Littlemonday
Je libo neotřelý thriller s absolutně skvělým nápadem na příběh? Tak to jste tady správně!
Angie ve třinácti zmizí, v šestnácti se vrátí zpět a uplynulé tři roky si nepamatuje. Co se stalo, kde byla? Odešla dobrovolně nebo ji někdo unesl?
Naprosto skvělá kniha, která vám postupně dává vodítka. To, jak se autorka poprala s klasickým vzpomínáním si, je neuvěřitelně originální.
Líbí se mi hra s fonty, přehledné dělení do kratších kapitol, od příběhu se nešlo odtrhnout!
Všechno je skvělé! Ani se mi to nechce psát, ale bohužel přichází AŽ NA. Skvělé až na konec. Kdyby chyběla poslední jedna dvě kapitoly, byla bych spokojená čtenářka a kniha by měla pět hvězd. Autorka ale měla potřebu překombinovat poslední detaily a trochu tím shodila uvěřitelnost, která mi celý čas čtení udržovala pocit reálnosti děje. Za to bohužel z hodnocení ubírám.
Nic to ale nemění na tom, že pokud jste thrillerožrouti, hurá do čtení!!!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401366/letuska-z-economy-GJL-401366.png?v=1548859025)
Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte - Petra Jirglová
Recenze:
Tahle kniha mi ležela doma pěkně dlouho a konečně na ni přišla řada. Jsem člověk, který by se asi už nedopočítal, kolikrát seděl v letadle, miluju cestování a vážně moc mě zajímá pohled z druhé strany.
Ale toto dílko je pro mě jedním velkým zklamáním. Autorka má v rukávu určitě tolik informací a příhod, které by mohla popsat a jediné, co si z knihy odnáším je to, že letušky hodně paří, nakupují tak, že jim nezbydou žádné peníze a jsou vlastně docela nevychované. (Nevěřím, že jsou takové všechny, zjevně jen ty v knize)
Za celou dobu jsem si přečetla asi tři historky o cestujících v letadle (cesta do Rijádu a modlitba - to je opravdu světlé místo knihy). Co tedy doopravdy musí letuška umět, co znamenají některé věci a proč se na palubě chovají, tak jak se chovají, co všechno musí udělat před odletem To se nedozvíte.
Dozvíte se, že autorka neumí pít, ještě míň umí vstávat včas a její výlety po světě znamenají jen chlast a nákupy.
A aby peklu nebyl konec, potěším vás slovem, které v knize bylo zmíněno tolikrát, že se mi chtělo brečet. SNÍDČA. I když si říkáte, že jsem se přepsala, tak ne. Normální lidé chodí na snídani. Naše letuška z economy chodí na snídču (většinou pozdní a s kocovinou).
Bohužel jsem zklamaná, nedoporučila bych to číst asi nikomu. Nic se nedozvíte, vtipné to není. Pár vulgarit, něco málo oslepujících zdrobnělin a jinak nic.
Dávám hvězdu za příběh z cesty do Rijádu a za pěkné ilustrace.
1/5
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Bez dcerky neodejdu Bez dcerky neodejdu](https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65789/bez-dcerky-neodejdu-8mC-65789.jpg?v=1601547775)
Bez dcerky neodejdu - Betty Mahmoodyová a William Hoffer
Kniha, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě. ️
Příběh, který je známý po celém světě. Příběh, ve kterém spojení dvou odlišných kultur málem skončilo tragicky.
Neviděla jsem film, nečetla jsem knížku, ale samozřejmě jsem věděla, o co jde a jak to dopadne. (Napsala knihu, tak nejspíš neumřela, že… )
Když se na knihu podívám v rámci obsahu a děje, jedná se o strhující vyprávění o tom, co všechno se může stát Američance, která si vezme Íránce. Pro mě si tahle zpověď nese neuvěřitelné poselství a hlavně varování.
