Lucia1989 komentáře u knih
Smutný príbeh Hany, ktorá svojimi rozhodnutiami ovplyvnila život svojich blízkych ma chytil za srdce. Hana mohla prežiť krásny život, ale kvôli svojim činom ostala plná smútku, beznádeje a pocitu viny. Nečakala som, že kniha bude plná zvratov. Aj na konci sa človek dozvie nečakané veci, ktoré viedli k ďaľším udalostiam a podstate celého príbehu. Podľa mňa je to jedna z najlepších kníh o vojne. Nie je to len opis toho, čo sa dialo v koncentračnom tábore, ale mnohých nečakaných situácií, ktoré tomu predchádzali. Doporučujem prečítať každému a zamyslieť sa nad citátom z knihy : "O minulosti musíme vědět co nejvíc, abysme neopakovali stále stejné chyby. Jednotlivé události spolu vždycky nějak souvisí, zapadají do sebe a vyúsťují v další dění. Jen pochopení souvislostí je cestou, jak se může lidstvo pohnout dopředu." "...vytáhla Tolstého tlustou knihu (viz Vojna a mír), z níž se lidstvo stejně nepoučilo, protože ti lidé, kteří čtou klasiky, jsou dost chytří, aby chápali nesmyslnost války i bez líčení její krutosti, a ti, kdo by se poučit potřebovali, po žádné z moudrých knih nikdy nesáhnou."
Jedna z mojich naobľúbenejších kníh. Celú dobu človek premýšľa, ako by sa v danej situácii zachoval. Postavil by sa proti tomu, s čím nesúhlasí a bovoval by s tým napriek strachu o svoj život alebo by sa pridal na stranu väčšiny?
(SPOILER) Jedna z najhorších kníh, aké som čítala! Som rada, že som ju dostala ako darček z recesie, keď som sa presťahovala na dedinu, takže ma nemusí mrzieť, že by som za ňu utratila svoje peniaze.
Kniha zahŕňa niekoľko kapitol (príbehov) rodín žijúcich v jednej dedine. V každej kapitole sa striedajú pohľady jednotlivých členov rodiny. Jednotlivé postavy sú v ďalších kapitolách znova spomenuté, ale nejde o celkový príbeh.
Kniha síce realisticky opisuje život na dedine, ale z jednotlivých príbehov vyplýva akurát to, že na dedinách sú buď alkoholici, kure...ci, zlodeji, klebetnice alebo všetko dokopy a ešte k tomu každý využíva svoju rodinu, aby z nich vytiahol čo najviac peňazí. Nikomu očividne na nikom nezáleží, pritom všetci hľadia na to, čo si o nich iní pomyslia, keď sa niečo stane.
Jediné 2 hviezdičky dávam za realistické spracovanie (tým nemyslím však to, že to takto na dedinách funguje a že všetci sú vlastne záporáci) a za to, že ma niektoré pasáže vrátili do detstva, kedy som trávila prázdniny u babičky na dedine.
Pokiaľ sa spisovateľka nechala inšpirovať svojím životom na dedine, tak ju úprimne ľutujem, pretože očividne sa v jej okolí nediali žiadne príjemné veci a nemala okolo seba žiadnych dobrých ľudí.
Doporučujem len klebetniciam, alkoholikom, ľuďom, ktorí sa zaujímajú len o to, aby nahrabali čo najviac (aj od svojej rodiny) na zamyslenie sa nad sebou a dúfam, že ľudia z mesta, čo knihu prečítajú sa nenechajú zmiasť a neuveria, že dedina je plná len toho zlého, čo sa v ľuďoch skrýva, ale vedia, že v každom človeku (bez ohľadu na to, či je z dediny alebo mesta) sa nachádzajú aj dobré vlastnosti.
Krásny príbeh, skvelé postavy, doslova mrazivé prostredie. Po prečítaní sa kniha prepracovala medzi moje najobľúbenejšie. Ku koncu som si už myslela, čo sa asi medzi manželmi stalo, ale než som to prečítala, som ešte znova zapochybovala o mojej teórii. Spisovateľ zvládol svoju prácu na jednotku a teším sa na jeho ďaľšie knihy.
