Littlemonday Littlemonday komentáře u knih

Struny lásky Struny lásky Samantha Young

Struny lásky - Samantha Youngová

Anotace:

Co byste obětovali pro lásku? Skylar bývala zpěvačkou velice úspěšné americké pop-rockové kapely. Sláva však pro ni byla utrpením. Když ji potkala nečekaná rodinná tragédie, Skylar zmizela ze světa. O rok a půl později si vydělává na jídlo zpěvem na ulicích Glasgow. Zatím ji nikdo nepoznal, neunikla ovšem pozornosti ambiciózního manažera hudebního vydavatelství. Killian pracuje v renomované nahrávací společnosti Skyscraper Records. Vychoval ho strýc a majitel vydavatelství, kdyby však nebylo jeho milované sestry, vyrůstal by bez lásky. Killian je odhodlaný přinést firmě větší úspěch než kdy dřív a tahle mladá žena by mu s tím mohla pomoct. Ví, že když se její muzika dokáže dotknout jeho temné duše, všem ostatním prozáří život. Skylar dá Killianovi jasně najevo, že nemá zájem pro něj zpívat, když ale na vlastní kůži zažije, jak nebezpečný je život na ulici, nemá na koho jiného se obrátit.

Recenze:

Opět jsem na scéně já a román. A víte co? Funguje to. Tenhle příběh nebyl nijak hluboký, všude na mně vykukovala samá klišé, jak už to v románech bývá… ALE! Bylo to tak skvěle a poutavě napsaný, že jsem tomu věřila, ponořila se do toho a užívala si příběh Sky. Občas jsem na ni byla naštvaná pro její dramatičnost, hysterii a nepragmatičnost, ale to bych nebyla já.
Každopádně moc doporučuju! Zamilujte se, poplačte si, užijte si to!

5/5 ⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat také na IG: little.monday ️️️

08.08.2022 5 z 5

Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Bílá nemoc - Karel Čapek

Anotace:

Popudem k napsání tohoto dramatu z r. 1937 byl podle autorových slov "konflikt ideálů demokracie s ideály neomezených a ctižádostivých diktatur". Jistou zemi napadla epidemie bílé nemoci. Lékař Galén proti ní vynalezl účinný lék. Lék vydá jen tehdy, když se vlády zaváží, že již nikdy nebudou válčit. Hlava státu, v němž bílá nemoc vypukla - výbojný maršál - chce dobývat svět a před ničím se nezastavuje. Bílou nemocí je napaden hlavní zbrojař země baron Krüg. Galén jej odmítá léčit, dokud nebudou splněny jeho podmínky...

Recenze:

Absolutně nemám nic proti této klasice. Je to neuvěřitelně inteligentní dílo, do kterého pan Čapek schoval tolik! Naráží na fašismus, lidskou sobeckost a pokrytectví.
To, jak si člověk začne všímat až když se ho něco bezprostředně týká, to je velmi nadčasová myšlenka.
Mám knihu moc ráda a ráda jsem se k ní díky výzvě “Pročteme abecedu” vrátila, protože je červenec měsícem B.

5/5 ⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a na FB: LittleMonday - Rádi čteme ️️️

04.08.2022 5 z 5

Malvína Malvína Anna Szafrańska

(SPOILER) Malvína - Anna Szafrańska

Knížka, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě ️

Anotace:

Někdy se ten pocit vsákne pod kůži jako inkoust a vytvoří na ní jedinečný vzor.

Malvína ovládla hru vzhledů. Každý den nosí masku, kterou si sundává pouze v noci. Tehdy se jí vrací vzpomínky a noční můry. Pouze v noci je nahá a zranitelná.

Arek má na zádech vzory, ale nejedná se o tetování. Jsou to vzpomínky, které mu kdosi vryl do kůže. Míval ve svém životě ženu, která mu nabídla to, po čem nejvíc toužil – zapomnění. Tato žena už s ním není.

Malvína a Arek mají jedno společné – nehledají lásku a raději se do žádných vztahů nepletou, protože v hloubi duše vědí, že je na konci čeká jen bolest. Ne vždy se nám však stane to, co si přejeme.

Recenze:

Po neuvěřitelně skvělém příběhu Liliany člověk čeká ještě neuvěřitelnější příběh Malvíny. Myslím, že jsem druhý díl série Pink Tattoo začala mít ráda ve chvíli, kdy jsem si to nastavila tak, že nečekám ještě lepší děj a ještě větší a horší tajemství, ale že si jdu jen přečíst o životě další členky téhle partičky.

