Marylaa | Komentáře u knih | Databáze knih

Marylaa Marylaa komentáře u knih

Ptákovina aneb Ženská v povětří Ptákovina aneb Ženská v povětří Alena Bures

Tak trochu detektivka, tak trochu romanťarna ale hlavně hodně vtipné.
Střída se tu první a třetí osoba, nepůsobí to ale chaoticky. (Pouze v případě kdy najednou v jedné kapitole je vypravěcem někdo jiny jsem byla chvílí zmatená). Vtipnost je zaručena nejen historkami (některé formou flashbacku) o ptačích proměnách, ale i prítomnosti syna hlavní hrdinky, ukázkově roztržitého vědce. Smíšené pocity mám ohledně epilogu. Na jednu stranu mi přijde navic, i když otevřené konce moc nemusím. Na druhou, když už tam je, dovedla bych si představit pokračovaní plně v tomto duchu.
Takže rozhodně doporučuju k prečtení. Mám jen dvě výtky, časté uskočené odstavce působí rušivě. To ale asi bude spís vina grafika nebo někoho takového. No a ne že bych podezírala Autorku ze snahy plnit kvóty, ale zmínka o tom, že někdo byl gay mi přišla nepodstatná.
(Za to zmínka o Sherlocku Holmesovi je zaručený způsob jak mě jako čtenářku potěšit )

12.07.2024 4 z 5

Ako očariť džentlmena Ako očariť džentlmena Kristi Ann Hunter

Už první knihou si Kristi Ann Hunter nasadila laďku dost vysoko. A s každou knihou ji posouvá výš. Líbí se mi jak do knih zapojuje postavy s těch předešlých, bez toho aby nějak moc spojlerovala.
A samozřejmě, tradičně, nechybí myšlenky o víře a o Bohu.
(Nutně potřebuju další díl :)

10.04.2022 5 z 5

Kto získa vikomta? Kto získa vikomta? Kristi Ann Hunter

Další skvělá kniha od této autorky. Samozřejmě, jak to tak bývá u tohohle žánru je to docela předvidatelné. I když... :) Začatek nové série? Neřekla bych. Spíš pokračování předešlých. I když chvíli mi trvalo než mi to u jedné te postavy došlo, že "no jo, vždyť ho znám odjinud". Ale u další postavy jsem měla trochu chaos. ("Trent? Kdo to je? Mám ho znát? Jo, aha už vím.") Přez tento chaos dávám 5 hvězdiček a těším se na další díl. A než vyjde jdu si připomenout, jak to vlastně bylo s tím Trentem a jeho ženou.

11.12.2021 5 z 5

Stroskotanec v Cornwalle Stroskotanec v Cornwalle Julie Klassen

Ač nerada, budu tentokrát ke své oblíbené autorce kritická :(
Jako vždy u ní je to čtvé, to jo, jenže...
Občas mi připadá zvláštní, že u knih, které se odehrávají v Británii v době napoleonských válek to vypadá jako by žádná válka nikde nebyla. Vzhledem k tomu, že to tak nejen u knih napsaných v naší době i u knih napsaných tehdy, asi je to reálné. No a Julie Klassen se rozhodla, že tu válku do knihy přece jen zamotá. Neměla to dělat. Je to nevěrohodné. A působí naivně. Sice tam ta válka je zamotaná, ale žeby až tak lidem bylo jedno kdo je na které straně?
Hlavní záporak také není moc věrohodný, věrohodné je jeho chování k hlavnímu mužskému hrdinovi, ale ne jeho hnusně zaporácká povaha.
A ještě jedno mi tam vadí, beru Julii Klassen jako křesťanskou autorku (proto ji čtu) a ona zde propaguje pověrčivý zvyk (a scéna s pověrou je ještě ke všemu spojlerová).

21.09.2021 3 z 5

Strážca vody Strážca vody Charles Martin

S téhle knihy mám takové rozporuplné pocity. Charles Martin je můj oblíbený autor, takže se mi líbí od něho všechno :D, ale... Ale pokud bych jako první knihu od něj četla tuhle asi by se mým oblíbeným autorem nestal. Kdysi jsem totiž četla hlavně akčňarny, romanťarnám jsem se vyhýbala, pak mi kamarádka půjčila knihu od Charlese Martina, s varováním, že je to smutné. Bylo, ale bylo to naprosto úžasné (nemá smysl jmenovat, nevyšlo to ani česky ani slovensky) a já zjistila, že romanťárny se dají číst. Hlavně ty od Charlese Martina. Jenže on, jak se zdá, se vrhnul na psaní akčnějších knih. A to mu, podle mě, zas tak nejde. (V těch jeho lepších knihách je sice taky nějaká ta akce, ale není to tam to hlavní). Prostě je to takové trochu málo věrohodné a dost nevěrohodné je povolání (dali se to tak nazvat) hlavního hrdiny. Ale nebudu spojlerovat.

