Marcik7 Marcik7 komentáře u knih

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Za studentských let byl Steinbeck mým oblíbeným autorem, ale tuto novelu jsem nečetla. Je to vlastně dost smutný, ale pravdivě znějící příběh ze života mužů, kteří pracovali na farmách, o jejich povahách a vztazích. Lennieho mi bylo líto a byl mi sympatický sen o vlastním malém hospodářstvíčku…málokomu se asi vyplnil.

01.03.2025 3.5 z 5

Poslední zastávka Peklo Poslední zastávka Peklo Luděk Kubát

Jako detektivka dost mizerné, všechny svoje výhrady tu vypisovat nebudu a sexuální apetyt Ctirada a Šárky mi přijde trochu moc, taky toho vypitého vína mi pro nastávající matku přijde příliš, ale asi jsem na tohle stará a nemoderní haha. Četlo se dobře a rychle.

28.02.2025 3 z 5

Ze života hmyzu Ze života hmyzu Karel Čapek

Karel Čapek byl od mládí mým nejoblíbenějším českým klasikem s obdivuhodnou slovní zásobou a bohatým jazykem, navíc se skvělým humorem. Četla jsem spíš jeho cestopisy, pohádky a další beletrii, ale divadelní hru asi poprvé. Jde o připodobnění lidských vlastností jako je touha po majetku, po moci a podobně ke hmyzu.

26.02.2025 5 z 5

Smrt malé blondýnky Smrt malé blondýnky Stanislav Češka

Standa Berka tentokrát vzpomíná na svůj úplně první případ vraždy, naneštěstí šlo o smrt malého děvčátka. Popisuje podrobně postup pátrání a všechny náležitosti, které musí kriminalisté splnit, aby případ mohl skončit u soudu bez komplikací s úředním šimlem. Jelikož probíhal v 80. letech, hemžilo se to tu soudruhy.

25.02.2025 3 z 5

Zloba Zloba Chris Carter

Tohle byla dokonalá sonda do duše vysoce inteligentního psychopata, nesmírně krutého a vynalézavého, který dlouhá léta vraždí své oběti bez toho, že by ho někdo byť jen vzdáleně podezíral. Ale chybička se někdy vloudí…

23.02.2025 5 z 5

Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače Martin Moravec

Moje třetí knížka Martina Moravce a opět zážitek a možnost poznat práci člověka, se kterým by se člověk normálně nesetkal. A vzhledem k jeho profesi by ani nechtěl jeho služby potřebovat. Před panem Dolníkem nelze než smeknout, jeho nasazení při cestě za splněným profesním snem je opravdu neobyčejné a moc mu fandím, aby si dokázal splnit i ty ostatní.

23.02.2025 5 z 5

Malovaná pýcha Malovaná pýcha Jarmila Pospíšilová

Výborná detektivka, zajímavé postavy a charaktery, sympatické vesnické prostředí a docela překvapivé rozuzlení. Přečteno během jednoho dne.

14.02.2025 4 z 5

Podvedená Podvedená Charlotte Link

Od této autorky už jsem něco četla, toto je další série a myslím že povedená. Člověk často pracuje úzce s někým, o jehož soukromí nemá ponětí. Lidé zvládají těžké životní situace a zároveň podávají skvělé výkony v zaměstnání, ale to nejde udržet dlouhodobě-zkrátka až se ucho utrhne. Anebo až někdo začne vraždit…

13.02.2025 5 z 5

Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Romantický příběh o zradě, malé sebedůvěře, o lásce sourozenecké a manželské, v neposlední řadě o vášni- prostě ta správná romantika se vším všudy mezi Londýnem a New Yorkem. Četlo se to lehce a příjemně a určitě si přečtu další knihy této autorky.

10.02.2025 4.5 z 5

Postřižiny Postřižiny Bohumil Hrabal

Tak to byla přímo báseň v próze, nádherná práce s jazykem, bylo to košaté a poetické a zároveň divoké a nespoutané jako hlavní hrdinka. Opravdu klasika.

