Lucy2211 komentáře u knih
Přiznám se, že jsem se tímto dílem setkala s autorkou prvně. Vůbec jsem nečekala, že mě příběh natolik zaujme a roztrhne mi srdce na dvě poloviny! Nejprve jsem velmi váhala, když jsem se rozhodovala, zda si jí opravdu pořídit, ale nakonec jsem si řekla proč ne a objednala jsem si všechny knihy, které u nás od této autorky vyšly (V šedých tónech a Potrhaná křídla). Z počátku jsem si myslela, že to budu číst tak, jak to u nás vyšlo. Nejprve V šedých tónech, Potrhaná křídla a poté Sůl moře, ale když jsem si přečetla anotaci, nemohla jsem odolat a vrhla se do této. Číst jsem začala včera odpoledne, četla dlouho do noci a nyní jsem dočetla. Nedalo se odtrhnout!
Každá kapitola začíná vyprávěním jiné hlavní postavy a kapitoly jsou tak krátké, že vám kniha neuvěřitelně rychle plyne. Autorka nám skvěle a barvitě přestavila největší a nejtragičtější lodní katastrofu v dějinách tohoto světa. V dějinách lidstva. Bohužel o ní málokdo ví. Já sama jsem o této události nic nevěděla. A to se o historii velmi zajímám. Mrzí mě, že jsem se o tom neučili ani na základní ani na střední škole. Jaká to škoda... Lidé by o této tragické události rozhodně vědět měli. Díkybohu za tuto knihu!
Tímto řadím Rutu Sepetysovou k mým nejoblíbenějším autorkám, které tu mám. Možná si říkáte, že je to jen nějaká další Young Adult kniha a že to není nic pro vás. Omyl! Ano, hlavní hrdinové jsou náctiletí, ale rozhodně si toto dílo zamilují i čtenáři v dospělém věku. Díky tomu, že jsou hlavní hrdinové ve věku od 15 let výš, dokáže tato kniha upoutat pozornost mladých čtenářů, kteří se třeba zajímají i o historii. Konkrétně o druhou světovou válku.
Ještě nyní jsem stále plná dojmů. Mám zlomené srdce a stále mi tečou slzy po tvářích! Říkám si stále dokola: Proč??? Proč to Ruta napsala tak, že mě to naprosto emocionálně vyčerpalo a učinilo jiný pohled na lidské priority. Lidé v těch dobách a na té lodi Wilhelm Gustloff chtěli jen jedno jediné: PŘEŽÍT!
Více se dozvíte v recenzi, kterou najdete v záložkách :-)
Je tomu již dlouho, co jsem o této knize slyšela prvně. Na první pohled mě určitě upoutala hlavně obálka. Poté i samotná anotace. Ale pořád jsem neměla touhu si jí pořídit. Až jednou, když jsem dávala dohromady objednávku knih, narazila jsem na knížku 100 dní štěstí. Nemám ráda smutné příběhy, ale řekla jsem si, že pro jednou udělám světlou výjimku a příběh si s chutí přečtu. Neprohloupila jsem! Už jen díky prostředí, ve kterém se děj odehrává jsem byla nadšená, jelikož slunná Itálie je jedna z mých oblíbených destinací. Toto je ten typ knížek, u kterých už na začátku víte jak to všechno skočí, ale přesto si říkáte: "Co kdyby náhodou autor vše vymyslel jinak? Co když se pletu?," apod. Stejné věty jsem si říkala i já...
Autor nám pomaličku odkrývá příběh obyčejného hlavního hrdiny Lucia, který žije normálním životem. Má skvělou rodinu, přátelé, práci a vůbec celý jeho život je doslova a do písmenka pohádkový! Ale pak přijde den, kdy mu lékař vyřkne verdikt: "Máte 100 dní života."
Jak by bylo vám? Jak byste vy prožili posledních 100 dní života a jak byste na tuto hrozivou zprávu zareagovali? Já osobně tedy nevím. Asi bych se nejprve zhroutila a potom bych to pomaličku rozdýchávala a pokusila bych se s tím smířit. S touto krutou pravdou...
