Luvák Luvák komentáře u knih

Proces Proces Franz Kafka

Proces spíš znamená životní pouť člověka a soud jakýsi "osud" člověka, snad Boha. Člověk v životě také neví, z čeho byl obviněn (rozuměj jaký je smysl a účel života) a končí tak, že zemře ("jako pes"). Jádro románu je dle mého názoru obsaženo na straně 162 tohoto vydání ve větě: "Rozsudek nepřichází naráz; to proces přechází v rozsudek", což se dá vyložit tak, že smysl lidského života je možné poznat až pro jeho prožití.
Každopádně výborný román, nad kterým se dá nekonečně hloubat. A v člověku probudí známou myšlenku o tom, jak může poznat Svět, když nepochopí ani tuhle útlou knížku.

15.03.2016 5 z 5

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Labyrinth mundi. Kniha ve které se snadno zabloudí a mnozí se ani do labyrintu nedostanou. Detektivní příběh, kde detektiv nic nevyřeší a s pachatelem prohraje. Historický román o olověných letech. Filosofický román o vztahu textu a čtenáře. Pan Eco si tímto vybudoval pomník trvanlivější než logika. Právem jeden z nejlepších románů dvacátého století.

10.04.2017

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I–IV Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I–IV Jaroslav Hašek

Jeden z vrcholů a klenotů české i světové literatury. Naprosto geniální shrnutí existence člověka vrženého do světa, který nelze pochopit. K tomu přidejte i vynikající humor a dostanete v pravdě okouzlují koktejl, který si vás položí víc než láhev železité vody na ex.

Pád Númenoru Pád Númenoru J. R. R. Tolkien

Obsahuje i části textů přeložené do češtiny poprvé; nemusíte se tedy bát, že by šlo jen o kompilát už známého.

10.09.2023 5 z 5

Konec civilizace Konec civilizace Aldous Huxley

Zpráva z roku 1932 o naší současnosti.

10.04.2017 5 z 5

Sto roků samoty Sto roků samoty Gabriel García Márquez

Kniha, z které se chce křičet.

17.04.2017 5 z 5

Kyberiáda (12 povídek) Kyberiáda (12 povídek) Stanisław Lem

Škoda jen luzných umf a líbezných ucupánků. A současnou krizi zažehnat děckomety!

21.07.2016 5 z 5

Zvonokosy Zvonokosy Gabriel Chevallier

Veselá, humorná a veskrze pozitivní knížka.

Kámasútra Kámasútra Mallanága Vátsjájana

Většinu poloh jsme vyzkoušeli, vynechali jsme jen ty, na které nám chyběli potřebné rekvizity, např. slon.

10.03.2016 3 z 5

Golem Golem Gustav Meyrink (p)

Výtečné. Nezbývá než jen zalitovat, že Židovské město už neexistuje a bílý dům ve Zlaté uličce lze nedělňátkům spatřit jen po zaplacení tučného vstupného (přes záda turistů).

07.03.2017 5 z 5

Mluvící balík Mluvící balík Gerald Durrell

V dětství moje nejmilejší pohádka

28.07.2016 5 z 5

Quo vadis? Quo vadis? Henryk Sienkiewicz

Knížka, která mě ovlivnila jako málo co. Četl jsem jí asi v šestnácti a pomohla mi najít si své místo na světě - ne, že by mě přiměla stát se křesťanem, ale spíš začít přemýšlet o světě a lidech jinak, než mi v dětství vštěpovala rodina a učitelé. Podle mě kniha, kterou by si měl přečíst opravdu každý.

Neviditelná města Neviditelná města Italo Calvino

Nesouhlasím s komentáři - kniha není jenom sledem hezkých obrázků (ačkoliv některé z kapitol tak působí). Většina obrazů v sobě nese nějaké poselství - např. celá část "Průběžných měst" není ničím než odrazem moderní doby zaměřené na novost a změnu. Třeba Zygmundt Baumann s oblibou cituje právě tyto pasáže knihy ve vztahu k moderní tekuté době. A samozřejmě poslední rozhovor o peklu je hluboce k zamyšlení.

01.03.2016 5 z 5

Incal Incal Alejandro Jodorowsky

Konečně se mi podařilo tento klenot sehnat, protože nakladatelství Crew vydalo dotisk a nutno říct, že pověsti nelhaly - Incal je perfektní! Výtvarná stránka je takřka dokonalá, zejména první a poslední alba jsou skutečnou pastvou pro oči. Moebius je právem největší komiksový výtvarník a v Incalu to jenom dokazuje. Co se děje týče, pak nedá oddychnout a postupuje pořád kupředu. Není nijak obtížný a ztratit se v něm nejde, i přesto není plytký a hlavně, není očekávatelný. co se týče oné "klišovitosti" jde dle mého o záměr autorů (ostatně psala se osmdesátá léta, kdy se s klišé pracovalo) a hlavně - autoři tato klišé dokáží naprosto dokonale využít a získat z nich maximum. Perla mezi komiksy!

27.09.2017 5 z 5

Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Přečteno proto, že mám pocit, že to četl každý a chtěl jsem vědět, proč. Po přečtení to stále nevím... Plytká a nebezpečná kniha. Může se totiž stát, že jí někdo uvěří.

03.05.2017 2 z 5

Válka s Mloky Válka s Mloky Karel Čapek

Výtečné dílo o tzv. "tvrdé modernitě", kde kult průměrnosti, práce, konzumu a nudy zvítězil nad tím hlavním, co lidstvo má - tedy nad jeho duchem. Jde o vysoce aktuální dílo i pro naši "tekutou dobu", neboť mnohé, v knize řečené, se dnes ještě více prohloubilo.

31.03.2017 5 z 5

Výprava za ptákem času Výprava za ptákem času Serge Le Tendre

5 z 5. Protože:
1) Je to výtvarně zpracované s až fetišistickým důrazem na detail a takřka dokonale. Z některých budov mi padala brada na prsa. Dokonalý příklad práce francouzské školy - čistá linka, jen prokreslený detail.
2) Obsahuje výtečnou atmosféru osmdesátých let.
3) Bylo to sice již tisíckrát, řečené, ale postavy nejsou klasické fantasy archetypy, ve stylu Hry o trůny.
4) Vytvářím komiks, který je Pelissou výtvarně inspirovaný.

19.09.2016 5 z 5

Hobit (alebo Cesta tam a späť) Hobit (alebo Cesta tam a späť) J. R. R. Tolkien

Přečteno opět po letech a naprosté nadšení! Ironií je jen to, že kniha, jejímž hlavním obsahem je to, že hrabivost a mamonářství je kořenem všeho zla ve světě, byla natočená do tří filmů, aby se vydělalo co nejvíce. Ještě že se toho pan profesor nedožil, to by si rval zbytky vlasů, že práva k filmu prodal...

01.08.2016 5 z 5

Mimozemské civilizace – mýtus, nebo skutečnost? Mimozemské civilizace – mýtus, nebo skutečnost? Marcel Grün

Knihu jsem si půjčil v knihovně primárně kvůli Saudkovi, ale text mě příjemně překvapil. Jeho relevanci posoudit nemohu, neboť dané oblasti rozumím asi stejně jako chemickým vlastnostem betonu, nicméně za přečtení stojí. Hlavně kvůli tomu, že autor má na existenci mimozemšťanů stejný názor jako já - neexistují.

19.07.2016 4 z 5

Indiáni bez tomahavků Indiáni bez tomahavků Miloslav Stingl

Dílo z pera našeho nejslavnějšího popularizátora antropologie. I přes svou letitost má stále co nabídnout.

18.05.2016 5 z 5