Co všechno může udělat muž, který žil dlouhé roky v Americe a který miloval svou ženu a dceru…
Jak moc naivní a hloupá může být zamilovaná žena…
Za mě je důležité si říct, že pokud si budu brát muže jiné národnosti, kultury, rasy, jiného vyznání a smýšlení, měla bych souhlasit a umět žít v jeho přirozenosti. Betty se zamilovala do muže, kterého znala jako “Američana”. Když s ním jela do Íránu, byla velmi nemile překvapená, co je vlastně za člověka, jak se chovají tamní lidé.
Já osobně bych se pozastavila už nad těmi jejich zákony!
Shrnuto podtrženo - střídalo se ve mě zhnusení a nepochopení vůči Íránu a Íráncům a naštvanost na naivitu Betty. O tom, že milého Moodyho bych přivázala k topení a běžela tak daleko, aby mě nikdy nenašel vůbec nemluvím.
Při čtení mi vadily některé zdlouhavější a nepříliš zajímavé popisové pasáže, obecně se mi kniha nečetla moc dobře.
Každopádně by tohle měl číst každý. Nebo alespoň každá žena. Prosím, ať se žádné nestane tohle kvůli nevědomosti. Z hlouposti ať klidně jdou, ale ať vědí, co se jim může přihodit.
3/5 ⭐️
Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme ️️️
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Až na kost Až na kost](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458890/az-na-kost-rVy-458890.jpg?v=1608652655)
Ellison Cooper - Až na kost
Recenze:
Tak jsem přečetla třetí díl série a dokud nevyjde další, mám “splněno”. A co vám ke knize můžu říct?
Tentokrát šlo o případ, kde bylo v nebezpečí opravdu hodně lidí. Bohužel pro mě se vrah velmi zajímal o Egypt a jeho historii, takže byla kniha protkána informacemi o bozích a symbolech z dávných dob, a to rozhodně není můj šálek kávy. První polovinu jsem tedy četla trochu zklamaně, říkala jsem si, že tohle mi tedy vážně nesedne.
A teď přichází ALE!
V druhé polovině knihy se spustila lavina překvapujících zjištění, já hltala jednu stránku za druhou, hlavou mi velmi často běželo jen: “Cože?!”
Autorka si s dějem pohrála naprosto brilantně a já do konce netušila, jak to vlastně celé dopadne.
Když už jsem si myslela, že je to všechno a přečtu posledních pár závěrečných stránek, které už budou jen odpočinkové, přišlo poslední odhalení a já neměla slov.
Napínavé, strhující, nápadité. Miluju tuhle sérii!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zpěv straky Zpěv straky](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499038/zpev-straky-C6l-499038.jpg?v=1665081466)
NOVINKA OD ČESKÉ AUTORKY!
Zpěv straky - Dana Beranová
Anotace:
Přichází hrdinka, jejímž cílem není silou měnit svět, ale léčit a napravovat lidské osudy.
Když se šílený a mocichtivý vladař rozhodl vyvraždit všechny, které nemůže přeměnit ve vojáky, stalo se ze světa místo bez vědy, bez umění a také bez naděje. Místo, kde není snadné nabízet útěchu.
Pro mladou čarodějku Heniku se však právě to stalo smyslem života. Zavržená matkou, ale se svými přáteli — spolehlivou klisnou Potvorou a strakou, která skrývá nejedno tajemství — pomáhá všude tam, kde je jejích léčitelských dovedností zapotřebí. Ať už pobývá ve městě, jehož brány není možné opustit, u oddílu dětských vojáků s velice podivným úkolem, či na hradě, kde se objevilo nadmíru podezřelé novorozeně, vždy musí pečlivě zvažovat, co může ztratit a co získat.
Recenze:
Skvělá podzimní fantasy jednohubka je na světě! Přestože to není primárně žánr, který vyhledávám, rozhodla jsem se dát Zpěvu straky šanci. A musím říct, že absolutně nelituju!
Knihu bych označila za skoro pohádkovou s perfektně vsazenými prvky pro dospělé. Při čtení jsem se zasmála, ovšem nešlo o nic prvoplánového.
