martinstefko martinstefko komentáře u knih

Astonishing Thor Astonishing Thor Robert Rodi

Kresba není špatná, protože když Mike Choi kreslí Zephyr, je to neskutečná kráska, kterou takhle chcete vidět. Jeho vesmír je živý, jsou tam různé textury, které jsou samozřejmě vytvářeny digitálně, ale to vůbec nevadí. Kresba vlastně vyznívá poměrně dobře, a akční scény se daří kreslit zajímavě, a to i přesto, že boj s planetami rozhodně není snadné zachytit. Kresba pak trochu vyniká nad příběhem, ale kdyby tenhle komiks nevznikl, o nic moc by se nepřišlo. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/12/817-ultimatni-komiksovy-komplet-60.html

Obležení Obležení Brian Michael Bendis

Když už se ale tolik nemění, alespoň se pořád něco děje, to se zase scénáristům a kreslířům vzít nemůže. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/04/890-ultimatni-komiksovy-komplet-59.html

Wolverine: Starej dobrej Logan Wolverine: Starej dobrej Logan Mark Millar

Tohle je prostě skvělá jízda, která drhne snad jen proto, že ji opouštíte příliš rychle, protože by vás docela zajímalo, jak to bylo dál, nebo co vůbec bylo dál. Jsou zde postavy, jejichž potenciál je silně nevyužit, ale to spíš proto, aby ten komiks vůbec mohl skončit. Podobných skvělých věcí jen více, protože takové komiksy si tu opravdu zasloužíme. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/01/830-ultimatni-komiksovy-komplet-56.html

08.12.2015 5 z 5

Doctor Strange: Přísaha Doctor Strange: Přísaha Brian K. Vaughan

Vaughan a Martin si dali záležet dokonce i na tom, jak vypadají první stránky, které jsou ve druhé až páté části (komiks byl původně vydán v pěti sešitech) věnovány shrnutí děje. To shrnutí děje je originálně pojato, pokaždé je jiné a skvěle se vztahuje k celému příběhu. S komiksem "Ultimátní komiksový komplet 47: Doctor Strange - Přísaha" se k vám nedostává ultraskvělý komiks, ale je to komiks, který je dostatečně dobrý na to, aby vás zabavil a abyste na konci neměli pocit, že to byl jen nějaký další mainstream. On to tedy je, ale je tak dobře napsaný a nakreslený, že se k postavě Doctora Strange v tomhle provedení možná ještě budete chtít vrátit. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/02/852-ultimatni-komiksovy-komplet-47.html

08.12.2015 4 z 5

Fantastic Four: Konec Fantastic Four: Konec Alan Davis

Tohle je hodně špatně a bohužel Fantastic Four v komiksu pro mě ztrácejí smysl. Asi stejně jako ve filmu. Možná kdybych sérii četl od úplného začátku, celé Fantastic Four, kousnul bych "Konec" lépe, protože bych jásal nad odkazy na jednotlivé postavy, ale dost silně o tom pochybuji. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/12/814-ultimatni-komiksovy-komplet-46.html

08.12.2015 1 z 5

Věční Věční Neil Gaiman

Ten svět je zajímavý, začátek děje mě upoutal a byl jsem zvědavý, jak se to vyvine, ale ten prezentovaný příběh je možná zbytečně moc zamotaný, sem tam s odkazy na něco, k čemu absolutně nemáme žádný vztah. Nebýt skvělé kresby, která je místy opravdu ohromující, nejspíš by bylo snadné tenhle komiks přehlédnout a vůbec si ho nevšimnout. Ale pravda, ono to Gaimanovo jméno přece jen táhne, alespoň ze zvědavosti. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/11/782-ultimatni-komiksovy-komplet-45.html

Iron Man: Extremis Iron Man: Extremis Warren Ellis

Warren Ellis napsal skvělý scénář. Co tenhle komiks trochu kazí, to je kresba. Adi Granov není špatný kreslíř, ale ani to, že si ho Jon Favreau vybral jako designéra pro své filmy s Iron Manem, neznamená, že je jeho kresba dokonalá. Má zvláštní styl, který je v knize popsán, styl, který je velmi náročný. Jenže právě díky tomuto stylu místy vznikají velmi statické panely a postavy na nich vypadají jako neživé, jako voskové. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/07/191-ukk-43-iron-man-extremis-80.html

08.12.2015 4 z 5

Syn klanu M Syn klanu M David Hine

"Syn klanu M" rozhodně nepatří k tomu nejlepšímu, co v rámci "Ultimátního komiksového kompletu" vyšlo. Nesedl mi příběh a ani kresba. Tohle spojení pro mě nefungovalo a ani z barev jsem nebyl nijak nadšený. Přečtete a rychle zapomenete. Asi vám nakonec ani nebude vadit, že nebudete vědět, jak to pokračuje. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/03/877-ultimatni-komiksovy-komplet-39-syn.html

08.12.2015 2 z 5

Black Panther: Kdo je Black Panther? Black Panther: Kdo je Black Panther? Reginald Hudlin

Popravdě, kdyby to nekreslil John Romita Jr., který zde podle mého nepředvádí až tak skvělou práci, což je pro mě překvapivé (není tu mnoho výjimečných panelů, které by mě skutečně chytly), asi mě ani komiks nebude moc zajímat.

