lampernaqui lampernaqui komentáře u knih

Město nekonečné noci Město nekonečné noci Lincoln Child

Konečně jsem se dočkal. Snad se autoři už poučili, že nekonečné natahování rodinných dramat není nejlepším nápadem. Tentokrát je celá knížka jen čistokrevným detektivním thrillerem, kde nejde o nic jiného, než odhalit a chytit pachatele. Nejsou zde ani "překvapivé" zvraty, kterými se dnešní knížky jenom hemží. Odpočinul jsem si u čtení nového Pendergasta a doufám, že chytil nový dech.

11.07.2018 4 z 5

Loď duchů Loď duchů Clive Cussler

Ke každé nové knize tohoto autora (a spoluautora) už přistupuji s opatrností a říkám si, že teď už to asi nebude ono... přeci jenom už má pán léta... A pokaždé se spletu, protože mě knížka zabaví a těším se na další. A přesně od toho tyto knížky jsou. Žádné filosofování, prostě nás hodí do akce a můžeme vystoupit až na konci. Odpočinkové čtení, které fanoušky určitě neurazí.

11.07.2018 3 z 5

Dobytí rovnováhy Dobytí rovnováhy Harry Turtledove

Je to tady. Závěrečný díl série přináší řešení všech problémů dobývající Rasy. Ovšem není to nic, co by se Ještěrům líbilo. S něčím takovým, jako je lidský druh, se ještě nesetkali. Pryč jsou doby, kdy si státy hýčkaly svou jedinou atomovou bombu, aby ji využily v nejlepším čase. Teď je období, kdy jeden výbuch střídá druhý a radioaktivní spad zakrývá čím dál větší plochu Tosevu 3 (Země). Pěkné zakončení nezakončení.. ona přece jenom za pár let přiletí kolonizační flotila a s ní i série Kolonizace.

04.07.2018 4 z 5

Zvrácení rovnováhy Zvrácení rovnováhy Harry Turtledove

Rozvláčný způsob vyprávění už mi dopředu říká, že během zbývající jedné knížky se příběh nedokáže úplně uzavřít, takže jsem zvědav, co dalšího si autor připravil. Třetí zářez v okupačním úsilí Rasy je stejné kvality jako předcházející, stejné klady i zápory. Rasa zjišťuje, že Velcí Ošklivci na Tosevu 3 se jen tak nedají.

04.07.2018 4 z 5

Faraonův poklad Faraonův poklad Scott Mariani

Faraonův poklad jsem si z celé série koupil jako první a abych si ho přečetl, tak jsem se rozhodl nejdřív dokoupit předchozí díly. Ty mám přečtené a přišel čas i na u nás poslední vydaný díl. Možná jsem byl už přeBenován, nevím. Ale tohle mi přišlo vyloženě nejslabší a někdy jsem měl co dělat, abych se donutil číst dál. A přitom Egyptské prostředí nabízelo spoustu prostoru pro skvělou akci. Škoda.

27.06.2018 2 z 5

Proroctví o apokalypse Proroctví o apokalypse Scott Mariani

Jestli jste četli předchozí díly s Benem Hopem, tak Vás v dalším pokračování nemá už co překvapit. Klasický dobrodružný akční příběh se všemi klady a zápory, které k tomu patří. Nečekejte žádnou hodnotnou literaturu, jen odpočinek na pár hodin.

27.06.2018 3 z 5

Porušení rovnováhy Porušení rovnováhy Harry Turtledove

Světoválka pokračuje, protože Rasa se nehodlá vzdát. Ještě nikdy se nic takového v jejich historii nestalo a Císaře by to jistě nepotěšilo. Jenže lidstvo je tvrdý oříšek. Jakmile se v průběhu druhé světové války semkne a začne částečně spolupracovat, je nutné vymyslet nový plán pro dobytí planety. A ti Němci jsou ze všeho nejhorší. Autor pokračuje ve vyprávění z pohledu hromady postav, ať už významných či nevýznamných obyčejných lidí. Od vědců, pracujících na výrobě atomové bomby přes sovětskou pilotku až po židovského mluvčího, který poznal, že na začátku zvolili špatnou stranu.

18.06.2018 4 z 5

Mozartovské spiknutí Mozartovské spiknutí Scott Mariani

Pokračování dalších dobrodružství Bena Hopea se nese ve stejném duchu jako předchozí díl. Nečekejte žádnou těžkou literaturu - tohle je knížka pro odpočinek, kde akce stíhá akci, nebezpečí ještě horší nebezpečí, a každý každého dokáže vodit za nos. To vše hezky zaobalit do historické záhady, která mi někde v příběhu zmizela a odsunula se do pozadí - alespoň tak mi to připadalo.

18.06.2018 3 z 5

Alchymistovo tajemství Alchymistovo tajemství Scott Mariani

Máte rádi Cusslera? Rollinse? Berryho? Browna? Pokud je odpověď ano, tak se s klidem můžete ponořit do další akčně dobrodružné série s historickou záhadou. Tentokrát se vše točí kolem slavného Fulcanelliho a jaké štěstí, že hlavní hrdina je takový ostřílený (doslova) profík. Oddychovka, od které nečekejte žádné filosofické úvahy, ale určitě Vás na nějakou chvíli zabaví.

05.06.2018 3 z 5

Svět v rovnováze Svět v rovnováze Harry Turtledove

Zatím jsem od Turtledovea četl pouze jeho fantasy romány z Videssosu. Světoválka je mou první alternativní historií v jeho podání a hned musím říct, že mě bavila. Sice na mě vychrlil během chvíle hromadu postav, ale postupně si člověk všechny zapamatuje a může sledovat znesvářené země, jak se vypořádají s novým nepřítelem z vesmíru. Teď co je víc. Modernější zbraně, ale vše početně omezeno.... nebo zastaralé zbraně, ale s nevyčerpatelnými zásobami?