Některé postavy byly zvláštně “moderní”. Těžko se to popisuje, ale styl dialogů a některé scény vyčnívaly z fantasy děje, jako bych najednou chvíli četla třeba román. Každopádně to vůbec nebylo na škodu, naopak jsem se dobře bavila a děj krásně ubíhal.
Osud a poslání hlavní hrdinky je krásný, skoro dojemný.
V některých momentech čtenáře nečekal úplně happyend, ale i to skvěle pozdvihlo tuto knihu z obyčejné “pohádky” na zajímavý příběh plný překvapení.
Rozhodně doporučuju, skvělá knížka na podzimní večer.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Věř mi Věř mi](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387996/ver-mi-dhv-387996.jpg?v=1537558725)
Věř mi - J.P. Delaney
Anotace:
Když člověk nosí masku moc dlouho, přiroste mu ke tváři… Temný psychologický thriller od autora loňského bestselleru Ta přede mnou!
Mladá ctižádostivá herečka Claire zoufale potřebuje práci a peníze, proto se rozhodne přijmout nabídku stejně tak amorální jako nebezpečnou – má být jakousi volavkou právnické firmy specializující se na rozvodové pře. Jejím úkolem je svést ženatého muže, vše zdokumentovat a důkazy posléze předat „podvedené“ manželce, aby je mohla použít u soudu. Jenomže potom je žena jednoho z jejích cílů nalezena mrtvá a Claire se stává hlavní podezřelou. O pár měsíců později je však stejnými vyšetřovateli naopak požádána o pomoc. Policie chce, aby se vetřela do života manžela zavražděné – tedy jediného muže, jehož se jí svést nepodařilo. Se svou rolí se však sžije až příliš dokonale…
Recenze:
Tak tahle knížka mě nutí hodně přemýšlet nad otázkou: “Co na ni říkáš?”
Čekal na mně brutálně překombinovaný děj, takovou jízdu plnou zvratů jsem si dlouho neprožila. Absolutně jsem netušila, kde je vlastně pravda, spousta věcí mi přišla úplně zcestná, narušený jsou tam asi všechny postavy.
Každopádně musím vyzdvihnout neuvěřitelnou čtivost knihy, máte potřebu stále pokračovat ve čtení a dozvědět se, jak to tedy celé je.
Příběh je absolutně šílený, kdybych ho měla někomu odvyprávět, tak bych to asi nedokázala, jak moc se mi v průběhu knihy měnil názor na postavy a na situace, kterými procházeli.
Ale určitě nelituju toho, že jsem Věř mi četla, bylo to prostě hustý.
4/5 ⭐️
Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a na FB: LittleMonday - Rádi čteme ️️️
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Profesor Sympaťák Profesor Sympaťák](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484546/profesor-sympatak-WvR-484546.png?v=1646042233)
Profesor Sympaťák - Leisa Rayven
Knížka, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě. ️
Anotace:
Ambiciózní knižní redaktorka Asha Tateová je beznadějná romantička. Navzdory svým vlažným zkušenostem s muži pevně věří na mdloby, vzdychání a nekonečnou lásku spřízněných duší. Jistě, sex je fajn, ale ona se nikdy nenechala vést svými zvířecími pudy. Až do této chvíle. Když Asha narazí na spalující instagramový feed člověka, který si říká Profesor Sympaťák, poprvé v životě propadne touze. Nejenže musí rozdýchávat pohled na žhavé umělecké fotky Profesorova vyrýsovaného těla, i jeho rozervaná poezie o ztrátě pravé lásky promlouvá přímo k její duši. Asha zoufale potřebuje najít bestseller pro své skomírající nakladatelství a ví, že Profesorovy literární schopnosti a miliony věrných fanoušků by mohly být záchranným kruhem, který její nadřízení potřebují, aby se celá společnost neutopila v dluzích. Ale ještě než zaschne inkoust na nakladatelské smlouvě, uvědomí si, že udělala příšernou chybu...
Recenze:
Už ani nemůžu psát, že jsem zakopla a upadla obličejem do románu. Je na čase si přiznat, že ty svoje thrillery už asi nepřestanu prokládat oddychovkami. A jsem ráda. Moc!
