Lily101 Lily101 komentáře u knih

Na jih od hranic, na západ od slunce Na jih od hranic, na západ od slunce Haruki Murakami

Taková krize středního věku v knize. Tak nějak na mě působí toto dílo od Murakamiho. Na egocentričnost hlavních mužských postav jsem si asi už zvykla. Kolem 50 strany na mě přišla čtecí krize tak velká, že jsem se až začala bát, že knihu nedočtu. Nakonec se velmi rychle obsah zase “rozjel” a najelo zase svižné tempo textu.

20.11.2022 4 z 5

Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

Tato kniha mě uvrhla do hluboké čtecí krize. Jednou za čas mám tendenci zkusit nějakou romantickou knihu (nejsem zastáncem “prvoplánové” romantiky), ale tato kniha z hodně známé série byla velkou chybou.

Rozhodla jsem se být na sebe milá a nedočíst knihu (nedělám!!). Dostala jsem se na stranu 63 (několik dní jsem s knihou nemohla pohnout a radši dělala vše jiné, než abych s ní musela trávit čas=číst, nikdy předtím jsem takový stav v takové silné podobě nezažila)a pak jsem si přečetla posledního odstavců na poslední straně knihy (nikdy předtím jsem toto neudělala!!) a pochopila, že četbou o nic nepřijdu kromě hoodně mozkových buněk, které při čtení ztratím. Mám své mozkové buňky ráda, rovněž své oči (které čtením knih zatěžujeme) a popularitu těchto knih asi nikdy nepochopím. Nevadí.

06.10.2022

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Tato kniha je jako makronka (=sladký minipokrm). Krém uprostřed je skvělý, ale “sušenky” na okrajích se nepovedly.

Prostřední část knihy je skvělá; napínavá, zajímavá. Počátek je rozvleklý a závěr také.

I tak zkusím od autorky ještě jednu, “Instagramovou” (=na sociální síti Instagram hodně známou) knihu i jednu nedetektivní knihu (“Čekání na kocoura”). Ostatně mám je obě již vypůjčené z veřejné knihovny ze stejného dne jako knihu: “Kroky vraha” a je to dobře, neb mám možnost si na autorku udělat ještě dva názory. Jedna kniha totiž o autorovi nemusí říct mnoho, protože další knihy jsou třeba čtivější, napínavější a se zajímavějším závěrem + autorka již mezitím získala spoustu cenných zkušeností v psaní, neb do doby vydání knih: “Čekání na kocoura” a “Drak spí” má na kontě nejednu knihu.

25.09.2022 3 z 5

Kosmonaut z Čech Kosmonaut z Čech Jaroslav Kalfař

Mi se kniha z větší části líbila.

Ano, je tam dost pasáží do minulosti, ale to mi přijde autentické. O čem asi tak dlouhé měsíce přemýšlet, když jste sami mimo lidskou civilizaci…A trošilinku toho scifi v tom vidím také. Závěr mě překvapil.

Rozhodně nemám z celé knihy dojem, že by se jednalo o navázání na Franze Kafku, to byl asi jen marketingový tah (není součást hodnocení). Přišlo mi pár věcí nedomyšlených (předání klíčů od nemovité věci a tím se nabyla do vlastnictví nemovitost /co katastr nemovitostí?/ navíc v souvislosti s nedůvěrou na obou stranách, otázka identity) a dost lechtivých i násilných scén (především detailní popis procesu zabijačky).

24.06.2022 4 z 5

Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Detektivní jednohubka v tom smyslu, že se od ní nemůžete odtrhnout a je mimo to dost čtivá.

Za mě skvělá a rozhodně se vyplatilo si na ni počkat skoro 3 roky v rámci rezervačního systému veřejné knihovny.

25.01.2022 5 z 5

Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Lehkým perem napsáno, ale svou hloubkou nepřekonáno. Marie Doležalová Vás mile provede divadelním i filmovým světem a poskytne rady pro případ, když byste se rozhodly spřátelit s herečkou či hercem.

Dnes, v den dočtení, jsem i knížku vracela do městské knihovny a paní knihovnici, jakmile knihu uviděla na pultě k vrácení, se rozzářily oči. Byla knihou nadšená a to ze stejného důvodu jako já: dozvěděla jsem se spoustu užitečných nových informací ze světa herecké profese a jako bonus velice uvolněnou formou (pokud jste pracovně vytíženi, třeba se ve zkušební době každý den učíte spoustu nových věcí či se neustále vzděláváte v oboru, ať už jako zaměstnanci či v roli podnikatelů, tato kniha vám přijde vhod a jako bonus si rozšíříte obzory ohledně herectví).

