Market = ) komentáře u knih
Na Deavera velmi sympaticky nekomplikované :-). Byla jsem docela ráda, že se dalo jednoduše poznat "kde je zakopaný pes" a pak jen s napětím čekat, jak to bude dál :-).
Prima :-). Budu se opakovat - stejně jako u druhého a třetího dílu série jsem měla ráda postavy, bavily mě dialogy a popisy vztahů. Jsem ráda, že se nekonaly dramatické zvraty. Škoda, že série skončila :-(.
Mno. Čtvrtá * je za to, že je knížka podle skutečných událostí. Tohle téma mi přijde tak důležitý a tento konkrétní příběh tak zajímavý, že je podle mě strašná škoda, že nebyl napsaný trochu (ehm, spíš hodně...) poutavěji. Nakonec jsem si na styl vyprávění zvykla (stejně jako na to, že občas jsem půl stránky prostě přeskočila), ale moc nevím, k čemu nám je výčet rodových i druhových názvů květin, které voněly pod oknem na louce, když bychom si myslím mnohem raději přečetli více o tom, co se dělo v chalupě, u které ta louka byla... A trochu mě rozčilovaly na konci poznámky autorky a zvlášť poznámky redakce, to jsem ve finále vzdala a nečetla ani jedno. Pokud nečekáte knížku, která vás pohltí příběhem a jedním dechem ji přelouskáte za dva dny, věřím, že nebudete přečtení litovat. Jen se připravte na to, že se nejedná o oddechovku tématem a zejména ne podáním.
Mno. Upřímně doufám, že jsem měla jenom nějaký nešikovný překlad, protože mi jednak přišlo, že věty místy nemají valného smyslu a jednak jsem tady v komentářích četla, že je knížka vtipná a to mě tedy minulo obloukem (až na pár výjimek). Trochu jsem postrádala i příběh :-D. Bohužel i u "oddechovek" jsem asi zmlsaná Elle Kennedy a podobně. No nic, jsem seriový typ, takže to zkusím s dalším dílem a uvidíme, jestli to bude lepší.
Jo, tak to bylo fajn. Vzhledem k popisku jsem se bála, že knížka nebude vánoční (z jiného důvodu jsem jí ani nečetla...), ale byla! A moc hezky! Navíc bylo prima setkání (i když hodně krátké) s hlavními postavami "prvního dílu". Takže doporučuju :-).
Nakonec jsem byla vážně mile překvapená. Hrdinové (hlavně Veronika) mě občas strašně štvali, ale předpokládám, že to byl autorův záměr. Přišlo mi to docela zajímavý ze sociologickýho / psychologickýho hlediska - asi těžko by Jáchym i Veronika dělali tolik divných věcí a tolik špatných rozhodnutí, kdyby mohli ještě pár let žít jako jejich vrstevníci... Jediný, co mi na knížce vadilo, bylo značný zjednodušení některých situací (ani mi tolik nevadí, že se hrdinům jako zázrakem docela dařilo v jakymkoli podnikání, do kterýho se pustili, jako spíš to, že to bylo podaný, jako by například založení cateringu byla nějaká prča... nebo udržení vily na Ořechovce...). Celkově ale spokojenost a jsem ráda za dobrý konec :-).
To byla moc krásná knížka. Bylo mi vážně úzko s vědomím, že je příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Zase nový pohled na WW2. Klobouk dolů před maminkou Liny, ta byla úžasná. A jak většinou nemám moc ráda "prostřihy do minulosti", tak rodinu Liny jsem si vážně oblíbila. V knížce je moc krásných momentů, nápadů, drobností...
So sad :-(. Jenom dvě * dávám proto, že pro mě knížky měly hodně intenzivní sestupnou tendenci. Divergence je podle mě vážně dobrá a dovedu si představit, že bych si jí někdy přečetla znovu, ale Rezistenci ne a Alianci už vůbec. Pro mě děj postrádal smysl, celé se to dost překombinovalo až do slátaniny (skalním příznivcům se omlouvám, ale na mě to vážně bylo moc) a bohužel mě čtení velkou část knížky moc nebavilo. Měla jsem si přečíst jen Divergenci a žít ve sladké nevědomosti, tohle trápení pro mě nemělo smysl :-). Ale pořád platí, že všechny hlavnější postavy z původní Neohroženosti jsem měla moc ráda a budu na ně ráda i do budoucna vzpomínat :-).
Na mě opět zbytečně moc obětí, ale jinak bezva. Vážně napínavý a když jsem jednou musela v noci na záchod do jiný budovy, než jsem zrovna byla, musela jsem číst několik kapitol, abych se tolik nebála :-D. Ze začátku mě občas vážně rozčilovala Margot (což byl asi záměr autorů, vylíčit ji reálně a ne nutně jen pozitivně). Moc se mi líbilo opětovné setkání se starými postavami, za to dávám hvězdičku navíc :-). Ale fakt je, že jsem se zhruba v půlce podívala, kdo je vrah a jsem za to ráda (občas to dělám, když nějaký postavy mám moc ráda, abych případně na konci nebyla smutná, že byli zlí :-) ).