Perfektný príbeh. Mrzí ma, že som knihu tak rýchlo prečítala, ale nemohla som sa od nej odtrhnúť. S hlavnou hrdinkou som všetko prežívala a nedokázala som si predstaviť, čo by som v takej situácii robila ja. Bolo to náročné čítanie na psychiku, ale kniha ma ohromila. Páčil sa mi aj koniec. A to sa mi už dlho pri knihe nestalo. Doporučujem!!!
Vynikajúca kniha o rasizme v Amerike. Bolo zaujímavé čítať 3 pohľady rôznyh ľudí - afroameričanky, rasisty, aj advokátky, ktorá sa za rasistku nepovažuje. Pohľad čiernej sestry sa mi zdal prehnaný, ale neviem, aká je skutočnosť v USA. Miestami ma kniha dohnala k slzám, hlavne v pasážach s novorodencami, ktoré Ruth popisovala. Príbeh núti k zamysleniu a mnoho ľudí by si ho potrebovalo prečítať! Určite si prečítam aj ďalšie knihy od autorky.
Kniha sa čítala dobre, kapitoly sú krátke. Jedná sa viac-menej o jeden deň v živote rodiny z pohľadu manželského páru. Na druhú stranu, až na hlavnú zápletku mi všetky dilemy prišli strašne smiešne. Povedať to manželovi, nepovedať? Povedať teraz alebo potom? Z manželovej strany zase to isté. Najsmiešnejšie mi prišlo, že si žena "plní sen" veľkej oslavy po 20 rokoch a celú dobu šetrila na jednu oslavu. Síce som knihu prečítala rýchlo, ale tým, že šlo dokola o to isté, už by som si ju znova nevybrala.
Perfektná kniha, ale strašný obsah na čítanie. Svedectvá bývalých Sevekorejčanov sú neuveriteľné. Je až nepochopiteľné, ako takto dokáže niekto zmýšľať a žiť, čo všetko musí alebo musel človek v Sev. Kórei vidieť a čím si musel prejsť, čo všetko je v krajine neustále po kontrólou a čo a akým spôsobom je trestané. Absolútne nechápem, že to, čo im vtĺkali celý život do hlavy, niektorým zostalo aj po úteku zo Sev. Kórey. Dokonca aj po tých hrôzach, ktoré tam zažili.
Pokiaľ patríte k tým, čo si pri čítaní predstavujú, že to takto naozaj reálne funguje, tak sa určite neubránite slzám (rovnako ako ja). Zvlášť strašné sú pasáže týkajúce sa detí, špeciálne, ak už máte vlastné.
Kniha je perfektne napísaná a číta sa sama. Napriek tomu, že nečítam tento druh literatúry, tak ma kniha dostala. Rozhovory s rôznymi ľuďmi z rôznych oblastí a rôznych kást ukazujú rôznorodý pohľad a veľké rozdiely medzi jednotlivými kastami.
Dávam plný počet hviezdičiek a doporučujem každému, nech si ľudia uvedomia, ako sa tu vlastne máme dobre.
Napínavý príbeh o cestovaní medzi paralelnými svetmi. Priznám sa, že aj po prečítaní sa zo mňa nestal kvantový fyzik, ale kniha sa čítala dobre, je napínavá do samého konca. Mrzí ma, že v nej neboli rozvinuté aj paralelné životy ďalších Jasonov, "núti" to čitateľa fandiť tomu pôvodnému. Na to, že nie som veľký fanúšik sci-fi, som z knihy nadšená a neviem sa dočkať filmovej verzie. Nikde ju neviem nájsť, tak keby mal niekto nejaké info, budem vďačná ;-)
Taká príjemná oddychovka, aj keď Prvok, šampón... bola asi lepšia ;-)
Po Temnej hmote ďalšia dobrá kniha od autora. Bála som sa, že to bude skoro to isté ako predchádzajúca kniha a neprinesie nič nové, ale som rada, že ma autor dokázal znova zaujať. Už som mala pocit, že kniha nemôže dobre skončiť a všetko sa bude točiť dokola, ale autor to dokázal vyriešiť a vôbec som to nečakala. Doporučujem každému milovníkovi cestovania časom a priestorom!
