laepus laepus komentáře u knih

Denik Ostravaka 5 ...už teho bylo vpysk? Denik Ostravaka 5 ...už teho bylo vpysk? Ostravak Ostravski

Klasika, ke které je dobré se čas od času vrátit a připomenout si, jak se tu mluví po našemu; jen pro jistotu, z Ostravy opravdu nejsem, ale zas až tak daleko to do ní nemám... :)
se na ňho rozeřval jak stodvacka ze sytičem naplno
dychal jak Dartvejder
lelo z něho jak z praksle ryny
funěla do tydlifona jak nadrženy hroch
hleděla na mě jak tybecki mnich na větrak
hral se na duležiteho jak vesla u ponorki
podival se na mě jak krtek na kontaktni čočki
bolela z teho pala tajak by člověk usnul ve zvonicy
Pinokijo s frňakem jak by se šňupnul Vijagry
byva něodbytny jak kontrola z finančaku

29.12.2019 4 z 5

Leonardo da Vinci – Život, osobnost a dílo Leonardo da Vinci – Život, osobnost a dílo Alessandro Guasti

Pro mé účely (učitel dějepisu) naprosto dokonalá pomůcka - srozumitelně podány základní informace o životě, osobnosti i díle (jak je ostatně v názvu), formát je dostatečně velký, takže reprodukce děl a jejich detaily jsou opravdu reprezentativní a kvalitní; narozdíl od jiných edic vždy sedí obraz k právě čtenému textu (snad jen na jednom místě jsem musel otočit dva listy jinam, ne víc), takže zároveň vidíte to, co čtete a nemusíte to hledat, jak to bývá u jiných edic; jsou tady rozbory těch základních děl (Mona Lisa, Poslední večeře, Dáma s hranostajem či Madona ve skalách). Závěrem - i když to není žádná překvapivá hitparáda, která vás posadí na zadek, řemeslná propracovanost knihy a její funkčnost jsou obrovské. Už se těším na Michelangela a další...

14.11.2019 5 z 5

Pochod Radeckého Pochod Radeckého Joseph Roth

Upřímně; dal bych normálně maximálně za tři, ale tím, že je to z Rakouska, dokonce z Rakouska-Uherska, je tam Vídeň (nejlepší město na světě) a Franz Josef, tak zcela neregulérně přidávám ještě čtvrtou hvězdu. Ale výš fakt ne. Kniha totiž svou délkou ztrácí na síle - začátek a seznamování s hrdinou od Solferina, jeho synem Františkem a vnukem Karlem Josefem je výborné. Jenže pak se to na víc než sto stránek zastaví v nějaké díře u ruských hranic a nic se neděje - jen Rakousko pomalu upadá (jako zájem čtenářův). Naštěstí na konci se to zase trochu posune, postavy konečně ožijí a závěr je jediný možný, jaký si kniha zaslouží. Takový, aby ve mně opravdu zůstala napořád - nic konkrétního si z ní asi nezapamatuju, ale ty pocity tam vždy budou, úplně všechny pocity s převahou melancholie a beznaděje, přitom podáno tak krásným jazykem a lidsky... Když si to tak teď po sobě čtu, tak si to ty čtyři hvězdy rozhodně zaslouží - je to krásná pocta světu, který byl mrtev už v době svého vzniku.

02.10.2019 4 z 5

Ticho a vřava Ticho a vřava Nihad Sirees

Krátká, jasná, srozumitelná. Všechny totalitní a autoritářské režimy jsou tady jasně rozpoznatelné. Neustále se opakující slavnosti, které mají zakrýt pravý stav věcí. Většina lidí ví, že to není, jak si přejí, ale drží hubu a doufají, že se nějak proderou nahoru. Hlavní hrdina odolává, jak se dá. Trochu mě rozčaroval závěr (snad teď nebudu spoilerovat), čekal jsem trochu jasnější postoj autora k hlavnímu hrdinovi, i když je zřejmé, jak se asi zachová v rozhodujícím momentu svého života. Za mě příjemné počtení, které je čas od času nutné, abychom si uvědomili tu největší hodnotu, jakou v životě můžeme mít - svobodu.

