mapet85 mapet85 komentáře u knih

Nočný dom Nočný dom Jo Nesbø

Nórsky autor Jo Nesbo je známy určite najmä vďaka jeho kriminálnej sérii so svojráznym detektívom Harrym Holem. Kniha Nočný dom je ale z úplne iného súdka. A o čom je? Mladý chlapec Richard nahovorí svojho kamaráta Toma, aby z telefónnej búdky zavolal na náhodné číslo. Nevinná zábavka, čo poviete? Všetko sa ale zmení, keď Toma slúchadlo začne zaživa požierať. Richardovi nikto neverí, púšťa sa do pátrania na vlastnú päsť, ale situácia sa zhorší, keď zmizne ďalší jeho spolužiak. Pomôže mu v pátraní a objasnení čo sa vlastne stalo aspoň jeho kamarátka Karen? A ako je to s tajomným Nočným domom?

Útla, mysteriózna knižka s prvkami hororu je rozdelená na viac častí, kde sa postupne príbeh zamotáva. Nesbo svoju knihu premyslel veľmi zaujímavo a prvotný dojem, že je určená najmä pre tých neskôr narodených sa rozplynul už po prečítaní pár strán. Mierne som bol prekvapený, akým smerom sa dej vydal v druhej a tretej časti, ale pre mňa je autor majster pera a napriek pomerne čudným, absurdným a psycho pasážam ma utvrdil v tom, že aj v tomto žánri má čo ponúknuť, príbeh má prešpekulovaný a s čitateľom sa vie pekne pohrať.

A ak vás niekedy napadne len tak zavolať na náhodne vybrané číslo, radšej si premyslite, či je to dobrý nápad. Nikdy neviete, kto vám to na druhej strane zodvihne a aké to bude mať dôsledky.

„.. lži, ktoré človek často opakuje nahlas, sa neraz stanú pravdou.“

„Ak sa človek chce stať spisovateľom, musí čítať najlepšie knihy.“

„Takí sme my ľudia, k radosti nám stačí, aby sa k nám niekto správal trochu priateľsky. Vtedy urobíme všetko, o čo nás požiadajú.“

01.02.2024 4 z 5

Ťaživé ticho Ťaživé ticho Robert Bryndza

Britského autora Roberta Bryndzu netreba zvlášť predstavovať. Tentokrát prichádza s prvým samostatným románom.

Maggie, úspešná lekárka sa na traumatologickom oddelení dennodenne stretáva s rôzne závažnými úrazmi. Jedného dňa s hrôzou zistí, že muž, ktorého vo veľmi vážnom stave priviezli po pokuse o samovraždu, je jej manžel Will. Ten napriek snahe lekárov zomrie. Maggie verzii o samovražde neverí, a po tom ako sa jej život obráti naruby, sa vyberie na cestu do spoločného prázdninového domu v Chorvátsku.

Namiesto oddychu sa ale rozbieha séria rôznych udalostí, najmä po tom, ako jej príde list od nebohého manžela. Mimo sezóny a na takmer opustenom ostrove sa zrazu ocitá v ohrození života. Kto jej chce ublížiť ? A spáchal Will naozaj samovraždu alebo šlo o narafičený čin v snahe umlčať ho? Maggie sa vydáva na cestu do minulosti a pokladá si otázku, kto vlastne bol jej manžel, ako dobre ho poznala a do čoho sa zaplietol. Postupne podľa indícií v liste spája mozaiku do desivej pravdy.

"Môže niekto z nás tvrdiť, že skutočne pozná toho, vedľa koho spí?"

Autor ma aj napriek pomerne jednoducho vystavanému a nie úplne prešpekulovanému trileru udržiaval v napätí takmer po celú dobu čítania. Výnimkou bolo niekoľko nudných a nezáživných pasáží. Plusom boli krátke kapitoly a zasadenie príbehu do Chorvátska, ktoré každoročne rád navštevujem, aj keď dej sa odohrával mimo sezóny, v novembri. Práve toto obdobie a fakt, že sme sa ocitli na takmer opustenom ostrove, umocnilo atmosféru a dej postupne vygradovalo. Postavy boli sympatické, bolo ich pomerne málo, ale v závere sa nejaké extra prekvapenie nekonalo. Hlavnej postave som fandil, aby všetko dobre dopadlo a všetko vyriešila do zdarného konca.