04.12.2021 5 z 5

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Zajímavá kniha, jen mě závěrečná část knihy (vývoj s manželem) dost zklamal a úplný závěr mi přišel dost osekaný (mě by prostě zajímala i ta minulost i budoucnost více).

Ale jinak se mi kniha líbila.

13.10.2021 4 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Zápletka dobrá (jen jsem udělala tu chybu, že jsem dřív než čtení knihy viděla film-ale na druhou stranu mě právě film inspiroval přečíst knihu/mezi filmem a knihou jsem záměrně nechala cca dva roky rozdíl a stejně jsem si hlavní pointu vybavila️/), děj se rozjel (pár hlušších míst bylo, ale není čeho se bát, neb to byly jen krátké intervaly a daly se na prstech jedné ruky spočítat-ale toto je dost subjektivní, tak k tomuto prosím přistupujte s ohledem na tuto skutečnost) a nemohla bych hodnotit jinak, než kladně, ale násilí mi přišlo dost kruté (nejsem na násilí úplně zvyklá a ani si zvykat nechci) a to jsem ještě přeskakovala nějaké části textu(moc to nešlo, neb člověk neví, co kde bude napsané samozřejmě). Je to sice věc autora (souvisí to s dějovou linií), ale pro míru násilí musím ubrat hvězdičku, protože by knize (a jejímu spádu či napětí) nijak neuškodilo, kdyby se na násilí trochu ubralo.

30.09.2021 4 z 5

Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Hodně zajímavá kniha.

Na konci dvakrát změna času, což je trošku horší při zorientování, ale jinak jsou přechody plynulé a občasná změna vypravěče je obohacující neb poskytuje jiný pohled na věc a není to ani moc rušivé.

Kniha sice nedisponuje oddělením u přímých vět apostrofy, ale i tak je text mimořádně čtivý a čtenář se z 95-98% i bez apostrofů lehce zorientuje.

15.07.2021 5 z 5

Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Autorův druh humoru mi nesedí, přijde mi, že jsou situace hodně absurdní a já u tohoto druhu humoru trnu hrůzou, než že bych se smála. Mám v knihovničce "Stoletý stařík" a bojím se, nicméně zkusím. Troufám si napsat, že kdybych knihu neposlouchala jako audioknihu, tak to skončí nedočtením. Ale dám tomu šanci a přečtu si i knihu (tedy knihy "Stolerý stařík") od autora, než to definitivně "vzdám".

06.04.2021 2 z 5

Prolhaný život dospělých Prolhaný život dospělých Elena Ferrante

Napínavá a čtivá kniha. Hned první den četby jsem přečetla 252 stran☺️ a dnes jsem dočetla zbytek.

Zajímavá kniha, ale kloním se k názoru recenzentů a recenzentek pode mnou ohledně toho, že takovéto chování není
u teenagerek typické. SPOILER: V klidu a s opovržením hledět na skleslou matku a chovat se takovým stylem ke klukům, no, nevím. Navíc aby někoho urazilo přirovnání k příbuzné, kterou nikdy neviděl; to by musel být hoodně citlivý. Ale třeba to tak mělo být záměrně-KONEC SPOILERU. “Lechtivých” scén bylo asi víc, než bych čekala, a ta závěrečná mě vyloženě zklamala(nedokázala jsem ji ani číst, tak jsem ji jen přejela očima).

SPOILER-Možné nesrovnalosti v textu:
1) vrácení náramku: str. 204 nahoře (nechává jí náramek, Vittoria jej zpět nechce) X str. 208 dole (co jí vrátila náramek?)/209 nahoře X257 (text nad 18 /.kapitolou?/);
2) učení: str. 273 odst. 1 posl. dvě věty (Má fotografickou paměť?)-Proč se někdo s fotografickou pamětí nemá zapotřebí učit? Když si stránku jednou přečte a má vystaráno? Chápu, že to byla asi pomsta rodičům, ALE na počátku (nepovedlo se mi dohledat) autorka tvrdí mamce, že jí učení do hlavy neleze a současně z knihy vyplývá, že se Giovanna učí-KONEC SPOILERU.

Rok (2020) od vydání knihy v originále (2019) se začal chystat seriál či film na Netflixu dle knižní předlohy. Kniha je zajímavá, o tom žádná, ale existují knihy, které by si zfilmování také zasloužili a stále marně čekají.