08.02.2025 5 z 5

Rosiina metoda Rosiina metoda Dawn French

Nedočetla jsem. Nevím tedy, proč Rosie odletěla z milovaného Cornwallu do New Yorku, nepochopila jsem její styl humoru a tím, že se vyspala opakovaně s třemi generacemi mužů v rodině, kde měla hlídat děti, jim chtěla nějak pomoct, asi…Babička Glenn byla zase taková fosilie, že mi ani nepřišlo, že se děj odehrává v současnosti a ne v předminulém století. Nutit děti soutěžit v tom, kdo vymyslí horší vulgaritu, aby se nejspíš trochu uvolnili a pobavili? No nic, nemusím přece přečíst všechno. Takže nehodnotím.

06.02.2025

Štvanice Štvanice Martin Goffa

Název plně odpovídá obsahu- Miko Syrový pátrá po muži, který způsobil smrt jeho milované přítelkyně a pak utekl daleko za hranice. S pomocí přátel a svého parťáka se mu podaří ho najít a otázku trestu se mu podaří vyřešit tak, aby přitom neměl jeho krev na rukách, obrazně i skutečně.

04.02.2025 4 z 5

Myšlenky za volantem 2 Myšlenky za volantem 2 Marek Eben

Pana Ebena a jeho humor prostě miluju. Píše o věcech, které tak dobře znám z vlastní zkušenosti a on je podá způsobem, který mě zbaví špatné nálady a depresivních myšlenek. Díky moc, Marku!

04.02.2025 5 z 5

Léto s vůní čerstvého chleba Léto s vůní čerstvého chleba Jenny Colgan

Asi nejvíc se mi líbil popis velmi drsné přírody Cornwallu, jejich obyvatel, kteří by svůj domov za nic nevyměnili. Polly prodělá celou řadu problémů a nesnází a také ústrků ze strany nového majitele pekárny. Po různých dramatech všechno dobře dopadne, ale to čtenář vlastně očekává a není nijak překvapen. Milé a nenáročné čtení.

31.01.2025 3.5 z 5

Trosky Trosky Ann Granger

Klasická anglická detektivka - sice ze současnosti, ale kořeny příběhu zasahují daleko do minulosti. Takový kostlivec když vykoukne ze skříně, to často stojí za to.

28.01.2025 5 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Další forma psychického týrání, založeného na ohrožení někoho velmi blízkého. Hrdinka tohoto příběhu nakonec sáhla po radikálním řešení a měla to skvěle vymyšleno. Víc prozrazovat nebudu, přečtěte si knihu sami, navíc splňuje jeden z bodů Výzvy!

25.01.2025 4 z 5

Vzpoura goliardů Vzpoura goliardů Vlastimil Vondruška

Tentokrát to pro mě bylo trochu složitější neztratit se v tom množství jmen a různých propojení a i těch mrtvol bylo dost, ale jinak opět staří známí ve skvělé formě jak jsme zvyklí u pana Vondrušky.

23.01.2025 4 z 5

Ginny Napořád Ginny Napořád Benjamin Ludwig

Toto je příběh autistické divky, která byla navíc v dětství týrána. Vypráví ho ona sama a je to velmi zajímavý způsob jak nahlédnout do myšlení takto postiženého dítěte. I přes to všechno se dokáže vyrovnat s problémy ať už skutečnými nebo těmi ve své hlavě.

23.01.2025 4 z 5

Tiše a přesně Tiše a přesně J. D. Robb (p)

Eva tentokrát řeší případ nezletilé psychopatky s velkou oblibou ve vraždění, a to různými zbraněmi a způsoby. Počet mrtvých byl velmi vysoký, ale naštěstí nestihla splnit všechny své zvrácené plány díky Dallasové a jejímu skvělému týmu včetně Rourka. Spád a napětí jako obvykle u této série J.D.Robb.

18.01.2025 4.5 z 5

Krasojezdkyně Krasojezdkyně Jojo Moyes

Tak to bylo neuvěřitelné, nádherný příběh dívky a jejího koně a vlastně také příběh jejího francouzského dědečka a jeho anglické lásky. Netušila jsem, že existují v Londýně a ve Francii taková místa a je to jako nahlédnutí do minulého století. A smekám před uměním koní i jejich jezdců.

14.01.2025 5 z 5