Marta08 Marta08 komentáře u knih

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Musím se přiznat, že Netopýrovi jsem na chuť nepřišla. Knihu jsem přečetla a byla jsem přesvědčená, že Nesbo mi svým stylem nevyhovuje. Na doporučení přítele jsem po několika měsících po Netopýrovi četla Šváby a to už bylo něco jiného :) jakmile se děj točí okolo politických, v tomto případě zahraničněpolitických témat, tak to já můžu. A pak už to šlo ráz na ráz. Momentálně mě ze série s HH čekají poslední tři knihy, čtu je postupně a těším se na "Nůž", který má vyjít v letos červenci.

15.01.2019 3 z 5

Osudný slib Osudný slib Angela Marsons

(SPOILER) Nemůžu si pomoct, ale Kevin mi tam chyběl a bez něj to nebylo ono. Hlavní i vedlejší dějová linka byla povedená, ale s odstupem času si už konkrétní podrobnosti nevybavím. Knihu jsem každopádně přečetla během několika dní a těším se na další díl.

01.02.2021 5 z 5

My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Od Fredrika Backmana jsem zatím četla Medvědín, Muž jménem Ove a My proti vám. Zatímco Ove mě neoslovil, Medvědín byl výborný a My proti vám bylo snad ještě lepší než první díl Medvědín. Charaktery jednotlivých postav byly ještě hlouběji vykreslené a maloměstské prostředí kde se vlastně neděje nic a zároveň děje vše, bylo výborně popsané. Děj se odehrává několik měsíců po událostech popisovaných v Medvědíně, ústředním motivem je zde soupeření Medvědína s Hedem. Musím pochválit obálku knihy, která je s příběhem výborně propojena. Ačkoli autorův styl znám od Medvědína, stejně jako tam mně i zde občas vadily ty fatalistické věty. Čím je tato série tak výjimečná? Asi tím, že je v ní vše - žádný charakter není černý, či bílý, každý má v sobě mnoho odstínů černé i bílé, kdy jednou převáží bílá, jednou černá. Popisuje život takový, jaký je se všemi negativy i pozitivy.

03.01.2020 5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Knihu jsem přečetla během dvou dnů. Příběh není nijak komplikovaný, protože neobsahuje slepé dějové linky (jasná linka: vražda - dopadení pachatele). Velmi zajímavé v kontrastu se severskými detektivkami, kde se oslovují jménem (Kepler, Adler Olsen i Nesbo), je oslovování policistů mezi sebou svými hodnostmi - detektiv šéfinspektor Fosterová či detektiv inspektor Peterson. Severské civilní pojetí je mi mnohem sympatičtější :D Vraha jsem si tipla během pohřbu Andrey a nespletla jsem se. Hlavní postava na mě nepůsobila zvlášť sympaticky, ale je to příjemná změna oproti mužským vyšetřovatelům a jsem zvědavá na její další vývoj. Úplně jsem nepochopila zdůrazňování jejího slovenského původu. Pro příběh to nebylo důležité, ale možná chtěl autor ukázat, že i imigrantka z "Východní" Evropy se může úspěšně vypracovat na dobrou pracovní pozici. Trochu na sílu mi připadalo zakomponování homosexuálních postav do příběhu. Lesbická policistka s partnerkou a dítětem byla příjemným oživením, ale gay patolog už tam byl trochu uměle naroubovaný. Tři hvězdičky za příběh, čtvrtá za čtivost.

