MagdalénaD | Komentáře u knih | Databáze knih

MagdalénaD MagdalénaD komentáře u knih

Učitelkou v Peru Učitelkou v Peru Olga Vilímková

Báječná kniha, jejíž báječnost si ještě více uvědomíte, pokud se setkáte s její báječnou autorkou. Olga Vilímková popisuje rok, který prožila v malé indiánské vesnici v Peru jako učitelka. Z celé knihy vyzařuje obrovská láska i úcta k indiánskému etniku, k potomkům Inků, kteří v jistých částech země dodnes žijí svým tradičním způsobem života. Kniha vyšla už před několika lety, proto bylo nové vydání rozšířeno o krátkou kapitolu líčící aktuální (aktuálnější) situaci. Olga Vilímková nepopisuje peruánské indiány s růžovými brýlemi, ale zároveň nesouhlasí s násilnými změnami, se kterými často přicházejí různé neziskové organizace a nadační fondy, rovněž je opatrná i s dáváním "dobrých evropských rad". Mně tato drobná knížečka dala možnost dozvědět se o indiánské kultuře dnešního světa a zároveň jsem díky ní pochopila příběh, který stojí za nadačním fondem Inka, který Olga Vilímková po svém návratu z Peru založila.

21.01.2016 5 z 5

Krásné zítřky Krásné zítřky Katherine Boo

Působivá kniha o indických slumech, které se nachází v přímém sousedství stále více prosperující Bombaje. Díky pohledům různých osob (mlčenlivého chlapce, ambiciózní správkyně, její dcery, ...) jsem se dozvěděla mnoho o třídění odpadu, o úplatcích a beznadějné nefunkčnosti veřejné správy.
Jak funguje vztah město-slum? Mohou v těsném sousedství žít hinduisté společně s muslimy? Jak na ty nejchudší z nejchudších působila krize roku 2008, teroristické útoky a sucha? Co všechno může způsobit expresivní sebevražda jedné ženy? A jak to všechno se sebou souvisí? A můžeme tu situaci, tu nepřekročitelnou korupci, vůbec nějak změnit - my z Evropy, Ameriky?
Napsáno dle několikaletého pozorování v několika slumech v Indii a po studiu dokumentů.

08.01.2016 5 z 5

Právo cenných papírů Právo cenných papírů Jarmila Pokorná

Většina přečtena už minulý rok (2019) a pak v zimě 2020, posledních pár stránek jsem ale doklepla dnes. Fajn knížka, která doplnila super přednášky a semináře, sama o sobě je ale podle mě dost složitá, obecné věci se tam opakují v těch konkrétnějších (třeba převody zaknihovaných CP ve všemožných mutacích). Hlavní důraz je kladen na směnky (jak překvapivé), celkem rozsáhlá kapitola se věnuje i akciím.

27.09.2020 4 z 5

Občanské právo hmotné 3 Občanské právo hmotné 3 Jiří Švestka

Fajn na hlubší pochopení věcných práv. U některých kapitol je hodně znát, že na knize pracoval kolektiv autorů (nekoresponduje podrobnost či se některé věci opakují).

18.07.2020 5 z 5

Úvod do soukromého práva: Obecná část Úvod do soukromého práva: Obecná část Kateřina Ronovská

Perfektní na rychlé utřídění informací v hlavě či zopakování základů.

11.07.2020 5 z 5

Občanské právo hmotné 2 Občanské právo hmotné 2 Jiří Švestka

Na rychlé zorientování se či zopakování není špatná, hodně částí ale připomíná spíše parafrázovaný zákon. Ohledně náhradních forem péče možná mohlo být v knize uvedeno přehlednější porovnání. Na druhou stranu, jedná se poměrně o útlou knížečku, pro potřeby hlubšího proniknutí do rodinného práva jsou tu asi jiné publikace.

