Lili2
![Chalupy neuhnou Chalupy neuhnou](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266687/chalupy-neuhnou-3vj-266687.jpg?v=1479396405)
Krásný román z Podhůří Jeseníků. Vesnicka klasika - hádky o stavbu obecního chlivu pro obecního býka, nemanželské dítě chalupnicke dcery, vypovězení otce dítěte ze vsi, jí rovný ženich se jim chalupu snaží převrátit vzhůru nohama i s celým systémem, jelikož je v podstatě koňský handlíř a vymeta jarmarky a cesty za obchodem. Nezvykl si zde - jak kdo zaseje, tak sklidí.
Zajímavý sloh, čtenář musí číst tak trochu mezi řádky.
![Na dolinách svítá Na dolinách svítá](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53802/na-dolinach-svita-xHB-53802.png?v=1635142035)
Čtivé, až na ten začátek - prokousat se - kdo je kdo a pak už to valí.
Bóže, tolik pobitych vesnic, některé se už nezvetily - hledala jsem na mapě třeba Trutmanice.
Dílo ke čtení na tuto kovidovou dobu jak vyšité. Taky tehdejší politici zdejší moravský lid bránili jen na oko. Hodilo se jim do krámu, že Uhři vypalovali vesnice a pobili zdejší lid - vždyť byli evangelici a Rudolf II. aspol. chtěl mít v celé zemi jen katolíky.
Smutné, jak český lid byl tenkrát, a kolikrát, zkoušen jako my dnes ???? ???? ????.
![Zámek Lomičany: Příběh člověka se špatnou pověstí Zámek Lomičany: Příběh člověka se špatnou pověstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462177/zamek-lomicany-pribeh-cloveka-se-sp-gst-462177.jpg?v=1609768895)
Příběh, podle mého fiktivních vesnic a zámku, okolí Hradec Králové a Pardubice už fiktivní nejsou, kdy se sem vrací vesnický rodák po 17 letech z Ameriky (v r. 1937) cinkající zlatem, penězi a oblečený v nejlepších šatech, ve kterých chodí i do lesa. Nikomu ještě nestačí říct, co v Americe dělal, a celá vesnice si z toho vydedukuje, že je bývalý gangster. On se jim směje a nechává je v tom. Jenom hrstka lidí jej měla ráda a nic mu nezazlívala. Na konci příběhu se vše vysvětlí.
Čtivé dílo, i když tlusté.
No jo no, obal prodává.
Chyba byla také na straně 219, kdy ten bývalý právník vyškovského magistrátu Jan Karel Hoffman tvrdí, že tam působil 12 let a na straně 260 povídá, že na tomto magistrátě pracoval 7 let. Knihy jsou dnes přitom tak drahé.........
Škoda, prve jsem si řekla, že by příběh stál za zfilmování, že by si to ta nešťastná Viktorka zasloužila, ale co jsem se dočetla fakta o ní, tak od toho upouštím, neboť požár nezaložila vařenim povidel, ale úmyslně pomoci tak svému milému, aby dostával zakázky coby tesař a tím i také peníze. Možná jsou ještě někde fakta nejfaktovanější, ale todle se píše na Vyškovských stránkách a denících. Tak nevím.
![Bouře - první část Bouře - první část](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150474/boure-prvni-cast-150474.jpg?v=1360703834)
Četla jsem nejspíš jen první díl, který končí opouštěním Rigy jejími obránci - komunisty (mj. Petrem, Ajou, Jiřím, Sileniekem, Žuburem), neboť Němci město obkličují od jihu ve snaze odříznout jim ústupovou cestu.
Autor sám bojoval za dělnický lid, byl i politikem svého času, takže věděl o čem píše, z tohoto hlediska kniha může být věrohodná, nicméně o stalinských čistkách v Lotyšsku od léta 1940 do června 1941, kdy proběhly deportace lotyšské inteligence (10000) na Sibiř do pracovních táborů se, logicky, nezmiňuje. ¨
Vždycky se ten daný režim zamlouvá jedné straně (v tomto případě fašistická Ulmanisova diktatura) a druhá naopak bojuje za jiný (komunistický).
