Rebel přehled

Rebel
https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87682/bmid_rebel-zJH-87682.jpg 4 116 116

Kronika občanské války Bernard Cornwell je v anglosaském světě úspěšný a známý autor, který se proslavil zejména romány o Richardu Sharpovi, ale tato kniha je podle vyjádření britského tisku ještě lepší. Je to příběh Seveřana Nathaniela Starbucka, který se na počátku války Severu proti Jihu ocitl na jižanském území a z vděčnosti k Washingtonu Faulconerovi, který mu zachránil život, vstoupil do jeho pluku, takže se vydal do boje proti vlastním lidem, mezi jiným i svému otci. Nathaniel Starbuck, syn známého bostonského kazatele, zaníceně kážícího proti otrokářství a domáhajícího se podrobení vzpurného Jihu, se řízením osudu na jaře 1861, na počátku občanské války v USA, ocitne v Richmondu, hlavním městě rebelie. Před potupným ztýráním ho zachrání otec jeho přítele, také studenta semináře v Yale, a Nathaniel z vděčnosti vstoupí do jižanské armády. Na Jihu se zamiluje do krásné dívky dost pochybných mravů. Postupně v sobě odhaluje zcela jiné vlastnosti, než jaké v něm chtěl pěstovat jeho neúprosně přísný otec. Místo kněze se stává vojákem a stále častěji se dopouští hříchů, kterých se pod vlivem rodinné výchovy dříve děsil. Po první velké bitvě, v níž Jižané vítězí, se stává plnoprávným příslušníkem armády Konfederace. Kniha líčí nejen jeho příběh, ale i poměry v odštěpenecké Virginii na počátku šedesátých let devatenáctého století. Rebel je první část čtyřdílné kroniky občanské války.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rebel. Přihlašte se a napište ho.

LittleAndy
22.06.2024 4 z 5

Téma občianskej vojny v USA je zvládnutá dobre. Milo ma prekvapilo, že protagonista sa zhodou okolností ocitol na strane Juhu, lebo pohľad očami porazených býva vzácnejší. Atmosféra, napätie, aj zobrazenie mylných predstáv o vojne a bitke, to všetko funguje. Postavy sú tiež celkom uveriteľné. Najkomplexnejší je nepochybne protagonista Nathaniel Starbuck, ktorý si prechádza mnohými dilemami a čelí očakávaniam ostatných. Celkovo sa román čítal dobre, no mám pocit, že vzhľadom na jeho dĺžku sa toho stalo až príliš málo. Pasáže boli rozťahané a miestami neinformatívne, čo spôsobilo príchod miernej nudy. Určite za to môže aj skutočnosť, že ide o román na pokračovanie. Po dočítaní som však ostal v rozpakoch, či to pokračovanie naozaj chcem prečítať. Určite by som to neoľutoval, no nemôžem povedať, že by som pociťoval motiváciu zohnať si ďalšiu knižku.

Luigi1
21.11.2023 5 z 5

Začátek trochu přibržďoval ale pek se Cornwel rozepsal

OlafSveinsson
09.10.2023 4 z 5

Už třetí podzim za sebou trávím ve společnosti hrdinů z románů Bernarda Cornwella. Tentokrát padl výběr na sérii z americké občanské války.
Nathaniel Starbuck, naivní a pobožný mladík, sice ze začátku nebyl někdo, kdo by měl nějak moc mých sympatií. Postupem času si ale utřiďuje priority a nakonec i plní sliby, na jejichž plnění by se před pár měsíci bál jenom pomyslet. Ale občanská válka teprve začíná, takže hurá do dalšího dějství.

Kniha Rebel v seznamech