maryzka maryzka komentáře u knih

Pomsta: Meghan, Harry a válka mezi Windsory Pomsta: Meghan, Harry a válka mezi Windsory Tom Bower

Tak jak vidno každý komentář má svým způsobem pravdu. Po čtení tato kniha na mě dělala dojem, že to co jsem četla knihy o Meghan, které vyšli no spíš jedna kniha tak na mě dělala dojem, že seriozní i bulvární plátky o ní moc nepřeháněli. ( panovačná, manipulativní, špatná hérečka, která neumí hrát, ale umí se dobře prodat. I když je to královská rodina, která reprezentuje zemi, tak by alespoň mohli být loajální vůči rodině.

06.04.2023 3 z 5

Policejní hodina Policejní hodina Géza Včelička (p)

Tak nevím, jak uklízím půdu tak pročítám knihy, které bych si ráda nechala. A asi si ji nechám. I když se tady čtenářům nelíbí slovo socialismus, ale zas je tu popsán život v 19. století a taky život informátorů policie, které se hodí do každého režimu, také život obyvatel nejchudší a nejbohatší spodiny( kuplíři, vetešníci) apod.

26.03.2023 3 z 5

Indiánské příběhy Indiánské příběhy Vladimír Hulpach

Co na tuto knihu říct. ,, Indiánky nějak nemusím, zato kniha má jedno plus - ilustrátora Zdeňka Buriana.

17.03.2023 3 z 5

Růže Růže Sharon Page

Stručně řečeno: Neslané nemastné, nudné.

12.03.2023 1 z 5

Legenda o Bílé paní, Matka kopce Legenda o Bílé paní, Matka kopce Marie Kubátová

Radši od paní Kubátové pohádky. Tyto knihy už jsem nějak dávno zapomněla číst, neboť už nezažívám jako v dětství tyto lidi vyrostlé z hor, který mají jiné zákony a filozofii, kterým společnost ublížila tím, že jim vzali louky a z baráků, které byli postaveny ze dřeva se udělali podnikové chalupy. V legendě o Bílé paní hlavní hrdinka má sen na lepší život- nějak se nepovedl, ale našla smysl života v dítěti.

26.02.2023 2 z 5

Rozbřesk Rozbřesk Antonín Zápotocký

Snaha lidí o lepší život, lidí, kteří sní o životě, že nebudou obsluhovat nerudnou vrchnost i když je tu míněna třída úředníků, která se nebojí jít proti proudu společenského řádu

22.02.2023 2 z 5

Setkání v Karlových Varech Setkání v Karlových Varech Karel Josef Beneš

Tento autor mi byl vnucován generací, která si oblíbila jeho knihy ,, Uloupený život" nebo Kouzelný dům - tedy nic pro mě. Ale tato kniha mě velmi překvapila no spíš po čtení ,, Děti s cedulkou nebo Říkali mi Leni a druhý díl, který jsem měla v oblibě jako dítě by mě nenapadlo, že autor bude mít odvahu pustit se do tak citlivého místa i když dokázal, že umí psát psychologické romány, které lidi nutí k zamyšlení. A tato kniha o tom je .

22.02.2023 3 z 5

Milenky diktátorů Milenky diktátorů André Guerber

Je to zajímavá kniha, která se skládá ze dvou diktátorů - Hitlera a Mussoliniho. Nevím proč si autor vybral tyto dva. Je tam zmapován intimní svět těchto diktátorů i je tu vidět, že Hitler nebyl žádný puritán jak se prezentuje později. I když se knize dá něco vytknout- jsou tam některé nesrovnalosti, které se objevují v jiných knihách , ale bohužel je to špatně napsané nebo si tiskárny nedali pozor na určité nesrovnalosti.

22.02.2023 3 z 5

Poslední vlak z Frývaldova Poslední vlak z Frývaldova Věra Sládková

Skoro je to stejný jako film, úplně jsem v osobě Anky Urbanové viděla Helenu Růžičkovou. Ale jedno vím: kdybych četla knihy o tomto období od Elišky Horelové tak se moc liší. ( paní Horelová popisuje střet vojska i zážitky dětí a dospělých na hranici, Věra Sládková popisuje události očima dítěte, jeho citové zmatky.

17.02.2023 3 z 5

Šarm & šepty Oldřicha Nového Šarm & šepty Oldřicha Nového Ladislav Tunys

Tato kniha nepopisuje nebo spíš je zde soukromý život dotknut velmi okrajově. Spíš je to taková kariérní učebnice Oldřicha Nového. Ale teď vážně- popsán pracovní i kariérní život Oldřicha Nového do posledního konce jeho života.

