lampernaqui lampernaqui komentáře u knih

Kladivo a kovadlina Kladivo a kovadlina Harry Turtledove

Druhá část ze čtyřdílné série, která nás vrací o pár staletí do minulosti oproti Římské legii. První část byla vyprávěna z pohledu nepřátelského Abivarda, zatímco v této se vracíme zpátky do Videssosu, kde se odehrává další z bojů o trůn. Na ten se dostane Maniakes a nemá nejlepší pozici pro pohodlné spravování země. Musí napravit většinu z věcí, které minulý vládce napáchal. A k tomu všemu se na západě bývalí "spojenci" pomalu vkrádají na jeho území.

03.04.2018 4 z 5

Ztracený trůn Ztracený trůn Harry Turtledove

Stejně jako Římská legie a Krispos nás vzali do zajímavého světa Videssos, tak nyní dva hlavní hrdinové Abivard z Makuranu a Maniakes z Videssosu předkládají další kousek z historie této země. První z knížek je vyprávěna pohledem Abivarda, který pomáhá dosadit panovníka na trůn v Mashizu. Poprvé sledujeme příběh z pohledu nepřítele a je to občas zajímavější než v minulých knihách. Byl jsem spokojen.

03.04.2018 4 z 5

1356 1356 Bernard Cornwell

Už je to hromada let, kdy jsem četl předchozí díly o Thomasovi z Hooktonu. Jedná se o sérii, která mě k tomuto autorovi přivedla, takže bych měl být shovívavý. Sice od nedávno čtené Pevnosti stejného autora měla kniha alespoň příběh, jenže stejně jsem se do něj dostával těžko. Třeba to bylo dáno, že jsem si po takové době nevzpomněl kdo je kdo.

21.03.2018 3 z 5

Pevnost Pevnost Bernard Cornwell

Bohužel knížka trpí hlavně tím, že se v ní nic pořádného nestane (oproti jiným autorovým knížkám). Chápu, že chtěl popsat jednu zapomenutou bitvu a tak to udělal. Ale já se musel hodně často nutit do čtení. Ke konci to samozřejmě bylo zajímavější, ale stejně mi Pevnost dala zabrat. Nechápavě jsem však sledoval, jak se obě strany do sebe pouští a jak jednoduše se dá vlastně prohrát, i když máte v ruce všechny trumfy. Nejhezčí pasáž si přidal autor sám - setkání dvou vůdců a jejich rozhovor.

19.03.2018 3 z 5

Volání do zbraně Volání do zbraně David Weber

Druhá kniha o novém hrdinovi z počátku velkého vesmírného království. Žádné převeliké bitvy se stále nekonají, protože jakýkoliv střela... jakékoliv nářadí na lodi se počítá. A jak je drahé... Bohužel ani s tímto dílem mi hrdina k srdci nepřirostl, spíš jsem si oblíbil pár vedlejších postav a hlavně dobu, ve které se příběh odehrává. Je zcela odlišný od románů z doby, kdy je Mantichora nejlepší ze všech.

14.03.2018 3 z 5

Volání povinnosti Volání povinnosti David Weber

Hlavní příběh se zatím o moc neposunul, takže člověk, který nechce opustit svět Honorverse, si rád zpříjemní čekání další sérií. Nový hlavní hrdina a děj z daleké historie hvězdného království. Je velkým plusem, že se neobjevují obří bitvy, protože každá z mála střel se počítá. Je to něco jiného než na co jsme byli zatím zvyklí. Bohužel mi zatím hrdina k srdci nepřirostl, ale dám mu další šanci.

09.03.2018 3 z 5

Stín svobody Stín svobody David Weber

Není dobré zrovna u takovéhle ságy mít pauzu, která trvá téměř dva roky. Alespoň myslím, že tolik času uplynulo od přečtení poslední knížky z Honorverse. Proto mi hodně dlouho trvalo připomenout si, jakými událostmi vše končilo a na co se navazuje. Kdo je kdo a za koho hraje. Ale naštěstí jsem si vzpomněl a mohl jsem si užít další skvělou věc od pana Webera. Jediné velké minus - znovu jsme se moc neposunuli a je nutné další čekání. Ale počkám rád...

06.03.2018 4 z 5

Dávný čas Dávný čas Trevor Baxendale

Doktora mám celkem rád, i když nejsem zarytý fanoušek. Na seriál se s radostí podívám, ale u knížek mám - zjišťuji - docela problém. Přijdou mi podprůměrné. Určitě je ale Dávný čas o trochu lepší než předchozí díl Půvabu, který se snažil být třeskutě vtipný.

16.02.2018 2 z 5

Úplněk vlka Úplněk vlka Lincoln Child

Řeknu to takhle. Četl jsem od autora mnohem lepší knížky, tohle byla opravdu velká oddychovka, u které nemá cenu přemýšlet. Stejně jako všechny poslední romány dvojice Preston-Child mi přijde, že už jedou spisovatelé jenom setrvačností. Nemůžu říct, že by to byl špatný román - četl se dobře a během večera ho člověk dočte. Nic v něm už ale nepřekvapí a pokud je zvrat, tak očekávaný.

15.02.2018 3 z 5

Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

Kdysi jsem se nechal nalákat na "super knížku Dívka ve vlaku" a nedokázal jsem pak pochopit, co tu knížku udělalo tak slavnou, když byla vážně hrozná. Proto jsem "Tu přede mnou" otvíral s obavami. Naštěstí dvě třetiny knížky byly fajn a zkazil to jen vysvětlující konec., který (spoiler) se snažil ukázat hlavní hrdinku v trochu jiném (a pro mě nefunkčním) světle. Ale i tak s odřenýma ušima za tři.