Nebola to úplná "pecka", ale kniha sa čítala dobre. Zvedavosť ma nútila čítať ďalej a ďalej, aby som sa dozvedela, ako to dopadne. Možno niekomu prišli niektoré pasáže zbytočné, ale mne sa páčilo, že spisovateľka opisovala veci, ktoré by deti, keby ostali sami na ostrove, pravdepodobne robili, aj keď neboli moc prínosné pre dej.
Koniec sa mi tiež páčil, aj keď ostal sčasti otvorený, ale dôležité tam napísané bolo a zbytok si už každý môže domyslieť sám. Mne sa kniha páčila, aj keď som ju sčasti pretrpela, pretože ako matka by som sa určite snažila nájsť iné riešenie, než opustiť tri malé deti.
Skvelá knižka, ideálna na letné čítanie. Moc som sa nasmiala. Dala by sa prirovnať trochu k Bridget Jonesovej. Aj keď je koniec viac-menej predvídateľný, celú dobu ma kniha bavila a preto dávam päť hviezdičiek a teším sa na nové knihy od autorky.
Výborný námet. Možno by som dala viac hviezdičiek, keby kniha nebola tak neskutočne uťahaná. Hlavná postava bola nesypatická, vlastne aj celá tá doba a prostredie... Keby mala polovicu strán, už tak by to bolo dosť.
Moja prvá kniha od tohto autora. Sama by som si ju nekúpila, ale som rada, že som ju dostala a mohla som si ju prečítať. Páčilo sa mi spojenie grécko-rímskych bájí a súčasnosti. Kniha obsahuje aj zaujímavé fakty. Zaujala ma hneď od začiatku. Určite si prečítam aj ďalšie diely.
Námet knihy sa mi páčil. Kým som nezačala knihu čítať, vôbec som netušila o hrozbe EMP. Je hrozné, že proti takýmto veciam nie je svet chránený a tento možný útok je podceňovaný. V dobe korony by sme si avojej zraniteľnosti mali byť o to viac vedomí a snažiť proti týmto hrozbám niečo robiť a nie nečinne čakať, kým všetci zraniteľní členovia spoločnosti postupne poumierajú. Kniha má skvelý námet a čítala sa ľahko. Rozčuľovali ma len tie kecy typu "ale toto je Amerika", "my sme Američania" atď. Všetci sme predsa ľudia, ale Amerika očividne berie ako civilizovaný svet len seba samú.
Výborná vianočná odychovka. Niečo medzi Bridget Jonesovou a americkými romantickými vianočnymi komédiami.
(SPOILER) Príjemná vianočná oddychovka. Škoda, že cestovania časom nebolo viac. Koniec som očakávala iný, márne som dúfala, že nastane nejaký zvrat a Mae neostane s tým, s kým to na prvý pohľad tak vyzeralo. V určité chvíľky ma hlavná hrdinka dosť štvala. Verím, že jej bolo ľúto, keď sa bála, že príde o každoročnú tradíciu kvôli predaju chaty, ale nemusela kvôli tomu tak vyvádzať. Je dospelá a mala sa zamyslieť nad tým, že sa svet netočí len okolo nej.
Nenadchne, ani neurazí. Oddychovka počas adventu. Žiadne prekvapenie sa nekonalo. Už by som nekúpila, pri knihách hľadám viac než zaľúbili sa a medzitým sa skoro nič nestalo okrem toho, že snežilo.
Úplný koniec mi trochu vadil, ale kniha sa čítala dobre. Nápad je zaujímavý až desivý, avšak ešte horšie je, že sme podobným veciam hrozne blízko, pokiaľ sa už niečo také naozaj niekde v tajnosti nedeje. Elsberg si celkovo vyberá témy, ktoré človeka dokážu zaujať, ale hlavne aj vystrašiť, lebo sú svojím scenárom veľa pravdepodobné.