Mája777 Mája777 komentáře u knih

Vražda ve mlýně Vražda ve mlýně Irina Shapiro

Tuhle sérii miluji. Vražda na tajemném místě, několik podezřelých, ze kterých postupně zůstane ten jeden pravý. Redmonda a Haze jsem si oblíbila a je skvělé sledovat nejen jejich vyšetřování, ale i jejich životní peripetie. Jenom Cecilie mi tam neseděla, byla tam nějak navíc. Jinak tuto sérii doporučuji.
(16. 9. 24 - 20 869 - 48)

16.09.2024 5 z 5

Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet Bohumil Hrabal

Přečteno kvůli výzvě. No, jinak bych ji asi nedočetla. Už ze mě příznivec knih pana Hrabala prostě nebude. O to raději se podívám na jejich filmová zpracování.
(14. 9. 24 - 20 605 - 47)

14.09.2024 4 z 5

Kdyby smrt někdy spala / Dvě přiznání Kdyby smrt někdy spala / Dvě přiznání Rex Stout

Opět díky výzvě jsem sáhla po klasice. Kdysi jsem Nero Wolfa hltala. Teď jsem trochu kritičtější. Ale stále má své kouzlo.
(12. 9. 24 - 20 433 - 46)

12.09.2024 4 z 5

Zatmění Zatmění Jo Nesbø

Tak a je to!!! Celá série je za mnou. Už po druhé. A opět mě v této knize pan Nesbø pěkně povodil. On prostě umí. Jsem zvědavá, jak to bude pokračovat. Konec knihy slibuje další parádní příběh. Ačkoli jsem po prvním přečtení této knihy psala, že už je Harryho dost, tak teď bych už pokračování brala.
Není moc knih, ke kterým se vracím. Tahle série má čestné místo v mé knihovně a jistojistě ji znovu otevřu.
(11. 9. 24 - 20 074 - 45)

11.09.2024 5 z 5

Nůž Nůž Jo Nesbø

Opravdu síla. Ačkoli jsem věděla, jak to dopadne, protože jsem ji četla po druhé, tak jsem ji prožívala snad ještě intenzivněji. Co všechno ještě Harry unese, co mu autor připraví a jak se s tím vyrovná. Na jednoho alkoholika je toho docela dost.
(1. 9. 24 - 19 540 - 44)

01.09.2024 5 z 5

Zabiják Zabiják Ed McBain

Tak, a konečně vím, jak to začalo. Příběh je zajímavý a motiv vraha, to bylo něco. Velké překvapení.
Tahle série je přede mnou. A že má dílů!!!
(26. 8. 24 - 18 946 - 43)

26.08.2024 5 z 5

Třikrát Steve Carella a spol. Třikrát Steve Carella a spol. Ed McBain

Tahle kniha se mi hodila do výzvy. A nelituji. Stará dobrá klasika. Bez hromad mrtvých a litrů krve to také jde. Skvělé a vtipné dialogy tomu dávají šmrnc a krásné popisy města, ač smyšleného, je přidaná hodnota.
Jsem zvědavá, zda se ještě objeví ,,hluchý.
Jak jsem psala už u minulého dílu, teď opravdu začnu od začátku :).
(24. 8. 24 - 18 786 - 42)

24.08.2024 5 z 5

Dívej se, jak umírají Dívej se, jak umírají Ed McBain

Tak jsem se po hodně dlouhé době vrátila k této detektivní klasice. Stále má své kouzlo a asi začnu od začátku :)
(13. 8. 24 - 18 226 - 41)

13.08.2024 4 z 5

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Osudy rodin Pospíšilových, Matuszekových a Žebrokových jsou završeny. Byla to nálož emocí. Ty doby byly opravdu zlé. Ať to bylo období První republiky, 2. světové války nebo po ní nástup komunismu. Lidé se s tím, co jim bylo naloženo, vypořádali po svém. Životy členů rodin sledujeme se zatajeným dechem. A nejenom jejich, ale i jejich města, které se nám před očima doslova propadá do víru dějin.
Se zájmem jsem si na konci knihy přečetla o životech několika hrdinů, tedy jejich opravdové životy a s pomocí fotografií, které poskytli jejich potomci, jsem si k nim přiřadila obličeje.
I když je to trochu náročnější čtení, tak celou tuto sérii doporučuji.
(11. 8. 24 - 18 066 - 40)

11.08.2024 5 z 5

Strážci růže Strážci růže Rebecca Gablé

Wau!!! Tak toto je skvost. Pravý rytířským román. Hned od začátku je jasné, kdo je kladný hrdina a kdo záporný, ale přesto fascinovaně sledujeme jejich vývoj. A nesčetněkrát nás svými rozhodnutími a činy překvapí.
Tuto knihu jsem si opravdu užila. A nejen to. Docela dost jsem se dozvěděla o průběhu druhé poloviny stoleté války a také o Johance z Arku, tentokrát z pohledu Angličanů. Ale ona opravdu není hlavní postavou, tou je Jeník a Juliana (trochu pohádková jména, ale tak jsou zde nazýváni) - Jan z Waringhamu a Juliana z Wolwesey. A tímto příběhem vlastně pokračujeme ve spletitých osudech rodu Waringhamů, kterými nás autorka začala provázet už v prvním díle - Úsměv štěstěny. No, těším se na pokračování.
(31. 7. 24 - 17 370 - 39)