Moc se mi líbil styl, ve kterém byla kniha psána a jaký optimismus měl hlavní hrdina. Líbilo se mi, jak naplno prožíval každičkou minutu, vteřinu... "Musel jsem zjistit, že umírám, abych začal žít," - věta, která mi vehnala slzy do očí! Konec jsem obrečela. Jak u knih nepláču, u této to byla velká výjimka! Slzy mi tekly ještě dlouho po dočtení a já jí všem vřele doporučuji!
Díky tomuto dílu pochopíme, proč jsme na světě a jakou cenu má pro nás život. Mě osobně tato kniha změnila pohled na tento svět a vůbec na život jako takový. Začala jsem si víc užívat čas, který trávím se svou rodinou, přáteli a v přírodě. Začala jsem vidět jinýma očima a radovat se z věcí, které mi předtím přišly naprosto běžné.
Myslím si, že se tato kniha bude líbit milovníkům slunné Itálie, gurmánům, kterým mimochodem doporučuji ciambelly - které zkrátka musím ochutnat hned, co Itálii navštívím :) protože autor je tak delikatesně popsal, že se mi doslova hrnuly sliny z úst :) a rozhodně doporučuji milovníkům odpočinkových a společenských románů. Knihu jsem četla již dvakrát a rozhodně si jí v létě přečtu i potřetí :) Stojí za to a i přesto, že vím, jak to celé dopadne, se ráda vrátím na má oblíbená místa a znovu se setkám s mými oblíbenými hrdiny :)
Báječná, roztomilá, miloučká a chvílemi vtipná knížečka, která mě dokázala pohladit po duši a naladit na vánoční čas, i když nás čeká až za necelých pět měsíců :-) Ráda jsem se dozvěděla, jak prožívají vánoční svátky ve Velké Británii. Jaké pečou cukroví, jaké mají zvyky a tradice a hlavně jsem se ponořila do víru lásky, naděje a radosti. Pokud si chcete přečíst příběh, během kterého vám bude dobře a občas vám ukápne slzička, je tato knížka tou pravou volbou. Občas je fajn si přečíst příjemně naladěný příběh, který vás okouzlí svou jednoduchostí. Příběh, u kterého nemusíte přemýšlet a jednoduše vypnete! Obě hlavní hrdinky mi byly neskutečně sympatické, milé a okouzlující. Oběma jsem fandila a přála jim všechno dobré. Námětem a v některých scénkách mi hodně toto dílo připomínalo film "Prázdniny" s Cameron Diaz a Kate Winslet v hlavních rolích. Ale i když se příběhy zdají být na první pohled totožné, nenechte se zmást! Oba příběhy mají možná pár shodných znaků, ale ve skutečnosti jsou úplně odlišné!
Rozhodně jsem knihu nečetla naposledy a ráda si ji opět přečtu v zimním čase před Vánoci. Doufám, že mě dokáže opět naladit na vánoční čas a i když už vím, jak to všechno dopadne, ráda se opět setkám se svými oblíbenými hrdinkami a prožiji si s nimi jejich vlastní a kouzelný příběh. A už se nemohu dočkat, až si přečtu autorčinu další knihu, která nese název: "Zmrzlinové sedmé nebe." Myslím, že pro toto horké období bude čtení o lahodných zmrzlinách to nejlepší řešení :-) Autorčin spisovatelský um si mě dokonale získal :-)
Více v mé recenzi: http://knizninebe22.blogspot.cz/
Skvělá kniha, která mě okouzlila nejen klidem, který po celou tu dobu na mě dýchal, ale také promyšlenou zápletkou a nečekaným koncem!
Vesnička se mi během čtení nádherně vykreslovala do nejmenších detailů, včetně obyvatel. Je podzim a navíc Díkůvzdání. Až jsem skoro cítila, ten studený podzimní vítr ve vlasech, jak na okně leží horký jablečný koláč, který se zde chladí nebo dýňový koláč, lívance s javorovým sirupem a opékanou slaninu, kterou zde paní autorka tak dopodrobna popsala, že mi málem tekly sliny :-) Chviličku mi trvalo, než jsem si ujasnila kdo je kdo a kdo je čí přítel a příbuzný, ale jakmile jsem si to všechno dala dohromady, četlo se to jedna báseň.
I když to pro některé typy čtenářů může být zdlouhavé, já se nenudila ani vteřinku! Zkrátka klasická detektivka, kde netečou potoky krve ani zde není žádné násilí. Jedna vražda na začátku a vyšetřování po zbytek knihy.