A pak ta kniha stála za to. První třetina se trochu moc motala kolem Liliany, takže jsem byla nedočkavá a říkala si “Holka, ty už jsi svojí knížku měla!”
Ale pak se to rozjelo. Tajemství Malvíny bylo smutné, ale nebyla to zrovna část, která mi vehnala do očí slzy. O tom, co mě dojalo a vtáhlo nebudu psát nic. To už si přečtěte sami. Každopádně se neotevře jen Malvína. A bude vám znovu líto, že nejste v jejich partě. A užijete si i pár moc dobře napsaných peprných scén!

Těším se na další díl! ️

Za pomalejší začátek ubírám jednu hvězdičku, každopádně skvělý čtenářský zážitek! :)

4/5 ⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na FB: LittleMonday - Rádi čteme a na IG: little.monday ️️️

24.07.2022 4 z 5

Malvína Malvína Anna Szafrańska

(SPOILER) Zmizelá - Gillian Flynnová

Anotace:

Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat…

Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy?

ABSOLUTNÍ FIČÁK!

Tolik nečekaných zvratů, totálně promyšlených kroků a takhle důmyslý děj - to jsem už dlouho nezažila. ️
Krásně propracované postavy, pomalu se proplétáte příběhem a když už si říkáte: “A o čem budu číst zbytek knížky?”, tak přijde totální bomba, která vám rozmete všechna vaše očekávání a jistoty.

Díky nemoci jsem si knihu hodně dávkovala, ale dneska jsem zbylých 330 stran zhltla na posezení, protože je to vážně skvělý!!! Budete napnutí, rozčílení, smutní, vysmátí… Má to úplně všechno a každá kapitola stojí za přečtení!

5/5⭐️

Budu moc ráda, když mě budete pro další recenze sledovat na FB: LittleMonday - Rádi čteme a IG: little.monday ️️️

24.07.2022 4 z 5

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Zmizelá - Gillian Flynnová

Anotace:

Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat…

ABSOLUTNÍ FIČÁK!

23.07.2022 5 z 5

Hejno havranů Hejno havranů Kate Stewart

Hejno havranů - Kate Stewart

Anotace:

Autorčin milostně laděný román je směsicí erotiky, pomsty, tajemství a hledání pravdy. Hlavní protagonistkou fascinujícího příběhu je Cecílie Hornerová, dcera majitele továrny, která je nucena pracovat v otcově závodě v Triple Falls, a to ze dvou důvodů: aby nepřišla o jmění a aby mohla finančně podporovat svou matku, s níž se Cecíliin otec Roman Horner před mnoha lety rozvedl. Významnou roli v celém příběhu hrají její nejlepší kamarádka Christy a Sean s Dominikem. Milenecké vztahy mezi Cecílií a těmito muži se postupně začnou komplikovat. Navíc se dozvídá, že mají co do činění se spolkem havraního bratrstva. Je to tajné uskupení, o kterém se toho mnoho neví. Cecílie musí začít jednat. Chce dostat odpovědi na nezodpovězené otázky.

Nooo…
Úplně upřímně - podle mně je prostě strašně težký napsat dobrej erotickej román. Teď nedávno jsem četla nějaký skvost s číčou a ptákem v hlavní roli a kapala si do očí Savo (Royal sága - první díl).
Tady se to autorce ale docela dost podařilo. A to z jednoho prostýho důvodu - přinesla něco, co jsme tu ještě neměli! Překvapující, ujetý, zvláštní, ale hot!
Žádný Grey a jeho herna, žadné jizvy na hrudníku a zádech, žádné orgasmy při večeři a ve výtahu. Je to prostě jiný. Samozřejmě děj žádná vyšší dívčí, ale i tady musím říct, že je jsem mile překvapená. ️
Jediný, co mě drtí a autorka si je toho dobře vědoma, je brutálně vyšponovaný závěr s tak otevřeným koncem, na jaký jsem už dlouho nenarazila. Takže i přestože se nejedná o můj žánr, doufám, že ke mně zbloudí druhý díl! ️

4/5 ⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday ️️️

13.07.2022 4 z 5

Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku Anders de la Motte

Smrt přichází na prohlídku - Anders de la Motte a Mans Nilsson

Anotace:

Chamtivost, zrada a vražda v okouzlujících přímořských kulisách – úvodní díl nové švédské detektivní série v nestárnoucím a stále oblíbeném stylu klasické krimi Agathy Christie. Realitní agentka a populární moderátorka Jessie Andersonová je nalezena mrtvá v jednom z předváděných domů. Věhlasný stockholmský inspektor Peter Vinston, který tu pobývá kvůli své dceři, je okamžitě vtažen do vyšetřování. Společně s místní policistkou Tove Espingovou zjišťují, že Jessie mohl mít důvod zabít téměř každý, kdo s ní a s tou vilou měl co do činění. Některá z idylických zahrad, rozkvetlých luk či písečných zátok skrývá vraha...