Profesor Sympaťák mě pobavil, dokonce přímo rozesmál, chvílemi jsem byla naštvaná, některé erotické scény mi trošku zrychlily tep, párkrát jsem měla na krajíčku a nakonec ty slzy i ukáply. ️
Moje pragmatické já se brání a chce vyřvávat, že prostě tohle není možné, reálně se to neděje a nic není takhle jednoduché a černobílé jako příběh Ashy, ale nedělám to. Už nejsem naštvaná pro naprostou nerealitu většiny románů. Chápu to. A jsem ráda, že jsem nějak dospěla do stavu, kdy si užívám dobře napsané pohádky pro dospělý holky. ️
Doporučuji!
5/5⭐️
Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday ️️️
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bílá nemoc Bílá nemoc](https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/687/bila-nemoc-NUl-687.jpg?v=1418683479)
Bílá nemoc - Karel Čapek
Anotace:
Popudem k napsání tohoto dramatu z r. 1937 byl podle autorových slov "konflikt ideálů demokracie s ideály neomezených a ctižádostivých diktatur". Jistou zemi napadla epidemie bílé nemoci. Lékař Galén proti ní vynalezl účinný lék. Lék vydá jen tehdy, když se vlády zaváží, že již nikdy nebudou válčit. Hlava státu, v němž bílá nemoc vypukla - výbojný maršál - chce dobývat svět a před ničím se nezastavuje. Bílou nemocí je napaden hlavní zbrojař země baron Krüg. Galén jej odmítá léčit, dokud nebudou splněny jeho podmínky...
Recenze:
Absolutně nemám nic proti této klasice. Je to neuvěřitelně inteligentní dílo, do kterého pan Čapek schoval tolik! Naráží na fašismus, lidskou sobeckost a pokrytectví.
To, jak si člověk začne všímat až když se ho něco bezprostředně týká, to je velmi nadčasová myšlenka.
Mám knihu moc ráda a ráda jsem se k ní díky výzvě “Pročteme abecedu” vrátila, protože je červenec měsícem B.
5/5 ⭐️
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477555/smrt-prichazi-na-prohlidku-noL-477555.png?v=1650286501)
Smrt přichází na prohlídku - Anders de la Motte a Mans Nilsson
Knížka, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě. ️
Anotace:
Chamtivost, zrada a vražda v okouzlujících přímořských kulisách – úvodní díl nové švédské detektivní série v nestárnoucím a stále oblíbeném stylu klasické krimi Agathy Christie. Realitní agentka a populární moderátorka Jessie Andersonová je nalezena mrtvá v jednom z předváděných domů. Věhlasný stockholmský inspektor Peter Vinston, který tu pobývá kvůli své dceři, je okamžitě vtažen do vyšetřování. Společně s místní policistkou Tove Espingovou zjišťují, že Jessie mohl mít důvod zabít téměř každý, kdo s ní a s tou vilou měl co do činění. Některá z idylických zahrad, rozkvetlých luk či písečných zátok skrývá vraha...
Recenze:
Ze začátku mi trvalo se ponořit do příběhu, ale jak jsem se začetla, bylo to super! ️
Hlavní postava detektiva byla opředena spoustou klišé á la Monk, ale nevadilo mi to.
Děj se pomalu otvíral a postupoval logicky, autoři pomalinku odkrývali všechny indicie.
Spousta postav mě velmi bavila, v knize jsou představeny přirozeně, žádné dlouhé popisové části s detaily o ničem! ️
Knížku moc doporučuji, hezké a oddychové čtení!
4/5⭐️
Budu moc ráda, když mě budete sledovat pro více recenzí na IG: little.monday ️️
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484552/pulnocni-knihovna-ZfS-484552.jpg?v=1637601719)
Půlnoční knihovna - Matt Haig
Anotace:
Mezi životem a smrtí stojí knihovna.
Když se Nora Seedová ocitne v půlnoční knihovně, má možnost všechno napravit. Dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala.