20.03.2021 4 z 5

Zamkni poslední dveře Zamkni poslední dveře Riley Sager (p)

Zajímavé a napínavé to po většinu času bylo, ale přijde mi, že poslední dobou takových knih je víc(resp. ty, které jsem četla v poslední době já☺️) a od cca poloviny knihy se v textu objevují obě domněnky, které jsem již četla v jiných knihách. Podobnost s knihou “Rosemary má děťátko” opravdu je. Bát jsem se bála, ale nic až tak děsivého se nekonalo, což mě možná trochu zklamalo. SPOILER: Neuvěřitelné se mi zdálo to, jak je možné, že v knize se z bytu klasického rozčlenění vyklubou byty dva(moc to nechci nazývat pravým jménem, byť je to označeno jako spoiler) KONEC SPOILERU.

Knihu jsem četla 5 dní, ale to jen kvůli záměrnému omezení počtu stran na den z důvodu (nejspíš) vícedenní migrény, avšak v jedné části jsem se musela do čtení nutit, leč následně se děj velmi rychle opět “rozjel”.

Pár nesrovnalostí v textu je, ale většina z nich se dá brát tak, že není jisté, zda je to nesrovnalost či ne(v tom případě to za nesrovnalost samozřejmě nepovažuji), ale za mě jedna velká je na str. 369 ve 4. odstavci(Kde se odnikud náhle objevil nůž? To jako byl položený na knihovničce?).

19.03.2021 4 z 5

Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

Knížku jsem četla na pomezí dětství a adolescence a moc se mi líbila. Před Vánoci jsem si na autora vzpomněla a rozhodla jsem se si knížku vypůjčit z veřejné knihovny. Světe div se, nebyla zrovna vypůjčená, tak jsem s radostí kráčela k autu.

Teď, když jsem knihu četla s rozestupem pár let se mi už až tak nelíbila. Trošinku jsem si ji i pamatovala (V ZÁVORCE SE NACHÁZÍ SPOILER: třeba jsem tušila, že ten odkup rybníka je past.). Připadá mi i taková hodně infantilní a vlastně se divím, že se mi tak líbila.

27.12.2020 4 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Máte pocit, že máte těžkou práci? Že vést k tomu ještě domácnost je šílené? Nebo proč se ženy věnovaly dřív “jen” domácnosti? Pak je pro Vás tato kniha ta pravá!

Místy byla kniha hodně vleklá až těžkopádná (tak cca prvních 100 stran souvisle, pak už jen občas), ale byla podnětná. A bylo zajímavé moci nahlédnout, jak obdobně jako dnes (myslím, co tak vím od známých a přátel-neb jsem ještě bezdětná), se lišily názory na výchovu.

22.12.2020 4 z 5

Dívka s pomeranči Dívka s pomeranči Jostein Gaarder

Knížku jsem poprvé četla asi kolem 20 let (spíš asi o něco méně). A ta kniha mě dostala i tím, že jsem nebyla schopna odhadnout, proč mladá žena kupuje různě veliké pomeranče po x kg několikrát měsíčně.

Po dočtení jsem tak nějak věděla, že jednou chci mít její výtisk ve vlastní knihovničce.

Asi v srpnu/září tohoto roku jsem si na knihu vzpomněla. V knihovně na ni byla čekací doba asi tři měsíce. Říkala jsem si, proč bych čekala a vypůjčila si ji z knihovny, když ji stejně chci v knihovničce mít? Jenže už byla skoro vyprodaná a ke koupi zbývaly poslední výtisky (mimo mé studijní i rodné město bohužel). Ale nakonec jsme náhodou jeli s přítelem do města, kde ji ještě v knihkupectví měli. Poslední výtisk. A tak jsem si ji pořídila (I trochu s obavou, co když se mi už po x letech nebude tak líbit? Ale když zaváhám a přečtu si ji nejdřív z veřejné knihovny, nejspíš ji nikdy nebudu mít v knihovničce.). A tak jsem si já, většinou napřed hodně zvažující nákup knihy (např. Je v ní potenciál, že se mi bude za x let líbit? Obsahuje hodně podnětných myšlenek? Nebudou mi ty myšlenky a moudra připadat za pár let vlivem vlastních zkušeností příliš vyčpělá či tuctová? atd.), knihu “spontánně” koupila.

A teď jsem se k ní po x týdnech dostala. Těšila jsem se na ni celou dobu, ale bylo potřeba číst napřed knihy z knihovny (kvůli výpůjční doby) nebo se učit,... dostala až nyní.