11.07.2020 4 z 5

Rozhodčí řízení v mezinárodním a vnitrostátním obchodním styku Rozhodčí řízení v mezinárodním a vnitrostátním obchodním styku Naděžda Rozehnalová

Je těžké hodnotit naučnou knihu, kde o určitých tématech víte hodně (takže máte pocit, že v knize je to vysvětleno příliš jednoduše a nedostatečně), a o určitých zase skoro nic (takže čtete jednu stránku 3x a stále nechápete). Rovněž musí být velmi těžké napsat knihu o rozhodčím řízení, která se snaží o skloubení vnitrostátních i mezinárodních aspektů, a navíc má ambice podat komplexní výklad. Sama teď zakouším, jaké to je psát o pouhé dílčí části, a není to procházka úplně.
Tahle učebnice je podle mě dobrým odrazovým můstkem do tématu arbitráží, pokud vás to opravdu zajímá. Hodně pasáží působí složitě, protože problematika složitá opravdu je, a to může dost čtenářů odradit. Zároveň to není taková ta kniha, kde ji přečtete jednou a většinu věci pochopíte a zapadnou vám. Na druhou stranu je to jedna z mála publikací v českém jazyce, která se snaží o nějaký komplexnější výklad a zároveň nemá tisíc stran.

04.06.2020 4 z 5

Mediační, prorogační a rozhodčí doložky o řešení přeshraničních sporů Mediační, prorogační a rozhodčí doložky o řešení přeshraničních sporů Michal Malacka

Moc sympatická knížka. Na malém prostoru se věnuje jak prorogačním, rozhodčím tak mediačním doložkám a u vybraných problémů jde do hloubky, zaobírá se širokou škálou české i zahraniční judikatury.

03.05.2020 5 z 5

Americké putování Americké putování Jana Rovenská

Jednoznačně dobrý kup! Cestopis z 80. let popisuje zážitky manželů-reportérů z jejich cest po USA. Oproti dnešním cestopisům ve stylu "Byl jsem tady, dal jsem si kávu a pozoroval okolí" jdou manželé Rovenští hodně do hloubky. Dávají nahlédnout do historie jednotlivých států a zprostředkovávají rozhovory se zajímavými lidmi. Popisují, jak se Amerika mění, nevynášejí ovšem ukvapené soudy. Bylo rozhodně zajímavé, čist knihu, která popisuje vývoj Sillicon Valley a "komjůtrů", jak autoři počítače nazývají. Bylo úsměvné číst o negativních vlivech půjčoven VHS kazet na kinematografický průmysl, naopak při popisu Dvojčat mě mrazilo.

28.11.2019 5 z 5

Daně a správa daní Daně a správa daní Michal Radvan

Sympatická knížka o sympatickém počtu stran, která vysvětlí základy daňového práva i úplným dosud-ignorantům, jako jsem já. Na hlubší prostudování to není, ale jako rychlý úvod do problematiky poslouží více než dobře.
(Vzhledem k tématu už nejsou některé údaje aktuální, ale to s ohledem na rok vydání nepřekvapí)

22.11.2019 5 z 5

Edda Edda neznámý - neuveden

Rozhodně jiná kniha, než jaké obvykle čtu. Pro nemožnost porovnání s čímkoli relevantním ponechávám bez hvězdiček. Osobně to pro mě spíš byla zajímavá zkušenost něco podobného si přečíst, než že bych toužila propadnout tomuto žánru.

22.11.2019

Trestní právo hmotné Trestní právo hmotné Jiří Jelínek

Poprvé přidávám knížku, kterou jsem nečetla celou. A tady jsem dokonce nečetla celou polovinu, tj. zvláštní část. Tu první polovinu jsem ale přečetla tolikrát, že to co do "objemu" rozhodně za ten celek vydá. Učebnice (min. ta obecná část) je moc fajn, dobře se mi z ní učí a patří k mým nejoblíbenějším.