Recenze:

Ze začátku mi trvalo se ponořit do příběhu, ale jak jsem se začetla, bylo to super! ️
Hlavní postava detektiva byla opředena spoustou klišé á la Monk, ale nevadilo mi to.
Děj se pomalu otvíral a postupoval logicky, autoři pomalinku odkrývali všechny indicie.
Spousta postav mě velmi bavila, v knize jsou představeny přirozeně, žádné dlouhé popisové části s detaily o ničem! ️

Knížku moc doporučuji, hezké a oddychové čtení!

4/5⭐️

Budu moc ráda, když mě budete sledovat pro více recenzí na IG: little.monday ️️

13.07.2022 4 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Půlnoční knihovna - Matt Haig

Anotace:

Mezi životem a smrtí stojí knihovna.
Když se Nora Seedová ocitne v půlnoční knihovně, má možnost všechno napravit. Dosud byl její život jen přehlídkou zoufalství a výčitek. Připadá jí, že všechny včetně sebe zklamala.
To se ale může co nevidět změnit. Knihy v půlnoční knihovně umožní Noře zažít, co by se stalo, kdyby mohla změnit svá dřívější rozhodnutí. S pomocí staré známé může Nora odčinit vše, čeho lituje, a zjistit přitom, který život je pro ni ten pravý. Ale vše není tak, jak si to představovala, a brzy ji její rozhodnutí uvrhnou i s celou knihovnou do velkého nebezpečí. Než jí vyprší čas, musí najít odpověď na odvěkou otázku: jaký je nejlepší způsob života?

Recenze:

Kniha se četla v podstatě sama. Potřeba přečíst jí na jeden zátah se dostavila už po pár stránkách.
Zhruba v půlce knížky jsem se cítila dost zklamaná, protože jsem měla obrovská očekávání - spousta lidí mi knihu doporučovalo a všichni, kdo o ní mluvili, byli tak dojatí a nadšení, že jsem nevěděla, co je u mně špatně.
Po dočtení už to vím. A taky vím, že to není špatně. Tu hloubku jsem nenacházela, protože nelituju. Není to tak, že bych si nikdy nic nevyčítala, ale vím, že bez špatných rozhodnutí, bych nebyla, kde teď jsem. A já jsem ráda za to co a koho mám.
Každý z nás knížku uvidí úplně jinak. Hlavně podle svého aktuálního rozpoložení. Věřím, že člověk s depresemi příběh slušně protrpí, ale nakonec by měl mít pro každého z nás pozitivní poselství… ️

Hodnotím neuvěřitelnou čtivost, skvělý nápad a nakonec i tu hloubku:

5/5⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat také na FB: LittleMonday - Rádi čteme a IG: little.monday ️️️

28.06.2022 5 z 5

Vášeň Vášeň Geneva Lee

Royal: Vášeň - Geneva Lee

Anotace:

Clara Bishopová právě odpromovala na Oxfordu. Po zlých zkušenostech ze vztahu, který nedávno ukončila, nemá ani v nejmenším zájem vyhledávat nové známosti a raději se chce soustředit na své první skutečné zaměstnání. Na naléhání své nejlepší kamarádky a kolegyně ze studií Belle se ale účastní promočního večírku. Belle má v úmyslu seznámit Claru se svým starším bratrem, ale její iniciativa se nesetká s úspěchem. Ve snaze uniknout Belliným dohazovačským plánům se Clara vzdaluje davu a zatouží po tom, co je jí z podstaty bližší než společenský život – po samotě a soukromí.
Osud však rozdal jiné karty. Stranou probíhající party se totiž ukrývá ještě někdo. Když ten neznámý přitažlivý a tajemný muž Claru nakonec za podivných okolností políbí, Clara ještě netuší, že těch pár letmých okamžiků, které nemůže dostat z hlavy, obrátí celý její život vzhůru nohama.

