lusila komentáře u knih
Túto knihu mám rada, lebo mi hlavná postava pripomína moju zosnulú prababku. Určite si ju ešte raz prečítam.
Presne ako názov, ak si zmiešate cukor so soľou nebude vám chutiť.
Ak máte radi romány o láske so šťastným koncom, je pre vás ako stvorená.
Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o typický román o láske. Sofia sa zaľúbi do chlapca, ktorý nie je jej rodinou prijatý a preto musí pod zámienkou štúdia odísť do cudziny, aby naňho zabudla. Po tom, čo sa vráti, ani manželstvo nezabráni tomu, aby sa obaja opäť zblížili. Autorka vykresľuje vnútorný boj Sofie, boj medzi rozumom, srdcom a túžbou po pomste. Zároveň zvádza boj proti predsudkom a tradíciám. Môže matka dcéru nenávidieť až do takej miery , že ju chce vidieť nešťastnú? A môže dcéra dovoliť si za to nenávidieť matku, hoci sa od nej očakáva opak? Strom ombu v tomto príbehu predstavuje oázu pokoja a lásky, symbol túžby po šťastnom živote.
Je možné o smutných veciach písať s vtipom? Táto autorka to dokáže, preto jej knihy čítam jedným dychom. Aj keď osobne nebojujem ani s jednou vecou opísanou v románe, jej príbeh ma dostal.
Nie je to klišovitý príbeh o láske, preto som si na ňu našla čas. Film sa mi však páčil viac.
táto kniha si ma získala jemným humorom, poukazuje na to, že všade na svete existujú predsudky voči ľudom, ktorých osobne nepoznáme a ak im dáme šancu, môžu sa stať našimi najlepšími priateľmi
Miestami vtipné rozprávanie o neexistujúcej dedinke a ľuďoch. Pripomínalo mi to predstavenia Radošinského naivného divadla. Mópasan...
Skvelá kniha. Film bol tiež zaujímavý, len škoda, že sa nedržal knihy a bol pozmenený.
Kniha vybraná do výzvy, z ponuky miestnej knižnice. Tému emigrácie veľmi nevyhľadávam, páčila sa mi zmienka o básnikovi Skácelovi, ktorého mám rada. Tak táto Nevedomosť rozšírila moju nevedomosť o tom, ako píše tento autor.
Prvých sto strán napínavých, potom ako som už vedela, že o čo ide, to bolo dosť predvídateľné a stále sa to točilo dookola, záver ma neprekvapil. Nie je to zlý príbeh, ale nebola som z neho" paf."
Táto kniha nedosahuje úroveň prvej. Škoda. Príbeh je zbytočne rozťahaný, postavy konajú detinsky a naivne a vtipné tam nebolo nič.
Krásny príbeh. Negatívne vyvážené pozitívnym. A páči sa mi, že v príbehu bol aj pes.
Dokonale vykreslené charaktery postáv, uveriteľný príbeh-mám novú obľúbenú autorku.
Každý autor má podľa mňa právo "pisateľsky" rásť. Preto som od tejto knihy neočakávala , že bude podobná predchádzajúcim knihám. Páči sa mi, že politickej situácii je venovaná rovnaká pozornosť ako samotnému príbehu. Jediné, čo mi trochu kazilo radosť z čítania, boli veľmi malé písmená, ale za to autorka nemôže.