Margarett_Lindd komentáře u knih
Sice normálně moc romanticke příběhy nemusím, ale tady se mi líbil námět a celkově byla kniha vtipná a zábavná. O to víc na pozadí politických události, i když fiktivních. Nicméně jsem se alespoň dozvěděla něco víc, jak to funguje v Americe, i když nevím, nakolik je to reálné, neboť se zahraniční politiku příliš nezajímám.
Jen mám trochu problém se dvěmi věcmi, a tím i ubírám hvězdičku.
Zaprvé to jsou jména členů britské monarchie. Tím, že se jedná o fiktivní příběh, tak si tedy autorka nedala moc práce vymyslet nějaká trochu originální. Až moc mě to bylo do očí.
A zadruhé, se mi zdá, ze autorka příliš nemusí britskou monarchii a vidí ji jen jako zastaralou kostnatou instituci, kde není možné se ani trochu odchýlit od nějakých tradic a s tím i souvisí právě ten výběr jmen. Což já si myslím, že sice je stále velmi tradiční, ale i přesto se mění a sice pomalu, ale jiste se přizpůsobuje době.
V poslední době jsem nějaká sentimentální a celkem často sahám po knihách, které jsem četla třeba před 15 lety. Série CHERUB k nim patří a překvapivě jsem z ní nadšená. O to víc, že si pocity z té doby pamatuji, jako "nebylo to špatné", ale nedočetla jsem všech dvanáct knih.
Čekala jsem, že si ji zařadím do škatulky, "v patnácti dobrý, teď už jsem na ní stará", ale kupodivu ne. Přečteno jsem měla během dvou dnů a hned jsem se pustila do dalšího dílu.
Samozřejmě, čtenář nemůže očekávat, že se bude jednat o nějaké přeborné dílo, ale líbí se mi nápad, zpracování, svižné tempo, čtivost, ale i design knihy.
Moje druhá přečtená kniha od tohoto autora. Nejdříve jsem k ní přistupovala, vzhledem k tématu, lehce skepticky. Ale moc mile mě překvapila.
Autorovo vysvětlení záhady lochnesky, její vzhled i důvod změny v chování mě přišlo velmi dobře promyšlené.
Ale co se mi nejvíc libilo, byl podrobný popis jezera a jejího okolí. Průběžně jsem se dívala do mapy a je znát, že autor si geografii a historii vzniku velmi dobře nastudoval. Zároveň také byly skvělé vsuvky s reálnými popisy údajnými pozorováními příšery.
Už teď vím, že se k autorovi určitě ještě vrátím, minimálně, abych dočetla sérií Meg.
Tak o téhle knize si nejsem moc jistá co si myslet. Miluji filmy o žralocích, včetně těch "béčkových". A když jsem zjistila, že MEG: Monstrum z hlubin s Jasonem Stathanem v hlavní roli, má knižní předlohu, tak jsem pro ní běžela do knihovny.
Je skvělá, ale tak cca. do poloviny mě přišlo, že autor téma bere velmi vážně a a vědecky a od druhé poloviny se to zvrhlo v jedno velké "béčko".
Líbí se mi autorovi popisy mořského světa. Mám celkem slušnou představivost. Z knihy Čelisti jsem měla hodně nepříjemný pocit. Tu bych asi u moře číst nemohla. U téhle přesně naopak, přišla mi, že v létě k moři na pláž naprosto dokonalé dílo. Nenáročná oddechovka, která pobaví.
(SPOILER) Za mě asi nejlepší díl celé série. Je trochu jiný, než ostatní díly, neboť asi třetina knihy je jen zaměřena na Danteho, jednoho z dalších cherubů a jak tato mise souvisí s jeho minulostí.
Sice ano, ve všech knihách jsou kapitoly z jiných misi a s jinými hrdiny, ale ne takhle celý příběh jednoho agenta.
(SPOILER) Trochu zklamání. Po knize jsem sáhla, s tím, že se jedná o UFO příběh v beletristické podobě a ona zápletka je nakonec úplně jiná.
Tím nechci nikoho odrazovat, přesto se mi příběh moc líbil a určitě si časem přečtu další autorovo dílo. Ale pro jistotu již předem počítám, že zápletka bude zcela jiná, abych nebyla opět zklamaná.
Po dlouhé době kniha, která se mi opravdu nelíbila. Knížky jsem si náhodou všimla v knihovně v regále a ihned mě zaujala obálkou, názvem i popisem.
Děj byl ale nakonec absolutně nezajímavý, žádný extra spád a už vůbec ne zajímavé vyústění.
Jediné, co snad můžu přidat k dobru a díky tomu i dvě hvězdičky, je, že jsem čekala, že hlavní zápornou postavou je někdo úplně jiný. Takže alespoň trochu překvapení.
Škoda, myslím si jinak, že téma má velký potenciál.
Po dlouhé době celkem originální horor. Autor umí vytvořit horor z naprosto "nehororového" tématu. Jenom mě trochu zklamal závěr. Ukončení mě přišlo takové nemastné neslané. Ale autor mi sedl stylem psaní. Určitě se k němu časem vrátím.
Dala jsem Pratchettovi druhou šanci, ale bohužel, i když jsem knížku dočetla, tak mi vůbec nesedl. Dávám tři hvězdičky, ale jenom proto, že vím, že se nejedná o brakovou literaturu.