23.05.2019 4 z 5

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Velmi dobrý díl zapadající do série. Konečně Harry, který nepůsobí jako Chuck Norris křížený s Terminátorem. Od začátku víme, kdo je pachatelem vražd, ale kdo v pozadí tahá za nitky? Jako tradičně příběh obsahuje několik slepých stop. Skutečného pachatele jsem neodhalila, skočila jsem na vějičku autorovi, i když pachatelův motiv byl vlastně velmi logický. Trochu mě štve, že odpověď na otázku, co bylo Ráchel jsme nedostali. Nová posila na oddělení vražd se mi celkem zamlouvá, tak doufám, že ji autor nenechá zamordovat jako předchozí mnou oblíbené postavy (JH a BL). Bellman mi pěkně pije krev, je horší záporák než kdysi Tom Waaler. Snad na něj taky časem dojde! Konec mi přišel trochu uspěchaný. Velmi se mi zamlouvá ta ironie, kdy dva alkoholici provozují bar :D

Za nejlepší knihy v sérii považuji Červenku, Spasitele, Sněhuláka, Levharta a Policii bez určení pořadí. O chlup za ně řadím Žízeň. Těším se na HH 12, která vyjde letos v létě.

04.03.2019 4 z 5

Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Moje nejoblíbenější kniha z celé série. Moc se mi líbí, že nic není tak, jak se od začátku naznačuje, ale úplně naopak.

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Byla to napínavá jízda od začátku do konce. Joona dostal mnohem větší prostor oproti Hypnotizérovi, poprvé se setkáváme i se Sagou. Já mám politická témata ráda, takže za mě spokojenost.

Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Hypnotizér byl vůbec mé první setkání se severskou krimi. Kniha mě uchvátila a musela jsem si přečíst celou sérii. Zpětně hodnotím Hypnotizéra jako dost překombinovaného a to, co se na začátku jeví jako hlavní zápletka, se záhy ukáže jako vedlejší příběh. Všechny nedostatky ale autorům odpouštím, i tak je kniha strhující a čtivá.

Poutník, čarodějnice a červ Poutník, čarodějnice a červ Christopher Paolini

Byl to milý návrat do Alagaesie, nicméně jsem čekala víc. Souhlasím s komentářem níže, že jsem nepochopila, k čemu tato kniha je a možná je to předzvěst nějakého většího pokračování. Četlo se to špatně a měla jsem problém ji vůbec dočíst. Pro mě nuda.

01.02.2021 3 z 5

Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Příběh jako takový je velmi zajímavý. Je vyprávěn pohledem tří postav, z nichž nejsympatičtěji na mě působila advokátka. Ačkoli bylo jednání vůči Ruth nespravedlivé, lezla mi na nervy svou ukřivděností. Nejvíce mě zaujal popis soudního procesu, který byl na celé knize to nejzajímavější. Závěr knihy je velmi přitažený za vlasy, i když samozřejmě nepostrádá určitou ironii :)

28.04.2020 4 z 5

Nejbohatší muž v Babylóně Nejbohatší muž v Babylóně George Samuel Clason

Nadčasová kniha, která nám prostřednictvím krátkých příběhů představuje principy, jak přistupovat k osobním financím. Považuji ji za dobrý základ, jak se naučit finanční gramotnosti nenásilnou formou.

29.01.2020 5 z 5

Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

I když je kniha psaná převážně pro amerického čtenáře, samotné "lekce" jsou dobře srozumitelné a doporučení jsou uplatnitelná i v českém prostředí.

12.08.2019 5 z 5

Říjnový seznam Říjnový seznam Jeffery Deaver

Svěží nápad začít knihu vlastně od konce, jehož zpracování je velmi zvláštní a originální. Nic není tak, jak to vypadá a s postupujícími kapitolami se postupně odhalují skutečné záměry postav. Celé vyústění knihy je prakticky popsáno v kapitolách 1 až 6. Atraktivní formu však kazí banální příběh, který se odehrává jako na drátkách, jak je nalinkováno v posledních dvou kapitolách (respektive prvních dvou).
V klasickém stylu vyprávění by příběh neobstál, neboť je příliš banální a předvídatelný.