Avengers: Rozpad Avengers: Rozpad Brian Michael Bendis

Problém je v tom, že na tak krátkém prostoru, který je nám dán, se s hrdiny těžko sžijeme. Postavy umírají, ale je nám to vlastně celkem jedno, neznáme je. Tady je vidět jedna slabina - je to pro fanoušky a lidi znalé původní série. Na skutečné emoce se tak dostává až v samotném závěru. Největší kiks nastává ve chvíli, kdy se má všechno vysvětlit. Jsme od začátku napínáni, kdo asi vraždí, a pak najednou bum, přihasí si to Doctor Strange na své magické vlně a všechno nám pěkně vysvětlí. Bohužel tohle je klasický přístup. Když nevím co, šoupnu mezi ty desítky postav, co tam mám, ještě jednu navíc, která se mezi nimi neobjevila. Ta všechno vysvětlí a někdo něco zachrání. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/04/18-ultimatni-komiksovy-komplet-c-3.html

Avengers: Na ostří nože Avengers: Na ostří nože Dan Jurgens

Není to zásadní příběh a není zde nic, co by vás mělo dostat. Ano, ta bitka vypadá celkem dobře, ale musím říct, že se mi třeba více líbila první kapitola a klidné pasáže, kde se skvěle využívá světlo a stín. Co si budeme povídat, kresba není něčím, co nás vytrhne. Že by zatím nejslabší díl UUK? Pravděpodobně ano. Ale tak co bychom chtěli? Nemůže být všechno naprosto skvělé. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/06/104-ukk-28-avengers-na-ostri-noze-65.html

07.12.2015 3 z 5

1602 1602 Neil Gaiman

Gaiman spojuje historii s legendami a superhrdinským vesmírem a nutno říct, že se mu to daří skutečně umně. Právě v příběhu jsou ale některé prvky, které mi nesedly a které mi trochu kazí dojem, který jsem z knihy měl. Vzhledem ke spoilerům je ale raději nebudu uvádět. Rozhodně to ale není taková vada na kráse, která by "1602" nějak výrazně deklasovala. Tohle je pořád nadprůměrné dílo, na kterém je místy trochu moc vidět, že si Marvel svoje děti - celkem logicky - hlídá. "1602" je i tak nadále jedinečný zážitek. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/09/748-ultimatni-komiksovy-komplet-27-1602.html

07.12.2015 4 z 5

The Amazing Spider-Man: Odhalení a Dokud hvězdy nezhasnou The Amazing Spider-Man: Odhalení a Dokud hvězdy nezhasnou Joseph Michael Straczynski

Pokud by měl být ale Straczynski za něco skutečně adorován, tak za to, že z postavy Spider-Mana udělal někoho, na koho je možné se každý měsíc - anebo každý 14 dní, podle frekvence vydávání - těšit, protože to je postava, která má zajímavé příběhy, její osud je napínavý a je jasné, že v každém díle se udá něco, co příběh posune. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/11/777-ultimatni-komiksovy-komplet-24.html

Spider-Man: Smutek Spider-Man: Smutek Jeph Loeb

Spider-Man je možná nejútrpnější postavou mavelovského světa, i když takový Captain America je mu silnou konkurencí. Jeph Loeb ho ale vyhmátnul přesně takového, jaký je. Na první pohled slabý, ale ve skutečnosti silný, protože dokáže čelit takovým ztrátám jako nikdo jiný. Stále je tu ale skutečnost, že na něj vždycky nějaké to štěstí čeká. Jen prostě musí vydržet. A on vydrží. Je to hodně emocionální postava, která navíc všechno snáší se svým klasickým hláškováním. Tímto příběhem jsem si jen potvrdil, proč mám tohoto superhrdinu tak rád a proč mi u něj více sedí příběhy, kde se spíše řeší vztahy a souboje jsou jen pozadím anebo vhodným katalyzátorem. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/03/556-ultimatni-komiksovy-komplet-22.html

07.12.2015 5 z 5

Amazing Spider-Man: Návrat Amazing Spider-Man: Návrat Joseph Michael Straczynski

Spider-Man je zase tím hláškujícím frajírkem, co se snaží z boje vykecat, ale když už dojde na pěsti, rozhodně nezaostává. Ovšem i Spider-Man má slabiny, i on je jen z masa a kostí. Dostává rány, které není schopen jen tak přijmout. Ale síla Straczynského je i jinde – doslova hýbe universem, který byl za téměř 35 let, než k sérii přišel, vytvořen. Hned na konci této sbírky zjišťujeme, že nezůstane kámen na kameni. Doslova. Série už u nás nějaký čas vychází. S každým dalším dílem jen dokazuje, že Straczynski měl skutečně co říct a že Spider-Man rozhodně nebyl mrtvým hrdinou. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/06/151-ultimatni-komiksovy-komplet-21.html