To se ale může co nevidět změnit. Knihy v půlnoční knihovně umožní Noře zažít, co by se stalo, kdyby mohla změnit svá dřívější rozhodnutí. S pomocí staré známé může Nora odčinit vše, čeho lituje, a zjistit přitom, který život je pro ni ten pravý. Ale vše není tak, jak si to představovala, a brzy ji její rozhodnutí uvrhnou i s celou knihovnou do velkého nebezpečí. Než jí vyprší čas, musí najít odpověď na odvěkou otázku: jaký je nejlepší způsob života?
Recenze:
Kniha se četla v podstatě sama. Potřeba přečíst jí na jeden zátah se dostavila už po pár stránkách.
Zhruba v půlce knížky jsem se cítila dost zklamaná, protože jsem měla obrovská očekávání - spousta lidí mi knihu doporučovalo a všichni, kdo o ní mluvili, byli tak dojatí a nadšení, že jsem nevěděla, co je u mně špatně.
Po dočtení už to vím. A taky vím, že to není špatně. Tu hloubku jsem nenacházela, protože nelituju. Není to tak, že bych si nikdy nic nevyčítala, ale vím, že bez špatných rozhodnutí, bych nebyla, kde teď jsem. A já jsem ráda za to co a koho mám.
Každý z nás knížku uvidí úplně jinak. Hlavně podle svého aktuálního rozpoložení. Věřím, že člověk s depresemi příběh slušně protrpí, ale nakonec by měl mít pro každého z nás pozitivní poselství… ️
Hodnotím neuvěřitelnou čtivost, skvělý nápad a nakonec i tu hloubku:
5/5⭐️
Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat také na FB: LittleMonday - Rádi čteme a IG: little.monday ️️️
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Liliana Liliana](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475863/liliana-lKi-475863.jpg?v=1625137328)
Knizka, ke ktere jsem se dostala diky knizni stafete a jsem za to moc vdecna!
Jsem holka, co je spis pres thrillery, uplne nemusim nejaky sladarny a jen obcas si ujedu jinym smerem nez je nejake psycho.
Kazdopadne tohle je jedna z knih, ktery ve mne vyvolaly spoustu emoci, prekvapeni a nemohla jsem se odtrhnout. Uz takhle dopredu proste musim napsat, ze Liliana byla SKVELA!
Uplne na zacatku se ocitnete v klasickem romanu se zakazanou laskou, ktera se vsak az necekane rychle zmeni v hruzu a teror, ktery Liliana a jeji syn Oskarek prozivaji s jejim partnerem Matejem.
Pokracujete k setkani Lilky s lidmi, kteri ji maji opravdu radi a najednou se prehoupnete do erotickeho romanu, ktery ale neni trapny nebo Greyovsky! Vsechno je popsane s citem a uveritelne.
Zaver je opet jako na horske draze a Liliana dostava od zivota dalsi ranu jako by uz predtim netrpela dost…
Jak to vsechno jen dopadne? To uz si prectete sami.
Knizka ma spad, dej plyne, ani na chvili jsem nemela pocit, ze bych se nudila nebo ze bych potrebovala knihu odlozit. Prozila jsem si s hlavni hrdinkou smutek, vztek, dojeti i smich. Nekolikrat se mi stalo, ze jsem uplne zmenila nazor na nektere postavy, a to poradne z cerne na bilou a naopak. Autorka to do sveho dila dostala vsechno a za to klobouk dolu.
Liliana je prvnim dilem trilogie a ja jen doufam, ze ty dalsi budou stejne skvele!