RECENZE SAMOTNÁ: Koupě knihy nelituji. Možná už mi připadá trochu “dětinská” a příliš romantická, ale ty myšlenky v ní stále hodnotím kladně, aspoň jako ucházející (poprvé: neskutečně skvělé) a ten smutný podtext celé knihy je prostě zajímavý a nadčasový(?) min. ve smyslu předávání určitých důležitých “poselství” či myšlenek.

20.12.2020 5 z 5

100 perliček pro (ne)milovníky češtiny 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny Červená propiska

Moc milá knížka. Čtenář si občas říká: "To je jako někdo schopen napsat takto?" a u něčeho jiného si říká: "To jsem byl schopen napsat češtinářský paskvil?". Ano, i já, a to mluvím veskrze spisovně a snažím se češtinu užívat správně (a když si náhodou nevím rady, raději se napřed podívám na internet, než "sporné" slovo napíši), jsem se občas "chytla do sítě" perliček.

14.12.2020 5 z 5

Kdo se postará o Annu Kdo se postará o Annu Kateřina Pantovič

Vtipná kniha (i medailonek autorky na konci, leč to do hodnocení nepatří). Trochu jsem měla obavy, aby kniha nebyla podobná knize “Mizerná karma”, jejíž téma je podobné, nicméně nikoliv, ba ani zaměnitelné knihy v mé mysli nebudou, neb je zde zobrazená reinkarnace jen jedna (X u knihy “Mizerná karma” je jich víc), tedy jeden život hlavní protagonistky, a to v podobě akvarijní rybičky.

Závěr je naprosto famozní, a byť jsem trochu čekala, kde Anna skončí, nečekala jsem, že to dopadne tak, jak to dopadlo.

Hodně úsměvných dialogů, kdy jsem si jich pár i založila záložkou a kupř. tento byl zajímavý, protože se zmiňoval o LZPS a vyšel z pera neprávníka a přesto seděl(jde čistě jen o to, že zmínka dává smysl, tedy že se v LZPS něco takového přesně vyskytuje): "..., to už se zkrátka i pekařka bojí ten rohlík trochu zakroutit, aby ji neviditelná ruka trhu neumlátila Listinou základních práv a svobod."(str. 154 hned nahoře)

25.10.2020 5 z 5

Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Z této knihy mám smíšené pocity, což je asi způsobené tím, že kniha se objevuje na sociálních sítích a nejspíš se těší všeobecné oblibě, avšak nebyla špatná, ale němůžu ji hodnotit jednoznačně kladně, ani udělit plný počet hvězdiček.

1) Vadilo mi neustálé podsouvání ankety, kde ani nebyla Česká republika. Ano, chápu, že jsme možná malá země, ale pro ty, jež svou zemi v anketě nenaleznou, to musí být prostě nuda. Zaměřila jsem se na země dotazované, ale nebylo to ono a celkově ty neustálé zmínky o anketě spíš knize ubíraly, protože....

2) ...text mnohdy nenavazoval na konkrétní odpověď v rámci ankety. Bylo to za mě celé takové "na sílu" s tou anketou.

3) Někdy se témata opakovaly právě dle nutnosti zaobírat se určitou odpovědí a tak některá témata opakovaně "dostávala" slovo, zatímco na ostatní potenciálně také zajímavé nezbyl prostor.

4) Text není sourodý, přičemž proč zjistíme až v závěru. Je to na něm znát, jak již píši výše, je občas hodně kostrbatý a krkolomně poskládaný dle témat. Navíc si rozporuje, třeba tím, že napřed se novináři berou jako někdo, kdo záměrně "nafukuje" situaci kvůli větší čtenosti (což je dle autora normální, neb kdo by četl zprávy, dle kterých se vlastně nic nestalo? Kdysi jsem četla v nějaké knize či na internetu-avšak absolutně netuším, zda je pravdivé, že čím dál od země, ve které se stalo neštěstí, se nachází čtenář/divák, tím větší musí být počet mrtvých, zraněných,...., aby se tím čtenář/divák zaobíral), ale v posledních kapitolách jsou najednou novináři ospravedlňováni tím, že ani oni nemají všeobecný přehled dle ankety v knize a vlastně neví, že čtenáře mohou "vodit za nos". Aby bylo jasno, vůbec netuším, jak to v žurnalistice chodí a mám takový neutrální až kladný vztah k novinářům (přeci jen někteří z nich, hl. v investigativní žurnalistice, jsou neskutečně šikovní).

