martin6849 martin6849 komentáře u knih

Velké problémy v Malém Vietnamu Velké problémy v Malém Vietnamu František Kotleta (p)

(SPOILER) !!! POZOR SPOILERY a sprostá slova !!!
Hm, vlastně celkem slabota, horší než první díl. Eliška s Chlumskou jsou proti Gibsonovi s Hortem docela upgrade, ale jinak nic moc. Musí se Kotletovi nechat, že má ve všech svých knihách zajímavé lore, ale děj je slabý, akce ech a sexuální scény mě fakt nějak nerajcujou (tu jí líže kundičku, tam do ní strčí svůj penis a to stokrát dokola, co z toho).

Půl hvězdičky dolů ještě za pokrytectví hlavního hrdiny (spíš nelogičnost v ději). Koskovi se strašně příčí sejmout postavu malého kluka, ve kterém je démon, protože děti prostě nezabíjí, a pak nemá problém střelit do hlavy dceru litevského prezidenta namísto děvky, se kterou se stejně rozešel. A to jen proto, aby ji na závěr mohl šukat. Za to určitě palec dolů.

15.12.2024 2.5 z 5

Příliš dlouhá swingers party Příliš dlouhá swingers party František Kotleta (p)

(SPOILER) !!!POZOR MOŽNÝ SPOILER!!!
Standardní kotletovina a záruka dobré zábavy.
Nicméně mi vadily 3 věci:
* Není to román, ale povídky, no dobře, možná novely. Což je jen můj problém, ale já prostě povídky moc nemusím.
* V první části je hlavní hrdina ňoumovský učitel a ve druhé už je standardní kotletovský bouchač. Tento přerod je takový náhlý a rušivý.
* Příliš dlouhá swingers párty je useknutá. Zabili sukubu a konec. Ale už jsme se nedozvěděli, jak to vlastně dopadlo, jestli z toho vysekali toho týpka.

Celkově to ale bylo OK, docela se mi to líbilo. Jako audiokniha do vlaku nebo k řízení je to fajn.

06.12.2024 3.5 z 5

47 róninů 47 róninů Takeda Izumo

Nelze jinak než dát plný počet hvězdiček. Příběh samozřejmě znám (četl jsem jiná zpracování i viděl film) a tahle verze se mi hodně líbila. I když mou nevýhodou je, že čtu rychle a nepořádně, takže se ke knize budu určitě vracet.

Díky poznámkám mám zase spoustu věcí, které budu googlit a o kterých si budu číst.

A Japonci jsou prostě divní. Vždycky byli a snad i vždycky budou. :-)

Jedinou výtku a palec dolů mám ke zpracování knihy. Původně to vlastně měl být palec nahoru, protože se mi formát i papír líbil. Ale bohužel se mi kniha v průběhu čtení rozlepila a rozpadla a vypadávaly mi z ní chumly stránek.

15.11.2024 5 z 5

Děti plástve 1 Děti plástve 1 Josef Pecinovský

Bohužel jsem udělal tu chybu, že jsem si koupil i druhý díl. Dobře mi tak!
První díl byl sice relativně hloupý, ale alespoň byl celkem zajímavý. Tento je bohužel slátanina a lepší hodnocení si nezaslouží.

Největším problémem je svět. Je trošku jiný než v prvním dílu a není s ním zpětně kompatibilní. Hlavně je nekonzistentní, plný nelogičností a je vnitřně rozporný. Mohl bych vypsat několik příkladů, ale vlastně se mi nechce, protože to za to nestojí.

Druhým největším problémem je nezajímavý a nudný příběh. Vůbec mě to nebavilo a poslouchal jsem to jen z povinnosti (protože velmi nerad odcházím od rozečtené nebo rozposlouchané knihy). Vlastně ne jen nebavilo, chvílema mě to docela otravovalo :-). Všichni hlavní hrdinové jsou takoví... no o ničem. Nevím, proč bych jim měl fandit.

Ale co, stane se, ne každá kniha se povede. Aspoň na ni můžu rychle zapomenout a jít číst něco lepšího.