Recenze:

Tahle knížka ve mně vyvolala spousty emocí…

Trošku naštvanost - nemám moc ráda vykrádačky a tady se nemůžeme bavit o ničem jiném v souvislosti s Padesáti odstíny.
Trošku zklamání - doufala bych v alespoň trochu reálnější děj. To, že v erotickém románu mohou mít postavy sex 18x za noc není nic překvapivého, ale bylo zapomenuto i na život mimo to.
Dost smíchu - těžko říct, jak knížka působí v originále a co s ní bylo provedeno díky překladu, ale připravte se, že tolikrát v životě jste slova jako číča a pták nikdy neslyšeli. Díky tomu byly erotické scény spíš úsměvné.

Celkově musím říct, že děj byl naprosto předvídatelný a troufám si tvrdit, že je mi naprosto jasné, co bude v knize druhé, třetí… Ale! Moc dobře se to četlo, byla to taková jednohubka, oddychovka. Nad ničím nepřemýšlíte, zasmějete se. Věřím, že někdo dokáže procítit i tu vztahovou linku a bude to pro něj fajn román.

Takže hodnocení určitě na průměru:

3/5 ⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na FB: LittleMonday - Rádi čteme a IG: little.monday ️️️

27.06.2022 3 z 5

Americká balada Americká balada Joyce Carol Oates

Americká balada - J. C. Oatesová

Anotace:

Společnost amerického maloměsta druhé poloviny a sklonku 20. stol. nahlížená přes drama vraždy v rodině, která do maloměstské společnosti nezapadá. Šestnáctiletý John Reddy se po násilné smrti matčina milence dává na útěk, takže vše vypadá zdánlivě jednoznačně – vraždil on. Honička s policií, dopadení a soud z něj udělají mýtického hrdinu celého města, přes jehož osud jsou líčeny a hodnoceny osudy ostatních. Mnohavrstevný text líčí v jedné rovině chápání celého dramatu Johnovými tehdejšími spolužáky, kteří je prožívali jako svoje vlastní, rozebírá celou tehdejší společnost, sugestivně podává vznik Johnova hlubokého vztahu k matce a celé rodině, a líčí jeho další (odsouzením poznamenaný) život. Ještě po třiceti letech, kdy se Johnyho spolužáci setkávají na abiturientském srazu, zjišťují, že jeho příběh ovlivnil jejich životy od střední školy až dosud.

Recenze:

Kdybych tuhle knížku měla definovat jedním slovem, bylo by to asi UTRPENÍ.
Tolik jsem se musela přemáhat a přemlouvat, abych postupovala dál. Snažila jsem se mezi řádky hledat nějaký děj, ale skrz autorčiny květnaté popisové věty dlouhé přes půl stránky… To prostě nešlo!
Nějakých 370 stránek opěvování jednoho kluka, později muže. Nejspíš jde o tu dospělou verzi chlapečka z Kinder čokolád, co je na obálce. Jediná linka příběhu, která mě zajímala, nebyla dořešená. Nebo jsem to prostě jen přehlédla? Často se mi stávalo, že jsem některé pasáže musela číst i na třikrát, protože jsem byla myšlenkami úplně jinde.
Málokdy se mi stává, že bych z něčeho byla takhle znechucená. Tomuhle dílu se rovná tak maximálně nejotřesnější český erotický román Hračka.

Pokud se najde druhý chudák jako jsem já, kdo tuhle věc četl, můžete mi napsat, kdo spáchal tu vraždu?

Hodnocení:
0/5 ⭐️

Radši to ani nečtěte.

Pro další recenze mě sledujte na FB: LittleMonday - Rádi čteme a na IG: little.monday

27.06.2022

Pan slušňák Pan slušňák Jennifer Miller

Pan Slušňák - Jennifer Miller & Jason Feifer

Anotace:

Lucas Callahan se vzdal snoubenky a maloměstské budoucnosti s právnickým titulem a rozhodl se zkusit štěstí v New Yorku. Uchytí se v časopise Empire a věří, že je jen otázkou času, kdy se z nejnižší pozice vypracuje na slavného novináře. A pak jednou v noci vyrazí do centra a seznámí se v baru s nádhernou brunetkou, která ho vezme k sobě domů…

Recenze:

Romány nejsou úplně můj nejoblíbenější žánr, ale je to žánr, u kterého si odpočinu, zasměju se, popláču si a prožiju nějaké lovestory s hlavními postavami.
Pan Slušňák byl ale krok vedle. Krok do prázdna. Krok ke čtení 366 stran o ničem. Bohužel.
Nápad na příběh byl špičkový, bavily mě sloupky hlavních postav. To byly také jediné momenty knihy, které bych označila za humorné. Za nápad a některé vtípky ode mně putuje knize první hvězda.
Druhá hvězda patří autorům za některé postavy, které velmi překvapí tím, co celou dobu dělají a vy to netušíte.
Tím ale s “rozdáváním” končím. Na to, že na knihu byli autoři dva, dali do ní kousek ze svého vztahu a díky svému povolání měli náhled do novinařiny, kterou se příběh zabývá, to je prostě slabota.
Zredukovala bych knihu tak na 200 stran, přidala bych víc emocí, upravila konec a pak by to byl čtivý román třeba na dovču.

Bohužel je tentokrát moje hodnocení nelichotivé:
2/5⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na FB: LittleMonday - rádi čteme a na IG: little.monday

12.06.2022 2 z 5

Než padne tma Než padne tma Emma Haughton

Než padne tma - Emma Haughton

Doktorku Kate zasáhla osobní tragédie. Aby
unikla neúnosné realitě, využije příležitosti strávit
rok v malé výzkumné stanici na Antarktidě. Její
předchůdce údajně zemřel při tragickém neštěstí.
Čím více však ubývá denního světla, tím více je
všem členům základny jasné, že nešlo o pouhou
nehodu a že vše pohlcující tma a nesnesitelná
zima zdaleka nejsou jediným nebezpečím.

Recenze:

Napínavý detektivní thriller, který s každou stránkou graduje až do strhujícího konce!
Hlavní postava Kate má problémy sama se sebou, stíhá ji minulost a do toho všeho se rozhodne jít do skličujícího prostředí Antarktidy, odkud se několik měsíců nemá šanci nikdo dostat. Už jen ta představa mě neuvěřitelně děsí.
Je to o to horší, že na jejich stanici neklape všechno tak, jak by mělo a Kate se musí potýkat s věcmi, se kterými vůbec nepočítala.
Velké díky autorce za to, jak příběh napsala. Byla jsem součástí, nic nevyzrazovala zbytečně a do poslední chvilky mě nechala v totálním chaosu, kdy už mi přišlo podezřelý úplně všechno a všichni!
Všem milovníkům napětí a trochy detektivního pátrání na vlastní pěst moc moc doporučuji!

06.06.2022 5 z 5

Žlutý ptáček zpívá Žlutý ptáček zpívá Jennifer Rosner

Žlutý ptáček zpívá - Jennifer Rosner

Anotace:
Uprostřed nacistického běsnění v Polsku se židovská maminka se svou pětiletou dcerou s výjimečným hudebním nadáním ukrývá na místě, kde je sebetišší zvuk může obě stát život. Když němečtí vojáci obklíčí Židy v jejich rodném městě, dá se Róża se svou dcerou Shirou na útěk. Najdou útočiště ve stodole na sousedovic statku. Shira, dnem i nocí schovaná na seníku, se zoufale snaží zůstat zticha, zatímco jejím nitrem neustále pulzuje hudba. Přijde však den, kdy jejich útočiště přestává být bezpečné a Róża se musí rozhodnout: buď se Shirou zůstane, nebo ji opustí a dá jí tak naději na přežití.

Recenze:
Jeden z mnoha románů, který popisuje hrůzy, které kvůli nacistům zažívaly židovské rodiny. Nečekejte však žádná velká fakta, jedná se o příběh jedné konkrétní rodiny a jejich cesty válkou, širší kontext není příliš popsán, takže po hrůzách, které mám na toto téma za sebou, to řadím spíš k lehčímu čtení.

Bylo pro mně těžké se pořádně začíst, některé pasáže byly zdlouhavými popisy vzpomínek a špatně se mi to louskalo.

Na druhou stranu musím říct, že příběh na mně zapůsobil, všechno, co Róza pro Shiru udělala… Co všechno spolu prožily… Neumím si představit zvládnout ani zlomek z toho, takže na některých místech mě kniha vážně dojala. ️

Hodně mě bavily vedlejší postavy - na své cestě těmi hrůzami potkaly ty dvě mnoho hodných a samozřejmě i špatných lidí a musím říct, že autorka jejich vykreslení rozhodně neodflákla, všechny do jednoho jsem si je představovala a opravdu si užívala části knihy, kdy jedna z nich nevzpomínala, ale něco se dělo a byl s nimi někdo další!