27.09.2019 4 z 5

Denik Ostravaka 6 ... za lepši zytřki! Denik Ostravaka 6 ... za lepši zytřki! Ostravak Ostravski

Po dlouhé době jsem se vrátil k Ostravakovi. Vybral jsem si poslední díl, abych věděl, jak to vlastně tehdy ukončil. První půlka knihy je slabá, jako by už šlo poznat, že po dvou letech popisování běžných situací už autorovi trochu dochází dech, je to takové trochu tlačené na sílu a chybí tomu větší lehkost. To se ale mění ve druhé půlce, když léto je vystřídáno podzimem a hlavně zimou (Mikuláš, Vánoce). Tam je to ten starý dobrý Ostravak, jehož přirovnání vás shodí ze židle: děcka sebu mlely jak epileptyk u zdrbane zařyvki; kolem paly bile chmiřy, tajajk by zachrapal ve skelne vatě; hleděli na mě jak Spajdermen na bijolit; maval kolem sebe řetazem jak Džeki Čen nunčakami; děcka se mačkaly na mamy jak pysk na erbeg; Daneček byl vyklepany jak tepich před svatkami; barabčicy vřyskali až v Interšparu rachotily vuzki; smrdělo to jak fusakle vyprane ve stare vodě z kvitka... atd. atd. Takže nakonec zasloužené čtyři.

14.09.2019 4 z 5

A Bůh pravil: Musíš mi pomoci! A Bůh pravil: Musíš mi pomoci! Hans Rath

Slušné pokračování prvních dvou dílů. Slabší místa se střídají s těmi silnějšími - vážnějšími, napínavějšími či vtipnějšími. Očekávání byla trochu jiná, ale na druhou stranu byla asi přehnaná a kniha tak, jak je, je vlastně mnohem uvěřitelnější (no, uvěřitelnější... tolik náhod a šíleností v jednom, přesto uvěřitelnější, než kdyby tam někdo dělal zázraky apod.) a zejména poslední kapitola tomu dává pěkný závěr a tu krásnou myšlenku pro všechny - každý z nás může být v jistém smyslu mesiáš. Není třeba hned nakrmit miliony a zastavit všechny války, hlavní je najít v sobě to rozhodnutí, že já už zkrátka nebudu dělat nic jen tak pro sebe, že veškerá má rozhodnutí mě budou přesahovat a budou svět okolo mě zlepšovat. Jde to. Zkusím to i já. Chci to zkusit.

31.03.2019 4 z 5

Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

Bohužel musím jen na tři. Je mi líto, ale nejde to výš ze dvou důvodů: 1. už u Zabijáka a teď i tady je to zase dokola ten stejný vzorec pořád dokola a už to trochu nudí - ano, jazyk je pořád lehký, vtipných situací je nespočet, Alan dokáže krásně vytočit úplně všechny okolo sebe, ale prostě už to tak nějak jede jen ze zvyku a říkáte si "to už tady někdy bylo..." a 2. Nevím, jestli to jsou opravdu niterné autorovy politické názory, ale tady je jich až přespříliš a mnohdy zcela zbytečně, protože pro samotný děj by se naopak hodila mnohem víc nějaká zkratka. Paradoxní je, že v absolutní většině názorů se s autorem shoduji, ale je to zde vše až tak černobílé, že mám pocit, že jsem manévrován do pozice blbce, kterému musí být jasně řečeno, co si o kterém politikovi má myslet (Merkelová - zachránkyně světa, Putin - největší zlo na světě, Trump - největší lhář a idiot na světě, brexit - jen to špatné atd. atd.). Je tady toho opravdu zbytečně moc a ač (jak už jsem uvedl) s jeho názory souhlasím, domníval jsem se, že čtu vtipný román, ne prvoplánovou politickou agitku.