5/5
Budu rada, kdyz me pro dalsi recenze budete sledovat i na IG: little.monday
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mlčící pacientka Mlčící pacientka](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433424/mlcici-pacientka-9kh-433424.jpg?v=1583311400)
Konec me velmi prekvapil, kazdopadne bych cekala, ze pribeh bude jeste o neco hlubsi. S postavou Alicie bych si asi umela predstavit “vic srandy” a zvratu. Kazdopadne se mi knizka cetla dobre, styl psani mi sedel a navic se mi knizka hodi do ctenarske vyzvy! :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vodník Vodník](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508666/vodnik-BBI-508666.jpg?v=1673006938)
Fajn oddechovejsi kriminalka, dobre propracovany pribeh, suprove se to cetlo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Uteč, dokud můžeš Uteč, dokud můžeš](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508904/utec-dokud-muzes-56z-508904.png?v=1674423831)
Začátek série s Laurel Snowovou nám představí geniální agentku FBI. Ta si jede odpočinout na svátky od práce, ale v jejím rodném městě řádí sériový vrah.
Místo klidné dovolené tak začne pátrat společně s rangerem Huckem Riversem, horským urostlým samotářem.
Podezřelých je velká spousta, vodítek málo a ženy dál mizí a mrtvoly přibývají.
Musím říct, že na detektivku je toho v knize o mrtvolách a vyšetřování vlastně celkem málo. Pokud si vždycky říkáte, že byste chtěli větší prostor pro osobní linky vyšetřovatelů, tady ho rozhodně dostanete. Místy zabrousíte spíš do žánru románu a červené knihovny, dozvíte se o mnoha postavách tajemství, přijde pár zvratů a překvapení.
Věřím, že milovníkům krimi může být příběh proti srsti, objevuje se spousta nonsensů, některé situace jsou nejen neuvěřitelné, ale vyloženě nereálné, občas jsem si i já říkala: “Cožeee? Proč? Co děláš?!
Ale když člověk přestane srovnávat s Chrisem Carterem a prostě jen čte, krásně to utíká a hlava u toho odpočine.
Oceňuji dělení do kratších kapitol, opravdu se kniha četla sama.
4/5
Budu moc ráda, když mě budete pro další recenze sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Až najdu klíč Až najdu klíč](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521045/az-najdu-klic-jms-521045.jpg?v=1692195990)
Detektivní příběh, který nám servíruje Lars Kepler pod novým pseudonymem, začíná v kanceláři soukromé vyšetřovatelky Julie Starkové. S prosbou o pomoc přichází Per Günter Mott, bohatý spolumajitel rodinné firmy, který má zvláštní požadavek. Když pije, má výpadky paměti a tentokrát by si večer pamatoval rád, v telefonu totiž našel fotku mrtvého muže a neví ani kdo to je nebo jak fotku pořídil. Julie se tedy vydá do rodinného sídla a při pátrání přijde na to, že neobjasněná mrtvola není jediné tajemství.
Musím říct, že kdo chce napětí cítit až v malíčku u nohy, prožívat šokující odhalení a zažít něco opravdu wow, tentokrát to neprožije u této knihy.
Ovšem já si jí užila moc. Z příběhu jsem cítila Agathu Christie, děj nebyl nijak extra komplikovaný, podezřele se chovali vlastně všichni a já spokojeně relaxovala u oddychové detektivky.
Knížka je krátká, má necelých 300 stran, takže jsem se nenudila u zbytečné omáčky. Na druhou stranu se díky tomu už nevešlo tolik z Juliina života, kolik bych chtěla, a to mě mrzelo. Zároveň nebyly nijak popisovány její myšlenkové pochody, takže její jednání často působilo zbrkle a zkratkovitě.
Pořád ale dominuje fakt, že jsem se při čtení cítila skvěle, kniha mi sedla a rozhodně hodnotím jako lepší průměr. K proložení mezi nějakou složitější četbou ideální!
3/5
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hra o duši Hra o duši](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504333/hra-o-dusi-0Oy-504333.png?v=1674560104)
Pokud se vám líbila kniha Ztracena v bílém šumu, rozhodně si nenechte druhý díl série s Miren uniknout!
Napínavý thriller, spousta podezřelých a překvapivý konec, to všechno dostanete, pokud si Hru o duši přečtete.
Moc se mi líbilo, jak děj postupně gradoval. Kniha je dělena na kapitoly s pohledy různých postav, což je za mě skvělé.
