maryska09 maryska09 komentáře u knih

Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

Milá oddechovka paní Körnerové, její knihy jsou takové. Trochu napínavé, trochu předvídatelné, ale vždy velmi čtivé a milé. Doporučuji

04.06.2023 4 z 5

Símka Símka Lucie Hušková

Vztah matky s dcerou může bát všelijaký a autorka dokázala mistrně popsat jednu z možností, ze které mrazí. Její styl psaní je rychlý, skvěle čitelný a na knížku se jen tak nezapomene. Malou Símku jsem milovala, starší už jsem přijímala hůř, ale stále jsem jí dokázala díky autorce pochopit. Závěr vzhledem k celému vyznění knihy nepřekvapil. Věřím, že o autorce ještě uslyšíme.

24.05.2023 5 z 5

Je to i můj život Je to i můj život Jodi Picoult

Klasická kniha oblíbené autorky, plná emocí, postav, zvratů a s nečekaným koncem. Celé téma je podobně jako eutanazie velmi těžké a nikdy se nedá s určitostí říct, co je správné a co špatné. Knihu doporučuji, budu o ní dlouho přemýšlet.

04.05.2023 4 z 5

Do vody Do vody Paula Hawkins

Dlouhý rozjezd a množství postav by mohlo od knihy odradit. K závěru jí však už neodložíte a konec překvapí. Díky za knihu

23.04.2023 4 z 5

Petrolejové lampy Petrolejové lampy Jaroslav Havlíček

Skvěle napsaná kniha s velmi propracovanými postavami, pro mě navíc s bonusem známého prostředí Jilemnice. Pan Havlíček dokázel mistrně vystihnout konec 19. století, maloměsto i prostředí plné pomluv, závisti nadějí i lásky. Doporučuji.

29.01.2023 4 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Knihy pana Zibury baví. Jsou plné sebeironie, pobaví, poučí, ale zároveň upoutají svou formou i ilustracemi. Myslím, že o autorovi ještě hodně uslyšíme.

24.09.2022 5 z 5

Jarní oběť Jarní oběť Anders de la Motte

Zajímavá detektivka, která je výjimečná svým námětem i provedením. Dobře se čte, i když se místy trochu vleče a závěr poměrně překvapí. Doporučuji

16.09.2022 5 z 5

Kapka Ája Kapka Ája Alena Mornštajnová

Krásně napsaná kniha o koloběhu vody v přírodě. Paní Mornštajnová je skvělá spisovatelka literatury pro dospělé, ale její dětské knihy jsou snad ještě lepší. Tříletá i sedmiletá dcera byly knihou zcela pohlcené. Doporučuji

08.08.2022 5 z 5

Prázdné křeslo Prázdné křeslo Jeffery Deaver

Další skvělá detektivka napínavá od začátku do konce. Dokáže překvapit v odhadu osob i v propleteném ději. Doporučuji a těším se na další díl.

24.06.2022 4 z 5

Nepřítel mého nepřítele Nepřítel mého nepřítele Kateřina Petrusová

Opět mile napsaná kniha, která se moc dobře čte. Trochu průhledná, ale vůbec neurazí. V dnešní pokroucené době takhle romantický příběh potěší.

26.02.2022 4 z 5

Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Dobře napsaná kniha o nezvratnosti některých rozhodnutí a o náhodách života. Čte se jedním dechem a občas z ní mrazí. Doporučuji

24.01.2022 4 z 5

Pozlacená klec Pozlacená klec Hana Marie Körnerová (p)

Klasická kniha o velké lásce, nejdřív neopětované a nešťastné, pak osudové a nakonec samozřejmě happy end. Neurazí, potěší.

11.01.2022 4 z 5

Hodina po půlnoci Hodina po půlnoci Hana Marie Körnerová (p)

Další dobře napsaná kniha paní Körnerové, která vydá za knihy dvě. První část je klasická romantika s naivní dívkou, zlou macechou a intrikami. Druhá část je vážnější, z popisu strašných napoleonských válek mrazí, kniha tím získává hloubku a přestává být jen povrchně romantická. Doporučuji

04.10.2021 4 z 5

Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Dobře napsaná detektivka s nečekaným koncem, z krásného prostředí holandského ostrova. Doporučuji

28.09.2021 4 z 5

Růže a lev Růže a lev František Niedl

Dobře napsaná kniha, která přiblíží historii českého národa i odpůrcům dějepisu. Líbí se mi barvité vylíčení několika hlavních dějových linek, kniha je svižná a čtenáře strhne

16.09.2021 4 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Dobře napsaná detektivka, kde se ve skupině složené z náhodných hostů hotelu skrývá vrah. Baví mě popis rozkladu celé té společnosti, která je odřízlá od civilizace. Závěr mě poměrně překvapil, knihu doporučuji.

30.07.2021 4 z 5

S hlavou v oblacích (pejru) S hlavou v oblacích (pejru) Kateřina Petrusová

Hezká milá knížečka, ideální pro romantickou náladu, ale zároveň vtipná a svižná. Dopuručuji na příjemně ztrávené odpoledne.

29.05.2021 5 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Velmi povedená kriminálka, rychlá, svižná a napínavá až do konce. Nevadí mi, že většina postav je kombinací Bonda, Macgyvera a Claudie Schifferové, k těmto knihám to prostě patří. Stejně jako závěrečná bitka a konečný únik. Doporučuji milovníkům vyšperkovaných detektivek.

08.05.2021 5 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Detektivky této autorky baví, ačkoliv jsou trochu přitažené za vlasy a sem tam mírně nelogické. I tak se dobře čtou, a čtenář nikdy neví, jak se závěr vyvine. Doporučuji

17.03.2021 4 z 5

Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Dobře napsaná detektivka, která zaujme od začátku do konce. Těžko se odhaduje, kdo za vším stojí a i závěr překvapí. Celkově doporučuju, jedna z lepších krimi.

10.02.2021 4 z 5