mamadli1922 mamadli1922 komentáře u knih

Zmatky chovance Törlesse Zmatky chovance Törlesse Robert Musil

Šestnáctiletí puberťáci se nazvájem nazí bičují, nutí jíst výkaly, souloží spolu a pak o tom debatují jako profesoři filozofie.

20.02.2017

Modré stíny Modré stíny Michal Sýkora

Určitě velký posun oproti Případu pro exorcistu. Román už má rámec a svoje téma. Hodnotím čtyřmi hvězdičkami, ačkoli akademický jazyk je stále, aspoň pro mě, rušivým prvkem, hlavně v dialozích, a celkově ubírá uvěřitelnosti celé knihy. To, že namísto slova důležitý použije autor pokaždé "relevantní", nepřidá textu na serioznosti. Někdy méně je více. Přesto úvahy o morálce se vztahem k polistopadovému vývoji jsou v české detektivce ojedinělým úkazem.

10.04.2019 4 z 5

Můj boj / tvůj boj Můj boj / tvůj boj Ronda Rousey

Kniha dává přesně to, co od sportovních biografií očekáváme - vhled do myšlení úspěšných sportovců. Je to velmi dobrá motivační kniha sebevědomého člověka, američanky skrz na skrz, která nevyšplhala na vrchol pokorně skloněna před uměním soupeřek, ale celou dobu bezmězně přesvědčena o vlastní výjimečnosti. Taková je prostě povaha Rondy a díky tomu je tam, kde je. Jediné, co mě mrzí, že si tato sportovkyně (aspoň dle této knihy) neosvojila nic z tzv. "judistického ducha". Judo pro ni je jen sport, který si vybrala jako prostředek své seberealizace. Ronda nikdy nebyla judistka, vždycky byla "fighter". Judo je bojový sport a to jí sedlo. Nějaká etika s judem spojená ji však minula velkým obloukem. Těžká neúcta k soupeři, po každém prohraném zápase brečení nad výkonem rozhodčího, hlášky typu: "Měla jsem ji radši urvat ruku! Praštila jsem s tou maďarskou buchtou jako s pytlem brambor!" Podobné výroky jsou pro většinu úspěšných judistů nepředstavitelné. Je to škoda, Ronda na stranu jednu dělá judu výbornou reklamu, na stranu druhou mu dělá tu nejhorší. Není ale sama, podobné "vylomeniny" (i když trichu jiného zrna) předvádí i Fabio Basile, olmypijský vítěz z Ria. Ne všichni úspěšní judisté mohou být zároveň morálními vzory jako Shohei Ono či Lukáš Krpálek. Kniha ale jistě stojí za přečtení.

23.03.2019 4 z 5

Vlčí proces Vlčí proces Neil Mackay

Kdo čeká strhující příběh ze soudní síně nebo psychologickou sondu do duše sériového vraha, bude zklamán. Naštěstí ani jedno jsem od knihy nečekal, i když některé momenty z výslechů Petra Stumpfa byly velmi silné a dobře napsané. První polovina se mi i dost líbila. Bohužel ta druhá už byla spíše nijaká. Když už se děj začínal rozbíhat, přicházely situace, kdy si ve vypjatých chvílích postavy "sedly" a vyprávěly si historky z mládí, v čemž jsem ani po dočtení nenašel pražádný smysl. Největší slabinou knihy je kompozice, která opravdu ubírá na atraktivitě a bere čtenáři chuť ke čtení.

09.07.2018 3 z 5

Šťastný domov Šťastný domov Jaroslav Hašek

Skvělá četba, smál jsem se od začátku do konce, až možná spolucestující ve vlaku zvažovali telefonát do ústavu. Hašek je prostě genius. A ti, co to berou jako přitažené za vlasy, musíte k tomu přistupovat trochu (víc) s nadsázkou :)

14.01.2018 5 z 5