Najde se však pár momentů a skutečností, které mi víc či míň vadily nebo mě obtěžovaly. Jako rozhodně musím říct, že jsem snad nenašla postavu, která by akutně nepotřebovala dobrého psychiatra. Každý si nese nějaké těžké břímě a nikdo z nich se s ním neumí vyrovnat a kvůli tomu se někteří hrdinové příběhu chovají totálně nepřiměřeně.
Naprosto nejvíc mi v knize vadí jedna scéna s Miren, o které nebudu psát podrobnosti, abych nespoilovala, ale je vykreslena jako pozitivní, Miren je v ní nakonec ještě za dobračku a já z ní teda kvetla. Obzvlášť když nakonec byla označena za spravedlivou. Kdo četl nebo bude číst myslím dobře pochopí, co mám na mysli. Především díky tomu a pár nonsensům nehodnotím plným počtem hvězd, ale i tak velmi doporučuji přečíst!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mám tě ráda, nemám tě ráda Mám tě ráda, nemám tě ráda](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445671/mam-te-rada-nemam-te-rada-zVb-445671.jpg?v=1598701217)
Mám tě ráda, nemám tě ráda - Jo Watson
Anotace:
Poppy Petersonová marně hledá své místo v životě. Jako herečka to dotáhla až k první mluvené roli v telenovele, ale její postavu, Ramonu Gonzálesovou, zabili dřív, než se pořad vůbec rozjel. Od maminčiny smrti žije sama a topí se v dluzích. V malém zavšiveném bytě plném pokojových rostlin po mamince sní o lepší budoucnosti.
Jednoho dne, když už vůbec neví kudy kam, jí na ulici vletí do obličeje noviny. V nich ji zaujme inzerát na pozici výkonné administrativní asistentky generálního ředitele. Tu samou pozici vykonávala její postava v telenovele. Jak těžká by taková práce mohla být? S ošklivou parukou, v příliš velikých brýlích a nevkusném oblečení (to vše jí zůstalo z natáčení) se dostaví na pracovní pohovor.
Tam potká Ryana Starka, upjatého a nemilosrdného generálního ředitele, který střídá asistentky jako ponožky a navíc většinu z nich hned první den v práci dožene k slzám. Co se stane, když mu do kanceláře vstoupí zjevení jako z jiného světa?
Recenze:
Tenhle román je můj rekordman. Knihu jsem totiž měla rozečtenou asi nejdéle ze všech. Četla jsem ji jako e-knihu, které u mě normálně moc nenajdete. Vyplňovala mi chvíle, kdy jsem neměla klasickou knížku u sebe a litovala toho. Takže se mnou procestovala čekárny u doktora, pár stanic v MHD a vůbec všechna možná místa, kde jsem měla čas a neměla knihu. A teď na dovolené přišel čas román konečně dočíst. ️
Byl to předvídatelný a trochu plytký příběh, ale velmi humorný, romantický a krásný.
Hlavní hrdinku Poppy jsem si moc oblíbila a těšila se až budou s Ryanem konečně spolu. Samozřejmě to neměli vždy jednoduché, ale velmi často situaci zachraňovala Poppyina improvizační schopnost.
Moc jsem si knihu užila a jsem přesvědčená, že se k Watson zase vrátím, perfektní oddychovka!
4/5⭐️
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kaštánek Kaštánek](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406585/kastanek-LIP-406585.png?v=1627917232)
Kaštánek - Søren Sveistrup
Anotace:
Na předměstí Kodaně je nalezena zavražděná žena. Na místě činu policie objeví panáčka z kaštanů, na němž je otisk prstu patřící zmizelé dívce, jejíž případ byl dávno uzavřen. Krátce nato dojde k další vraždě. Další znetvořené tělo, další kaštanová figurka. Vyšetřovatelé bojují s časem, neznají však motiv a pachatel si s nimi nelítostně zahrává. Dokáží ho zastavit dřív, než se objeví další panáček? A jak s vraždami souvisí případ zmizelé školačky?
Tajemný detektivní thriller!