Už se moc těším, co nám autorka poodhalí příště a s jakým případem se bude muset potýkat náš hlavní vrchní inspektor Armand Gamach. Snad na ní dojde brzy řada :-) Takže, pokud máte rádi klasické detektivky alá Agatha Christie, běžte o této pecky, která vám vyrazí dech nejen klidem, který celou dobu z tohoto díla dýchá, ale také velice povedenou zápletkou, na kterou budu ještě hodně dlouho vzpomínat. Z počátku jsem se po dočtení dlouze rozmýšlela mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, ale když jsem to tak zpětně hodnotila, nemohu jinak, než dát plný počet!
Nadšenost! Po přečtení názorů zde jsem moc neočekávala, ale opravdu jsem byla příjemně překvapena :)
Více v mé recenzi na blogu: http://knizninebe22.blogspot.cz/2016/04/recenze-stastni-lide-ctou-pijou-kavu.html
Do tohoto díla jsem se zamilovala již ve chvíli, kdy jsem si přečtla první stránku. Noah a Allie byli a navždy budou párem, který mi zůstane v srdci! Moc jsem si je oba oblíbila. Byli mi sympatičtí a do Noaha se zkrátka nejde nezamilovat :)
Kniha není dlouhá. Četla jsem jí v létě (to se tak akorát hodí - jelikož se hlavní hrdinové v létě i potkali :) ) a měla jí přečtenou za necelé dvě hodinky :) Jedná se o velmi oddechovou knihu, která vám určitě zlepší náladu a odpočinete si u ní pokud jste třeba měli dlouhý den ve škole/ v práci.
Pokud máte rádi zamilované příběhy a tvorbu Nicholase Sparkse, rozhodně běžte do ní!
Bude se vám moc líbit :)
Po přečtení jsem shlédla i stejnojmenný film a musím říct, že i do něj jsem se zamilovala. I přesto, že jsou zde některé rozdíly, tak mě to nevadilo a zde je případ, kde se mi film líbil stejně jako knížka. Líbily se mi dějové linie (minulost a přítomnost) Noah mi připadal jako strašně velký romantik, co je zkrátka moc zamilovaný do své milované Allie. :)
Více v mé recenzi na blogu: http://knizninebe22.blogspot.cz/
Čtvrtý díl celé série mě opět dostal. Nečekané zvraty, láska, zrada, pocity, smutek i radost. To vše jsem společně s hlavními hrdiny prožívala. Bylo mi neskutečně líto, že už jsem skoro u konce celé série, ale co se dalo dělat...Hlavní hrdinové mi přirostli k srdci již v prvním díle a já s nimi ráda prožívala všechny jejich situace (ať už dobré či zlé - takový už je život) ale myslím si, že jim osud již od samého začátku vůbec nepřál a měli to v životě hodně těžké...
Ráda se k této sérii jednou vrátím a vřele ji všem doporučuji :)
Poslední díl se mi moc líbil, i přesto, že mi nebylo vůbec Olivie líto, jelikož udělala hrozné věci, které se nedají odpustit...
I přesto přišla kniha velmi čtivá, dobře vybarvená do nejmenších detailů a já jsem moc ráda, že jsem si tuto rodinnou ságu přečetla a už nyní vím, že se k ní časem vrátím, i když vím, že už to nebude takové jako nyní...
Doporučuji :)
Třetí díl této ságy se mi (bohužel) zdál malinko slabší, něž předchozí, ale i tak se mi moc líbil. Opět je zde napětí, láska, pocity atd. Bylo to vážně strhující a perfektní čtení, které jsem si moc užila :) Doporučuji :)
Další vynikající díl z pera této úžasné spisovatelky. První díl mě tedy dostal a tak jsem se moc těšila, čím mě autorka druhým dílem překvapí. Sice už to není takové napětí jako v prvním díle, ale stále se tu něco děje a mě se to moc líbilo. Zkrátka doporučuji všem, kteří mají rádi rodinné ságy, nebo zkrátka těm, kteří si chtějí přečíst něco svižnějšího, kde se pořád něco děje :))
A pokud váháte, radím vám, jděte do toho, stojí to za to :)
Ačkoli jsem na knihy hodně vybíravá a dávám raději přednost historickým románům, romantice nebo občas i krvavým thrillerům, udělala jsem výjimku a pustila se do čtení této série. První díl jsem měla přečtený za 8 hodin (ano, tak moc mě to pohltilo a dostalo, že jsem to zkrátka musela ten den dočíst).
