LimedkaMikki LimedkaMikki komentáře u knih

Lehké fantastično Lehké fantastično Terry Pratchett

Pořád se nemůžu rozhodnout, jestli je lepší první díl, nebo tenhle. S každým dalším čtením jsem totiž jako na houpačce, jednou fandím téhle, podruhé zase oné. Pokud se nepletu, tak kromě těchto prvních dvou dílů, se už další návaznost neopakuje. Aspoň co se týče Zeměplochy.
Kromě mého oblíbence Mrakoplaše si tu roli střihne i oblíbený Smrť, který jezdí na obyčejném koni a snaží se Mrakoplaše dostat. Bohužel pro něj však vždy marně. Aby toho nebylo málo, tak je Mrakoplašovi hozeno na krk i Zavazadlo. A k tomu všemu ještě musí zachránit svět. No není to rušné odpoledne?

24.02.2016 5 z 5

Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Přesně jak se píše v anotaci "mistrovská povídka". Krátké, ale výstižné. Jediné malé mínus bych hodnotila jako, že když člověk na to nebude mít aspoň kapku nálady, nebude se mu líbit.

24.02.2016 5 z 5

Pán hor 1 Pán hor 1 Hana Marie Körnerová (p)

Málo co hodnotím plným počtem bodů, jestli si to ale něco zaslouží, pak je to právě tato kniha. Jedná se o romantický příběh, to sice ano. Přesto se tam romantika umě proplétá s dobrodružstvím, špetkou tajemna a zároveň i trochou historie. Pro člověka, který si rád přečte něco romantického, ale přitom se mu klasická červená knihovna protiví a zajídá, je tohle ideální.

15.02.2016 5 z 5

Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Prvně se mi kniha dostala do ruky hlavně kvůli pěknému obalu. Po přečtení jakéhosi obsahu jsem si ji rozhodně vzala z knihovny domů. Po několika málo stránkách mě tato kniha dokonale pohltila. Když jsem ji musela na chvíli odložit, objevili se u mě typické příznaky absťáku :D Tohle je rozhodně moje top kniha, co jsem zatím četla. Kdyby se mě někdo zeptal, co mě na jí tak táhle, tak nedokážu úplně odpovědět. Prostě ta myšlenka, styl napsání? Sama nevím. Je to jako láska. Taky někoho milujete, prostě protože ho milujete. Nemá to nějaký konkrétní důvod. Samozřejmě má taky několik věcí, které se mi tak úplně nelíbili, především trochu delší začátek, než se stane něco pořádného. Sice to tam je nutné jako uvedení do děje, stejně jako popisování, kdy se hlavní hrdina učí věci na hon, ale tohle může být důvod, který některé z potenciálních čtenářů odradí. Avšak jakmile se to rozjede, ani nevíte jak, hodina a 3/4 knížky jsou pryč.
Po tom, co jsem jí dočetla, vlastně už v průběhu, jsem věděla, že tuhle prostě musím mít doma!
Pokud se jí rozhodnete číst, doporučuju si na to vynahradit celé odpoledne, kdy vás nebude nikdo rušit. Některé sice nezaujme, ale pokud ano, nejde se od toho odtrhnout. I když jsem jí četla už asi desetkrát, pokaždé je to stejné. Nemůžu se od ní odtrhnout a po dočtení si musím jít zahrát nějakou ze zmíněných her, nejčastěji pac-mana :-)

06.02.2016 5 z 5

Nevhodný návrh Nevhodný návrh Julia Quinn

Popelka opět jinak :-) Ovšem tentokrát to (oproti některých filmovým zpracováním) stojí za to. Příjemná oddechovka.

31.01.2016 4 z 5

Šťastně až do smrti Šťastně až do smrti Julia Quinn

Co si budeme, knížka je typické neurazí nenadchne. Je zde hodně poznat, že autorka sice psát umí, ale tohle už psala na žádost čtenářů a někdy si ty věci tahala až z paty, aby měla vůbec nějaký příběh. Ztráta času? Ne. Přečtu si to někdy znovu? Ne. Můžu to doporučit? Možná někomu, kdo má Bridgertonovi rád, jinak ne.

26.12.2023 3 z 5

Hračka Hračka Sylva Lauerová

Uch, jakoby.... Uch! Prej se dá na všem najít něco dobrého. Tak na téhle knížce bylo dobré, že jsem v ní poznala něco, co jsem doposud nikde neviděla. Styl jakým byla psaná mě poněkud zaskočil - náhodná slova ve verzálce, náhodné zvýrazněné věty a slova a do toho ještě plácnutý smajlík. To bylo rozhodně.... neobvyklé.
Jinak ta knížka nestojí za přečtení. Tomášovi bych i jeho chování věřila, ale Markéta se chovala jako totální..., vlastně ani nemůžu říct kráva, protože tím bych všechny krávy urazila. Takže jako nějaká vyžilá zmalovaná čtyřicítka s komplexem a představou toho, že ji všichni hrozně chtěj a touží po ní? Osobně jsem Hračku četla jen kvůli hecu, ale tak zhruba ve čtvrtině jsem začala vážně uvažovat, zda mi to za to opravdu stojí. Když jsem se dostala do 3/4 knihy, tak už jsem nejspíš rezignovala a zvykla si, že už jsem u toho nedělala divné výrazy (od neuvěření, po znechucení) a jen jsem to chtěla dočíst.
Ale když už jsem si myslela, že to nemůže být horší, tak přišel závěr. To jsem na to skutečně čuměla jak puk. Bylo to divný a nechutný. "Usmívající se smajík"