Sice jsem trochu nespokojená s popisy a obecně uchopením tématu, ale musím vzít v potaz, že to je román a ne literatura faktu. Když se na to podívám z této strany, vlastně to není vůbec špatná knížka.

30.05.2022 4 z 5

Zamkni poslední dveře Zamkni poslední dveře Riley Sager (p)

Zamkni poslední dveře - Riley Sager

Anotace:

Román vypráví příběh osamělé a opuštěné dívky bez rodiny, práce i peněz. Hlavní hrdinka se chytá neuvěřitelné šance zvrátit svůj osud a dát si svůj život do pořádku. Snaží se stisknout tlačítko pro restart života tak silně, jak to jen dovede. Situace se však vyvíjí zcela opačným směrem. Okolnostmi je přinucena udělat věci, které nejen nechtěla, ale ani ve snu by ji nenapadly. Příběh z prostředí newyorského Manhattanu, bohaté smetánky, rodinného prokletí, věhlasné budovy a temné minulosti vás pohltí a nepustí.

Recenze:

Miluju dobrý thrillery a těch, co upoutají a potřebujete je nutně dočíst co nejdřív, abyste konečně zjistili, co se děje a proč, je málo. Ale tenhle rozhodně řadím k těm nejlepším, co jsem si zatím mohla přečíst!!! ️

Perfektně vystupňované napětí, v průběhu si říkáte, že možná tušíte, pak se vám vaše teorie rozletí jako domeček z karet a nakonec přijde úplnej BOOM efekt a vám se rozskočí hlava z toho, co se to vlastně všechno stihlo stát.

Žádné zbytečné pasáže, které natahovaly děj, všechno dávalo smysl, zapadalo to do sebe a kniha byla opravdu neuvěřitelně čtivá. Postavy pěkně vykreslené, nic mi nechybělo.

Možná je moje nadšení takhle veliké, protože jsem si dlouho nepřečetla nic ze svého oblíbeného žánru, každopádně nevěřím, že by mě tohle mohlo nebavit v jakémkoli rozpoložení. Doporučuju!!!

5/5⭐️

Budu ráda, když mě pro další recenze budete sledovat také na FB:LittleMonday - Rádi čteme a na IG: little.monday ️️️

29.05.2022 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Hana - Alena Mornštajnová

Anotace:

Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra.

Recenze:

Neuvěřitelně těžko se mi hledají slova k hodnocení této knihy. Skoro nikdy nečtu anotace a už vůbec nečtu recenze předtím než se na knížku vrhnu.

Tenhle příběh mi vyrazil dech. Zpočátku jsem si říkala, co je to za román a kam nás autorka dovede, ale to, co mě čekalo, byl strhující přiběh, na kterém se jen těžko hledalo něco hezkého.
Hana, po které je kniha pojmenovaná se jeví vlastně jako nemocný blázen. Když jsem však pomalu rozplétala osudy postav a především ten její, nezbylo mi než jen obdivovat její sílu žít. ️

Silné, čtivé, strhující, smutné, tragické. Jedna z těch knížek, které si budu pamatovat, nad kterými budu přemýšlet.
Nemá smysl tu cokoli prozrazovat, líp než to uděala autorka, vám tohle stejně nikdo nevylíčí.

5/5 ⭐️, 100%, každý by si to měl přečíst!

Budu ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na FB: LittleMonday - Rádi čteme a na IG: little.monday ️️️

26.05.2022 5 z 5

Manželka 22 Manželka 22 Melanie Gideon

Manželka 22 - Melanie Gideon

Knizka, ke ktere jsem se dostala diky knizni stafete. ️

A je to tady zase, thrilleromaniacka se dostala k dalsimu romanu.
Uz jsem se psychicky smirila s tim, ze roman je mila knizka, kde se obcas sice dejou spatny veci, ale vetsinou to skonci happyendem (nebo alespon pro hlavni postavu) a taky obcas postavy nejednaji zrovna pragmaticky. Takze s timhle uvedomenim je pro mne daleko jednodussi cist tenhle zanr.

Alice zrovna proziva rok, kdy je ve veku, kdy zemrela jeji vlastni mama. Ma dve pubertalni deti, manzela, ktery se ji po dvaceti letech odcizuje a psa, ktery cura manzelovi na polstar.
Do e-mailu ji prijde pozvanka do manzelskeho pruzkumu, kde se z ni stane Manzelka 22, ktera anonymne odpovida na otazky od tazatele z vyzkumneho centra.
Dokaze si diky pruzkumu vzpomenout, jak moc ji je s manzelem a rodinou fajn nebo to dopadne vsechno uplne jinak?