17.03.2019 3 z 5

Ragtime Ragtime E. L. Doctorow

Jsem rád, že to mám přečtené, ale bohužel žádná hitparáda to pro mě nebyla. Víceméně podobné dojmy jako z filmu - střídají se skvělé pasáže s opravdu výplňkovými. Mísení reálných a fiktivních postav je zajímavé i spousta informací o těch reálných, např. Houdini, Morgan, Ford či prezidenti. Ale ta roztříštěnost děje je na můj vkus až přílišná. Jak se říká, někdo holky, jiný vdolky. S Doctorowem jsem si tedy příliš nesedl. Každopádně ale nijak neupírám té knize na kvalitách nebo na dějinném významu, ten je nepopiratelný, ta touha žít podle vlastních představ je ve všech hlavních postavách, nejen ve Walkerovi, v tom vězí asi nevětší krása knihy.

08.02.2019 3 z 5

Zlatá brána otevřená Zlatá brána otevřená Agatha Christie

Jeden z mých nejoblíbenějších dílů, co se týká filmového suchetovského zpracování. Je fan číst si detektivku, kterou znáte nazpaměť, víte, kdo je (bude) vrah a jen se člověk baví Agathiným stylem psaní. Trochu překvapivě je tady Poirot často v ústraní a vyšetřování přebírá inspektor Sharpe (škoda, že ne Japp). Zajímavé drobné změny oproti filmu - je tady mnohem více studentů na koleji (ve filmu správně ty zbytečné z nich vynechali), trochu jinak je tady zorganizován gang pašeráků i sázka o získání možných jedů. Pořád se to ale čte více než příjemně a délka je přesně tak akorát, abychom se nedostali do důkazní nouze či do nepotřebných detailů.

22.04.2018 4 z 5

Nejlepší kandidát Nejlepší kandidát Stanislav Biler

Naprosto dokonalá kombinace Poslední aristokratky (to díky formátu drsně glosující vypravěčky) a seriálu Kosmo (politická satira se vším všudy). Smál jsem se od začátku do konce. Až jsem se po padesáti stránkách začal bát, jestli autor nepřepálil start, ale ne. Vůbec ne. Knížka neustále nabírá na obrátkách a graduje fantastickým závěrem. Není tady nic, co by autor neměl skvěle nadíváno a nastudováno - cyklistické rodinky, inovativní fabriky, strach z cizinců, opuštěnost Jesenicka, politické marketéry... Je to úžasný místopis České republiky - tak trefné charakteristiky Bruntálu, Vítkova, Prahy, Mostu, Slovácka, Ostravy, jižních Čech nebo Vysočiny - umřete smíchy.
"My všichni jsme jedna velká rodina. My, Češi. Musíme proto držet spolu a pomáhat si. Až se svět začne otřásat, budeme na všechno sami. Žádný Polák nám pomáhat nebude. Proč by to dělal? Vždyť má svoji řepu, kterou celý den jí. Proto jsme se dnes sešli na tomto místě, na místě vojenského opevnění, které nás mělo chránit před Němci, ale neuchránilo, protože válčit je moc nebezpečné. Jsou to jen betonové kulisy. Dnes za těmito hranicemi nejsou Němci, ale Poláci. Možná na nás jednou zaútočí. Až sní všechnu řepu. A nejspíš nás porazí, protože budou hrozně hladoví a my se zase nebudeme bránit, protože to nemá cenu. Ale to je jedno. Důležité je, že umíme postavit bunkr. V tom je naše síla, zdroj národní hrdosti. Dej Čechovi lopatu a on ti do večera vykope jámu. Možná. Nebo lopatu ukradne a vykope si jámu doma." (úryvek z projevu prezidentského kandidáta)
Takového debila, aby člověk pohledal, to je Jan Novák, prezidentský kandidát a velkodrůbežář. Jeho projevy (např. slavný bruntálský k dětem) jsou politickým vrcholem knížky. A tím druhým nihilistické rozhovory jeho asistenky, vypravěčky Johanny se všemi okolo - pojišťovákem, stánkařkou, barmanem, spolužačkou... Jak ta je solí.
No nic, prostě úžasná knížka. Skláním se před autorovu schopností přesně nakombinovat ostrý humur s neméně ostrým popisem stavu naší společnosti.

