martin6849 martin6849 komentáře u knih

Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

Myslím si, že humoristický romám by měl být v prvé řadě vtipný. Ovšem ze staříka se stala absolutně nevtipná politická agitka. Takže palec dolů!

16.01.2020

Pac & Pussy Pac & Pussy Albrecht Smuten

Pseudofilozofický komix dobrý k přečtení během jedné seance na záchodě. Pár dobrých vtípků, ale jinak prachy spláchnuté do hajzlu...

27.08.2019 1 z 5

Leviatan se probouzí Leviatan se probouzí James S. A. Corey

První dvě třetiny čistých 5*, od Erosu to trošku ztrácí dech, ale závěr je zase super. Takže jsem spokojený, jdu si objednat druhý díl.

EDIT: Byl jsem namlsaný z recenzí a pustil si i seriál a ten je teda odpad (proti knize)!

23.08.2019 5 z 5

Strašidelná vagina Strašidelná vagina Carlton Mellick III

Kdyby byly povídky úchylné a vtipné nebo úchylné a s pointou, bylo by to super. Ale bohužel byly úchylné a... o ničem. Fantastické orgie byly jednoznačně nejlepší, u nich jsem se aspoň jednou zasmál, ale celkově prostě slabota.

31.01.2019 2 z 5

Kat Kat Martin Moudrý

Trošku hloupější, mnohem sprostší a překvapivě vtipnější a zábavnější než originál.

17.09.2018 4 z 5

Modlitba za Černobyl Modlitba za Černobyl Světlana Aleksijevič (p)

Velmi neobyčejná kniha našlapaná emocemi a informacemi. Ne že bych před tím o Černobylu nic nevěděl a ne že by mě překvapovalo, že se Sověti po katastrofě chovali tak, jak se chovali, už vůbec mě nepřekvapuje, že lidi jsou absolutní ovce, ale i tak je to síla. Takže jednoznačně doporučuju.

29.05.2018 5 z 5

Jiný svět Jiný svět Dmitrij Rus

Hloupoučká kniha jak od puberťáka pro puberťáky, kde se hlavnímu hrdinovi všechno neuvěřitelně daří. Úvodní zápletka s nádorem na mozku byla vlastně úplně zbytečná, kdyby Gleb zakopnul a do virt kabiny spadnul omylem, mělo by to asi stejný význam. :-) Ne, že by se to četlo špatně, ale je to slabé, hodně slabé a to jsem pařan a ve Wowku strávil stovky a stovky hodin.

Navíc český překlad je docela peklo (což ovšem koresponduje s realitou, protože čeké překlady her na tom jsou většinou podobně :-D).

19.01.2018 3 z 5

Kosmonaut z Čech Kosmonaut z Čech Jaroslav Kalfař

Já zdaleka nebudu ke Kosmonautovi z Čech tak kritický, jako někteří jiní zde.
Když jsem se do knihy pustil, velmi mi to připomnělo Kosmo (kdo neviděl, prohloupil :-)). Polak w niebezpieczeństwie sice nebyl, ale i tak mi to hodně věcí připomínalo (sponzoři mise a jejich reklamy, patetické a vlastenecké řeči, atd.).
První polovina knihy se mi líbila hodně, i přes faktické chyby. Vzdálenost Země - Venuše je (když se zadaří) cca. 3 světelné minuty, takže by komunikace asi neprobíhala tak rychle a těžko by z řídícího střediska na Zemi prováděli manévry s lodí v reálném čase. Ale budiž, jsem ochotný to autorovi odpustit, protože linka s Hanušem a flashbacky do minulosti byli super.
Od poloviny se to láme. Krátká vsuvka byla úplně zbytečným WTF momentem a druhá část knihy je o dost slabší a závěr mě už moc číst nebavilo, posledních pár stran jsem se těšil, až bude konec.
Hodně lidí taky píše, že Jakub a Lenka jsou povrchní lidé a řeší problémy povrchním způsobem. Možná je to tak, ale no a co? Spousta lidí je takových a já sám nevím, nakolik jsem, nebo nejsem jiný. U spousty párů je komunikace a její nedostatek důvodem k rozporům a rozchodům. Vždyť více, než polovina manželství se rozvádí, takže to tak asi bude. Takže tohle bych autorovi nezazlíval.
Nebyla to nejlepší kniha, kterou jsem letos četl, to ani zdaleka ne, ale bavilo mě to. A proto je i mé hodnocení takové, jaké je.