Knihu hodnotím ako oddychové čítanie a ak vás zaujíma, ako sa Maggie popasuje so životným osudom, určite po nej siahnite. A ak radšej „čítate ušami“, k dispozícii je aj audiokniha, ktorú načítala skvelá Lucia Vráblicová.

Za poskytnutie knihy ďakujem : grada_sk

28.11.2023 4 z 5

Smrt bývá nehezká Smrt bývá nehezká Jiří Sivok

Po prečítaní knihy Líp už bylo od českého autora Jiřího Sivoka som sa hneď pustil do jeho ďalšej knižky Smrt býva nehezká.

Autor dej knihy zasadil opäť do prostredia preňho dobre známych Českých Budějovíc. Spisovateľ Daniel Hejtmann, hlavná postava knihy, tragicky príde o svoju jedinú dcéru a s touto stratou sa postupne vyrovnáva. Navyše sa mu rozpadáva manželstvo. Ale je tu aj jeho bývalé auto a niečo čo si mal všimnúť už dávno. Práve to je nosnou časťou knihy a Hejtmann sa vydáva na pátranie po tomto aute, aby získal odpovede na nevypovedané otázky. V jednotlivých kapitolách sa nám tak otvára príbeh auta z pohľadu viacerých postáv a časových línií.

Sivok ma už v prvej knihe presvedčil o tom, že má veľmi dobrý štýl písania. Tak nechutne a realisticky popísal niektoré situácie, že mi nebolo všetko jedno. Naservíroval mi nielen duchársky príbeh s hororovými prvkami, ale aj príbeh bolesti, utrpenia a žiaľu nad stratou blízkeho človeka a vyrovnávaní sa s ťažkým životným osudom.

Kniha je ukážkou toho čo s nami spravia nerozvážne a nepremyslené činy, následné výčitky svedomia po skutkoch, ktoré by sme najradšej vymazali a vrátili čas späť. Je aj o uvedomení si, že niektoré veci už proste nezmeníme, nech sa o to akokoľvek pokúsime. Smrť skutočne býva niekedy nehezká.

A doslov ? Keď sa raz vyberiem na výlet do Českého Krumlova, nemôžem obísť aj České Budějovice a okolie, pretože Jiří Sivok ma veľmi navnadil na návštevu. Okrem samotného obsahu by som chcel vyzdvihnúť aj grafické spracovanie knihy, či už obálku, alebo aj ilustrácie vo vnútri.

A čo vy ? Poznáte príbeh svojho auta ?

Za poskytnutie knihy ďakujem samotnému autorovi.

08.10.2023

Anonymné dievča Anonymné dievča Sarah Pekkanen

Niekedy pri návštevách kníhkupectva vezmem do rúk nejakú knižku, pohodlne sa usadím na gauč a buď si ju prelistujem alebo si prečítam pár prvých strán. Takto som sa dostal ku knihe Anonymné dievča, ktorá ma po prečítaní prológu veľmi oslovila a povedal som si, že si ju musím prečítať. A neľutujem. Hlavná postava Jess sa zúčastní psychologického experimentu u tajomného alebo tajomnej Dr. Shields. Postupne sa zoznamujeme s postavami, odhaľujeme ich zmýšľanie, pohnútky, minulosť. Kniha je písaná z pohľadu práve týchto dvoch postáv, je originálne napísaná, číta sa veľmi dobre a cez viacero zaujímavých zvratov, kedy sa dozvedáme čo je za experimentom, nás privedie k veľmi zaujímavému a prekvapivému záveru. Rovnako je knižka ukážka ako výborne sa dá manipulovať s ľuďmi. Takže odporúčam. :)

