zpívat František Šmehlík

Tak se mi dostala do ruky česká detektivka z ostravského kraje, je to autorova krimi prvotina. Zpočátku jsem měla potíže s množstvím postav v "mordpartě," potom už se ale děj začal pěkně odvíjet. Knížka se mi četla lehce, obsahuje trošku více "omáčky," ale ne tak, že by to vadilo. Zápletka mi ale přišla trochu přitažená za vlasy, poslední dobou mám radši reálnější a méně "psycho" příběhy. Celkově jsem spokojená, knížka patří k těm lepším. (3,75*)

03.02.2024 4 z 5

Daleko od hlučícího davu Daleko od hlučícího davu Thomas Hardy

Viktoriánský román prvně vydaný roku 1847. Příběh je pěkný, romantický i dramatický, ale četl se mi teda dost těžko. Složitá slovní spojení a obraty, šroubované věty, těžkopádnost. Představovala jsem si něco ve stylu Austenové, ale ne... ona by, myslím, ze zápletky vytěžila mnohem víc. Je to pěkná kniha, ale za srdce mě nechytla.

22.09.2023 3 z 5

Panny Panny Alex Michaelides

Říkají jim Panny. Spolek výjimečných studentek v čele s mladým profesorem, kterého zbožňují. Když je zavražděna jedna z nich, přijíždí její nejlepší kamarádku Zoe utěšit nejbližší člen rodiny, teta Mariana, ač je sama zdrcená žalem po tragické nehodě jejího manžela. Mariana, která je zároveň i terapeutkou, se na popud Zoe pouští do pátrání po vrahovi... Děj je protkaný linkou řecké mytologie. Bohužel, na mě to bylo moc překombinované, bez hloubky, bez napětí, dlouhé popisy, zbytečné úvahy... Slabý průměr.

10.08.2023 2 z 5

Snoubenky smrti Snoubenky smrti Jean Christophe Grangé

Autor Purpurových řek nám předkládá další temnou detektivku a není to žádná jednohubka. Na šesti stech stránkách se odvíjí příběh, který dovede pohltit. Prýští z něj nacistická ideologie, blyštivý a fanatický svět "nadlidí" v kontrastu s bídou a útlakem ostatních. Říše je na vzestupu, nic jí nesmí otřást a proto, když se náhle objeví zohavená mrtvola manželky nacistického pohlavára, kterou následuje další, je potřeba případ rychle a diskrétně vyřešit. Trojice vyšetřovatelů rozhodně nepůsobí sympaticky na první dobrou... alkoholička provozující blázinec Minna, psychiatr bohatých paniček a vyděrač Simon a brutální gestapák Franz... Kniha je psána poctivě, podrobné popisy postav a prostředí, přesto je čtivá a děj se nevleče. Líbila se mi a určitě by stála za zfilmování :) (4,5*)

05.11.2022 4 z 5

X způsobů smrti X způsobů smrti Stefan Ahnhem

Předchozí díl jsem přečetla před sedmi měsíci, tak nebylo jednoduché povzpomínat si na všechny podrobnosti. Z mého pohledu je tato kniha ze série nejslabší a děj až příliš překombinovaný. Na můj vkus autor zbytečně tlačí na pilu, a to na úkor celkové uvěřitelnosti a reálnosti. Z minulých dílů jsem byla nadšená, tento hodnotím vlažně a průměrně. Ale abych jenom nekritizovala, Ahnem mi ale udělal radost uzavřením kapitoly "kostkového" vraha a epizody s Molanderem. Doufám, že v další krimi se na scénu vrátí Dunja.

17.08.2020 3 z 5

Ohníčky všude kolem Ohníčky všude kolem Celeste Ng

Skvěle, čtivě napsaná knížka o vztazích a lidských dramatech aneb když se střetnou dva odlišné světy, mohou létat jiskry. Perfektní pohled do stereotypů maloměsta s jeho typickými předsudky. Bavila mě.

25.06.2020 4 z 5

Obeť bez tváre Obeť bez tváre Stefan Ahnhem

Jsem ráda, že se mi tato detektivka dostala do rukou, bavila mě moc, je to dobrý nářez. I když jsem jako první ze série četla třetí epizodu a tím pádem jsem věděla tzv. spoilery, nevadilo to a jednička se mi líbila možná i o chlup víc. Příběh je nadupaný napětím, odsýpá, švédská kriminálka se hádá s dánskou a oběti mezi tím padají jako hrušky :) Je to knížka odpočinková, ano, bylo by možno polemizovat nad reálností, a ano, u některých pasáží mi trošičku chybělo dovysvětlení, ale jedná se o detaily, nic, co by kazilo zážitek z knížky. Parádní, svižná krimi, můžu doporučit.

29.06.2019 5 z 5

Světlo mezi oceány Světlo mezi oceány M. L. Stedman

Drama, které začíná nenápadně, ale jak přečtené stránky ubíhají, atmosféra houstne, v závěru knihy mě emoční koktejl dohnal k slzám. Je to krásná knížka, kdo si chce poplakat doporučuji. Válečný hrdina Tom toužící po klidu se nechá zaměstnat na majáku, ve svých zřídkavých cestách na pevninu potká dívku, která je ochotna s ním sdílet samotářský život. Oba touží po dítěti, ale není jim přáno, až jednou moře vyplaví člun s mrtvým mužem a nemluvnětem... rozhodnutí, která učiní má následky na celý jejich další život... Nejedná se o červenou knihovnu! (Dnes jsem zjistila, že podle knížky je natočený i film, ale jsem skeptická ;)

22.05.2018 5 z 5

Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Atmosféra celého románu je citlivá, niterná až komorní, odvíjí se v něm dvě linky. První, romantická, je jakousi zpovědí mužského hrdiny Bena a druhá, více dobrodružná a napínavější, popisuje skutečnosti po havárii letadla a boj o přežití obou cestujících. Knížka je poutavá, čtivě napsaná, zvládla jsem ji přečíst během jednoho dne. Dokáže probudit emoce a po přečtení ještě dlouho zůstává zvláštní pocit a musíte na ni myslet. Určitě se podívám i na filmové zpracování, ale nemám iluze, už trailer se od knižní předlohy liší...

