lampernaqui lampernaqui komentáře u knih

Conan II. Conan II. Robert Ervin Howard

Druhá kniha povídek s nejslavnějším hrdinou a ani jedna není špatná. Tak to má být. Klasické fantasy v té nejčistokrevnější podobě. Pořád jsem překvapený, že i po tolika letech tyto příběhy nezestárly. Zatímco některým knížkám stačí pět let a nedají se číst, Conan zraje jako víno. Najdeme zde takové klasiky jako Za Černou řekou či Rudé hřeby. Teď už se jen připravit na poslední knihu.

11.02.2019 4 z 5

Nepřítel v domě Nepřítel v domě Lindsey Davis

Oproti předchozímu dílu výrazné zlepšení. Lindsey Davis si vybrala své slabší období a teď znovu najela na kvalitu, jakou od ní očekáváme. Tentokrát se podle mého čtenáři nepodaří uhodnout, kdo za všechno může hned na začátku knihy jako minule. Příběh o otrocích a pravidlech jejich domu je zajímavý. Pokud bude série mít takovou vzrůstající tendenci, máme se na co těšit... pokud tedy vyjdou někdy další díly.

04.02.2019 4 z 5

Svátek hojnosti Svátek hojnosti Lindsey Davis

Mám za sebou Falconovskou sérii, takže jsem byl zvědav, jak se autorka zhostila pokračování detektivek s hlavní hrdinkou - Falconovou adoptovanou dcerou. Úvodní díl byl měl nalákat - a to se zde rozhodně nestalo. Nejenom, že čtenář uhádne vraha v první pětině knihy, ale celkově je to strašně zdlouhavé. Zvláště závěr se táhne až moc (a to jsem si kdysi stěžoval, že závěry u Falca končí strašně rychle). Bohužel hodně slabé tři a jen za to, že jsem fanoušek římského informátora.

01.02.2019 3 z 5

Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Patřím mezi velké fanoušky Lovecrafta, proto asi i moje hodnocení bude o hvězdu lepší než by si asi podle normálního čtenáře kniha zasloužila. Máme před sebou povídky ze spisovatelových počátků, některé výborné, jiné dobré, ale i nudné a podprůměrné. Každý si tu může najít to své. Mýtus Prastarých se postupně zjevuje v prvních náznacích. Dá se říct, že nejlepší hudbou ke čtení této knížky je dark ambient, například tříhodinové album Nyarlathotep skvěle dokreslí atmosféru těchto starých hororů. A teď mne omluvte, musím se jít natáhnout vedle hrobky...

23.01.2019 4 z 5

Conan I. Conan I. Robert Ervin Howard

Conana mám rád a proto jsem se těšil na tohle kompletní shrnutí. Člověk by předpokládal, že po tolika desítkách let už příběhy svalnatého barbara zestárnou, jako se tomu stalo i Johna Cartera. Ale přiznám se, že i dnes si jeho dobrodružství rád přečtu. Co na tom, že se často podobají jako vejce vejci. Máme tu krvavé souboje, nahé a polonahé princezny a spoustu věží k dobývání - věže má Conan hrozně rád. Jediný zápor k první knize bych měl
k Nemedijským kronikám I. , které se nehodí na začátek a neznalce to může odradit.

18.01.2019 4 z 5

Cesta ctnosti Cesta ctnosti Lindsey Davis

Knihu prý autorka napsala ještě před svou slavnou Falconovskou sérií, ale už i zde se dá její styl psaní dobře poznat. Já stejné nadšení jako samotná autorka z knihy nesdílím, ale určitě to není špatné - jen jsem asi příliš namlsán detektivkami se slavným římským informátorem. Ale zase jsme zde poznali Vespasiana z jiného pohledu než z jakého ho známe později.

15.01.2019 3 z 5

Ohnivý sloup Ohnivý sloup Ken Follett

Stejně jako předchozí dvě knihy z této série, tak i tato byla velmi čtivá a stránky samy od sebe mizely. Co na tom, že nešlo o kdovíjaký originální příběh a že čtenář si mohl spoustu věcí dopředu domyslet, pořád to byl dobrý román, u kterého jsem se hodně dlouho zdravě rozčiloval, protože jsem si potvrzoval, že co si myslím o církvi platí. A slušně se to vyjádřit nedá. Takže Ohnivý sloup fanoušky autora určitě nezklame.

