majáček komentáře u knih
Kniha je velice strohá, ale zároveň informace jsou zajímavé.
Něco málo o stromech, o historii stromů, o přínosu stromů pro naše zdraví, o dendrologii v praxi a o lesoparcích, kde si dobijeme energii ( Sychrov, Kostelec nad Orlicí, Průhonický park, Vlašim). Kde najdeme v ČR nejstarší stromy . Nejstarší strom u nás je Vilémovický tis ve Vilémovicích -1500 až 2000 let je starý, nejstarší smrk je v Jeseníkách na hoře Keprník asi od roku 1520 roste. Nejvyšší strom je douglaska tisolistá u obce Vlastiboř 64m vysazen 1879).
Je zde část knihy, která je věnována charakteristice jednotlivých stromů. U každého je fotografie, příběh či povídání, účinek pro naše zdraví, recepty pro vnitřní i vnější použití. Zaujala mě žaludová káva.
Celkově je kniha hezká a příjemně se čte.
Krásné pohádky a ilustrace jsou kouzelné. U pohádky ,, Vlašské klobouky je velmi milá kresba klobouků. Nejvíce mě zaujala pohádka ,,Rychlíky". Tam oznamují poslové s třemi různě barevnými prapory v jakém stavu se rychlík nachází. Mě rozesmálo to, když posel s černým praporem oznámí nepříjezd vlaku, tak cestující se i rozhodnou jet opačným směrem a nebo jdou domů. Doma si v klidu počkají na další den, že možná uvidí lepší zprávu od posla a vlak pojede. Ještě jedna mě zaujala. ,,Kokrhaci hodiny", ty nepřestanou kokrhat ani pod vodou. Takové hodiny bych opravdu nechtěla a ani nikomu nedoporučila. Všichni je chtěli mít a pak se jich nemohli zbavit. V knize jsou náznaky na některé věci, které se děly v období, kdy autor knihu psal. To si však sami po přečtení posoudíte. Autor s touto knihou mě mile překvapil.
Knihu jsem si přečetla kvůli důvtipu pana Nešpora a humorného pojetí daného tématu.
Na obálce je vyfocený se skleničkou a na té je napsáno střízlivost. Jaká ta kniha bude, zase je to na téma pro ty lidi? A nebo je v ní něco jiného? Pan psychiatr svou specializaci zde jen mírně naťukl. U knihy jsem se pousmála i poučila, když se člověk střetne s blb..., jak elegantně vyřešit situaci.
Velmi krátké povídky. Když začíná kazdé slovo stejným písmem, je to velmi těžký jazykolam. Spousta slov, které jsem neznala. Některé jsou ve vysvětlivkách. A ty další jsem vyhledávala na Googlu. Knížečka je nejen povídková, ale i jazykolamová, naučná, prospěšná pro naše nervové buňky. Člověk musí mít se čtením trpělivost, když ,,narazí" na slovíčko, které nezná a musí si vyhledat jeho význam, aby pochopil souvislost věty. V každé větě je více takových slovíček. Jediné, co se dá říci: ,,Hurá do boje!!" Proč? Je to prosté. Abychom jsme se dozvěděli, o čem píše autor.
Řezbářské práce mě vždy lákaly. Jedinečná kniha. Nožík a dřívko, a můžeme začít kouzlit. Jednoduchší např. prkénko až po náročnější např. hvězdička na Vánoční stromeček.
Knihu napsala žena, která pěstuje už víc jak 20 let orchideje. Velmi pečlivý popis péče o orchideje. Najdeme tu komplet všechno, co chceme vědět od nákupu a výběru rostlin, přes zalévání, rosení, přesazování až po škůdce,choroby a rady k pěstování. Kniha je obohacena fotografiemi.
Velmi podrobně jsou zde popsány jednotlivé výhonky. Dále jsou uvedeny, co potřebujeme ke klíčení, metody klíčení až po sklizeň. Mezi recepty je celé menu a nechybí ani recepty na chléb. Vše je vhodně doplněno fotografiemi. Knížka se celkově opravdu povedla.
Shrnutí všeho, co kdy napsala nebo řekla autorka. Motivující knížka, která by měla být po ruce nejen v těžkých chvilkách.
Z hlediska vypravěčského skvělé. Takové ,,filozofání" nad dávnou událostí.
Jedna z nejlepších knížek o bylinkách. Velmi stručně a přehledně zpracována. Nejznámější a nejdostupnější bylinky používané k nejběžnějším zdravotním problémům. Jsou tu receptíky i pro mlsné jazýčky. Doporučuji hlavně začínajícím bylinkářům a bylinkářkám.
Příběh s kresbami mně úplně pohltil. Kresby splývají s textem ve skvělé dílo.
Velmi precizně a přehledně zdokumentovány některé záhady či legendy na území České republiky. A nechybí zde i výpovědi lidí, kteří byli na záhadném místě.