Musim rict, ze prvni cast knihy pro mne byla trochu zdlouhava, trvalo mi se zacist.
Od druhe casti se knizka zacala rozjizdet, dej plynul, pruzkum plynul a tak nejak se pomalu rozpinal i muj vztek na Alice. Jeji nelogicke a sobecke pofnukovani, to jakym stylem (ne)resila rodinne problemy a predevsim to, jaka byla manzelka me stvalo. Nespocitala bych momenty, kdy mi hlavou bezelo: “Ty jsi fakt pitoma!”
Samozrejme nebyla sama, kdo v knizce jednal naprosto iracionalne, ale bez toho bychom asi nemeli o cem cist.
Kazdopadne skvelej napad na zapletku, moc dobre se to po prelouskani zacatku cetlo a tema bylo tak chytlavy, ze jsem dokonce byla donucena pribuznou cist poslednich 130 stran nahlas! Tak jsme pak mohly nadavat spolecne.

Suma sumarum - stvala me predevsim hlavni postava, ale knizka byla ctiva a tema a napad tak chytlavy, ze zaujal i nekoho, kdo to necetl od zacatku! Takze za me stoji za precteni! ️

Davam 4/5 ⭐️

Budu moc rada, kdyz me pro dalsi recenze budete sledovat take na IG: @little.monday ️️️

22.05.2022 4 z 5

Hra na druhou Hra na druhou Zuzana Holčíková

Hra na druhou - Zuzana Holčíková

Knížka, která se ke mně dostala přímo od úžasné Zuzany Holčíkové k recenzi. ️

Anotace:

Sedmatřicetiletá Nela, matka dvou kluků, se po letech potkává se svou spolužačkou ze střední školy Romanou. Její syn Ben hraje fotbal, stejně jako Nelini synové. Cestou ze soustředění havaruje s mladými fotbalisty autobus a hrozí, že Ben přijde o nohu. Nela zabojuje a žádá svého spolužáka lékaře, aby se pokusil Benovi nohu zachránit. Jak se příběh vyvine dál, to už si přečtěte sami! ️

Recenze:

Knížka se neuvěřitelně rychle rozjede, myslím, že hlavně z toho důvodu, že je uzounká, a tak není čas, ztrácet čas. Každopádně mi to absolutně nevadilo! Okamžitě jsem se začetla, příběh jsem zhltla na jeden zátah. Zbožňuju postavu Bena, který je vykreslen jako skvělý člověk a obrovský bojovník! ️
Nela mi v některých momentech úplně neseděla, protože některá její rozhodnutí byla naprosto protichůdná, a to mi trochu vadilo.
Co se týče konce, vlastně se nemůžu rozhodnout, jestli byl šťastný nebo nešťastný, protože ať si to představuju jakkoli, stejně Nele moc nevěřím, že si bude stát za svým.

Musím říct, že knížka se četla skvěle, téma bylo perfektní. Možná bych se nebála příběh víc rozvinout a dát čtenáři možnost si víc užít společné chvíle hlavních postav. ️

Dávám 4/5 ⭐️

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat také na IG: @little.monday a na FB stránce: LittleMonday - Rádi čteme

22.05.2022 4 z 5

Lov Lov Bernard Minier

Lov - Bernard Minier

Knizka, ke ktere jsem se dostala diky stafete.

A jak na mne pusobila?

Pekne ctive napsana detiktivka se skvelym napadem! Spousta scen popsanych naprosto uchvatne, skoro jako byste stali na miste cinu.
Detektiv samozrejme chytry, zije praci, sotvaze stiha osobni zivot, skoro nespi. Sympaticky tym mu pomaha, co to jen jde.
Taky je tam jedna opravdu zvlastni eroticka miniscenka, nad kterou jsem se pozastavila, kdo cetl nebo bude cist, tak na 100 % bude vedet, o ktere pisu.

No a ted bohuzel musi prijit:

ALE!

Zhruba do pulky knizky jsem opravdu hltala stranku za strankou. Sama jsem detektivne premyslela, kdo je zaporak, co se to doopravdy deje, jak to vubec vsechno dopadne. A pak to prislo - autor to proste postupne vsechno odhalil. Zbyvalo mi jeste asi 100-150 stran a ja si rikala, co jako ted budu delat, ze vlastne uz neni duvod to docitat.