10.12.2017 5 z 5

Vánoce Hercula Poirota Vánoce Hercula Poirota Agatha Christie

Miluji detektivky od Agathy, vždycky si u nich skvěle odpočinu. Opět brilantní Hercule Poirot odkrývá jednu krvavou vraždičku spáchanou o Vánocích v kruhu rodinném. Skvěle popsané charaktery postav a nahozené indicie a přesto jsem neuhádla, kdo je vrah ;-)

07.12.2017 5 z 5

Hory zpívají Hory zpívají Nguyễn Phan Quế Mai

Hory zpívají je kniha krásná, ale skličující, po přečtení jsem si pobrečela, abych to vstřebala. Autorka spojila příběhy své a jiných rodin a vytvořila román o rodině Tranových, odehrávající se v letech 1930 - 2012. V knize jsou dvě vypravěčky, babička a vnučka a nepostupuje posloupně, ale vrací se do minulosti tak, jak babička své vnučce povídá o svém životě. Kniha je velmi čtivá, ale obsah je těžký, krutý, plný nespravedlnosti, vezme vás za srdce. Doporučuji.

10.11.2024 5 z 5

Zakladatelka rodu Zakladatelka rodu Cynthia Harrod-Eagles

První díl epické ságy o fiktivní rodině Morlandů, který je zasazen do skutečných historických událostí. Kniha začíná roku 1434, kdy je urozená, ale nemajetná Eleanor, provdána za jednoho z nejbohatších lidí Yorkshiru, chovatele ovcí. Eleanor svůj odjezd z jihu na sever a vdavky nese těžce, ale její smysl pro povinnost, která ji provází celým životem ji přinese smíření, i když své city k manželovi probudí až na sklonku jeho života. Kniha se čte dobře, ale chyběly mi tam větší emoce, hloubka, přišla mi spíše dějepravná, popisy rodokmenu, sňatky, historické události... Přesto mě zaujala, vyzkouším druhý díl.

12.05.2024 3 z 5

Těžká noc Těžká noc Lenka Lanczová

Lenka Lanczová patřila k nej spisovatelkám mých náctiletých let, proto, když jsem se dozvěděla o její další knize, přečíst ji byla takřka povinnost :) Autorčin styl zůstal stejný, jen hlavní hrdinka zestárla na třiatřicet. Bohužel musím říct, že na tento věk mi připadá hodně naivní a celkově ne příliš uvěřitelná. Nicméně, román se čte skvěle, je to jednoduché, oddechové čtení, které mě bavilo. (3,5*)

29.03.2024 3 z 5

Když jsme ještě věřily na mořské víly Když jsme ještě věřily na mořské víly Barbara O'Neal (p)

Krásné čtení pro ženy, příběh (nejen) dvou sester, kdy vyprávění každé z nich tvoří jednu dějovou linku. Četl se mi velice lehce, i když obsahově není zrovna radostný, k odlehčení přispěje milostná linka. Je to kniha o starých křivdách, bolestných vzpomínkách, nelehkém dětství, kniha o hledání sebe sama, o odpuštění.

26.02.2024 5 z 5

Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“ Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“ William Andrews

Historická fikce, která se dotýká okupace Koreje za druhé světové války. Autora k napsání knihy inspirovala jeho adoptivní dcera.
Z obálky: "Každou středu v poledne přichází skupina starých žen protestovat k japonskému vyslanectví v Soulu a dožaduje se omluvy od japonské vlády. Jsou to poslední z armády "žen pro útěchu," žen, které japonská armáda znásilňovala a mučila jako sexuální otrokyně během druhé světové války.
Kniha je čtivá, ale obsah je těžký, nevstřebává se to lehce.

18.02.2024 4 z 5

Odražená střela Odražená střela Sandra Brown

Tak jsem se po delší době zase přesvědčila, že knížky od Sandry Brown nejsou můj šálek... Mně to spojení krimi a erotiky prostě nesedí, nezapadá mi to do děje, příběh je často klišoidní a nereálný. Jinak se to čte snadno, je to jednoduchá, odpočinková knížka a určitě si najde svoje čtenáře, nebo spíš čtenářky.

27.02.2023 3 z 5

Zajatá královna Zajatá královna Alison Weir

Zajatá královna je historický román o Eleonoře Akvitánské. Nezačíná, jak je u autorky obvyklé Eleonořiným narozením, ale rokem 1151 a jejím osudovým setkáním s Jindřichem II. V té chvíli začíná příběh vášně a lásky, která ovšem vede v nezadržitelný pád. Impérium, které společně budují se stává důvodem jejich sváru, stejně jako výbušné a náruživé povahy obou... Román je opět velice podrobně napsaný, chvílemi až natahovaný, nečetl se mi tak lehce jako jiné spisovatelčiny díla. Přesto se jedná o kvalitní knížku a jsem ráda, že jsem se díky ní zase dozvěděla něco z historie. (3,75*)

12.02.2023 4 z 5