martina.culik martina.culik komentáře u knih

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Kniha byla originální a z fotografií mě občas mrazilo. Zatím ale nejsem přesvědčená, že chci číst i další díly.

29.05.2017 4 z 5

Malá ručka Malá ručka Susan Hill

Knihy Susan Hill mi připomínají gotické romány. Nejsou úplně hororové, ale jsou strašidelné. Při čtení Malé ručky jsem si ale připadala, jako bych četla román z mnohem starší doby a nějak nemůžu přijít na to, jestli je to dobře nebo špatně.

29.05.2017 3 z 5

Zimní příběh Zimní příběh Mark Helprin

Knihu jsem četla dlouho a ne úplně snadno - přesto mě příběh bavil. Je to prostě něco úplně jiného. Nemám moc ráda poetické a filozofické knihy, mezi které bych tuto alespoň z části zařadila, ale Zimní příběh mě bůhví proč oslovil.0
Fandila jsem Peterovy, bylo mi líto Beverly a oblíbila jsem si bílého koně, který je jednou z nejdůležitějších postav v příběhu.

29.05.2017 4 z 5

Divergence Divergence Veronica Roth

Ne každý dystopický román se povede, ale tato série se povedla. Bavila mě moc a našla jsem si několik oblíbenců, i když jsem své názory musela upravovat, podle toho, jak se postavy v knize vyvíjely. Každopádně se jedná o akční, neotřelou knihu, kterou můžu vřele doporučit. U této série nemám v zásadě nic ani proti filmovému zpracování.

Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Knižní série Labyrint mě moc bavila - filmové zpracování mě znechutilo. Pokud se vám knihy líbí a máte z nich dobrý pocit, nedoporučuji moc dívat se i na filmy. Pokud přeci jen neodoláte, doporučuji brát je hodně s rezervou. První díl se ještě docela drží knižní předlohy, ale další se začnou bůhví proč docela radikálně odklánět.

Vražedná pomsta Vražedná pomsta Suzanne Collins

Další díl pokračuje ve stejném tempu jako ten předchozí - během čtení určitě není čas na nudu.

Neklidné kosti Neklidné kosti Mel Starr

Takovéto historické detektivky mě baví a je fajn, když autor ví o čem píše - vystudované středověké lékařství dodává příběhu na věrohodnosti.

Mrtvá a živá (Rebeka) Mrtvá a živá (Rebeka) Daphne du Maurier

První polovina knihy byla dost roztahaná a nijak zvlášť mě nebavila. V druhé polovině se děj pohnul a bylo to mnohem lepší. Hlavní hrdinku jsem si neoblíbila, jelikož mi přišla až moc naivní. Ze mě tedy průměr.

08.04.2017 3 z 5

Němý křik Němý křik Angela Marsons

Knihu jsem přečetla doslova během pár dní - děj byl nabitý od začátku do konce. Už se těším až si přečtu další knihu s Kim Stoneovou.

Marťan Marťan Andy Weir

Nejsem fanda sci-fi, ale tahle kniha mě od začátku až do konce bavila.

Loutkář Loutkář Wolf Serno

Celá loutkářova série mě opravdu bavila.

24.02.2017 4 z 5

Stroj času Stroj času Herbert George Wells

Vlivem několika filmů, které jsem viděla (based on Time Machine), jsem čekala trochu více děje. Hrdina postavil stroj, párkrát někam odcestoval, ale nic závratného se nedělo. Kniha mě nijak neuchvátila, i když očividně položila dobrý základ pro filmová zpracování.

24.02.2017 2 z 5

Netvor z temnot Netvor z temnot Duane Swierczynski

Velice zajímavý nápad natočit ke knize i videa. Trochu mě mrzelo, že jsem musela představu hlavního hrdiny přizpůsobit k tomu filmovému, ale to byl jediný problém. Jedné se o drsnější krimi sérii, která je ale svým zpracováním opravdu zajímavá.

Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Mně se kniha četla velice dobře - nevadí mi, že se z upírů stali ti "hodní", pokud se to někomu nelíbí, nemusí tyto knihy číst. Podle mě se jedná o normální romantický dívčí román, do kterého je míchnuté trochu fantasy resp. ve kterém se objevují nadpřirozené postavy. Filmové zpracování mě moc nenadchlo, ale knihy se mi líbily.

24.02.2017 5 z 5

Čtyři po půlnoci I. - Časožrouti / Skryté okno do skryté zahrady Čtyři po půlnoci I. - Časožrouti / Skryté okno do skryté zahrady Stephen King

Hlavně druhá část - Skryté okno do skryté zahrady, mě hodně bavilo. Viděla jsem i filmové zpracování (Tajemné okno), které se sice, jak už to tak bývá, nedrželo zcela předlohy, ale mělo zase jiné světlé okamžiky.

Jinak souhlasím s Niriel, že konkrétně u Kinga se vyplatí číst i předmluvy, protože často dají čtenáři úplně jiný pohled na celé dílo (i když někdy je možná lepší i předmluvu přečíst, až na konci, aby nebyl čtenář moc ovlivněn).

Tichá hrůza Tichá hrůza Tomáš Korbař

Když čte člověk povídku Ptáci, je to ještě mrazivější než Hitchcokovo filmové zpracování.

24.02.2017 4 z 5

Gulliverovy cesty Gulliverovy cesty Jonathan Swift

Přečetla jsem, odložila a hned jsem věděla, že k téhle knize se určitě nevrátím. Mě Gulliverovo putování opravdu moc nebavilo, i když ani nejsem schopná říct proč vlastně.

24.02.2017 2 z 5

Sluha dvou pánů Sluha dvou pánů Carlo Goldoni

Nejdříve jsem četla a pak jsem i viděla v divadle výborné představení, kde onoho sluhu ztvárnil Miroslav Donutil. Celé divadlo jsem se smála a moc si to užívala. Některá dramata (jsou-li zpracována klasicky, alespoň tedy pro mě) je skoro lepší vidět v divadle, než si je číst. Koneckonců jsou to hry.

Prokletí Salemu Prokletí Salemu Stephen King

Tato kniha mě přesvědčila, že upírská tématika mě opravdu baví. Navíc je tady upír opravdu ta záporná postava, jakou by měl být. Kniha mě bavila od začátku do konce. S postavou kněze jsem se navíc setkala ještě jednou v Kingově sérii Temná věž.

Poslední upír 1 Poslední upír 1 Christopher Pike

Tato trilogie v rámci Stop hrůz mě zaujala hlavně svým postojem: "Vyvrátíme vše, co je o upírech známo." Moc mě bavila a donutila mě pátrat, kde se vlastně všechna ta klišé a pravdy u upírech, které všichni znají, vzaly.