Lilithen komentáře u knih
Naprosto perfektní věc, která mi významně pomohla složit zkoušku z pomocných věd historických, která byla v prehistorické době, kdy jsem ještě studovala na bakaláře, postrachem studentů. Díky téhle publikaci (a Vademecu pomocných věd historických) jsem ji dala na první dobrou.
Nápad je to skvělý, ale nelíbilo se mi, že tu autoři prezentují vlastní politické názory (i když často tak náznakově, že to děti nepochopí). Kniha se na první pohled tváří jako objektivní stručný přehled světové historie pro mladší čtenáře, mělo by tedy jít o skutečně objektivní souhrn informací.
Zatímco předcházející Zloba mi byla nesympatická neskrývanou snahou šokovat za každou cenu, až to bylo trapné, tento díl série se opět vrátil k předchozí kvalitě.
Krásná kurtoazní báseň, která nepříliš obtížnými verši dokazuje, že některé věci se nemění. :-)
Některé poznatky byly zajímavé, bohužel většina knihy se Tolkiena vůbec netýkala a podávala informace spíše o jiných autorech a jejich dílech.
Žánrově obrovský odklon od předchozího dílu, který byl takovou erotickou urban fantasy. Přibylo krve i drastických scén, což by mohlo čtenářům se slabší povahou, kteří si oblíbili Znamení vlka, vadit. Trochu mi vadilo nadužívání slova "vibrovat", v té knize vibrovalo snad vše. Kromě toho se mi kniha líbila, ačkoli hlavní hrdinka mi byla mnohem méně sympatická než v prvním díle. Naopak jsem si oblíbila Eliaha, kvůli čemuž mě trochu mrzel ten konec...
Díky tomu, že kniha je (kromě krátkého shrnutí vývoje českého a moravského hrdelního soudnictví v raném novověku) soupisem pramenů a literatury k hrdelnímu soudnictví českých zemí, značně mi usnadnila práci při vytváření rešerše k tématu hrdelní jurisdikce. Hodnotím ji jako velmi užitečnou.
Tato kniha je jednou z mála publikací o čarodějnictví české provenience, v porovnání se současným stavem poznání je však již zastaralá. Problematický je už podtitul, který spojuje čarodějnické procesy v českých zemích s inkvizicí - přitom do procesů s údajnými čarodějnicemi na našem území v raném novověku papežská inkvizice nezasahovala, došlo tedy k záměně inkvizičního procesu s inkvizicí. Jako pozitivní hodnotím skutečnost, že autor rozlišuje mezi kouzelnickými a čarodějnickými procesy, nicméně nečiní tak důsledně a ve většině textu používá slova "kouzelnictví" a "čarodějnictví" jako synonyma.
Když si čtenář (nejčastěji asi student historie) odmyslí marxisticko-leninský nános, zbydou užitečné informace pro vysokoškolské kurzy orientované na úvod do studia dějepisu. Knihu jsem četla v době, kdy ještě modernější skripta nebyla - v závěru mého studia už studenti používali dvoudílná skripta vzešlá z činnosti historiků Masarykovy univerzity, která jsou dostupná volně online.
Ti, kteří měli co dočinění s překladem, si mohli nastudovat severskou mytologii - pak by neudělali z Freyi chlapa.
Nádherná melodramatická pohádka doplněná krásnými kresbami. Nedokázala jsem si představit, jak bude vypadat příběh pro děti v podání G. R. R. Martina, ale zklamaná jsem rozhodně nebyla. Poté, co jsem si knihu přečetla sama, chystám se předčítat ji synovi. :-)
Ačkoli jde již o pátý díl série, četla jsem román jako svou první knihu od autora. Po přečtení se chystám i na předchozí díly, jelikož mě velmi zaujal Kallentoftův styl, mající v sobě jistou poetičnost, již často u detektivek postrádám. Vůbec mi nevadily pasáže, kde se kromě filosofování o všem možném prakticky nic nedělo, jelikož vyprávění nastavovaly zajímavými myšlenkami a tezemi.
Ačkoli byla kniha napínavá a čtivá, autorův vyprávěcí styl mi moc neseděl a navíc mi vadily časté tiskové chyby. Zápletka mi také nepřišla až tak originální, jak jsem čekala. Styl číslování stránek a kapitol hodnotím jako velmi zajímavý, při čtení mě to nerušilo. Důvod této zvláštnosti osvětlil v plné míře až konec.
Kniha je velmi užitečná, pokud si chcete dotvořit představu o raněnovověkém soudnictví či o dobové atmosféře vůbec. Velmi pozitivně hodnotím úvod ke knize, který poskytuje mnoho cenných informací nejen o hrdelních zločinech a jejich trestání, ale i o velkobítešském právním okruhu, o historii města Velká Bíteš apod.
Kniha mě bavila a byla velmi čtivá, vadila mi však neustále se opakující slovní spojení. Hlavní hrdinka pořád buď cítila kovový pach krve nebo měla v ústech nakyslou pachuť. Navíc spisovatelé jako by se snažili zatraktivnit své dílo tím, že všude cpali samé násilí, krev, mrtvoly a usekané hlavy. Ne že bych byla citlivka a vadilo mi to, ale vůbec mi to zde nepřišlo "přirozené".
Pro mě jakožto pro studentku historie je to užitečná kniha. Obsahuje velmi vyčerpávající (v dobrém slova smyslu :) ) výklad o dějinách českého a slovenského dějepisectví, ke zkoušce vlastně nepotřebuji nic jiného než tuto obsáhlou knihu. Je fakt, že se nečte snadno, ale to už u odborných knih občas bývá. :)
Kniha mi silně připomínala historické romány od Catherine Coulterové a Rexanne Becnel. Děj byl plný klišé, naprosto předvídatelný, ale na druhou stranu to bylo velmi čtivé. Abych se přiznala, více než dějová linie s Jessicou se mi líbila dějová linie s Hester, která byla alespoň jistým způsobem napínavá (to domácí násilí to celé okořenilo).
Kniha mne ničím výjimečným nepřekvapila, na druhou stranu mne ale ani nezklamala. Bez lékařského prostředí by to byla naprosto tuctová fantasy s upíry, vlkodlaky a zombíky. Zápletka mi moc vzrušení nepřinesla, i když jinak byla kniha velmi čtivá. Vlastně jedna věc mne na knize pobavila, a to velmi netradiční přítel hlavní hrdinky. :-D
Příběh mne velmi překvapil. Autor má evidentně smysl pro humor a umí je umě použít tak, že i velmi vážné pasáže jsou díky sarkastickým poznámkám postav vtipné.