Lili2

Pro mne čtivé - co k tomu víc dodat, než ACH TY OSUDY ...................................
Jenom mne zaráží, že ani "kontráš" v armádě, když chtěl vypátrat okolnosti smrti její maminky, jej její otec, ředitel tří cihlářských závodů na Moravě,poslal do prdele, a nic se nedělo. Že ani "kontráš" neměl takovou moc.
Na straně 395 píše, že když promovala, tak synovi Markovi bylo 11 let a dceři 9 let, a škoda, že se toho nedožila stařenka - byla po smrti 13 let. Já to spočítala tak na 9 let, neboť se s Markem coby asi jednoročním dítětem mazlila, zemřela, když oni byli v Rusku a to bylo na cestě už druhé dítě. Tak nevím.
A ještě tam má jednu nesrovnalost - v úmrtí Slánského, podle Wikipedie to bylo později.
Trochu lépe bych děj uspořádala.

Zajímavé postřehy. Začátek byl ale pro mě dosti krkolomný.

Na mě nereálný příběh. Duchařinu mám ráda, věřím v to, i jsem lecos zažila, ale tohle to ne, aby se mrtvola pohybovala to není příběh pro mne. Škoda, kdybych si přečetla pozorně všechny komentáře, nevrhla bych se na tuto knihu.
Jediné co se mně líbilo, byla záhada vyvraždění rodiny tohoto domu, kromě přeživší dívky.

Čtivé, pestrý život měl, otázka je, co všechno z toho uvedl s nadsázkou, jak je v závěru knihy od editora psáno, ale jsem v šoku, když na straně 42 píše, že znal Pavla Nováka, který měl být nevlastním bratrem zpěváka Petra Nováka, jakožto zakladatele skupiny George and Beatovens. Zpěvák žádného nevl.bratra neměl, četla jsem jeho 2 životopisy a teď jsem to ještě v rychlosti googlila. Nevíte o tom někdo něco?
Také, jak píše, že v mezidobi od 17.listopadu 89 do konce roku měl jako první uvést na Václavaku Karla Kryla. Toto video jsem našla na YouTube, ale bylo na něm duben 1990.Tak nevím, jestli toto bylo v rámci Měsíčního zpívání, nebo už má Ivan všechno popletene.

Pro mě nebyl rozjezd zas tak pomalý, jak jej popisují níže uvedení čtenáři. Normální to byl rozjezd, zažila jsem totiž horší. Jinak čtivé dílko.

Krásná kniha, jedna z mála, ke které se vrátím ještě jednou. Ach ty osudy... Neštěstí druhých nám pomáhá nést naše vlastní.... Jenom mě ta žena, kterou jsem považovala od přírody za chytrou, dojala tím, že toho psa, kterého hlídala Gustovi, zatím co on byl na moři, mohla uvázat nebo zavřít do chalupy, než ho nechat lítat po dědine a vystavit se tak v nelibost celé obce. Nemusela by ho pak utopit, aby byl klid. Ach bože, bože... Syn byl také hloupý, když si ho pořídil, když věděl, že bývá celé léto pryč.
Těším se na film, jestli ho Teda budou někdy dávat na ČT.

Život v dědině se vším všudy - ale člověk musí číst také tak trochu mezi řádky.

Čtivé, poutavé čtení, ale tlustá bichla, posledních asi 15 stránek jsem prelitla,abych se konečně dozvěděla, zda president podepsal či nepodepsal.

Velice čtivý román z otrokářského Jihu někdy ve 40. letech minulého století. Setkáte se zde mj. i s neřestmi současného života jako je sex, nevěra, alkohol, znásilnění, takže se nudit rozhodně nebudete.

Pěkný příběh a pozoruhodný život, ach ty osudy ????. Jenom to na mě bylo trochu zdlouhavé.
Ale jeho kniha o markýzi de Sade se mne zdála taky moc podrobná a tudíž zdlouhavá, jen Cestou lásky se mne četlo velmi hezky a hodlám se k tomuto vrátit.

Jedním slovem čtivé.
Ach ty osudy ... a jak jsou vzájemně propletené...

Nemám ještě dotčeno, zbývá mi poslední kapitola, ale musím již teď říci, že je to velice čtivé dílo a chtěla bych se k němu jednou vrátit. Co mě však zarazilo byla pasáž, kdy Jan se po propuštění z fašistického vězení seznamuje s jediným přeživším člověkem z Lidic, o němž zde tvrdí, že to byl otcovrah (pro otcovu nevěru se do otce jednou v noci pustil, to je známo), ale vědělo se to snad vždy, že to bylo naopak, že ve vězení byl právě otec pro vraždu syna. Ale jak jsem se dočetla na internetu, tak i právě ten synovrah byl pak komunisty zakázán a smazán z veřejného mínění, tak možná proto si to Hrabal popletl. Nebo má nějaký jiný čtenář na toto jiný názor, který by mě osvětlil? Ráda přivítám.

Velice čtivý román, až na pár stránek o drahé koruně a sebeobviňování a omlouvání se generálním ředitelem - ekonomice moc nerozumím. Zajímalo by mě, z čeho autor čerpal, zda se takové věci opravdu za republiky děly, nebo chtěl tímto románem poštvat lidi proti státu. Tohleto dílo si může přečíst klidně bankéř, politik, soudce, běžný občan, neboť dnes se takové věci dějí také a ještě by se možná přiučili - politika, sex, prachy, intriky, soudy, žaloby, vydírání. Je zde vykreslená celá tehdejší soudní hiarchie. Největší takovýto spád má kniha od stránky cca 190.

Kniha se mně četla dobře, mám na ni pěkné vzpomínky, nepamatuji se na žádná negativa, a jelikož jsem ji četla v těhotenství, tedy před 8 lety, tak jak mně v graviditě bývalo špatně, tak u pasáže, kdy autor popisuje, jak některá výprava se zde otrávila z jater z ledního medvěda, se mně udělalo zle ještě více.

Měla jsem za to, že se bude jednat o spiritismus, proto jsem se do čtení dala, ale byla to spíše detektivka, ale četla se hezky, autor používá humorných slovních obratů, takže bych v budoucnu chtěla šáhnout i po jiné jeho knize.

Hezky psaná kniha, místy i humorně. Suma sumárum - věci mezi nebem a zemí opravdu existují, ale nemá cenu do nich šťourat, pokud se neozvou sami.

Příliš mnoho filosofických úvah o duši, o lásce, životě, jediné s čím se ztotožňuji, jsou debaty o předešlých i nadcházejících životech.

První povídka těchto sebraných spisů se jmenuje Kůň s bílou hlavou a ta mě zaujala nejvíce. Je to ze života, nejsou v ní obsáhlé pasáže a rozjímání, zkrátka děj odsýpá. Děj se může odehrávat tak před 1. sv. válkou - mladá chudá holka si vezme chudého hocha, on se po svatbě změní - nejdříve že chce onoho koně, když jej dostane, tak nadává na něj, týrá ho, jezdí s ním po hospodách, zázrak že se tomu koni nic nestalo, ale za to on se v opilosti a sběsilé jízdě zabil. Jak je zlý na zvířata, tak je zlý na manželku, děti a tchána a tchýni. Zkrátka všechno je to osud.

Pěkná detektivka s vůní starých domů a záhad okolo nich i v jejím podzemí. Prve jsem myslela, že se to odehrává v Anglii - soudě podle názvu, ale bylo to v Americe podle někde vygugleného krátkého obsahu a podle vygugleného místa, kde se Greystone nacházel.