19.05.2023

Srdcerváči. Kniha 1 Srdcerváči. Kniha 1 Alice Oseman

Tak i já si konečně přečetla Srdcerváče a... vážně nechápu to šílenství kolem nich. To se ti lidé setkali s gay tematikou poprvé, nebo co? Kresba byla průměrná, příběh je roztomilý, ale to je tak všechno. Vlastně jsem se tak od půlky knihy nudila a jen děkovala tomu, že je to komiks, protože tak jsem to aspoň měla rychle za sebou. Respektuju ty reálie okolo, Amerika, přiznání k tomu, že je někdo homosexuál a nějaké (ne)přijetí okolo, ale kvůli tomu to vážně zbožňovat nehodlám. Časem si možná přečtu i ostatní díly, ale bude to spíš později než dřív.

20.08.2022 2 z 5

Chatrč Chatrč Wm. Paul Young (p)

Jestli jsou někde vidět kulturní rozdíly, pak je to tato knížka. Čekala jsem nějakou zajímavou detektivku, místo toho jsem dostala rádoby filozofické bláboly o bohu. V naší převážně ateistické společnosti tohle neoceníme. Zpracování bylo poměrně zajímavé, líbilo se mi pojetí božské trojice, ale jinak to byla nuda, nuda, kecy, nuda. Zhruba od půlky knihy, kdy mi bylo jasný, že se teda žádná zajímavá detektivka nekoná, jsem měla obtíže to dočíst. Měla jsem sto chutí ji odložit, ale nakonec jsem to zvládla s tím, že jsem nasadila rychločtení a vynechávala věty, jinak by se to fakt nedalo. Opravdu netuším, komu je tato kniha určená, protože normálně smýšlející člověk si tam snad to svoje najít nemůže. Asi čtenářům Alchymisty. Těm se to možná bude líbit.

14.04.2022 1 z 5

Kroniky Jakuba Vandrovce Kroniky Jakuba Vandrovce Andrzej Pilipiuk

Jakub Vandrovec je takový Gary Stu... Ale ono to funguje! Povídky jsou vtipné, šmrncnuté brutalitou, ale takovou nevinnou. Všechny případy, jak sám říká, vyřeší selským rozumem, a znovu, ono mu to funguje. Nic není tlačené na sílu. Jen doufám, že i v dalších dílech to bude fungovat.

09.08.2021 4 z 5

Lucifer a Lilit Lucifer a Lilit Josef Veselý

Odborná kniha o mýtickém Luciferovi i jeho ženském protějšku Lilit. Musím s překvapením, ale potěšením konstatovat, že kniha byla lepší než moje představa, protože to nebyl jen soubor ezo blábolů, ale skutečně i nějaký náhled do historie. V některých částech mi sice přišlo, že tam píše jen aby něco napsal, ale ve výsledku to byla velmi příjemné počtení.

09.07.2021 4 z 5

Mé sladké šestnácté století Mé sladké šestnácté století Rachel Harris

Kniha mě ve výsledku docela mile překvapila. Začala dobře - líbilo se mi, jak autorka vyřešila problém najednou se objevivší cizího člověka i to, že Cat neuměla italsky. Co mě ale docela dost štvalo, tak je Catiho tvrzení, jak miluje renezanci a přitom má znalosti menší než průměrný deváťák ze základky. Tohle a celkově její chování bylo docela na facku a během celé té četby jsem si musela pořád připomínat, že je jí 16 a je to američanka. Protože takoví mají právo na to být blbé husy.
Kniha je značně předvídatelná a to, co Cat zjišťuje až v posledních stránkách, je čtenářům jasné nejpozději od poloviny knihy, ale na to že se jedná o YA, tak to není tak hrozné dílo.

02.01.2021 3 z 5

Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

Pořád to stejné dokola, paradoxně mi ale tenhle díl přišel lepší, než ten druhý, který se hodí max jako prázdninová četba k vodě. Co mi zde ale přijde vyloženě nesympatické, tak je chování Marie a Maxe, které by se dalo označit jako první láska 12leté holky z amerického filmu. Myslím, že pokud autor neumí vykreslit realističtější podobu zamilované holky, bylo by lepší, kdyby od toho upustil.