Tak chvili bylo v knize takovy hluchy misto, ze jsem se uz hnala ke konci, at to mam za sebou. Pak prisla akce a najednou brutalne zrychleny konec (Musela jsem si ho precist dvakrat, abych pobrala, co se v tech par strankach stihlo vsechno stat.)

Na zaver me ale cekalo alespon male a mile prekvapeni ve vedlejsi dejove lince, takze jsem knizku zavirala s usmevem na rtech.

A celkove hodnoceni… No kdyby autor alespon trochu pozdeji vyslepicil, jak se veci maji a tolik neuspechal ten zaver, byly by to 4 hvezdy, ale bohuzel, takhle musim dat takovy prumer:

3/5

Budu moc rada, kdyz me pro dalsi recenze budete sledovat i na IG: @little.monday !

16.05.2022 3 z 5

Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

(SPOILER) SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER
Pokud jsi necetl/a treti dil, dal necti!!!

Takze treti dil byl pro me zezacatku takovy nudnejsi nez predchozi dva, Hermiona s Ronem se porad dohadovali, Harry omdleval z mozkomoru a myslim, ze jeden z duvodu, proc jsem byla takova skepticka byl ten, ze mi jeden z clenu ctenarske skupiny napsal, ze Black je Harryho kmotr. Takze jsem to mela bez prekvapka a jen cekala, kdy uz to konecne dobre dopadne.

I presto jsem se vsak zhruba v polovine knizky zacetla a nemohla se odtrhnout, protoze se zacaly dit veci! ‍️ Neuveritelne propracovane, nakonec do sebe vse zapadlo, do posledni chvile jsem dostavala spoustu utrzkovitych informaci a bala se, ze budu mit v hlave gulas a nakonec se to vsechno krasne spojilo.

Nejsilnejsi moment pro me byl, kdyz Harry popisoval, ze pri souboji s mozkomory videl tatu. To byla chvile, kdy jsem mela na krajicku a celou tu situaci jsem si predstavovala a bylo to proste krasny. ️

Bala jsem se zaveru “A tak je Black schovanej a pohadky je konec”, ale zaverecny dopis a Harryho a vlastne i Ronova radost me moc potesila.

Takze treti dil zatim pro me asi nejvydarenejsi a tesim se na ctvrty! ‍️

Jinak budu rada, kdyz me budete sledovat na IG: little.monday

15.05.2022 4 z 5

Liliana Liliana Anna Szafrańska

Knizka, ke ktere jsem se dostala diky knizni stafete a jsem za to moc vdecna!

Jsem holka, co je spis pres thrillery, uplne nemusim nejaky sladarny a jen obcas si ujedu jinym smerem nez je nejake psycho.

Kazdopadne tohle je jedna z knih, ktery ve mne vyvolaly spoustu emoci, prekvapeni a nemohla jsem se odtrhnout. Uz takhle dopredu proste musim napsat, ze Liliana byla SKVELA!

Uplne na zacatku se ocitnete v klasickem romanu se zakazanou laskou, ktera se vsak az necekane rychle zmeni v hruzu a teror, ktery Liliana a jeji syn Oskarek prozivaji s jejim partnerem Matejem.
Pokracujete k setkani Lilky s lidmi, kteri ji maji opravdu radi a najednou se prehoupnete do erotickeho romanu, ktery ale neni trapny nebo Greyovsky! Vsechno je popsane s citem a uveritelne.

Zaver je opet jako na horske draze a Liliana dostava od zivota dalsi ranu jako by uz predtim netrpela dost…
Jak to vsechno jen dopadne? To uz si prectete sami.

Knizka ma spad, dej plyne, ani na chvili jsem nemela pocit, ze bych se nudila nebo ze bych potrebovala knihu odlozit. Prozila jsem si s hlavni hrdinkou smutek, vztek, dojeti i smich. Nekolikrat se mi stalo, ze jsem uplne zmenila nazor na nektere postavy, a to poradne z cerne na bilou a naopak. Autorka to do sveho dila dostala vsechno a za to klobouk dolu.

Liliana je prvnim dilem trilogie a ja jen doufam, ze ty dalsi budou stejne skvele!

5/5

Budu rada, kdyz me pro dalsi recenze budete sledovat i na IG: little.monday

15.05.2022 5 z 5