New X-Men: G jako genocida New X-Men: G jako genocida Grant Morrison

Grant Morrison se rád předvádí a na komiksu "G jako Genocida" je to celkem znát. Najel si vesmír X-Menů a pak nám ho představil v podobě, která je více jak přístupná. Jenže rozhodně nečekejte tak zásadní příběh jako třeba "Dark Phoenix". Grant se toho chopil po svém, rozprostřel příběh, který by mohl být velký, ale je spíše velikášský, epický, jen částečně uzavřený a přehnaný. Dává na odiv svoje ambice, dává na odiv svoje možnosti a vytahuje se. A vy, když dočtete "G jako Genocida", budete mít pocit, že jste o něco ochuzeni, že tohle je jen taková předváděčka toho, co by mohlo přijít. I když jsou zde skutečně epické momenty, skoro se vám na rty krade: "No a co?" Více: http://www.comics-blog.cz/2013/08/245-ultimatni-komiksovy-komplet-18-new.html

06.12.2015 3 z 5

Punisher: Vítej zpátky, Franku část 2 Punisher: Vítej zpátky, Franku část 2 Garth Ennis

Garth Ennis naplno projevuje svůj dar vyprávění, který v sobě má, a ještě se tolik neopakuje, jak se pro něj stalo zvykem. Ukázalo se, že "Punisher" je sérií, která mu dokonale sedla, jako kdyby to byla postava, která byla vytvořená přímo pro něj. Skoro se zdá škoda, že to nebyl on sám, kdo s ní přišel. Na druhou stranu, právě Ennis dal sérii takovou podobu, proč má smysl ji vůbec číst. Jeho podání je přesně tak drsné, jak je potřeba, aby to bylo ještě snesitelné, Dillonova kresba pak dodává celému příběhu tu správnou nadsázku, aby to bylo dostatečně odlehčené. Skvělé postavy a sem tam i nějaká ta dobrá hláška celému výsledku hodně pomáhají. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/08/718-ultimatni-komiksovy-komplet-17.html

06.12.2015 4 z 5

Ultimates: Nadčlověk Ultimates: Nadčlověk Mark Millar

Mark Millar ukázal, že i mainstreamový superhrdinský komiks může být pořádně drsný, a to i ve chvíli, kdy zůstane vtipný. Hláškuje se zde naprosto skvěle a několikrát se člověk prostě musí zasmát nahlas. Mark Millar je popkulturní král, a to v tom nejlepším smyslu slova. Jsou zde narážky na moderní kulturu, na komiksy jako takové, ale v konečném důsledku je Millar originální a dokáže překvapit, protože klasická schémata přetavuje do nových příběhů, takových, na které komiksoví fanoušci v rámci daného universa nebyli zvyklí. A tohle je pro mnohdy celkem vyčpělý mainstreamový komiks neskutečně důležité. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/07/219-ultimatni-komiksovy-komplet-16.html

06.12.2015 5 z 5

Captain America: Nový úděl Captain America: Nový úděl John Ney Rieber

Hlavní problém je ale příběh. John Ney Rieber není úplně neznámý scénárista (např. "The Books of Magic"), ale "Novým údělem" rozhodně nedokázal, že je velkým autorem, který by zvládl komplikovanou látku převést do uměleckého díla, které by bylo schopno akcentovat kontroverzi a hloubku tématu. Trochu pohladil hladinu problému, ale aby rozčeřil hladinu, to se neodvážil. Sice nevznikl vlastenecký blábol, ale ani příběh, který by se dal označit za dobrý. http://www.comics-blog.cz/2013/06/163-ukk-14-captain-america-novy-udel-40.html

06.12.2015 2 z 5

The Mighty Thor: Hledání bohů The Mighty Thor: Hledání bohů Dan Jurgens

V případě "Hledání bohů" tápete. Chcete vědět, co bude dál, ale nedozvíte se. Tak to prostě je. Ochutnáte, a pokud budete mít zájem, musíte si pokračování sehnat někde jinde. Anglicky. Anebo také ne. Možná vám tahle ukázka, tohle nahlédnutí ani nebude po chuti. A jsem si téměř jistý, že ty negativnější pohledy na příběh budou převládat. Jurgens napsal scénář, který ničím zásadně nevyniká. John Romita Jr. si udržuje svůj standard, ale ani skvělá kresba nemusí nutně pozvednout slabý scénář. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/01/450-ultimatni-komiksovy-komplet-13.html

06.12.2015 3 z 5