31.07.2024 5 z 5

Zbroj světla Zbroj světla Ken Follett

Já jsem spokojená. Pan Follett mě nezklamal. S Kitem a jeho matkou prožíváme část jejich života. Provedou nás Evropou v období napoleonských válek, zúčastníme se s nimi bitvy u Waterloo. Zažijeme s nimi bolest i radost, lásku i utrpení. Jsme svědky přerodu malého chlapce ve velkého a statečného muže a sledujeme jeho matku, která je na začátku obyčejná vesnická žena a na konci úspěšná městská obchodnice.
Je to skvěle propracovaný román, který vás na začátku chytne a nepustí až do konce.
(19. 7. 24 - 16 554 - 38)

19.07.2024 5 z 5

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Lepší a lepší. Žízeň, to je přesně to pravé do těchto veder :). Ale takovouto žízeň asi nemáme ani nechceme. Harryho stále pronásleduje minulost, jeho osobní démoni. Ale musí se vyrovnat i s těmi současnými. A nebyl by to Harry, aby si neporadil a vše, co může, tak vyřeší.
Tak už jenom dva díly a budu mít splněno.
(17. 7. 24 - 15 938 - 37)

17.07.2024 5 z 5

Uloupené dívky Uloupené dívky Angela Marsons

15 dílů a každý jiný. Samozřejmě jsou některé top a jiné trochu slabší, ale nenudíte se ani u jednoho. Líbí se mi pozvolný vývoj postav, hlavně Kim, která byla na začátku docela protivná, přesto jsem ji fandila.
Tento příběh je tak trochu naruby. Ale i tím si Kim a její tým poradí. Konec byl pecka. Doporučuji.
(11. 7. 24 - 15 340 - 36)

11.07.2024 5 z 5

Policie Policie Jo Nesbø

A další díl za mnou!!! A co k němu napsat? Tentokrát nás autor několikrát pěkně vodil za nos:). A i když jsem ji už četla, tak jsem se nechala nachytat.
Harryho osobní život se vyvíjí dál, stále čelí svým démonům, ale psi tentokrát nezlobili.
(6. 7. 24 - 14 988 - 35)

06.07.2024 5 z 5

Pán hor 6 Pán hor 6 Hana Marie Körnerová (p)

2 501 stran, 6 dílů, několik generací rodu de Braie a 39 dní čtení. A musím říct, že to bylo parádní počteníčko.
Poslední dva díly jsem si říkala, že rod vymře a bude konec. Ale … . I přes značné časové skoky jsem se dověděla vše, a to je skvělé.
K této sérii se určitě vrátím a už jsem si i dala předsevzetí - postupně si vytvořím rodokmen, abych si nemusela připomínat, kdo je čí syn nebo dcera. Na konci čtvrtého dílu sice rodokmen je, ale není celý. Uvítala bych ho v každé knize rozšířený o nové postavy.
Moc tímto děkuji autorce za krásný čtenářský zážitek a knihy vřele doporučuji.
(6. 7. 24 - 14 379 - 34)

06.07.2024 5 z 5

Pán hor 5 Pán hor 5 Hana Marie Körnerová (p)

To nemá chybu. Tedy, občas si musím udělat revizi v postavách, ale to nic neubírá na skvělém čtenářském zážitku.
Tak teď už poslední díl.
(2. 7. 24 - 14 011 - 33)

03.07.2024 5 z 5

Přízrak Přízrak Jo Nesbø

Kdo je přízrakem, který se pohybuje ulicemi Osla. Tentokrát je to pro Harryho hodně osobní a hodně těžké. A drogy, další závislost, která se v této sérii objevuje. Stále je to velmi čtivé a velmi napínavé.
(26. 6. 24 - 13 603 - 32)

26.06.2024 5 z 5

Pán hor 4 Pán hor 4 Hana Marie Körnerová (p)

Skvělé. Ale asi si to budu muset šetřit:) Už jenom dva díly.
Francie, Anglie, Indie, kam se podíváme příště. Už se těším.
(23. 6. 24 - 13 085 - 31)

23.06.2024 5 z 5

Pán hor 3 Pán hor 3 Hana Marie Körnerová (p)

Tak jsme se dočkala. Mám z knihovny všechny díly a noc mi nebrání číst. Tedy čas ano, ale to se vyřeší :)
Opět se setkáváme s rodinou de Braie. Sebastián odjíždí do Itálie a tím se spouští lavina, kterou nikdo není schopen zastavit. Život na hradě se téměř zastaví a jednotliví hrdinové dělají možné i nemožné, aby se rod udržel.
No, co vám mám říkat. Velice rychle přečteno a hned sahám po dalším díle.
(16. 6. 24 - 12 685 - 30)

16.06.2024 5 z 5

Pán hor II Pán hor II Hana Marie Körnerová (p)

Čte se to samo. Děj ubíhá a ani mi nepřišlo, že je to téměř 500 stránek.
Opět se setkává se členy rodiny de Braie. S některými se navždy rozloučíme a jiní nás budou dál provázet. A kletba Pána hor se přenáší na další generaci.
Hned bych se pustila do dalšího dílu, ale ten ještě nevyšel (až v červenci) a v knihovně je půjčený. Musím čekat :)
(6. 6. 24 - 12 285 - 29)

06.06.2024 5 z 5