15.09.2017 4 z 5

Atlantský gen Atlantský gen A.G. Riddle

Hm, co k tomu napsat... Začátek se mi hodně líbil, ale s přibývajícími stránkami to bylo horší a horší. Až tak, že jsem se jen podíval na anotace dalších dvou dílů a dlabu na to :-). Rád bych si přečetl, jak lidstvo kosí pořádný mor, ale asi od někoho jiného. Ne, že by to bylo úplně špatné, ale než ztrácet čas s dalšími dvěma velmi průměrnými díly, to si raději přečtu něco lepšího.

Asi je špatné přát hlavním hrdinům, aby už konečně chcípli, co? Prostě se mi nelíbí, když klaďasové vždycky všechno přežijou, ať už je šance sebemenší. Pěkně ránu do palice a jedeme dál s dalšími postavami (pan Riddle by si měl přečíst Píseň ledu a ohně :-P). Taky závěr byl na můj vkus až moc smotaný a (jak něco psal níže) telenovelovský.

Na film rozhodně nepůjdu.

12.04.2016 3 z 5

Muž z vysokého zámku Muž z vysokého zámku Philip K. Dick

Možné spoilery!

Viděl jsem pilot seriálu a říkal jsem si, že si nejdříve musím přečíst knihu. A dobře jsem udělal.

Seriál je nabouchaný akcí (chápu to, musí být), kniha plyne relativně poklidně. V seriálu se honí nácci za filmem o alternativní historii, v knize se jedná o knihu, kterou si každý může relativně svobodně (aspoň v Pacific States of America) přečíst.

Ano, kniha nemá vlastně žádný konec a i děj se celkem točí jen kolem pár nedůležitých lidí, ale líbilo se mi to popisování společnosti, šílenost nácků a pojaponštění PSA.

Je škoda, že chvílema je kniha trošku přehnaná. Chtěl bych vidět nácky, jak v 50. letech vysušují Středozemní moře nebo letí na Mars...

16.10.2015 4 z 5

Život na prodej Život na prodej Jukio Mišima

Mám rád divné knihy. A tato je divná dost. Příběh je ujetý, absurdní a vtipný. Takže přesně dle mého gusta. Useknutý konec je trošku WTF a nějak mě to netrápí.

Letos první kniha, které můžu dát plný počet.

22.05.2024 5 z 5

Kocour, který zachraňoval knihy Kocour, který zachraňoval knihy Sósuke Nacukawa

(SPOILER) !!!DROBNÉ SPOILERY!!!
Celkem se mi to líbilo, ale to moc neříká, protože mně se líbí kde jaká blbost :-D. Je to taková milá knížka, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak je vlastně podobně falešná, jako ty labyrinty.

18.05.2024 3 z 5

Rudý vrabčák Rudý vrabčák František Kotleta (p)

Je to ujeté, úchylné, nelogické, praštěné a místy dost dětinské. Ale už se s posádkou začínám celkem sžívat a zatím je to asi nejlepší díl.

26.03.2024 4 z 5

Kalibánova válka Kalibánova válka James S. A. Corey

(SPOILER) !!! SPOILERY !!!
První půlka se mi zdála o dost slabší, než první díl. Asi proto, že mi to přišlo, že se tam vlastně nic nového neděje. Eros nebo Ganymed, bába nebo sníh... Z politických intrik jsem taky nebyl moc nadšený. Dokonce jsem knihu na více než rok (!) odložil.

Druhá část už byla lepší a přečetl jsem ji nakonec za pár dní. Jen je škoda, že všechno vlastně tak dobře dopadlo. Mohl tam někdo zařvat, mohli nenajít Mei, mohlo se něco nepovést... Ale co už.