5) Aspektů, na které si dávat pozor, abychom se vyhnuli tvorbě nereálného obrazu o věcech kolem nás, není málo a množstvím se podle mého názoru nedá pojmout v krátké době.

6) Autor sám uvádí, že není možné a reálné, se zkreslení zbavit. Že i jej občas např. nějaké reportáže v TV "dostaly" na základě emociálního substrátu.

Knihu jsem četla především proto, abych se třeba potenciálních základních "nástrah" pro můj mozek v rámci analýzy zbavila a předešla jim co nejdřív to jde, nicméně i sám autor to popřel, čímž je za mě osobně záměr knihy zmařen, protože na jednu stranu je super, že to dokázal autor přiznat, na straně druhé, o čem teda kniha je, když dle anotace aspoň náznakem (a to nemluvím o sociálních sítích, kde už je to skoro faktem) předestírá, že nám kniha v tomto pomůže.

Je mi líto, že to musím napsat-avšak kniha je stejně neskutečně IN, takže jedna negativní recenze ji neuškodí a mi to aspoň umožňuje být v této nelehké situaci zcela upřímná, jako doposavaď u všech mých recenzí předešlých/a snad i následných/-ale čas strávený nad touto knihou mohl být lépe využitý. Kniha mi moc nedala, v mnoha věcech jsem se spíš ujistila, že činím dobře, když třeba denně nekoukám na TV zprávy a že některé "nástrahy", jež mi mohou změnit pohled na věc zdramatičtěním faktu, znám/a to už třeba ze střední-viz zevšeobecňování, indukce a dedukce/ a neexistuje žádný návod, jak "nepodlehnout" tomu, že svět je méně negativní, než se to na první pohled jeví, tedy že se věci zlepšují vlivem technologií, humanitární pomoci atd.. KNIHU NEDOPORUČUJI ČÍST.

Dvě hvězdičky kniha má jen za snahu autorům a dalším lidem podílející se na vzniku této knihy, neb věřím, že to vše muselo dát práci bez ohledu na můj názor na knihu.

08.10.2020 2 z 5

Šťastná kniha Šťastná kniha Barbora Šťastná

Jsem knihou nadšená! Autorka si v ničem nerozporuje, čímž mi usnadnila práci a knížka je fajn (+místy vtipnou) jednohubkou. Ocení ji za mě především ti čtenáři, jež jsou zatím bezdětní (“Milá Lily101, mé budoucí já, pokud někdy začneš mít pocit, že bys chtěla potomka, tak si tuto knihu přečti ještě jednou a pak až se rozhodni :-).”).

Trošku mi přišly některé vědecké studie přidané na sílu(či ten text bezprostředně předcházející vědecké studii), leč mnohdy byly zajímavé(neverifikovala jsem, zda vědecké studie jsou pravdivé=mám za to, že ano), ale na konci už mi to přišlo moc a trošku to ve mně vyvolávalo efekt “protočení očí á la co to zase bude”, zatímco v průběhu četby to bylo spíš “Jůů, studie, co asi zajímavého vědci zjistili?”. Nicméně to je tak max. na odebrání čtvrt hvězdičky, což by na hodnocení po zaokrouhlení nic nezměnilo a současně je to trochu subjektivní(nevím, zda to tak vnímají i ostatní čtenáři). A moc ráda bych si přečetla knížky, na něž se v knize nacházel odkaz(str. 27 poslední odstavec a str. 146 poslední odstavec, leč ani databáze knih, ani elektronický katalog knih v knihovně, jej nezná).

Za mě tedy zasloužený plný počet hvězdiček!

P.S.-To, že má autorka blog, jsem od přečtení první knížky od autorky (název: “Jak jsem sebrala odvahu”) úspěšně zapomněla (prý by se mohly opakovat články na blogu s knihou a chtěla jsem mít “wow” efekt z knihy). Plánuji přečíst i další knihy autorky, takže blog číst nehodlám kvůli čtenářskému požitku.

30.06.2020 5 z 5

Ze života knihomolky Ze života knihomolky Debbie Tung (p)

Aneb, jak si Lily101 našla svou "diagnózu"prostřednictvím diagnostiky popsané autorkou v této knížce...

Tomuto komiksu nelze nic vytknout. Vtipná, výstižná útlá knížka zásluhou které jsem si uvědomila, že jsem knihomol duší i srdcem (s cca 2-5 % "faktů" jsem se neztotožňovala, což je úspěch-autorčin).

Navíc (mimo hodnocení-protože by se to hodnotit v rámci knižní recenze nemělo) oceňuji autorčiné kresby.

23.05.2020 5 z 5