Mé očekávání od této knížky nezklamalo. Obálka i anotace jde ruku v ruce. Nejvíce mě zaujala povídka Pokoj pro služku, která je zaměřena na matematicky dokázaný čtvrtý a pátý rozměr. Je fascinující, jak si autorka pohrála v tak krátkém úseku jako je povídka, s malým pokojem s velmi chabým zařízením. Velmi obdivuji autorky této antologie, že dokázaly využít vědecké poznatky tehdejší doby. Mike Ashley - velký dík za vytvoření této knihy.
Kniha od Olinky Táborské- vzpomínková kniha s emočními bolestmi podle skutečnosti, i když něco bylo pozměněno. Sentimentální věc, přijít za každou cenu, jak se to stalo. Pro mě moc těžká četba. Přelítala jsem stránky. Nemohu číst tyto skutečné příběhy, hlavně o stb a podobné věci. Mě historie nevadí. Jen mi vadí asi ta naše politika, kterou jsem zažila a kterou zažívám. Asi to je proto, že už to znovu nechci zažívat. Píše hezky Olinka, svižně, jednoduše a srozumitelně to velmi oceňuji. Je to takový ,, doják". Nedokážu si představit, kolik času strávila vyhledáváním různých informací. Proto můj obdiv k této knize. Snad příjde čas, kdy si tuto knížku ráda přečtu celou.
Z. K. mi vyloudil úsměv na tváři a také jsem se zamýšlela nad kočkami jako nad živými tvory. Měli jsme kočku, kocoura i koťata. Živě jsem si představovala jak se ten kocour chová. Velmi mě zaujal postoj detektivů, že se vůbec odhodlali k tak zvláštnímu řešení případu prostřednictvím kocoura.
Opravdu milé čtení.
Příběh se mi líbil. Autorův styl psaní mě vadil. Přeskakování z místa na místo. Pak obsáhlé informace o době. Byla jsem chvílemi i zmatená.
Kniha mi nesedla.
O prvopočátcích záchranné služby v horách. Tyto služby vznikly především z důvodu velké vlny zahraničních návštěvníků. Oni nebyli dostatečně sami ponaučeni. Jak se v horách chovat? A jejich lehkomyslnost až neuvěřitelná.
Nejzajímavější bylo vybavení a oblečení horských záchranářů. To, co mají dnešní záchranáři, je velký skok.
Spolu se založením záchranné služby vznikaly turistické trasy se značkami, které se používají dodnes. Čtenářská výzva je ,,super". Vždy najdu pro mě skvosty, které čekají ve skladě knihoven.
Kniha je lákavá nejen názvem, ale i obálkou. Uvnitř knihy jsou jemné ilustrace a celková grafická úprava, které mě neodváděly od čtení.
Dílo je ,,nabité" informacemi.
Osm základních kapitol, ty mají několik podkapitol.
- Zdraví
- Výživa
-.Pohyb
- Děti, rodiče a rodiny
- Krása
- Domov
- Práce
- Pohoda
Podkapitoly obsahují několik článků.
Většina doporučení se dá použít.
Co se mi nejvíc líbilo:
-Káva je dost diskutované téma. A proč ji pít? Houby do kávy?
- Čím sladit?
- Na čem smažit? Jaké jsou tuky?
- Běhat bosky v trávě ( To jsem dělala v dětství a bylo to příjemné. Proč ne teď? )
- Proč je dobré, být někdy sám?
Mě se kniha velmi líbí. Je plná lidskosti. Budu chodit si ji znovu číst, jak bych přišla ke kamarádce na návštěvu.
... nepřekonatelná krása světa včel medonosných, našich nejlepších kamarádek v říši hmyzu ( předmluva Thomas D. Seeley, profesor na Cornellově univerzitě, etolog a apidolog = apidologie je nauka o medonosné včele)... a to ve fotografiích a slovem provázených. Některé fotografie jsou natolik zvětšené, že včelu vidíte velikostně jako malé štěně.
Nejkrásnější soudržnost života ve všech směrech. Taková láska, péče jedná o druhou a pracovní píle je jedinečná a společně s mravenci tvoří důležité články v přírodě. Vosa, sršeň a oheň je jejich největší nepřítel. Přátel má hodně. Má i spolubydlící jako např. hmyzí mrchožrouti kožojedi a jejich larvy. V blízkosti žijí drobní pavoučci, stejnožky nebo malí červi. V knize jsou i fotografie badatelů při jejich práci a přírody. Kniha má pěkný jednoduchý slovní doprovod. Určitě je vhodná i k předčítání malým dětem nebo i malým školakům k jejich vlastní četbě. Určitě se ke knize budu vracet a doplním si touto knihou mou knihovnu.
Hebtyl je něco jako obraz nebo odraz vás samotných. Někteří svoje některé vlastnosti popírají, i když je jim to k ničemu, stejně to věděli všichni dávno. Akorát každého jeho vlastní Hebtyl to ukázal veřejně.