Jinak Čtivá kniha.
![Plamen a vítr Plamen a vítr](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23339/plamen-a-vitr-23339.jpg?v=1306187524)
Předně nutno uvést, že výše zmíněný obsah knihy je špatný. Je to přepracovaný román Městečko Raňkov. Jednalo se o osudy lidí a mladých lidí okresního městečka někde u Konopiště, které se navzájem prolínají, a to v období před rokem 1866 až do začátku první světové války (tento začátek velké války začíná na straně 404), takže "žádné vraždění za Hitlera", a na tuberu zde zemřel jeden mladý člověk. Jinak se tu tubera nijak nerozebírá.
Není divu, že byla kniha oceněna řádem Klementa Gottwalda, neboť zde vystupuje dělnické hnutí, soc. dem, antisemitismus.
Ale jinak čtivé - ach ty osudy, ale nemusela to být taková bichla.
![Má dáti - dal Má dáti - dal](https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_n.jpg?v=1479224491)
2.dil - baron s rodinou prohypotekaril svoje sídlo a stěhuje se do zboru šlechtického sídla v Polsku, kde byl kdysi namajcovan do odkoupení hypotéky.
Čachry, cachry a zase čachry s nemovitostma a prachama.
Jede sem s ním i jeho obdivovatel Antonín coby správce a účetní, baron nevěří dluhům svého syna, které mu Antonín předestřel, takže Antonín Barona opouští, nicméně zůstává zde jeho kamarád Fink, který toto sídlo odkoupí a bere si za ženu baronovu dceru. Antonín v hlavním městě (města zde nejsou pojmenována) vyřeší podvody s dlužnými úpisy a hypotékami, které byly židem ušity na baronovi, a bere si za ženu dceru svého dřívějšího zaměstnavatele.
Osudy lidí jsou navzájem propojeny, čte se kniha dobře, ale na složité finanční čachry musí čtenář dávat bacha. Možná ekonom by je pochopil snáze, než já, ale i tak jsem byla ráda, že jsem mohla nahlédnout do finančních transakcí poloviny 19. stol.
Bohem, Bohem!!!!! Bohem zapomenutá kniha. 1.dil:
Úvěry, hypotéky, převádění hypoték a jiné čachry s nimi, a to prosím 1.pol.19.stol.- židi versus baron. Jak ho dostat na mizinu a shrabnout jeho majetek. Stalo by za zfilmovani, pokud by to ovšem v dnešní době prošlo.
![Černopolské kapitolky Černopolské kapitolky](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383383/cernopolske-kapitolky-T4P-383383.jpg?v=1529836988)
Čekala jsem víc historie a vzpomínek, ale budiž. Stejně jako autor, tak i já "hledím kolem sebe často s nevolí. Lecos je pro mne skličující".
![Já, hráč Já, hráč](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103288/ja-hrac-103288.jpg?v=1325763672)
Snad jediná veřejná zpověď tohoto druhu, což je dobře, ale mohl ji autor klidně smrsknout na 150 stran tohoto formátu knihy a nic by se nestalo. Na můj vkus píše dost roztazeně,moc se vykecava.
![Prostě na mě zapomněli Prostě na mě zapomněli](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269294/proste-na-me-zapomneli-98x-269294.jpg?v=1449663365)
Pěkný a zajímavý příběh. Jenom by mě zajímalo, z čeho autor čerpal. Zda měl námět z vyprávění nebo ze své fantazie. Na začátku knihy je sice psáno: "Nele, která to vždycky věděla ...a babičce, která mi to všechno chtěla vyprávět a už to nestihla..."
Pěkné, čtivé, krátké.
Smekám klobouk před autorkou čemu všemu se postavila čelem a musela zatnout zuby (viz tchýně aspol.), co všechno v životě dokázala,a to sama nebo potom svépomocí spolu s manželem, přitom vychovat 3 děti, do toho válka a svého muže v ní. "Šťastná to žena".
![Láska ve stínu popraviště Láska ve stínu popraviště](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48496/laska-ve-stinu-popra.jpg?v=1302616486)
Ach ty osudy. Jakpak se asi s nimi vypořádala karma v příštích životech....