17.07.2021 3.5 z 5

Případ na Zlaté horečce Případ na Zlaté horečce Jan Frána

Asi už si nemůžu, jako u předchozích dílů, stěžovat třeba na střídání první a třetí osoby, protože by mi na to někdo mohl říct: "Tak proč to čteš?". No proč asi? Protože jsou to skvělé a čtivé knihy. A to i tá část, kterou by se dalo nazvat pomalý rozjezd. Na tom mi vadí jen to, že jsem si připadala jako nějaký krveřiznivec, nedočkavě jsem čekala kdy už bude nějaká vražda. A teda hlavně jsem měla obavy, že tam nebude Kozina.
Trochu nadbytečný mi připadal ten konec.
Jo a ještě jedno mi vadí, jméno jednoho z mých oblíbených knižních hrdinů použité jako synonymum nepřilíš inteligentního člověka :D Jsem si ale jistá, že ten poručík Novák není zas takový blbec, jak si o něm myslí vypravěč :)

10.07.2021 4 z 5

Hodina bez výčitiek Hodina bez výčitiek Roseanna M. White

Cože, tohle je opravdu konec série? A co ostatní členové rodiny, ještě jich několik zbylo :D A taky bych uvítala knihu o mládí pana V, jeho polidštění bylo příjemným překvapením.
Tak teď vážně... a to je přesně to, kvůli tomu se mi ta kniha líbila o něco méně než předchozí, byla taková nějaká vážnější, v předchozích byl dobře namíchaný vtipné momenty a vážné myšlenky. Tady mi chybí ty vtipné momenty. Ale zase hlubokých myšlenek o Bohu je tam víc, líbí se mi myšlenka, že Bůh není jako hodinář, který sestrojí hodiny a nechá je běžet, ale že je jako hodinář, který sestrojí hodiny a pak je udržuje v chodu a stará se o každou součástku.
(A je tam jedna, pozor trochu spoiler, nelogičnost a to Evelinina otázka "Kdo Margot?")

07.11.2020 5 z 5

Prísaha Prísaha Tamera Alexander

Když jdu u autora najisto tak někdy nečtu anotaci, protože občas prozradí přilíš mnoho. Kdybych ji přečetla tady asi bych knihu nečetla, nemám totiž v oblibě, když je hlavním tématem milostný trojúhelník. Ale vzhledem k tomu, že to autorka vyřešila přece jen dřív než úplně na konci a hrdince zbyl čas i na jiné věci se mi to nakonec docela líbilo.

29.07.2020 4 z 5

Záhadná guvernantka Záhadná guvernantka Kristi Ann Hunter

Účel světí prostředky, tím se řídí Kit postrach aristokratů, kteří odvrhli své nemanželské děti, či své dcery poznamenané skandálém. Ale najednou potká Grahama, který podle všeho je čestný aristokrat. A Kit musí zvážit své metody. A svou motivaci. Smířit s Bohem, se svou minulostí a sama se sebou.
Po zkušenosti s touto autorkou jsem čekala skvělou knihu a nespletla jsem se, možná konec mi přišel trochu uspěchaný.
Podle všeho se v dalších knihách dovíme něco o Daphne a Jess, jsem na to zvědavá, ale přiznám se, že by mě zajímalo i ti dva Grahamovi přátele. A Priscilla, u té by mě zajímalo co s ní nakonec bylo (tak praštěná osoba, to se hned tak nevidí ani v knihách, mohla by dostat víc prostoru).
Co mi vadí je slovenský název, anglicky moc neumím, ale připadá mi, že originální název je o něčem jiném, tohle není fér vůči autorce.