21.02.2021 4 z 5

Nelej olej na oheň Nelej olej na oheň M. J. Arlidge

Séria požiarov v meste postaví na nohu celý vyšetrovací tím okolo Helen Graceovej. Ani v štvrtom dieli série autor nestráca na sile, naopak, mám pocit, že sa v písaní zlepšuje. Opäť máme poodkryté čo to zo života hlavnej vyšetrovateľky a samotný prípad je takisto zaujímavý a originálny. Krátke kapitoly, ako sme pri tomto spisovateľovi už zvyknutí z predchádzajúcich kníh, ženú napínavý dej plný zvratov vpred a ani sa nenazdáte a ocitnete sa na prekvapivom konci, ktorý vás len navnadí na čítanie ďalších autorových kníh. :)

15.09.2020 4 z 5

Na koho to slovo padne Na koho to slovo padne M. J. Arlidge

Na koho to slovo padne ? Prečo sú v uliciach nachádzané zohavené telá mužov bez sŕdc ? Na túto a iné otázky hľadá odpoveď Helene Graceová so svojím vyšetrovacím tímom. Výborne napísaná kniha, aj keď občas brutálna, s krátkymi kapitolami, ktorá sa číta sama a bez zbytočných omáčok poháňa dej až k zaujímavému rozuzleniu.

Odporúčam čítať knižnú sériu v poradí ako knihy vyšli, keďže v tejto knihe sa v deji vraciame k udalostiam v prvej knihe a čitateľ by sa tak pripravil o prekvapenie.

22.10.2019 4 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Prvý diel z trilógie privádza mladého američana Jacoba do Walesu, kde spoznáva sirotinec slečny Peregrínovej a vedzte, že ho čaká množstvo prekvapení. Ale viac neprezradím. :-) Napriek tomu, že kniha je určená najmä mladším vekovým kategóriam, milovníci fantasy literatúry si tu určite prídu na svoje. Priznám sa, že ma kniha prekvapila a očakával som niečo úplne iné. Námet je ale zaujímavý a dej pomerne dynamický a napínavý a koniec nabáda na čítanie ďalšieho dielu. Knihu som mal k dispozícii ako audioknihu a Viktor Dvořák jej dodal osobitné čaro, takže je na vás akú formu zvolíte. :-)

07.10.2018 4 z 5

Mäso - Vtedy na východe Mäso - Vtedy na východe Arpád Soltész

Vo svojej prvotine nám autor na postave mladej stopárky Niky popisuje situáciu na východnom Slovensku – „ďalekom východe“. Štýl písania Šoltész poňal à la Hra o tróny, kde sú jednotlivé kapitoly písané z pohľadu postáv. A že ich nie je málo. Na začiatku som sa mierne strácal, potom to už bolo lepšie. Cez postavy vyšetrovateľa, novinára, prokurátorky, rodičov Niky a ďalších, nám približuje postavenie a správanie mafie a kadejakých pobočníkov na východe v 90-tych rokoch, či postup riešenia zločinu, ktorý nastal. Nápadne mi to pripomínalo film Čiara, ktorý sa venuje podobnej problematike. Oceňujem použitie východniarčiny, ktorá knihu vhodne oživovala. Kniha ako celok sa mi páčila, aj keď ku koncu to bolo čím viac pritiahnuté za vlasy. No a samotný koniec ? Urobte si názor sami. :-) Ale ako autor na besede povedal, ono to je smiešne, ale nie vtipné.

23.05.2018 4 z 5

Šváby Šváby Jo Nesbø

Po Sydney je tu Bangkok. Práve tu došlo k vražde nórskeho veľvyslanca a na vyšetrovanie zločinu nie je prizvaný nikto iný ako Harry Hole. Ten spolu s thajskými kolegami rieši tento prípad, ponára sa do tajov detskej pornografie a prostitúcie a nebol by to on, aby osud nezobral do vlastných rúk. :-) Kniha je písaná lepším štýlom ako prvý diel, aj keď kvalitu ďalších ešte nedosahuje. Nesbo sa tu akokeby ešte rozpisuje. Páči sa mi ale, že čas, ktorý autor strávil v Thajsku zužitkoval a zoznamuje nás aj s reáliami, históriou a opisom tejto exotickej krajiny. :-)