05.11.2024

Plástev jedu Plástev jedu Josef Pecinovský

(SPOILER) ! MOŽNÉ SPOILERY !
Poslouchal jsem jako audioknihu, takže možná budu psát některá jména blbě :-)

Nemůžu dát více než 3 hvězdičky. Fakt ne. Celý ten svět mi totiž přijde docela hloupý a chování aktérů idiotské (zejména ctihodného Zvady a mocného Durhamu). Plástev je navíc pěkně pitomě navržená. Plus jsem si myslel většinu knihy, že je stavěná do hloubky do země a ne do výšky. A proč by technicky vyspělá společnost musela používat jako pracovní nástroje lidi, se kterými jsou jen problémy, místo strojů?

Dále mi vadilo neobyčejně vysoké množství zvratů v ději. Ze začátku to bylo fajn, ale jak hodiny poslouchání přibývaly, přišlo mi to stále více otravné.

Jestli si pořídím další díl, si ještě velmi dobře rozmyslím. Poslouchal jsem v autě při dlouhém řízením, na to je to OK. Možná, až zase někam pojedu a nebude k dispozici nějaký Kotleta, sáhnu opět po tomhle.

Edit: Ještě jsem zapomněl pochválit namluvení audioknihy. To bylo fakt dobré až výborné. Za to palec nahoru.

29.09.2024 3 z 5

Výbor z korespondence Výbor z korespondence Marcus Tullius Cicero

Těžké čtení, těžké. Dalo mi zabrat. Ale výborné a už se těším na druhý díl. Ze změti jmen jsem měl samozřejmě v hlavě guláš, ale s tím se musí počítat.

Stejně, jako mám "japonské období", drží se mě i to římské. A konec republiky je samozřejmě nejzajímavější. Je super, že je možné si popis událostí přečíst z různých stran (čímž myslím primárně Zápisky o válce občanské od Caesara, ale i Krizi římské republiky od Appiána) a porovnat, co si o tom kdo opravdu myslí.

Poznámky, vysvětlivky, popisy korespondentů, mapy, to všechno knihu zvyšuje ještě o level více, takže za to jednoznačně palec nahoru!

08.09.2024 5 z 5

Moje třicetiletá válka Moje třicetiletá válka Hiró Onoda

Jednoznačně plný počet. Super kniha. Případ jsem znal, ale detaily příběhu ne, takže jsem se hodně dozvěděl. Tomu se říká splnit rozkaz do posledního puntíku! Věřím tomu, že dalších 20 roků by v té džungli klidně dal. I déle.
A to, že je někdo paranoidní, ještě neznamená, že po něm nejdou! :-) Tak proč by měl věřit upraveným zprávám.

Palec dolů za velké množství chyb ve vydání z roku 2020 a ještě větší palec dolů za poučování v doslovu o evropocentrických a rasistických postojích!

23.06.2024 5 z 5

Plutos Plutos Aristofanés

Jako že by to byla nějaká zábava k popukání, to zase ne. I když starověký člověk to asi vnímal jinak. Ale jako čtenáři antickým Řeckem téměř nepolíbenému mi to přišlo zajímavé. Možná to budu hodnotit jinak, až toho budu mít přečteného více, ale celkem se mi to líbilo.

Méně nadšený jsem z překladu, ale hodně toho naštěstí spravily vysvětlující poznámky.

12.06.2024 4 z 5

Život na prodej Život na prodej Jukio Mišima

Mám rád divné knihy. A tato je divná dost. Příběh je ujetý, absurdní a vtipný. Takže přesně dle mého gusta. Useknutý konec je trošku WTF a nějak mě to netrápí.

Letos první kniha, které můžu dát plný počet.

22.05.2024 5 z 5

Kocour, který zachraňoval knihy Kocour, který zachraňoval knihy Sósuke Nacukawa

(SPOILER) !!!DROBNÉ SPOILERY!!!
Celkem se mi to líbilo, ale to moc neříká, protože mně se líbí kde jaká blbost :-D. Je to taková milá knížka, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak je vlastně podobně falešná, jako ty labyrinty.

18.05.2024 3 z 5

Perunova krev II. Perunova krev II. František Kotleta (p)

Mnohem lepší než první díl. O několik levelů.

09.05.2024 4 z 5

Nebe Nebe Mieko Kawakami

(SPOILER) !!!POZOR SPOILERY!!!