Rozhodně doporučuji, knížku jsem přečetla před měsícem a pořád na ní myslím, což zřejmě vykazuje to, že mě zasáhla a pohltila. Určitě si jí někdy přečtu znovu, ale už to nebude takové jako nyní, jelikož již vím, jak to celé dopadne...
Doporučuji, autorka si mě získala :)
Wow...
Co říci ke knize, ze které jste naprosto nadšeni... Rozhodně jí doporučuji, jedná se o takové příjemné ale také velmi napínavé čtení. Knížka se rozjíždí velmi pomalu, takž to chce vydržet a v půlce se to pěkně celé převrátí a ten konec...nečekala jsem to... No, zkrátka nádherná a napínavá knížka, kterou rozhodně doporučuji přečíst!
Nádherná kniha, která mě mile překvapila. Jako milovnice historických románů jsem hledala nenáročné čtení, které by mi ukázalo něco "nového" z anglické historie. Když jsem knížku poprvé spatřila, řekla jsem si, o čem asi je?, ale po přečtení několika stránek jsem byla naprosto unešená. Tato byla moje první od této brilantní autorky a rozhodně si okamžitě kupuji její další knihy.Sandra Worth umí čtenáře přesunout o několik staletí dozadu a zde předvedla to, jak moc se vyzná v panovnickém rodě a anglické historii. Kniha se mi moc líbila a řadím jí k těm nejlepším, co jsem kdy četla. Alžběta z Yorku to neměla jednoduché, ale kdo v té době ano, že? :) Rozhodně jí všem doporučuji.
Úžasná kniha, která se přímo hodí pro tyto dny, kdy je venku sníh a zamrzlo :)
Příběh se četl velice dobře, jedná se o takové odpočinkové čtení, dozvěděla jsem se toho hodně o životě jedné z nejtragičtějších postav skotských, francouzských a anglických dějin. Marie Stuartovna to v životě tedy lehké vůbec neměla :( Určitě tuto knihu doporučuji všem zájemcům o dějiny, nebo těm, kteří hledají relaxační čtení a chtějí se dozvědět něco málo o královně Marii Stuartovně.
Doporučuji!! :)
Brilantně napsaná kniha. Určitě bych jí doporučila všem, kteří hledají odpočinkové a nenáročné čtení. Větší zážitek z toho budou mít ale asi příznivci Tudorovské historie. Tato spisovatelka dokázala čtenáře dokonale přenést o několik století dozadu a skvěle vylíčila prostředí i charaktery postav. Jedním slovem doporučuji! :)
Životopis britské královny Alžběty II. Konečně jsem se (po přečtení této knihy) dozvěděla něco víc o jedné z nejdéle vládnoucích panovnic britské historie. Rozhodně doporučuji!
Kniha se dobře četla, velmi jednoduchý styl psaní, ale víckrát to číst nemusím....
Zajímavá knížka. Četla jsem už hodně knížek od Carolly Erickson a i u této mě mile překvapila. Píše prostě tak dokonale, že nemáte šanci se od knihy odtrhnout. Kdo se alespoň trochu zajímá o Tudorovskou dobu (Jindřich VIII., Alžběta I., atd.) měl by si tuto knihu přečíst. Rozhodně se nebudete nudit. Jsou zde také fotografie, takže za mě 5 hvězdiček. Stojí za to, si jí přečíst.
Mě se kniha líbila moc. Jsem velkou obdivovatelkou britské královské rodiny a tak hned jakmile vyšla tato kniha, musela jsem jí mít! Sice jsou zde věci, které všichni znají (jak se Catherine s Williamem seznámili apod.) ale některé věci, jsem četla prvně. Rozhodně jí doporučuji těm, kteří mají rádi prince Williama, jeho krásnou manželku Kate nebo jejich malého roztomilého George :)
Stojí za to, si jí přečíst i když se jedná o velmi rozsáhlý životopis dvou (vlastně už tří) mladých lidí, kteří jednou možná změní dějiny....