24.02.2018 4 z 5

Rezistencia Rezistencia Veronica Roth

Druhá časť trilógie Divergencia dosahuje takmer úroveň prvej knihy zo série. Vo frakciách zmietajú mocenské boje, sú v rozklade, vojna na obzore. Kniha je písaná veľmi jednoduchším štýlom a opäť sa stretávame s dobre známymi hlavnými postavami Tris a Tobiasom, ktorí knihe dodávajú „zamilovaný“ podtón. Takže na svoje si určite prídu násťroční a teda najmä násťročné. :-) Ale číta sa to dobre a ako som niekoľko krát spomínal, ja dystopie môžem.

11.01.2018 4 z 5

Posledný pútnik Posledný pútnik Gard Sveen

Kniha, ktorá je autorovou prvotinou, so ziskom dvoch ocenení, ktoré získal v histórii len Jo Nesbo je určite lákavá ponuka, prečo sa do knihy pustiť. A veru nesklamala a ocenenia má pravdepodobne zaslúžené. :)

Autor nám v detektívnom príbehu predstavuje postavu hlavného vyšetrovateľa Tommyho Bergmanna. Ide o hrdinu, na ktorého sme u severských autorov v podstate zvyknutí (vyhorený, s nespokojným životom) a ktorý je privolaný k nálezu troch kostier. Tento príšerný objav nás privádza až do druhej svetovej vojny, a v knihe sa kapitoly zo súčasnosti striedajú s kapitolami z minulosti, retrospektíva strieda retrospektívu a my sa okrem pre mňa silnej a odvážnej postavy Agnes Gerverovej zoznamujeme hlbšie aj s osudom Tommyho a postupne odhaľujúcimi stopami. Zo začiatku je kniha trošku mätúca, ale postupne všetko dáva lepšiu súvislosť a prehľad. Ale viac nejdem prezrádzať. :)

Ak ste fanúšikovia severských detektívok a kníh z obdobia druhej svetovej vojny, tak si knihu určite prečítajte. Námet je podobný ako v knihe Zrada (česky Červenka) od Jo Nesboho, záver je strhujúci a podobný práve tomuto severskému spisovateľovi.

Napriek občasným chybám, najmä v dátumoch, či dňoch v úvode kapitol je pre mňa kniha TOP 10 v severských krimi, ktoré som doposiaľ čítal a hodnotím ju piatimi hviezdičkami. :)

08.07.2017 5 z 5

Mráz Mráz Bernard Minier

Príbeh mrazivej francúzskej detektívky autor zasadil do malej, tajomnej dediny „učupenej“ hlboko v Pyrenejach. Ako sám názov hovorí, príbeh sa odohráva v treskúcej zime. Avšak v knihe nejde len o pocit zimy a mrazu, ale názov je rovnako synonymom aj samotného deja, kedy som mal miestami zimomriavky. Výrazným plusom je aj prostredie psychiatrickej liečebne, kde sa časť deja odohráva, čo bolo pre mňa takisto lákavou výzvou prečo sa do knihy pustiť. Rovnako aj samotný prípad – mŕtve telo koňa zavesené na lanovke, kde je podozrivým prísne strážený pacient spomínanej liečebne. Postavy hlavných hrdinov sú takisto dobre vykreslené a pomerne sympatické. Detektív s nie veľmi spokojným životom Martin Servaz, ktorý prípad vyšetruje, ako aj psychologička Diana Bergová, ktorá príde na stáž práve do psychiatrickej liečebne, kde sa teda budú diať veci. Za nimi nezaostávajú ani ďalšie postavy v knihe, či už sú to tie kladné, alebo záporné. Aj keď občas neviete kto stojí na strane dobra a zla. :-) Miestami dychberúcu knihu, mrazivú, nielen kvôli zime, tajomnú, so stopami vedúcimi do minulosti, so zvratmi hodnými Jo Nesboa, ktorá vám zamotá hlavu a s rozuzlením, ktoré vám vyrazí dych môžem fanúšikom detektívok len a len odporučiť. :-)