Když se to vezme do důsledku, tak největším padouchem této knihy je vlastně Kodžimová (přechylování toho jména mě dost rozčilovalo a kazilo mi čtení). Zatímco hlavní hrdina trpěl kvůli svému postižení (a tomu, že byl v kolektivu slabý kus a neuměl se vzepřít), ona si v zájmu svého vyššího principu svůj osud řídila sama. Zvolila si mučednickou cestu a dokud se to týkalo jen jí, tak (z pohledu jejího výběru) ok, byla to její volba. Nicméně hlavního hrdinu si vyvolila z toho samého důvodu, proč ho ostatní šikanovali - jen a pouze kvůli jeho oku. A ve chvíli, kdy se dozvěděla, že on by své postižení byť jen teoreticky a možná chtěl změnit, ho bez milosti (v souladu s heslem "kdo nejde s námi, jde proti nám") odvrhla. V čem teda byla lepší než ti šikanisti?

Jinak samozřejmě ostatní postavy jsou vlastně jen ploché figurky (Ninomija) nebo symboly (Momose).

23.04.2024 4 z 5

Válečný deník Válečný deník George Orwell (p)

Je zajímavé číst, jak průběh války Orwell viděl a jak se v odhadech pletl nebo nepletl. A taky jak čekal socialistickou revoluci ve Velké Británii (a nedočkal se). Takže v tom je kniha super.

Z druhé strany kniha není zrovna moc "čtivá" a změť jmen, která mi nic neříkají, tomu nepomáhá. Rozhodně nemůžu říct, že bych si to čtení užil. Hold Katalánsku se četl mnohem mnohem lépe.

Navíc je škoda, že Orwell nepsal své deníky pořádně (tzn. že prostě skončil uprostřed dění), protože by mě zajímaly jeho názory na pokračování.

15.04.2024 3 z 5

Mrtvá schránka Mrtvá schránka Kristýna Sněgoňová

I tohle bylo dost slabé. Je fajn, že se děj odehrával na známých místech, ale první polovina byla taková unylá a o ničem. Ve druhé se to trošku zlepšilo, ale nestačí to.

11.04.2024 3 z 5

Pán hor Pán hor Kristýna Sněgoňová

Zatím asi nejslabší díl a neustálé hláškování Červeného trpaslíka mě už opravdu rozčiluje.

10.04.2024 3 z 5

Perunova krev I. Perunova krev I. František Kotleta (p)

Bohové jsou o dost horší než upíři a o chlup lepší než démoni. Jinak je to typická Kotletovina ideální k poslouchání v autě při řízení na dlouhých trasách.

Jinak, co se namluvení audioknihy týče, tak nejlepší stále zůstává Bratrstvo krve, tady mi ten přednes přijde chvílemi takový divný. Ale pořád je to poslouchatelné.

26.03.2024 3 z 5

Aga Aga František Kotleta (p)

Pátý díl pěkně navazuje na čtvrtý a pěkně odsejpá. Jen mě štvou neustálé hlášky z Červeného trpaslíka, je to dost otravné.

26.03.2024 4 z 5

Rudý vrabčák Rudý vrabčák František Kotleta (p)

Je to ujeté, úchylné, nelogické, praštěné a místy dost dětinské. Ale už se s posádkou začínám celkem sžívat a zatím je to asi nejlepší díl.

26.03.2024 4 z 5

Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti Dominik Landsman

Možná jsem příliš přísný, ale nelíbilo se mi to. Párkrát jsem se zasmál, ale vlastně to bylo docela hloupé (anebo to je styl humoru, který jde mimo mě). Knihu jsem dostal, sám bych si ji určitě nekoupil. Blog samozřejmě znám a jako blogové čtení je to celkem OK, ale jako kniha moc ne (čímž nevyčítám autorovi, že z toho vydáním knihy zkusil vytřískat nějaké prachy, dobře pro něj).

13.03.2024 1 z 5

Šprti & frajeři Šprti & frajeři Kristýna Sněgoňová

Výrazně lepší než druhý díl. Jen odkazy na Červeného trpaslíka mě rozčilovaly. Opět platí, že s těmi hláškami by se to nemělo přehánět.

27.02.2024 4 z 5