14.01.2019 4 z 5

Válečný svět: Krevní msty Válečný svět: Krevní msty Jerry Pournelle

S touhle knížkou jsem měl trochu problém. Na začátku jsem se moc neorientoval kdo je kdo, kdo kam patří... a když už jsem si nějakou postavu zapamatoval, tak děj poskočil rychle vpřed a ta postava už nežila. Teprve tak ve třetině románu se příběh ustálil v jedné dějové linii, kde už pro mě bylo lehké se vyznat. Ale celkově příběh nic moc. Ke zklamání přispívá i fakt, že na tuto knihu navazují ještě druhý díl, který u nás nevyšel. Klasika...

04.01.2019 3 z 5

Napříč temnotou Napříč temnotou Harry Turtledove

Již potřetí se vracíme do fantasy světa, ve kterém se odehrává variace na druhou světovou válku. Postup Algarve se zastavil u města Sulingen a člověk má před sebou bitvu u Stalingradu. Autor má svůj styl, který někomu sedne, někomu ne... ale rozhodně ho nehodlá měnit. Já si četbu užil a celá kniha má vlastně jen jedno velké negativum - není ukončena. Série má celkem šest dílů a tohle je poslední přeložený do češtiny.

02.01.2019 4 z 5

Bohyně odplaty Bohyně odplaty Lindsey Davis

Je to tady. Po tolika letech ve společnosti nejlepšího římského informátora a celé jeho rodiny nastal čas odchodu. Rozloučení určitě není vůbec špatné - dokonce se mi zdálo, že Lindsey Davis zvolila oproti jiným dílů dramatičtější příběh. Stačí už jen úmrtí na prvních stranách románu, kdy se Falconovi změní celý život. Pátrání je znovu zajímavé až do poslední stránky... do poslední věty... do rozloučení...

27.12.2018 4 z 5

Alexandrie Alexandrie Lindsey Davis

Může to být slabším článkem celé série, ale stále se jedná o zábavnou detektivku s mým oblíbeným hrdinou a jeho rodinou. Tentokrát znovu opouští domov a vydá se s manželkou a příbuznými zkoumat divy světa. A nějakou tu vraždu za zamčenými dveřmi k tomu. Scéna s krokodýlem je asi stejně realistická jako ve filmu Likvidátor s Arnoldem, ale stále jsem se dobře bavil. Jenže ten konec příběhů se bohužel rychle blíží.

20.12.2018 4 z 5

Válka v temnotě Válka v temnotě Harry Turtledove

Druhá světová válka ve smyšleném světě pokračuje. Algarve poprvé narazilo na silného soupeře a přírodní podmínky, ve kterých se postup zastavil. Je třeba toho využít. Zrádní světlovlasí jsou sváženi transporty do zajateckých táborů a využívání jako energie pro magii. Ostatní státy se musí spojit nebo budou časem zlikvidovány. Turtledove jako vyšitý - tahle série mi vážně sedla.

17.12.2018 4 z 5

Pád do temnoty Pád do temnoty Harry Turtledove

Chybí mi poslední série tohoto autora vydaná v češtině. Tentokrát se jedná o fiktivní svět, ve kterém se jednoho dne seběhne vše podle událostí druhé světové války. Nejsou tu Němci, Poláci, Angličané, Rusové, tanky, ponorky... máme zde cizí národy, cizí státy, dračí letky, behemothy, leviathany a kouzla. Vše začíná u Algarve (Němců), kteří si podle svého názoru zaberou pouze to, co jim právoplatně náleží. Vše se stupňuje - zabrání Forthwegu (Polska), okolních států a chystání války proti obřímu Unkerlantu (Rusko). Jestli Vám sedí styl psaní tohoto autora, tak v žádném případě nebudete zklamaní. Píše stále stejně z pohledu mnoha desítek postav, čímž pokryje celý svůj smyšlený svět.

13.12.2018 4 z 5

Saturnálie Saturnálie Lindsey Davis

Saturnálie bylo vždy zajímavé období v Římské říši. Během těchto oslav se moc knih neodehrává (alespoň jsem se k nim nedostal já), takže jsem byl zvědav, jak orgie pohltí i Falca s rodinou. Detektivka je pomalá, s případem se nikam nespěchá, ono to také během oslav jinak nejde. Dozvídáme se spoustu zajímavostí o dalších členech klanu, což by mě u jiných knih nudilo, ale tady to prostě k románu patří. Falco tedy nenudí a ačkoliv všechno vidí vyloženě pesimisticky, tak se čtenář baví u dobrého humoru.