05.06.2018 4 z 5

Povídky podivných Povídky podivných Ransom Riggs

Povídky podivných u mě dopadly lépe než takové Bajky z Harryho Pottera. Hned úvodní lidojedi nastavili laťku vysoko a hodně z povídek se mi líbilo stejně. K tomu i zpracování knihy bylo pěkné na pohled, snad jen jediným záporem je to, že nebyl dodržen stejný formát jaký měla původní trilogie, takže Povídky vyčnívají z řady.

23.05.2018 3 z 5

Knihovna duší Knihovna duší Ransom Riggs

Přišel čas rozloučit se se světem podivných. Knihu byl rozdělil na dvě poloviny, z nichž ta první vychází z boje vítězně. Popis putování temným městem s krásným steampunkovým nádechem nemá chybu. Ovšem závěrečný souboj je přespříliš natahovaný a je to vlastně skoro polovina této knížky. Ale jinak jsem se bál, že to autor neukočíruje, ale naštěstí jsem z konce zklamaný nebyl. Teď jenom pochopit, proč Tim Burton předělal film tak, jak ho předělal.

23.05.2018 3 z 5

Podivné město Podivné město Ransom Riggs

To, čeho jsem se obával, naštěstí nenastalo. Kvalita druhého dílu nešla dolů. Byla přinejmenším stejná jako u prvního dílu a ještě k tomu se tam toho dělo podstatně více. Pořád se bojím, jestli autor dokáže příběh přijatelně ukončit, budu mu zatím věřit. A fotky jsou jen milým malým bonusem...

09.05.2018 3 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Jedna z mála knížek v poslední době, o které se všude mluví jako o bestselleru, a mě při čtení nezklamala. Jedná se o čtení pro mládež, ačkoliv u některých výrazů, které autor používá, jsem se docela podivil. Jinak se příběh čte dobře a pokud to autor ukočíruje řádně do konce, budu jenom rád. Takže vzhůru mezi podivné...

06.05.2018 3 z 5

Bouře šípů Bouře šípů Christian Cameron

Kineiás se stále ještě nedočkal svého "vysněného" konce, takže snad mu k němu pomůže velká bitva s jeho bývalým zaměstnavatelem Alexandrem Velikým. Znovu se bok po boku s barbarskými stepními kmeny staví proti přesile, znovu ho štvou prorocké sny a znovu vše nevychází tak, jak to naplánoval. Nejsem historik, nehledám v knize nepřesnosti, protože sám o této době mám jen základní znalosti. Prostě jsem si jen užíval dobrý historický román.

06.05.2018 4 z 5

Tyran Tyran Christian Cameron

Dopředu se přiznávám, že o tomto období nevím skoro nic, takže nedokážu odhadnout, co přesně autorovi nevyšlo a kde se odchýlil od historie. Já měl jen náladu na historický román a na chvíli jsem odložil své římské série, abych se věnoval Kineiásovi a jeho řeckým druhům. Napsané to bylo čtivě, knížku jsem přečetl rychle a jediné, co mi na ní vadilo, bylo přílišné využívání prorockých snů. Ale co já vím, třeba to bude nakonec důležité. A závěr byl takový rychle odbytý. Jinak odpočinková historická beletrie.

26.04.2018 4 z 5

Videssos v obležení Videssos v obležení Harry Turtledove

Je to tu. Dlouhá historie dvou nepřátel se chýlí ke konci. Videssos versus Makuran. Je to stále opakování toho samého, ale alespoň u mne to pořád funguje. Našel jsem si několik oblíbenců a to na obou stranách. Tím mám asi veškerou literaturu z tohoto světa za sebou můžu se vrhnout na autorovu alternativní historii.

23.04.2018 4 z 5

Tisíc měst Tisíc měst Harry Turtledove

Už máme za sebou první dva díly, pokaždé z jiného pohledu. Nyní se vracíme zpátky k Abivardovi, který má nevděčný úkol. Videssos se mu roztahuje po jeho území a Velekrálovi se to vůbec nelíbí. Nečekejte, že by se v tomto díle série objevily nějaké novoty - autor píše pořád to samé a pokud Vás to do teď bavilo, bude Vás bavit i tisíc měst.

17.04.2018 4 z 5

Vraní kost Vraní kost Robert Low

Nejhorší je rozečíst jednu sérii a potom ji na pár let odložit. To se mi stalo s partou Vikingů a ze začátku mi hodně dlouho trvalo, než jsem se vyznal kdo je kdo. Nakonec se to ale povedlo - což je u někoho, kdo si nepamatuje ani včerejší večeři, docela výkon. Ale jinak jsem si jejich putování užil, prostředí bylo popsáno perfektně a člověk úplně cítil tu zimu a mlhu kolem sebe. Určitě se jedná o jednu z nejlepších vikingských sérií, co jsem zatím četl.

16.04.2018 4 z 5

Ruso a mizející tanečnice Ruso a mizející tanečnice Ruth Downie

Mám rád historické detektivky od Lindsey Davis nebo Johna Maddoxe Robertse. Starý Řím a k tomu jako bonus suchý humor hlavních hrdinů. Na Rusa jsem se proto těšil, ale kvalit výše jmenovaných nedosahuje. Přišlo mi, jako kdyby autorka měl utkvělou představu, že je v knížce málo humoru a nacpala tam spoustu průpovídek, které odváděly zbytečně od děje (a ten sám o sobě by stačil na poloviční počet stránek). Méně je někdy více. Popis život té doby zajímavý, ale styl psaní mě každý den odrazoval od čtení.

04.04.2018 2 z 5