03.07.2020 5 z 5

Případ zatoulanýho rybáře Případ zatoulanýho rybáře Jan Frána

Přiznám se, že mi vadí pokud jsou knihy psané nespisovně. No mohl mě varovat název, ale asi se mi to v hlavě nějak automaticky opravilo a nevšimla jsem si toho :D Nakonec musím uznat, že spisovnost by tomu ubrala na vtipnosti, takže mi to až tak nevadilo a sice se hned nepohrnu shánět další díl, ale až budu přemýšlet co si ještě v knižním e-shopu koupit abych nemusela platit poštovné, tak si pravděpodobně na tohohle autora vzpomenu. Je to fajn oddychovka a jako detektivka taky dobré, protože pachatele jsem neodhadla ( a to fakt nesnáším tušit hned na začátku, kdo je vrah, tady jsem sice měla podezření, ale těch podezřelých bylo víc).
Co mi ale vadilo bylo vysvětlování v druhé a třetí povídce kdo to je ten Kozina a odkud ho tahle parta zná. Snad je to tím, že to asi původně nebylo zamyšleno jako jedna kniha, ale v takovém případě to mohl autor poopravit a vynechat.

09.02.2020 4 z 5

Neželaná príťažlivosť Neželaná príťažlivosť Kristi Ann Hunter

Manželství je příliš vážná věc na to aby se do toho mělo míchat emoce, přibližně takovou logikou se rozhodne řídit vévoda z Rivertonu při výběru manželky. A přitom se chce oženit z lásky, to už moc logické není a samozřejmě se ukáže že to tak opravdu nefunguje.
Přiznám se, že po prvním díle, který byl tak trochu špionážní jsem čekala i od dalších dílu něco trochu jiného než "jen" love story. Přesto se mi líbily i ostatní díly, hlavně proto, že to není jen love story, jsou tam důležité myšlenky o Bohu, o víře.
Sice je to prý závěrečný díl, ale já doufám, že není.

16.08.2019 5 z 5

Zlodejka z Korintu Zlodejka z Korintu Tessa Afshar

Je tam děj, jsou tam hluboké myšlenky (i nějaká ta romantika), prostě opět skvělá kniha. A skvělé zapracované do děje skutečné postavy z Bible.
Hvězdičku ale musím ubrat za název a prolog. Byla bych raději aby autorka aspoň trochu počkala s prozrazením rodinného tajemství a ne hned to takhle vykecat a ochudit čtenáře o moment překvapení.

02.07.2019 4 z 5

Siréna Siréna Kiera Cass

Docela zajímavý nápad. Sice tam byly nějaké nedomyšlenosti (Na co vlastně Oceán ty mrtvé lidi potřeboval?), přesto to bylo čtivé. Ke konci mi vadil překlad, většinou mi vadí používáni nespisovné "obecné češtiny", tady se z nějakého důvodu objevila právě až na konci (není to první knížka, u které jsem si všimla tohoto podivného jevu).

13.04.2018 4 z 5

Krajina mlčania Krajina mlčania Tessa Afshar

Hrdinka této knihy je skutečnou postavou, ale víme o ní jen to, že byla nemocná. Proto je jasné, že všechno, včetně jmena hlavní hrdinky, je autorčin výtvor. Přiznám se, že jsem při čtení čekala, kdy už konečně onemocní. Místo toho autorka na Eliannu (tohle jméno ji přimyslela) sesílá jednu katastrofu za druhou. Což je vlastně dobře, nemocný člověk je víc než jen jeho nemoc. Má nějakou minulost, nějaký příběh. V tomto případě samozřejmě zcela smyšlený, ale smyšlený věrohodně (i když možná je Elianna na svoji dobu příliš emancipovaná, ale to autorka vysvětluje v doslovu). Úžasný příběh o vině (skutečné, ale i jen domnělé), víře, odpuštění a uzdravení. Uzdravení nejen tělesném.

27.10.2017 5 z 5

Slúžka z Fairbourne Hall Slúžka z Fairbourne Hall Julie Klassen

Rozdíl mezi historickým románem a knihou odehrávající se v autorově současnosti je někdy v tom, že autoři historických románu mají tendenci příliš popisovat běžné součástí každodenního života. A pak je to strašná nuda! Julie Klassenová také používá mnoho popisu, ale daří se ji ten popis zakomponovat do děje (opravdu mně nenapadlo, že oblékání bylo na začátku 19 století až tak složité).