07.01.2017 4 z 5

Posledné želanie Posledné želanie Andrzej Sapkowski

Geralt, postava zaklínača, povolanie milované aj nenávidené, možno nepochopené a často mýlené s čarodejníkmi. Sapkowski nás hneď v prvej z dvoch poviedkových kníh vťahuje priamo do diania a v šiestich poviedkach nás zoznamuje s touto, pre mňa sympatickou postavou. V poviedkach sa stretávame so strigami, upírmi, drakmi, čarodejníkmi, ako aj s Geraltovým priateľom (mimochodom veľmi vtipným) Blyskáčom (pre tých čo čítali v češtine – Marigoldom). Napriek úžasnej rozprávačskej kvalite a akcii bola pre mňa kniha mätúca a to z toho hľadiska, že tieto poviedky sú vytrhnuté z kontextu. Verím ale, že po prečítaní druhej poviedkovej knihy a celej série všetko zapadne na svoje miesto. No a ja mám nového obľúbeného spisovateľa. :-)
Čo sa týka slovenského spracovania, až na niektoré chyby je pomerne dobré. Avšak mám dojem, že oproti českej verzii chýba na začiatku akýsi prológ. Veľmi som nepochopil prečo v knihe nie je a asi mi neostáva, len si ho prečítať v českej verzii.

„Existuje iba Zlo a Väčšie Zlo a za obidvoma stojí v tieni Veľmi Veľké Zlo. Veľmi Veľké Zlo. Geralt, také, aké si nevieš ani predstaviť, aj keby si si myslel, že ťa už nič nemôže prekvapiť. A vidíš, Geralt, občas sa stáva aj to, že ťa Veľmi Veľké Zlo chytí za hrdlo a povie: „Vyber si, bratku, alebo ja, alebo tamto, to trocha menšie.“

07.01.2017 4 z 5

Série C-L Série C-L Eduard Fiker

K autorovi som sa dostal náhodou a ku knihe ešte väčšou. :-) O to ale bolo milšie moje prekvapenie a zážitok z celej knihy. Ide o staršie dielo z 50-tych rokov 20-teho storočia a pre mňa bola kniha čarovná, či už miestami archaickým štýlom, samotným prostredím starej Prahy, jednotlivými postavami či peknými ilustráciami.

Kniha je písaná z pohľadu hlavného vyšetrovateľa v Ja forme a je podávaná ako retrospektíva. Zaujímavé pre mňa bolo, že počas celého čítania nebolo meno vyšetrovateľa ani raz spomenuté. Ide o klasickú detektívku s vystavaným a vygradovaným dejom. Obsahuje prvky thrilleru a aj psychológie. Nechýbajú tu ani humorné vsuvky samotného vyšetrovateľa či jedného z detektívov – Karlíčka, ktorý sa horlivo púšťa do vyšetrovania a svojimi názormi a niekedy zvláštnymi myšlienkovými pochodmi posúva vyšetrovanie vpred.

Knihu odporúčam a od autora si určite ešte niečo prečítam. :-)

05.07.2016 4 z 5

Ľadová princezná Ľadová princezná Camilla Läckberg

Ľadová princezná je prvotina tejto švédskej autorky. Hlavnou postavou sú, spisovateľka Erika, ktorá neprežíva najšťastnejšie obdobie, a policajný komisár Patrik. Dej sa odohráva v malom švédskom mestečku Fjällbacka, ktoré bolo rybárskou osadou.