I tentokrát jsem byla mile překvapená :-). Jsem ráda, že jsem se k této sérii v podstatě náhodou dostala a ještě raději jsem, že má tolik dílů :-D. Poutavě psané, je znát, že autorka je skutečně z oboru (i když na druhou stranu - já jsem úplně mimo obor, takže kdyby psala blbosti, které by zněly odborně, asi bych to stejně nepoznala :-D), a nejvíc baví mě přezdívky, které Temperance v duchu používá a občasné vsuvky typu "to určitě" které si myslí (možná je to drobnost, ale to jsou pro mě věci, kvůli kterým budu sahat po dalších dílech a v čem mi přijde, že se knížka odlišuje od ostatních...).
Dívejte se dobře, dobře se, vlci, dívejte! Tohle bude už vždycky kniha mého srdce kvůli vlčí smečce a našemu středisku a přesahu, který pro mě příběh má. A o džungli bych mohla číst pořád, pořád a pořád. Povídky mimo knihu džunglí bych si pro příště odpustila (čimž nechci říct, že by nebyly dobrý...). A ze všeho nejradši mám asi "písně" a další poučky, který jsou strašně krásně přebásněný. Vítr, strom i vodní tok, celá džungle chraň tvůj krok.
Kdyby to šlo, dám 3,5. Začátek (ono nakonec i prostředek...) mi přišel místy dost úmorný a přiznám se, že jsem to občas nevydržela a sem tam odstavec přeskočila. Dějové části pro mě ale byly neuvěřitelně poutavé a místy jsem se docela bála, což se mi u knížek často nestává :-). Takže dobrý. Jen jsem zvědavá, jestli se kdy prokoušu takhle dlouhatánskou sérií...
Nemůžu si pomoct, knížka mě fakt dostala. Jediná vada na kráse pro mě byla hrubka v textu uvozujícím textu na přebalu, ale za to autorka nemůže. Kdyby knížka dopadla jinak, hvězdiček by bylo míň, takhle jsem blahem bez sebe a oceňuju podle mě poměrně věrný pohled do hlavy mladého muže. Jenom je mi trochu líto, že If I Stay jsem četla už před delší dobou a místy mi trvalo, než jsem si vzpomněla, co kdo vlastně dřív dělal. Na druhou stranu se mi líbí, že jsou zmiňovány konkrétní situace a vztahy mezi lidmi pokračují tam, kde jsme se posledně opustili.
Od půlky knížky jsem si plánovala, jak sem napíšu senzační hodnocení s tím, že tohle je skutečně žánr přesně pro mě. Pak jsem teda sem tam trochu polkla, protože u řešení starých případů bych uvítala méně "nových" vražd, ale i tak jsem nadšená a chtěla bych číst pokračování pořád a pořád a pořád. Styl psaní (a tedy průběhu vyšetřování :-) ) mi sedí jak vyšitý, jsem ráda, že "první díl" nebyl výjimka. Těším se na další knížky, doufám v podobném duchu :-).
Oceňuju neobvykle nízký počet zvratů, "čínské téma" mě úplně nenadchlo (na druhou stranu mi trochu rozšířilo obzory, což je fajn), ale i tak to bylo počteníčko :-).
If I Stay mě nadchlo a čekala jsem to samé i tady, ale bohužel mě zaujala až poslední třetina knihy. Ne že by to předtím byla nějaká otrava bez nápadu, ale rozhodně jsem to něměla tak, že bych se nemohla odtrhnout. Budu si držet palce, aby to u příští knížky bylo zase ono...
No jo, to je tak, když začnete před víkendem cestou do práce číst zajímavou knížku a v sobotu se rozjede tak, že nic neuděláte, ale musíte číst do tří a zbytek domlasknete v neděli dopo :-/. Až na podle mě zbytečný konec (neoceňuju genialitu krkolomných zvratů, spíš mě otravují...) vážně bezva :-).
Nejsem nějaký skalní fanoušek překvapivých závěrů a obratů na konci příběhů, takže to pro mě bylo spíš mínus, na druhou stranu jsem autorovi skutečně vděčná za to, že nevěnoval poslední třetinu knihy závěrečné dramatické honičce plné přestřelek a rvaček a že všechny zvraty a nečekanosti popsal hezky svižně :-). Jinak pro mě knížka byla skutečně poutavá a úžasně čtivá.
Bingo! Konečně jsem zvládala jména osob! :-D Doufám, že takovýhle svinstva, provázanosti a ošklivosti se dějou jenom v knížkách, ale bylo to dobrý, dočista mě zmátli :-). Dokonce jsem to musela dočíst, když jsem se měla učit na zkoušku :-D. Na druhou stranu místy už to působilo trochu přitaženě za vlasy...
První díl pro mě byl lepší, jak jsem si tam pochvalovala čistě detektivku, tak tady na mě bylo těch akčních scén trochu moc (i když na druhou stranu neříkám, že na úkor zábavnosti čtení, ono hltat boxerské utkání v knížce taky má něco do sebe :-) ). Taky bych byla pro rozdělení takhle obsáhlýho díla na dvě knížky, ať žije skolioza :-(. Ale bylo to bezva a poutavý čtení, kdyby šlo dát 4,5 *, bylo by to ono :-).