20.04.2018 5 z 5

Blade Runner – Sní androidi o elektrických ovečkách? Blade Runner – Sní androidi o elektrických ovečkách? Philip K. Dick

Nejdu do plného počtu - něco tomu chybí. Je tady plno věcí k přemýšlení, plno otázek k zodpovězení, plno otázek vůbec k položení. Chybí mi tady i trochu víc akce a jasnější záporná postava. Na druhou stranu - líbí se mi to zřejmé a všeprostupující napětí, ta provázanost našeho lidského života s výdobytky techniky (mercerismus, náladovač...), také kontakty lidí s androidy - ať už s těmi, kteří ví, že jsou androidi a snaží se to skrýt, nebo s těmi, kteří to o sobě ještě netuší (nebo to pak alespoň tvrdí). Deckard je výborně napsaná postava, postava s vývojem a (sebe)poznáním. I několik nečekaných zvratů se stane, které s dějem příjemně zamíchají. Nicméně, mám-li to porovnat s filmem, který znám a miluju, budu se muset přiklonit k filmu, i když to hlavně bude tím, že jsem se k němu dostal dříve než ke knize, protože těch změn je tady opravdu dost a na některé (takřka úplné vynechání Roye Batyho) jsem si prostě nebyl schopen zvyknout. Z knihovny však Blade Runnera rozhodně nikdy nevyhodím, na to je to příliš dobrá literatura :)

29.12.2017 4 z 5

Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Úžasná práce a měla by to být povinná literatura na všech typech škol. Já jako učitel dějepisu a češtiny s ní rozhodně mám v plánu pracovat. Je to kniha přesně o tom, o čem podle mě dějiny jsou - o tom nalézat paralely k současnému světu a varovat před možnými riziky. Nesouhlasím s autorem v jeho absolutním odsouzení všeho trumpovského, ale plně oceňuji jeho snahu vyhnout se jakémukoli kategorickému soudu ve smyslu "já jediný mám pravdu a stoprocentně to bude takhle" - to tady není a to se mi líbí. Jen před nás položí současnou Ameriku (potažmo ale také jakýkoli stát postkomunisitické Evropy s Orbánem, Babišem, Kaczynksim či Putinem v čele) a vedle toho informace, jak to bylo např. v německé výmarské republice. A je jen na čtenáři, jestli ty hrozby bere stejně vážně jako autor, jestli bere vážně rady, kterých se mu dostává... Snažím se být optimista a nevěřím, že Západ nevyhnutelně směřuje do (ruské) prdele. Na druhou stranu vše co tu je, jsou fakta a zavírat před nimi oči by nás mohlo přijít velice draho... Skvělá knížka plná zásadních informací o současném světě.

08.11.2017 5 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Po prvních asi dvou třech rozjížděcích stránkách se to opravdu a doslova rozjede a je to jízda až do úplného konce; dost možná ještě lepší než první díl. A ta jízda má tři nezpochybnitelné vrcholy - svatba na Kostce, výprava na šlechtický kongres do Karlových Varů za lady Di a květnové školní výlety. Panu Spockovi stále padají vlasy, paní Tichá pořád kleje jak dlaždič a Josef má stále na vše jasné a rychlé řešení. Vynikající humor, těším se na třetí díl.

21.09.2017 5 z 5

Ďábel v zrcadle Ďábel v zrcadle Juraj Červenák

Jednoduchá srozumitelná detektivka - to je myšleno kladně - nic zbytečně složitého a překombinovaného - sympatické postavy, se kterými je jednoduché se ztotožnit a chápat motivaci jejich konání. Chemie mezi Steinem a Barbaričem funguje (je to moje první knížka z této série) a highlander Jaroš je ještě nad nimi, škoda že je až tím třetím vzdadu. I když - vlastně právě proto se mi líbí nejvíc. Navíc se to odehrává ve Vídni a v historii, takže neexistuje na světě lepší kombinace. Tu jednu dolů dávám ani nevím proč - četlo se to dobře, ale zkrátka to není dílo, které přepíše dějiny literatury. Vřele doporučuji.