03.12.2018 4 z 5

Vidět Delfy a zemřít Vidět Delfy a zemřít Lindsey Davis

Už je to docela dost let, kdy jsem si přečetl nějaký román o Falcovi, takže jsem se logicky bál, jestli si vybavím důležité postavy a jestli mě to bude stále bavit. Uff, vše je v pořádku. Knížka je zábavná a ačkoliv děj a pátrání plyne hodně pomalu, stejně se nebudete nudit, protože hlavní postava a členové jeho skupiny Vás prostě nenechají na pokoji. Turismus v dobách starého Říma to holt neměl jednoduché, zvláště když někteří zákazníci padali jako mouchy.

30.11.2018 4 z 5

Takový jiný svět... Takový jiný svět... Harry Turtledove

Nedávno jsem dočetl Velkou válku od stejného autora, tak jsem si řekl, že bych zkusil nějakého jeho scifi. Nebylo to zlé, ale že by mě to nějak zvlášť chytlo se říct nedá. Možná je to tím, s jakou podobou mimozemšťanů autor přišel (a ne, opravdu s nimi obálka této knížky nemá nic společného). Musel jsem si je dokonce vygooglit, protože moje představivost na to byla krátká. A když jsem je uviděl, tak mi zbytek knížky připadal spíš jako komedie, jelikož jsem ji je v daných scénách představoval. Válka stojících mihulí? Ale jistě, řeklo sluchátko...

27.11.2018 3 z 5

Prolomy Prolomy Harry Turtledove

Máme tu závěrečný díl jedné velké války. Sever proti Jihu, Německo proti Anglii. Kdo vyhraje a kdo bude muset ustoupit? Turtledove to rozehrál ve velkém a překvapivě to celé ukočíroval ke zdárnému konci. Některé příběhy končí dobře, jiné špatně. Autor se drží stejného stylu, takže všem fanouškům by se kniha měla líbit. Já si ji užil a chystám se na další porci čtení od tohoto autora.

22.11.2018 4 z 5

Boj o svobodu Boj o svobodu Mark Keating

Tohle je knížka u které zamrzí, že další díl u nás už bohužel nevyjde. Přesně takhle si představuji parádní pirátské dobrodružství. Klady? Ani hlavní postava ani její přátelé rozhodně nejsou klaďasové. Jejich boj o poklad je toho důkazem. A druhý klad - pan Jan Kantůrek. Pro oči je jeho překlad pastvou, zvlášť když vidím, jaké překlady se vyskytují v jiných knihách.

19.11.2018 4 z 5

Bratři ve zbrani: Jack Steel - agent i velitel Bratři ve zbrani: Jack Steel - agent i velitel Iain Gale

Po přečtení prvních dvou knih jsem ani nepředpokládal, že by došlo k nějakému výraznému posunu v kvalitě. Tím pádem jsem nebyl zklamaný. Pokud se Vám předchozí díly líbily, tak tenhle je úplně ve stejném duchu. Jack Steel se vypořádal minule s piráty, nyní má další důležité poslání, při kterém se potají podívá i do Paříže a setká se s vlastním bratrem. Znovu se jedná o přímočarý příběh, autor neztrácel čas žádnými odbočkami, vše se rychle stane a skončí. Asi jedna z nejslabších historických sérií, co jsem zatím četl.

07.11.2018 2 z 5

Cesta peklem Cesta peklem Harry Turtledove

Vzhledem k množství postav, na jaké jsme u alternativní historie od tohoto autora již zvyklí, se na první pohled zdá, že děj vůbec neodsýpá. Hrdinové pochází z obou znepřátelených stran, z Jihu i Severu. A stejně jako válka jejich spojenců v Evropě se i zde obě armády přetahují o hraniční území. Jednou vyhrají první, poté druzí. Do toho černoši povstanou, aby založili vlastní Rudý stát, čímž docela oslabí Jih, který se musí soustředit na další bojiště. Sága pokračuje stejnou kvalitou.

05.11.2018 4 z 5