MakiMel MakiMel komentáře u knih

Zabila jsem naše kočky, drahá Zabila jsem naše kočky, drahá Dorota Masłowska

Nezaujala, v půlce jsem ji odložila. Neviděla jsem v tom smysl. Možná se k ní někdy vrátím, ale teď to není kniha pro mě.

12.09.2018 1 z 5

Vůl v chryzantémách Vůl v chryzantémách Saki (p)

Něco tak dokonalého jako je anglický humor v krátkých a výstižných povídkách. Tenká knížka a spousta jednohubek. Smála jsem se od začátku až do konce, i když místy šlo spíš o humor šibeniční.

12.09.2018 5 z 5

Šampaňské a heřmánkový čaj Šampaňské a heřmánkový čaj Franziska Stalmann

Průměrný příběh ženy, kterou opustí muž a ona se musí, trochu jako Bridget Jonesová, vyrovnat s tím, že jí táhne na čtyřicet a manžel, který ji celé roky zabezpečoval čeká dítě s jinou. Přes úvodní eskapády se dopracujeme k očekávatelnému konci všech podobně laděných titulů. Jen mě v některých místech hrdinka docela iritovala svou naivitou a přízemností, místy snad až nereálnou...

12.09.2018 3 z 5

Tržiště Tržiště Petr Hugo Šlik

Nedovedu si moc předstvit, že bych to čtla na přeskáčku, mám pocit, že právě v tom pořadí, jak je to postaveno to má svůj smysl. I když je možné, že bych napřeskáčku měla z toho děje jiný pocit. A nejvíc mě dostalo, že teda vlastně na konci není jasně napsáno, jak to dopadlo, takže jsem pořád na vážkách s dvěma verzemi konce, i když asi tuším, a spíš si nechci připustit, která je ta správná. Knížku jsem "zhltla" za necelých hodin... což se mi běžně nestává, takže to samo o sobě hovoří o tom, jak moc mě chytla.

30.08.2017 5 z 5

Petr Bezruč vs. Godzilla / Leoš Janáček vs. Predator Petr Bezruč vs. Godzilla / Leoš Janáček vs. Predator Petr B. Výškovický (p)

Rozhodně pobavila, určitě i proto, že znám reálie prostředí, které je v básních zachyceno. Palec nahoru za regionální počin.

14.08.2017 4 z 5

Dílo (1894–1914) Dílo (1894–1914) František Gellner

Skvěle zpracované komplexní dílo F. Gellnera, k dispozici je CD se sekundární literaturou a dalšími zdroji. Výborná kniha pro seminárky a podobné práce.

01.03.2017 5 z 5

Bridget Jonesová: Láskou šílená Bridget Jonesová: Láskou šílená Helen Fielding

Na knížku jsem se hodně těšila, protože Bridget mám ráda jak ve filmech, tak v knihách. Ale začátek se smrtí Marka Darcyho jsem rozdýchávala těžko, a do půlky mě to kvůli tomu šoku ani moc nebralo. Pak to nabralo takový běžný směr a na konci jsem hodnotila knihu poměrně kladně. Ale to co potom tvůrci vymysleli se čtvrtým dílem, který tomu třetímu v podstatě předchází... to jsem nepochopila vůbec.

01.03.2017 4 z 5

Zvěrolékař a spol. Zvěrolékař a spol. Luke Gamble

Nadchla mě. Nesrovnávám s Herriotem, po prvních kapitolách jsem čekala spíše snůšku jednoduchých příhod, ale nakonec se to rozjelo v provázaném ději. Některé povídky jsou smutné, jiné veselé, ale jako celek mě kniha potěšila i když zrovna ten šílený maraton jsem mu moc nevěřila, ale snad to má být inspirované skutečností, tak možná to vážně zvládl.

28.10.2016 5 z 5

Tváří v tvář obrazovce Tváří v tvář obrazovce Bohuslav Blažek

Kniha, ač datem již poněkud starší, přesto obsahem velmi aktuální. Nabízí spoustu zamyšlení nad obrazovkou televize i počítače, nad obavami rodičů, kteří často bagatelizují škodlivý vliv jen nanásilí na obrazovkách. Přináší zajímavý úhel pohledu na vliv obrazovek na děti i dospělé.

16.10.2016 5 z 5

Historička Historička Elizabeth Kostova

Naprosto důmyslně napsaná kniha o hledání předků a zároveň hledání pravdy o Drákulovi a jeho potomcích. Kniha mě naprosto pohltila. Prolínání časových rovin a několika hrdinů.

27.09.2016 5 z 5

Já a pan Darcy Já a pan Darcy Alexandra Potter

Z počátku jsem myslela, že knihu ani nedočtu, nakonec mě vtáhla do děje, ale přiznávám, že prvotní zájem vznikl jen kvůli jménu Darcy na obálce... Děj mi nakonec přišel i zajímavý, i když jsem pořádně nepochopila co bylo vlastně příčinou těch snivých stavů. Konec se dal už poměrně brzy otipovat a domyslet. Bohužel jak je psáno i v jiných komentářích, trochu mi vadila snaha o populární vyjadřování ve stylu rádoby vtipných blogů. Celkový dojem tedy tak na 3 hvězdičky z 5 a to jen proto, že mám pro pana Darcyho slabost, i když v této knize moc pozitivně nevyznívá.

27.09.2016 3 z 5

Divné dny: Láska v pěti novelách Divné dny: Láska v pěti novelách Věra Nosková

Kniha mě velmi potěšila. V pěti novelách pojednává o mnohých úskalích lásky, ať už se jedná o nevěru v manželství nebo souboj o lásku mezi sokyněmi. První novela od Hany Pražákové trochu zavání dívčími romány, hrdinka je příliš černobílá, ale v dalších novelách je již hrdinkou spíše starší žena. Jako nejpovedenější hodnotím povídku Etely Farkašové - Na rubu plátna - která zpracovává relativitu černobílého vnímání, vliv dětství a zážitků na náš pozdější život a bezvýchodnost některých situací. Celkově hodnotím velmi pozitivně, povídky jsou velmi čtivé.

27.09.2016 4 z 5