07.02.2018 3 z 5

Císař Krispos Císař Krispos Harry Turtledove

A je to tu. Příběh Krispa se pomalu blíží ke konci. Naštěstí má kolem sebe syny, z nichž jeden převezme korunu. Jen aby se moc nehádali. Nebo aby jeden náhodou nepřešel k nepříteli. Příběh kolem nového náboženství se mi líbil - zvlášť když se základní filosofií souhlasím (kromě toho, že beru každé náboženství jako zlo). Nečekejte velké zvraty, jak je tomu ve všech dnešních knížkách zvykem - příběh plyne celkem poklidně a Turtledove ho podle mého ukočíroval dobře. Dám si oddych a potom se vrhnu na další jeho knihu.

07.02.2018 4 z 5

Krispos z Videssosu Krispos z Videssosu Harry Turtledove

V druhém dílu série o Krispovi sledujeme již jeho počínání coby panovníka na trůnu. Zatímco mu předtím téměř vše vycházelo, teď se mu první dny vlády bortí pod rukama a musí si vybrat, kam přesunout své vojsko, aby se mu nezhroutila celá země. Znovu hodně dobře popsaná fantasy ve světě, který mě i nadále baví.

29.01.2018 4 z 5

Krispův vzestup Krispův vzestup Harry Turtledove

Už během čtení příhod římské legie jsem si Videssos celkem oblíbil. Proto jsem se společně s Krispem rád vrátil. Do návštěvy z jiného světa však chybí ještě pár století, pokud se nepletu. Sledujeme životní putování mladého Krispa, o kterém padla zmínka už v původní knižní sérii. Zde máme jako na dlani jeho dětství a co všechno zapůsobilo, aby se z daleké farmy dostal až do centra moci, kde mohl stoupat po žebříčku funkcí až nahoru. Dobře napsáno, bavilo a sem s druhým dílem.

29.01.2018 4 z 5

Masakr Masakr Bernard Cornwell

Po přečtení poslední čtvrté části bych si i s radostí přečetl další pokračování Starbuckových příběhů, ale bohužel. Když se pořádně začtu, najednou je konec. A to jsem sledoval příhody jednoho z nejlepších záporáků, o jakém jsem v poslední době četl. Blythe se doufám ještě vrátí.

Prapor Prapor Bernard Cornwell

Sice je to pro mě pořád nejslabší série od tohoto autora, ale s každým dalším dílem se do knížky začítám rychleji a lépe. Přece jen už netápu ve jménech a pojmech, jako tomu bylo u první části - protože jak jsem přiznal, o válce Severu proti Jihu jsem moc nevěděl. Starbuck mě alespoň něco naučí :)

Meče bojové legie Meče bojové legie Harry Turtledove

Závěrečná část dobrodružných příhod římské legie a jejího tribuna Marcuse Scaura. Blíží se závěrečné velké zúčtování a veškeré dějové linky se tudíž musí spojit. Strávil jsem s knihami pěkných pár hodiny a v blízké době rozhodně návrat do Videssosu plánuji. Ale tentokrát hodně do historie.

Legie ve Videssosu Legie ve Videssosu Harry Turtledove

Již třetí část příběhu o ztracené legii kdesi uprostřed magického světa. Marcus Scaurus je znovu v problémech a znovu se to dobře čte. Zatím se děj ohledně návratu legie nikam neposunul a nějak očekávám, že se tomu asi nestane. Ale uvidíme...

Zrádce Zrádce Bernard Cornwell

Starbuck postupně propadá kouzlu vojančení. Zjišťuje, že se jedná o něco, pro co má vlohy. Stále se nejedná o postavu, která by byla tím pravým hrdinou knížky - je to normální člověk v nenormální době. Bojové scény jsou popsány skvěle, že se i já chytám... a to je co říct. Ale stále je to pro mě nejslabší Cornwellova série.

28.12.2017 3 z 5

Rebel Rebel Bernard Cornwell

Předně musím říct, že jsem se do knížky pustil, jelikož mám rád autorova ostatní díla. O občanské válce toho moc nevím - přiznávám - a nepatří mezi historické události, které by mě nějak zvlášť zajímaly. Je pro čtenáře určitě lepší, když mají dopředu potuchu o jednotlivých bitvách, osobnostech na obou stranách a zbraních, které se využívaly. Já jsem čas od času tápal, kam to či ono jméno zařadit, ale autor mě lehce nasměroval. Starbuck není žádný typický hrdina, kdepak. Docela u něj převažují negativní vlastnosti - ale umí je dobře prodat. Uvidíme, kam se společně s legií v následujících dílech posune.

28.12.2017 3 z 5

Císař pro legii Císař pro legii Harry Turtledove

Marcus Scaurus to nemá lehké. Ale on a jeho legie se se vším dokáže rychle vypořádat. I když to někdy není podle jejich představ. Druhý díl ságy, která propojuje historické a fantasy romány. Přišlo mi to trochu slabší než předchozí díl. Ale pořád je to série, která mě baví. Uvidíme, jestli se nějak v dalších dílech dozvíme, jak to bylo s přenesením Římanů do Videssosu a jak to bude s návratem domů.

21.12.2017 3 z 5