maris123 komentáře u knih
Zajímavý nápad a postupně odhalovaná tajemství včetně nečekaného rozuzlení a záverečné pointy. Zklamaná nejsem, ale celkově ve mě příběh žádný hlubší dojem nezanechal.
Různorodá směs povídek, spíš bych řekla anekdot. Opravdu se mi líbila jen Vdáváme matku, vyprávění o jeho ztřeštěné rodině a pobytu na Korfu jdou Durrelovi nejlépe.
Spíš bych to označila za převyprávěné řecké báje se jmény římských bohů. Alespoň že chronicky známý příběh Romula a Rema je zde rozvinut více do minulosti.
Komedie se skvělel vygradovanou dramatickou zápletkou vede k přemýšlení o tom, kdo je opravdu kladný hrdina a koho budeme litovat, kdy je namístě porušit slib, jak snadno se láska mění v nenávist. Geniální Shakespeare.
Obyčejné životy obyčejných lidiček v Dublinu vylíčené s náklonností a pochopením pro ně. Absence děje, která je tak často vytýkána, jen zdůrazní atmosféru tehdejší (z dnešního pohledu) neuspěchané doby. Zkuste se podívat na toto dílo jako na impresionistický obraz...
Třicátnice hledající sama sebe není téma, s kterým bych souzněla. Vztahové katastrofy neřeším útěkem, byť do Itálie. Tato část mě pouze utvrdila v přesvědčení, že můžete utéci před manželem nebo milencem, ale neutečete sami před sebou. Nicméně nadchla mě Indie - protože k józe a meditaci mám blízko. A Bali nezklamalo - jak jinak může taková kniha skončit, než happy endem.
Opět pele-mele informací z historie a současnosti Skotska. Jako inspirace pro cestování nebo pro tiché vzpomínání na navštívená místa je to skvělé.