Ústredným motívom knihy je vyšetrovanie vraždy Alex, Erikinej kamarátky z detstva. Erika sa do prípadu horlivo angažuje, keďže Alex bola jej spolužiačka a veľmi dobrá kamarátka z detstva a napomáha Patrikovi. Kniha je písaná s ľahkosťou, veľmi dobre sa číta a vyšetrovanie vraždy je popretkávané osobným životom a problémami Eriky, Patrika, ako aj ďalších postáv zainteresovaných v prípade, čo aj tvorí dominantnú časť knihy na úkor napínavých scén, ktoré sa v knihe prakticky nenachádzajú. S postavami súcitíte, radujete sa s nimi a viete o nich v podstate všetko. Vo Fjällbacke je dôležitejší názor druhých, a preto je v popredí pretvárka, hranie sa na niečo čím nie sme, čo však nepriaznivo ovplyvňuje životy niektorých postáv. Záver prináša určité prekvapenia a všetky záhady do seba zapadnú. Na to, že to je prvotina, je to veľmi solídna knižka a autorku zaraďujem medzi tých lepších autorov severských detektívok. Teším sa na Kazateľa.

18.09.2014 4 z 5

Žiarenie Žiarenie Stephen King

Žiarenie je kultový román Stephena Kinga. Nechýba mu napätie, akcia, dráma. Autor hrá s čitateľom psychologickú hru a pri niektorých pasážach vám po chrbte prebehnú poriadne zimomriavky.
Myslím, že v hoteli Pekná vyhliadka by ste nechceli stráviť ani jednu noc.
Čo sa týka prekladu do slovenčiny, nebol by som až taký kritický. Je síce pravda, že niektoré vety sa mi zdali trošku krkolomnejšie a niektoré výrazy trošku zastaralé, napr. slovo lakystrajka som v živote nepočul, ale na kvalite diela to neuberá a môžem ho len odporučiť. :)

07.08.2014 5 z 5

Temná ozvena Temná ozvena Michael Connelly

Michaela Connellyho už dlhšie vnímam a odhodlal som sa na prečítanie tejto knihy. Na to, že to je autorova prvotina, je kniha výborne napísaná. Zápletka je dobre vymyslená a prešpekulovaná a čitateľ má možnosť dozvedieť sa aj o vojne vo Vietname, kde bol hlavný hrdina tzv. "tunelový potkan". Viac však neprezradím, hor sa na čítanie, záver knihy je strhujúci. :)

22.05.2014 5 z 5

Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Úprimne sa priznám, že po pár stranách som chcel knihu odložiť s tým, že ma nezaujala. Na hláškach, ktoré boli pravdepodobne vtipné som sa veľmi nepousmial. Prelomilo sa to však v polovici knihy. Obdivujem autorove nápady a dvojicu Artura a Forda si musíta zamilovať. Niektoré scény boli veľmi podarené, najmä tá s veľrybou a maniodepresívny robot Marvin tiež nemal chybu. :D Takže knihu odporúčam a vydávam sa na ďalšiu púť vesmírom v druhom dieli Reštaurácia na konci vesmíru. :)

17.04.2014 4 z 5

Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Moja tretia kniha od Jo Nesba a opäť nesklamala. Kniha ponúka dva oddelené samostatné prípady a samozrejme aj pokračovanie riešenia prípadu zo Zrady (tí čo čítali vedia, tí čo nie nebudem prezrádzať). Autor sa s vami hrá, napína vás do poslednej strany, hovoríte si je vrahom ten alebo ten a kto vlastne, ale nakoniec vždy ponúka vysvetlenie a vy len krútite hlavou nad autorovou fantáziou. :) Odporúčam čítať po poradí Zrada - Bohyňa pomsty - Diablová hviezda, pre plnohodnotný čitateľský zážitok.

28.03.2014 5 z 5

Zrada Zrada Jo Nesbø

Moja tretia kniha od autora. Predtým som už čítal Diablovu hviezdu a chcem všetkých upozorniť, nech čítajú poporadí : Zrada, Bohyňa pomsty a Diablovu hviezdu na koniec. Je to akokeby trilógia, pričom v Diablovej hviezde je rozuzlenie vecí zo Zrady. Takže ja som to mal ako retrospektívu. :) Ale autor opäť nesklamal, držal v napätí až do poslednej strany. Odporúčam a teším sa na ďalšiu.

13.10.2013 5 z 5