17.07.2019 3 z 5

Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Katarzyna Surmiak-Domańska

Před přečtením této knihy jsem o Ku-Klux-Klanu měla pouze mlhavou představu, že je to americká organizace lidí, kteří nemají rádi černochy. Kniha mi neskutečným způsobem rozšířila obzory. Opravdu nedokážu pochopit, že se někdo považuje za lepšího člověka jen proto, že má bílou barvu kůže či věří ve správného boha (zaměření se později rozšířilo i na Židy, Hispánce a další) a ve svých předsudcích a nenávisti se pak příslušníci organizace dále vzájemně utvrzují. Naprosto šokující mi přišlo vymývání mozku dětem a adorace nacistů a holocaustu.

29.04.2019 5 z 5

Švábi Švábi Jo Nesbø

HH v Thajsku, kde řeší vraždu norského velvyslance? Ano a ještě jednou ano. Diplomatické prostředí mě baví, působí kompaktněji než předchozí Netopýr.

16.01.2019 4 z 5

Složka 64 Složka 64 Jussi Adler-Olsen

Pro mě nejlepší kniha o oddělení Q. O chlup níže hodnotím předchozí díl, který byl rovněž výborný. Skvěle zpracované téma nucených sterilizací a ten zvrat na konci? Nemám slov, jen tak dál!

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Loupež, nevěru, spory, voyeurství, vydírání, rodinné tajemství, gamblerství, maloměšťáctví a mnohé další najdeme ve třetí knize s detektivem Bergmanem. Autorka vyniká schopností velmi dobře popsat psychologii postav. Všimla jsem si, že už ve třetí knize došlo ke dvěma vraždám, kdy první se odehrála na začátku knihy a druhá okolo prostředka. Snad se tato šablona nebude opakovat i v dalších dílech. Autorku a její sérii považuji za jeden z objevů loňského roku na české literární scéně. Musím pochválit velmi povedenou obálku (mám nové vydání knihy).

09.01.2020 4 z 5

Na co Alice zapomněla Na co Alice zapomněla Liane Moriarty

Autorka nejspíš nikdy nebude patřit k mým oblíbeným, protože její styl psaní mi moc nesedí. Byla jsem však mile překvapená, jak dobře se mi kniha četla. Rozhodně je o třídu výš než Poslední výročí. Ze začátku se kniha celkem táhla, ale vzbudila ve mně zvědavost a chtěla jsem vědět jak to celé dopadne - vrátí se Alici paměť? Rozvede se a bude žít s jiným mužem, nebo se s manželem Nickem dají opět dohromady a vytvoří spokojenou rodinu?

02.01.2020 4 z 5

Myslete na děti! Myslete na děti! Ian McEwan

Příběh byl zajímavý, ale jeho zpracování mi nesedlo. Je tam mnoho míst, kde je pouze popis děje, který by určitě šel napsat poutavěji - např. ve formě dialogů nebo kratších a gradujících kapitol. I přesto musím hodnotit vysoko, neboť obsah je v tomto příběhu o mnoho důležitější než forma, kterou je napsán. V knize jsou zajímavě popsány nevratné následky rozhodnutí, které člověk učiní ve chvílích, kdy je skoro ani nezaregistruje. V příběhu mně fascinoval popis rozpadu manželství kvůli sobectví partnera a vnitřní život hlavní hrdinky s jejími pochybnostmi a dilematy.

27.09.2019 4 z 5

Byly jsme tam taky Byly jsme tam taky Dagmar Šimková

Kniha se nečetla úplně dobře vzhledem ke stylu, jakým je napsána. Nakonec jsem si na styl zvykla a možná i díky němu hrůzy popisované v knize, nepůsobily až tak děsivě. Velmi dobře je ukázáno, kam až vede, když lidi začnou být kádrováni do "kast" a zakomplexovaní dostanou moc trestat ty, kteří byli úspěšnější, schopnější či zásadovější než byli oni. Výpověď o realitě tehdejší doby je o to horší, že skutečné kriminálnice (zlodějky, vražedkyně apod.) měly lepší zacházení než politické vězenkyně.

20.08.2019 4 z 5