M.Oo.Nosau.R komentáře u knih
(SPOILER) Je to příběh o matce milující své děti, která uvízla v manželství, kde ji manžel manipuluje a ponižuje, kde nechá po sobě šlapat a kde bojuje o každý názor, o každý nápad, o každou činnost. Z jejího života se stál už jakýsi zvyk - jen seznam povinností, co si je třeba odškrtnout. Nikdo není bez chyby a ani Dáša alias Daisy není. Už je na čase dělat nějaká rozhodnutí i ta špatná, hlavně překonat strach a zase se postavit na nohy. Ale jak se vymanit z toxického vztahu?
Velice mě bavil způsob, jakým byl celý román napsán. Značnou část románu jsme měli možnost nakouknout, co se děje v hlavě protagonistky - sled nepřehledných myšlenek, které se neposedně mění a navazují stále na nová a nová témata. Také mě zaujalo přeházené pořadí kapitol (které jsem viděla jen u argentinského spisovatele Cortázara v jeho románu Nebe, peklo, ráj). Zároveň mě nadchla kapitola, kdy Radka Třeštíková obrátila perspektivu a dala prostor manželovi Dáši sepsat jeden den z jeho úhlu pohledu a tím krásně vykreslila psychologii jeho postav.
„Co neumíme popsat slovy, to vlastně neexistuje, když neumíš přesně říct, co tě trápí, tak nemáš žádný problém, easy."
Zajímavé čtení, nicméně je to napsané černo-bíle, kde je i mnoho scén, které se zdají býti zjednodušené a vykreslené tak, aby hlavní hrdina, sám Álvar Núňez Cabeza de Vaca, vyšel co v nejlepším světle a aby se jeho svědectví zalíbilo španělskému králi. Na druhou stranu je v Ztroskotání krásně popsaná kultura zdejšího domorodého obyvatelstva, takže se čtenář může blíže obeznámit se zvyky, obřady a vírou nativních indiánů.
S lehkostí napsané úsměvné čtení. Za mě skvělá knížka na odlehčení