22.09.2022 4 z 5

Gejša Gejša Arthur Golden

(SPOILER) Jo, gejša, ta tvrdý rýžový koláček má...
Kniha se mi opravdu líbila. Nikdy jsem se o gejši nijak moc nezajímal, ale nahlédnutí do jejich života bylo opravdu zajímavé a čtivé. Trošku škoda toho přeslazeného závěru.
A je mi jasné, že je to fikce (i když založená na rozhovorech se skutečnými gejšami), navíc psaná Američanem, takže v úplnou 100% věrnost bych nevěřil.

26.03.2022 5 z 5

Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Kafka byl mým čtvrtým setkáním s Murakamim. A musím říct, že knihy, které neobsahují prapodivnou fantastiku (Bezbarvý Cukuru a Norské dřevo) se mi líbily mnohem více. Ale zase z druhé strany tady to bylo mnohem snesitelnější, než ve Wonderlandu. Nebudu dumat nad filozofickými hloubkami, to určitě mnohokrát v komentářích udělali jiní. Trvalo mi zhruba 200 stran se začíst, ze začátku mě to moc nebavilo, pak se to ale prudce zlepšilo. Závěr tradičně nechává spostu věcí otevřených a odpovědi na otázky nedává, ale to je v pořádku.

01.10.2021 4 z 5

Veterán Veterán Miroslav Žamboch

Špatné. Bohužel jsou Žambochovy knihy horší a horší. Tohle je takový kočkopes, který se odehrává napůl ve městě a napůl v armádě a ani jedna z těch částí není extra zajímavá. Postavy taky nejsou nic extra, hlavnímu hrdinovi není proč nějak držet palce.

Navíc už to bylo na jednu knihu asi dlouhé a vydělávat je třeba, takže je děj useknutý bez jakéhokoliv zakončení nebo předělu. Prostě člověk čte a najednou je na další straně "pokračování příště". Za tohle teda palec a hvězdička dolů. Až nemám chuť si nějaký další díl kupovat. Rozdělení do více dílů klidně, ale takhle necitlivě určitě ne.

18.09.2021 2 z 5

Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Haruki Murakami

(SPOILER) Mně se to hodně líbilo. Na rozdíl od jiných Murakamových knih (ne že bych jich zatím četl tak hodně ;-)) to nebyla fantasmagorie, dokonce se spousta věcí vyřešila a celé to někam vedlo. Murakamiho styl je prostě super.

!!!Můžou následovat spoilery!!!
Poslouchal jsem audioknihu. Celkově se mi styl čtení líbil, ale velmi mě štvaly 4 věci:
1. Nechápu, proč se do tolika audioknih cpou tak vyloženě otravné zvuky jako předěly mezi kapitolami (a tím nemyslím ten kousek Le mal du pays).
2. Nevím, jestli to byla chyba v překladu, nebo ve čtení, ale ve chvíli, kdy se Cukuru baví s Akem, tak místo toho asi pětkrát (možná i více) zazní Ao. Podobné chyby byly na více místech (třeba se z Kury na jednom místě stal chlap), rušilo to.
3. Nelíbilo se mi čtení finských jmen, opět to rušilo.
4. Nemám nic proti slovu "ženská", ale tady mě to vyloženě otravovalo. Nevím, jestli to vychází z originálu, ale na hodně místech by se prostě hodilo "žena", taky to tahalo za uši.

A bohužel jsem zjistil ještě pátou věc a ta celou audioknihu shazuje dolů. Nevím, jestli to je proto, aby se vlezli do nějakého rozsahu, ale vesele proti textu vynechávají věty, odstavce i více! Za tohle obrovský palec dolů :-(. Zas tak moc audioknih jsem neposlouchal, ale jestli je tohle normální praktika, tak s nimi končím.

26.06.2021 5 z 5

Smrt zrozená v Praze Smrt zrozená v Praze Miroslav Žamboch

Ze začátku super, ale časem to byla čím dál tím větší nuda. Je to takové trošku moc roztahané. Sem tam nějaká akce a mezí tím hromada vaty. Autor napsal mnohem lepší knihy (ale zase i horší :-)).

05.09.2020 3 z 5

Písečníci (3 povídky) Písečníci (3 povídky) George R. R. Martin

Bohužel musím hodnotit 3*. První dvě povídky super, jen jejich závěr byl už dlouho dopředu jasný a ta třetí šla docela mimo mě (nelíbila se mi a nebavila mě).

22.12.2019 3 z 5