12.10.2019 5 z 5

Právo mezinárodního obchodu Právo mezinárodního obchodu Naděžda Rozehnalová

Některé kapitoly, zejm. ty o OSN a dalších organizacích byly poměrně dobré, jiné dost slabé (zejm. ty, kde chybí unifikující úprava). Kniha oscilovala mezi snahou podat vyčerpávající výčet předpisů a právní úpravy a snahou poskytnout jakéhosi průvodce pro kontraktační praxi. Z mého pohledu se nepodařil ani jeden záměr. Téma je hodně komplexní na to, aby jej mohlo pokrýt cca 500 stránek. Některé věci byly zastaralé (a to i vzhledem k roku vydání), např. pasáž o letecké přepravě.

12.10.2019 3 z 5

Trestní právo procesní Trestní právo procesní Jiří Jelínek

Nevím, zda je to tím, že jsem do sebe tuhle učebnici nasoukala cca za týden, ale modré dvojče zaměřené na hmotu mi přišlo o trochu lepší.
Některé věci by stály za to popsat méně do detailů, ale udělat větší jasno v obecné rovině a zasadit to do kontextu.

12.10.2019 4 z 5

Správní právo procesní Správní právo procesní Soňa Skulová

Je to trochu ironie, že první kniha roku 2019 je tato a že ji dokonce můžu zařadit i do letošní výzvy jako knihu s méně než 10 komentáři :-)
Nečetla se špatně, ale některé části byly až příliš podrobné a zejm. opravné prostředky by mohly být vysvětleny srozumitelněji a přehledněji.

15.01.2019 4 z 5

Ukradli mi kabelku Ukradli mi kabelku Denisa Prošková

Moc příjemná oddychovka, u které jsem se s chutí zasmála nahlas. Přišla mi dokonce i lepší než daleko více propagovaná Šťastná kniha Báry Šťastné či P.S. od Áni Geislerové.

28.12.2018 5 z 5

Příběh skříně Příběh skříně Veronika Blabla Hubková

Velmi čtivá kniha s poměrně velkým množstvím informací, které byly zajímavým způsobem předány čtenáři a které určitě mnohé (včetně mě) donutí k zamyšlení. De facto jde o popis faktů a procesů, související s výrobou, transportem a likvidací oblečení a konkrétní tipy na zařízení udržitelného šatníku. Z knihy jsem si udělala pár výpisků a určitě se k nim budu vracet a nějakým způsobem s nimi dál pracovat a rozvíjet je. Jednu hvězdičku strhávám za poměrnou stručnost, myslím, že o tématu určitě bylo možné napsat trochu obsáhlejší knihu.

28.12.2018 4 z 5

Hořkosti Hořkosti Josef Václav Sládek

Maličké sousto, které se polyká stejně snadno jako čokoládová pěna. Na malém prostoru je ale spousta bolesti, lásky, loučení, žalu a smrti.

12.09.2018 4 z 5

Francouzky umí žít Francouzky umí žít Mireille Guiliano

Kdysi dávno jsem četla první "díl" knihy a pamatovala si, že to byla příjemná odpočinková četba. A přesně to jsem potřebovala - něco, co se dá číst v létě, v horku, u vody. Kniha by se dala shrnout asi tak na 6 stran a místy mě dost štvala, ale byla to částečně i moje chyba, neb číst ódu na francouzskou kulturu, když ji vlastně nemáte rádi, nemůže přinést nic jiného. Četba ale splnila účel a možná se někdy pustím i do některých receptů.

06.09.2018 3 z 5

Nástin obchodního práva Nástin obchodního práva Dana Ondrejová

Tahle učebnice mi dala naději - sice ne, že bych zkoušku udělala pozítří napoprvé, ale že bych se tu materii mohla jednou naučit, že i závazky mají nějakou pochopitelnou systematiku. Výborně se četlo, skvělé pro ty, kteří doteď stejně jako já obchodnímu právu příliš neholdovali. :-)

06.09.2018 5 z 5