mamamama1 mamamama1 komentáře u knih

Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

To by měla být povinná četba.

01.01.2019 4 z 5

Holky ze severu Holky ze severu Šeng Kche-i

Zajímavá kniha a moc dobře přeložená. Jen asi nerozumím magickému nekontrolovatelnému růstu poprsí v závěru. Román mohl velmi dobře skončit bez něj.

13.05.2019 4 z 5

Hluboká práce Hluboká práce Cal Newport

Příliš mnoho zbytečného textu na to málo rad.

19.01.2019 2 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

No, kniha roku asi ne, ale dobře napsaná ano. Nestojí zato se k ní znovu vracet.

24.03.2016 3 z 5

Indiánský běh / Křepelice / Když milujete muže / Krákorám Indiánský běh / Křepelice / Když milujete muže / Krákorám Tereza Boučková

Podivuhodné, jak autorka mezi 30. a 40. rokem svého věku dokázala vyjádřit to, co si já uvědomuju až v důchodu. Mimochodem Indiánský běh publikovala už v roce 1988, tehdy samozřejmě samizdatově.

06.02.2016 5 z 5

Civilizace a dějiny Civilizace a dějiny Miroslav Bárta

Obsahově nesmírně zajímavá kniha, ale po jazykové stránce katastrofa. Nakladatelství Academia asi nemá na korektory. Prostě jak autor - odborník na určité období - text dodal, tak je vytištěn. To, že je někdo dobrý historik, neznamená, že umí dobře česky.

Pomalý potlesk Pomalý potlesk Ivan Hoffman

Čtu knihu 15 let po vydání. Je moc zajímavé si připomenout různé kauzy a sledovat autorův často přímo věštecký komentář. Za všechny: o Kajínkovi by mohl být film. A hleďme, už ho tu máme.

04.02.2016 5 z 5

Hotel Europa Hotel Europa Dumitru Tepeneag

V anotaci se píše, že se autor přidá ke konvoji, .. "Aby načerpal náměty na reportáž pro Rádio Svobodná Evropa". Budete-li knihu číst, zjistíte, že to není pravda.

26.10.2018 1 z 5

Gumový betlém Gumový betlém Jaroslav Kovanda

Pokud nejste labužník, který se vyžívá v dialektu, je to k nepřečtení.

08.05.2017 1 z 5

Uvízlé věty - Eseje o slovech a lidech Uvízlé věty - Eseje o slovech a lidech Karel Hvížďala

To si přečtěte, dozvíte se spoustu nového.

02.06.2016 5 z 5

Láska na cizím hrobě Láska na cizím hrobě Ludvík Němec

ad Tatianeta
A proto knihu po první povídce odkládám.
Proč vydání podporovala Nadace Český lit. fond, mi není jasné.

23.05.2016

Tady na Jihu Tady na Jihu Oles Uljanenko

Normálně se mi to nestává, ale tohle jsem nedočetla.

21.05.2016

Listy z Číny do vlasti : a jiná korespondence s evropskými hvězdáři 1716-1735 Listy z Číny do vlasti : a jiná korespondence s evropskými hvězdáři 1716-1735 Karel Slavíček

Z vědeckého hlediska přínosné, pro běžného čtenáře moc ne. Obsahuje Slavíčkovy dopisy se záznamy o činnosti misionářů v Číně, v druhé části o jeho astronomických pracích.

15.03.2016 5 z 5

Čtyři knihy Čtyři knihy Jen Lien-kche

Jen k obsahu: Nejstrašnější je, že se takové věci opravdu děly (dějí?). To absolutní ponížení člověka.

Knihu jsem dokázala přečíst až napodruhé, s asi dvouletým odstupem.

16.02.2016 5 z 5

My jsme vám to říkali My jsme vám to říkali Františka Vrbenská

Předpovídané vynálezy už se objevují: sledování zorniček užívají politikové v předvolebních kampaních, reklamy jsou cílené podle zájmů uživatelů sítí, brýle s internetem existují atd.

04.02.2016 5 z 5

O válečném umění O válečném umění Mistr Sun (p)

Dodatek: Četla jsem vydání z roku 2005. Překlad Oldřicha Krále bude třeba lepší.

04.02.2016 3 z 5

O válečném umění O válečném umění Mistr Sun (p)

Nevím, asi nejsem naladěná na tuto všeobecně kladně hodnocenou knihu. Snaha o archaický jazyk ji činí obtížně srozumitelnou. Za mnohem zajímavější považuji připojenou studii Jaroslava Průška.