28.12.2020 2 z 5

Aréna jedna - Otrokáři Aréna jedna - Otrokáři Morgan Rice

Od Morgan jsem četla už více knih, hlavně proto, že na google books jsou první díly přístupné zdarma a ačkoliv jsou ty ostatní příšerné a nudné, tahle jediná mě zaujala. Je docela ironií, že zatímco běžně se lidé spíš vypíší k lepšímu, u Morgan platí, že čím dřív tu knihu napsala, tím lepší. Asi jediná její kniha, kde se něco pořádného děje a vy chcete vědět, jak to dopadne.

05.05.2020 4 z 5

Krvavé pohraničí Krvavé pohraničí Vladimír Šlechta

Když si tak přečtu ty pozitivní reakce, přijdu si jak barbar, protože kniha si podle mě nezaslouží víc než 40 %. Mám ráda fantasy a je v podstatě jedno, jaké je, sáhnu po něm a vyzkouším. Tohle mi absolutně nesedlo. Už od začátku jsem měla velký problém se do toho začíst, když se mi to nakonec povedlo, byla pryč asi třetina knihy, pak to bylo fajn a pak byl konec, který byl... hmm, o čem vlastně? O tom že Floyd je trošičku slabší Gary Stu? Co mě ale stejně nejvíc na knize naštvalo, nebyla nějaká konkrétní postava, ale vykreslení závěrečné scény, která z bůh ví jakého důvodu probíhala v přítomném čase. Nepochybuji o tom, že pan Šlechta je dobrý autor, byť každému nesedne, ale tohle bylo napsané, jak z příručky pro základky, kde se píše, že pro větší drama je možné použít krátké věty a přítomný čas. Jenže zde to působilo jako pěst na oko. Toto prosím ne. Určitě by se to dalo sepsat mnohem méně bolestně.

04.05.2020 2 z 5

Serafína a drak Serafína a drak Ivana Nováková

Musím uznat, že příběh byl v zásadě zajímavý, ale! Nevím, jestli se vydává e-kniha, kde se vymazávají náhodné odstavce, jinak si to ale vysvětlit nedokážu. V jednu chvíli se ti dva hádají a nemají rádi a od dva řádky níž plánují svatbu. Jakože co? (Nejedná se o spoiler, je to trochu nadsázka.) A takovýchto podobných provinění tam bylo celkem dost. Z ničeho nic se postavy takhle pocitově obrátili, nebo se najednou jednalo o úplně něco jiného. Za mě takových 40 %.

01.08.2019 3 z 5

Nahý markýz Nahý markýz Sally MacKenzie

Na tohle můžu napsat jediné - prosím dost! Já tyhle rádoby historické romány mám ráda - radši než normální, představa bohatství, plesů a krásných rób je pěkná (opomiňme, že realita je někde jinde), ale tohle bylo tak hloupě napsané, že se to nedalo a dočetla jsem to jen s vypětím sil. A to prosím hodnotím jen v rámci tohoto žánru, který je sám o sobě dost hloupý a opakující se. Jediná postava, která tam měla nějakou charakteristiku byl Stockley, což mi přijde trochu moc málo, když navíc ještě vykazoval tak dva odlišné povahové rysy.
Od Sally jsem četla už víc děl, ale tohle bylo zatím jednoznačně to nejhorší, vzhledem k tomu, že mám v plánu sáhnout ještě po nějakém z dalších titulů, mám trochu obavu, jak to dopadne.

30.07.2019 2 z 5

Dospělost je mýtus Dospělost je mýtus Sarah Andersen

Nevím čím to, ale osobně se mi líbil víc ten druhý díl. S tím jsem se nějak dokázala víc ztotožnit. Ale ani tady nechyběly vtipy ze života každé normální holky.

10.09.2018 5 z 5

Podivuhodný život osamělého pošťáka Podivuhodný život osamělého pošťáka Denis Thériault

Tato kniha je dost rozporuplná. Dokážu si představit to spojení francouzského jazyka s japonským, protože oba zní velmi libozvučně a mají jakýsi snový nádech. Obálka je velmi pěkná a skvěle vystihuje příběh, stejně jako grafika kapitol. Na druhou stranu Bilodo mi byl dost nesympatický, ať už tím, že porušoval listovní tajemství, nebo jeho povahou osobně. Příběh sám o sobě nebyl nic zvláštního a velkým tahounem je tady to haiku.

20.08.2018 3 z 5

Jak milovat lorda Ashe Jak milovat lorda Ashe Sally MacKenzie

Jedno je jisté, zatímco jsou autorky, které si umí udržet kvalitu svých děl více méně na té stejné úrovni, tahle se mezi ně neřadí. Díl od dílu je to horší a horší a to má tato série jen 3 díly. Radši ani nechci domýšlet, jak by to dopadlo, kdyby vévodkyně lásky neměla jen tři děti. I když přečíst si případný osud dcery by mohlo být docela zajímavé.

09.02.2018 3 z 5