Kniha, ve které si přijde na své každý, kdo má rád záhadné detektivky, u kterých dlouho netušíte, kdo je záporák. Nechybí ani celkem syrový popis mrtvol, u jedné ze závěrečných kapitol jsem skoro cítila, jak mě to bolí.
Bohužel možná půjdu proti davu, Kaštánek má vysoké hodnocení, ale mě dost potrápil. Kniha je plná pasáží, které mě vůbec nebavily, přišly mi až zbytečné. Není to tak, že bych neměla ráda bichle, ale v tomto případě mohla úplně v klidu být knížka poloviční a užila bych si ji mnohem víc. Takhle jsem se mockrát přistihla, že sice čtu, ale přemýšlím nad úplně jinými věcmi.
Poslední zhruba čtvrtina příběhu už spěla k rozuzlení, a to byla chvíle, kdy jsem se konečně začetla a ponořila do děje, závěr se mi moc líbil!
Nejsem moc dobrý tipovač, takže jsem nevěděla kdo vraždí, dokud jsem si to vlastně nepřečetla.
Každopádně podezřelých bylo víc než dost!
Na závěr ještě jedna maličkost, která mi trochu drásala nervy - nejsem máma zatím, ale to jak Thullinová zvysoka kašlala na svou dceru, to byl mazec. Asi v každé detektivce jsou vyšetřovatelé oddaní práci a celkem kašlou na děti a rodinu, ale tady a zvlášť v některých pasážích to už na mě bylo trochu moc.
Každopádně seriál je prý záživnější, takže na ten se rozhodně chystám.
Co vy a Kaštánek?
3/5⭐️
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Notting Hill pod sněhem Notting Hill pod sněhem](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452127/notting-hill-pod-snehem-tVN-452127.jpg?v=1599466348)
Skvělé odreagování u knihy, kde je jasné už na straně 20, co nás čeká. Každopádně mě to naprosto dojalo a naladilo na Vánoce! Moc povedené!!!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nejsem mrtvá Nejsem mrtvá](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380544/nejsem-mrtva-IGR-380544.jpg?v=1530697394)
Nejsem mrtvá - Anne Frasierová
Anotace:
Detektivka oddělení vražd Jude strávila tři roky zavřená v temné podzemní cele. Za tu dobu se naučila dokonale číst ve svém sadistickém vězniteli, takže se jí nakonec podařilo uprchnout. Jenomže návrat do normálního světa je mnohem těžší, než si Jude představovala – její přítel si během těch tří let našel novou ženu, kolegové z policejního sboru jí nevěří a všechny ostatní bezmála děsí. Přesto nastoupí zpět do služby a vzápětí začne řešit případ utonulé mladé dívky.
Všichni ostatní včetně jejího nového parťáka si myslí, že se jedná o sebevraždu, kdežto Jude je přesvědčená, že se jednalo o násilnou smrt. Nikdo se totiž nevyzná v duších zvrácených psychopatů tak jako ona…
Recenze:
Tak úplně na začátek - podívejte se na tu krásnou obálku! Fotka to samozřejmě nezabere a Facebook na kvalitě taky zrovna nepřidá, ale ty rybky se úplně lesknou!!! Takže teď víte, jaká jsem straka a jdeme se podívat na obsah.
Hlavní hrdinka Jude si prošla peklem, které ji hodně změnilo. Po pár měsících od útěku a zabití svého věznitele se vrátila na pozici detektivky na oddělení vražd a musím říct, že to mě trochu štvalo. Ženská tři roky zavřená ve sklepě uteče, pár měsíců (konkrétně asi čtyři) si líže rány a pak hurá na vraždy. Žádný psycholog, šéfová je s tím úplně v pohodě. Samozřejmě pak přijdou momenty, kdy je jasné, že to nebyl úplně nápad na Nobelovku, každopádně musím uznat, že instinkty má Jude dobré a pro děj je její návrat do práce velmi důležitý.
Kniha má připraveny skvělé zvraty a wow momenty, moc dobrá detektivka a já se těším na další díl, na který se jdu vrhnout!