25.10.2017 5 z 5

K smrti dobrý K smrti dobrý Tereza Olbrichtová

Stacy a Ejmy (neřikejte ji jejím pravým jménem Amalie) se znají od dětství a teď spolu pracuji v kavárně Glory, která patří Stacy (která se mimochodem jmenuje Anastazie, ale na rozdíl od Ejmy to s námi čtenáři neřeší). Jednoho dne Ejmy najde na terase kavárný mrtvolu jednoho ze stálých zákazníku. Samozřejmě hned začne pátrát na vlastní pěst a do vyšetřování vtáhne Stacy. Krom vraždy se řeší vztahy, pubertu Ejminina syna a jeho holku, hnusné recenze na Googlu, majitele sousedního baru... Napsala jsem kromě vraždy? Samozřejmě všechno souvisí se vším.
Přiznám se, že první co mě v souvislosti z touhle knihou napadlo je, že přihlásit se do televizní soutěže je dobrý marketingový tah. (Pokud jste se dívali na "Peče celá země" jednu z autorek znate.)
Kniha je psaná v ich formě, z pohledu obou hlavních postav, střída se to po kapitolách. Líbí se mi, že každá kapitola začína a končí stejnou větou. Je to čtivé i když na ten fakt totálně nespisovný jazyk jsem si musela zvyknout. Co mi vadí jsou vulgarismy (jo, jsem divná) a tady jich je fakt hodně.
Pokud jde o pachatele vraždy tak nějak jsem to tušila. (Což není tak úplně výtka, jak slavná je Agatha Christie a u ní vraha odhadnu ještě dřív.)
Ještě se vrátím k "Peče celá země". Čekali byste od účastnika téhle soutěže spíš kuchařku než detektivku? No tak to nebudete zklamaní, kniha obsahuje i několik receptů.

28.10.2024 3 z 5

Vianoce v Carntone Vianoce v Carntone Tamera Alexander

Další skvělá kniha od téhle autorky. V podstatě o tom, že vojna je hnus a doléhá stejně tak na ty co bojují jako na jejich rodiny.
Jen to jmelí mi přijde jako trochu klíše. Vyskytuje se snad ve všech amerických (a anglických) knihách, které se odehrávají během Vánoc.

27.12.2023 5 z 5

Švýcarský Robinson (převyprávění) Švýcarský Robinson (převyprávění) Bohumír Polách

Nevím jaka je původní kniha, ale tuhle přepracovanou verzi jsem nebyla schopná dočíst. Hlavně asi kvůli dialogům plným patosu.
Ten original by mě zajímal, ale nejspíš nebyl bez úpravy vydán v žádném pro mě srozumitelném jazyce a nechci riskovat, že omylem opět koupím převyprávění:(

03.05.2023 1 z 5

Tiene Swanfordského opátstva Tiene Swanfordského opátstva Julie Klassen

Z téhle knížky mám rozporuplné pocity.
Je to ze dvou třetin typická klassenovka a z jedné třetiny detektivka. Problém je, že ta detektivka se opravdu začíná až tak ve třetině knihy (jistě, čtenář to ví z anotace). Samozřejmě čtivé to je, jako vždy, ale co mi chybělo byl nějaký plánek hotelu (tedy titulního opactví).

15.04.2023 4 z 5

Čie sú to vlny Čie sú to vlny Amanda Dykes

Dvacet let si Ann vyměňuje skrze inzeráty žertovné vzkazy se svým prastrýčkém Bobem u kterého jako malá strávila několik měsíců. Náhle ji však jeden inzerát přinutí nasednout do letadla a vydat se do malého městečka na pobřeží. A zjistí, že její strýček ma doma hromadu balíku, které obsahuji kameny. Tohle zvláštní tajemství čtenář postupně odhaluje v druhé dějové lince, která začína v roce 1944 povolavacím rozkazem pro jednoho z bratru dvojčat. V roce 2001 se Ann vzpamatováva ze svych traumat a odkrývá strýčkův příběh (tedy prastrýčkův, jak by sama uvedla na pravou míru).
Skoro bych napsala, že je to stejně skvěla kniha, jako ta předešlá od Amandy Dykes, ale ono je to naopak, tohle je její prvotina, byť v pro mě srozumitelném jazyce vyšla jako druhá. Tomu že je to prvotina, připisuju, že jedná otázka zůstala nezodpovězená (nebudu spojlerovat). (A taky je tam jedna nesrovnalost pokud jde o konec války. Nebo možná mám přece jen mezery pokud jde o slovenštinu). Když tohle pominu, je to opravdu skvěla kniha, sympatické postavy, dobře vymyšlený děj a hluboké myšlenky k tomu. A také autorka dobře ovláda uměni v pravý čas změnit dějovou linku a čtenáře napnout.

04.09.2022 5 z 5