![Hrdelní příběhy z Prácheňska Hrdelní příběhy z Prácheňska](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24271/hrdelni-pribehy-z-prachenska-24271.jpg?v=1251924697)
Ach ty osudy. Říkám si tak, zda se ty duše, co tenkrát uskrtily nebo hodily do studny jedna druhou, a to kvůli lásce a sexu s jinou zenou, zda, jak a kdy se reinkarnovaly a jaký byl jejich nový osud.
Nebo když někdo zavraždil pro peníze, jak si to v dalším životě vyřídili.
Jinak kniha mohla být strucnejsi.
![Hlas pro vraha Hlas pro vraha](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238640/hlas-pro-vraha-oFL-238640.jpg?v=1426198634)
Pro mne čtivé - co k tomu víc dodat, než ACH TY OSUDY ...................................
Jenom mne zaráží, že ani "kontráš" v armádě, když chtěl vypátrat okolnosti smrti její maminky, jej její otec, ředitel tří cihlářských závodů na Moravě,poslal do prdele, a nic se nedělo. Že ani "kontráš" neměl takovou moc.
Na straně 395 píše, že když promovala, tak synovi Markovi bylo 11 let a dceři 9 let, a škoda, že se toho nedožila stařenka - byla po smrti 13 let. Já to spočítala tak na 9 let, neboť se s Markem coby asi jednoročním dítětem mazlila, zemřela, když oni byli v Rusku a to bylo na cestě už druhé dítě. Tak nevím.
A ještě tam má jednu nesrovnalost - v úmrtí Slánského, podle Wikipedie to bylo později.
Trochu lépe bych děj uspořádala.
![Žil jsem s miliardářem Žil jsem s miliardářem](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122199/zil-jsem-s-miliardar-122199.jpg?v=1335781759)
Zajímavé postřehy. Začátek byl ale pro mě dosti krkolomný.
![Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399362/duch-domu-ashburnu-axc-399362.jpg?v=1547635279)
Na mě nereálný příběh. Duchařinu mám ráda, věřím v to, i jsem lecos zažila, ale tohle to ne, aby se mrtvola pohybovala to není příběh pro mne. Škoda, kdybych si přečetla pozorně všechny komentáře, nevrhla bych se na tuto knihu.
Jediné co se mně líbilo, byla záhada vyvraždění rodiny tohoto domu, kromě přeživší dívky.
![Sex, Disco, Revoluce! - Vzpomínky majitele Discolandu Sylvie na zlatý časy Sex, Disco, Revoluce! - Vzpomínky majitele Discolandu Sylvie na zlatý časy](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421788/sex-disco-revoluce-vzpominky-majite-FMC-421788.jpg?v=1569419642)
Čtivé, pestrý život měl, otázka je, co všechno z toho uvedl s nadsázkou, jak je v závěru knihy od editora psáno, ale jsem v šoku, když na straně 42 píše, že znal Pavla Nováka, který měl být nevlastním bratrem zpěváka Petra Nováka, jakožto zakladatele skupiny George and Beatovens. Zpěvák žádného nevl.bratra neměl, četla jsem jeho 2 životopisy a teď jsem to ještě v rychlosti googlila. Nevíte o tom někdo něco?
Také, jak píše, že v mezidobi od 17.listopadu 89 do konce roku měl jako první uvést na Václavaku Karla Kryla. Toto video jsem našla na YouTube, ale bylo na něm duben 1990.Tak nevím, jestli toto bylo v rámci Měsíčního zpívání, nebo už má Ivan všechno popletene.
![Poslední dny Pompejí Poslední dny Pompejí](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48662/posledni-dny-pompeji-48662.jpg?v=1351371165)
Pro mě nebyl rozjezd zas tak pomalý, jak jej popisují níže uvedení čtenáři. Normální to byl rozjezd, zažila jsem totiž horší. Jinak čtivé dílko.
![Mračna nad Härnevi Mračna nad Härnevi](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187480/mracna-nad-harnevi-RTQ-187480.jpg?v=1398972234)
Život v dědině se vším všudy - ale člověk musí číst také tak trochu mezi řádky.