04.06.2017 4 z 5

Tři muži na toulkách Tři muži na toulkách Jerome Klapka Jerome

Musím plný počet - opravdu jsem se u knížky smál, dost možná ještě víc než u prvního dílu. Svolení manželek, problémy se spaním a vstáváním, konverzační příručka, ráno strýce Podgera, strasti bulvární žurnalistiky, rozbor básně, anglická gramatika, nákup podušek, scéna s kropičem, pořádkumilovnost německé krajiny, bloudění okolo vesnice, úžasný popis Prahy a Pražáků... a mnohem mnohem víc. Ale to je stále nic proti posledním dvěma kapitolám, ve kterých autor osolí Němce takovým způsobem, že bych se nedivil, kdyby tahle knížka byla v Německu na indexu zakázaných knih.

02.03.2017 5 z 5

Zavřená truhla Zavřená truhla Sophie Hannah

Musím plný počet - je to totiž vynikající detektivka, za kterou (a to říkám s plnou vážností milovníka Agathy Christie) by se nemusela vůbec stydět ani Agatha. Uzavřený prostor šlechtického sídla. Nedovtipní irští policisté. Fůra podezřelých. Zamotaný, ale srozumitelný děj i řešení případu. Příjemná délka knihy. Dostatek (základní) psychologie postav. Občasné humorné hlášky. Vraždy s monogramem byly dobrá detektivka, ale nebyl to zkrátka a dobře Poirot. Tady je to vynikající detektivka a navíc je to opravdový Poirot.

27.12.2016 5 z 5

Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho Douglas Adams

No... Co napsat... Jsem absolutním milovníkem Stopařova průvodce a humoru Douglase Adamse se všemi jeho duhy i neduhy. No a v téhle knize bylo na můj vkus bohužel příliš těch neduhů. Adams je génius popisu běžných věcí a bizarních zápletek přesahujících zdravé uvažování. Tady se ale podle mě dost potýká s dějem, který je až příliš roztříštěný a je velice obtížné jej sledovat, protože u ničeho autor nevydrží moc dlouho a hned skok jinam. Váhal jsem mezi třemi (kvůli nenaplněným adamsovkým očekáváním) a čtyřmi (kvůli své lásce k Adamsovi), nakonec zavírám oči a dávám přece jen čtyři. Je třeba takto ulítlých a šílených knih.

02.12.2016 4 z 5

Bosch Bosch neznámý - neuveden

Je neuvěřitelná škoda, jak málo se dochovalo dodnes jeho obrazů, tuším necelých padesát a pro mě jako milovníka všeho vídeňského je občasná zastávka v Akademie der bildenen Kunste povinností - visí tam totiž Boschův Poslední soud. Možná že Zahrada je slavnější, ale Poslední soud je drsnější a brutálnější a v mnohém více vypovídající. Jen je škoda, že jeho obří plátna člověk ve formátu téhle knihy řádně neužije - detaily ano, ale celek se prostě musí vidět naživo v galerii. Doporučuju knihu i návštěvu.

29.11.2016 5 z 5

Otčina Otčina Robert Harris

Skvělý začátek a navození atmosféry, předvedení fiktivních osudů reálných postav, rozvinutí zápletky, postupné odhalování spojitostí (spoilerek - komu něco říkají jména jako Bühler, Stuckart nebo Luther bude mít trošku výhodu, kam bude děj asi směřovat). Za polovinou se z toho na chvíli stane jen "normální" detektivka a pak přijde naprosto nadupaná závěrečná čtvrtina plná akce, zvratů a odhalení.

20.10.2016 5 z 5

Zelená míle Zelená míle Stephen King

Úžasné čtení, zajímavá forma psaní v šesti oddělených částech. Líbí se mi taky, že film docela dost věrně ctí předlohu a z obou jde stejná atmosféra. Postava Johna Coffeyho je jedna z nejkrásnějších, s jakou jsem se kdy setkal. Kvituji také nepřehnanost s nadpřirozenými jevy - je na nás, jestli uvěříme tomu lehkému božství, které se tak vyskytuje...

19.10.2016 5 z 5