08.02.2023 5 z 5

Jaro Adély Ostrolúcké Jaro Adély Ostrolúcké Ľudo Zúbek

Vzhledem k tomu, že národní buditelé Slovenska byli zmiňování za mě okrajově, byl znám boj mezi štúrovci a bernolákovci tak to je asi vše. Někde jsem četla, že i Štúr měl lásku, ale dal přednost před ideály slovenského národa i rodinnou tragédii. Takže tato kniha byla překvapení. Alespoń je to třeba mýtus. ale ruku na srdce žila tato dáma nebo ne?

06.02.2023 3 z 5

Svatební náramek Svatební náramek Rebecca Winters

Nějak mě tato romance moc nezaujala.

22.01.2023 1 z 5

Padělatelé pepře Padělatelé pepře Monika Sznajderman

Přiznám se, že jsem nevěděla jak to hodnotit a je to velmi těžké okomentovat. Mám na to několik pohledů a aspektů
1. Autorka se narodila pár let po válce( tedy je to zde napsaný, tak musím tomu věřit)
2. Autorka a tady si myslím - pátrá sama po rodinných kořenech a tuto knihu připisuje nebo spíš se snaží vzpomínky zanechat pro své děti i budoucí generaci.- to je dobře
V knize autorka popisuje a jsou tu zajímavé fotky tak něco popisuje jako v článku, kde pak ty fotky musím hledat a ty fotky, které jsou z jejího archivu tak jsou alespoň trochu popsány. Také se zde autorka snaží vypodobnit polskou rodinu, která byla nebo spíš pocházela z hranic zemí, které pak po válkách změnili vlast. Pokusila se také dotknout dějin Polska, které znám námátkově, takže jak se tam žilo za časů v PLR nevím vůbec nic. Občas mi připadá, že autorka se spíš snažila vzpomenout na tatínka a někdy to připadalo jako když sedí naproti stolu a povídá si s jeho fotkou.

13.01.2023 3 z 5

Rothschildové: Za evropským a českým příběhem dynastie bankéřů Rothschildové: Za evropským a českým příběhem dynastie bankéřů Roman Sandgruber

Byla by to zajímavá kniha , ale jak podotkl/la čtenářka .. Mc Berny " překlad a korektury děs, já pak podotýkám, že jsem se často musela dívat na rodokmen, abych se ujistila, zda jména jsou správná.

12.01.2023 3 z 5

Židovské jesle Židovské jesle Elle Van Rijn

I když je to téma , které vychází ze skutečnosti, je také pravda, že jsem tuto dobu nezažila, ale nevím jestli bych se tak chovala- nebylo to chování arogantní, ale myslím si, že to tam několika větami vystihla jiná kolegyně. Jinak by mě zajímalo, jak pak po zrušení jeslí žila do osvobození.

20.12.2022 3 z 5

Miss Dior Miss Dior Justine Picardie

Christian Dior- známý módní návrhář. Upozornění. Tato kniha je velmi zajímavá i když nevím jak ji charakterizovat. Obsahuje biografii rodiny Christiana Diora, osudy jeho sestry, ale místy mi připomínala dokument , který vymyslela televize a nazvala je .. Moje místa" vyprávění osobnosti kde jsou jejich místa, která ovlivňovala jejich život. Autorka popisovala místa, kde žily a pracovali oba sourozenci. Kniha má zajímavé i fotky i když si nejsem jistá, že k tomu patří.

10.12.2022 5 z 5

Reagan: Život Reagan: Život H.W. Brands

Taky jsem byla zvědavá na život tohoto prezidenta. I když se mi tam pletli občas příjmení Reagan a Regan, tak jsem měla problém to dost zařadit. Jelikož jsme vlastně v moji době coby dítě žili setkáním prezidenta USA a prezidenta SSSR tak jsem na to byla docela zvědavá. Dále jsem byla zvědavá na 50. léta, neboť jsem si přečetla knihu ,, Rudý v Hollyvodu, kterou už nemohu nikde najít. Tuto knihu tady nebudu rozebírat, mám na ní názor, ale je tato kniha na diskusi.

08.12.2022 3 z 5

První láska První láska Janet Dailey

Zajímavá kniha o první lásce ve které si přímo nerozumí, přitahuje je pouze fyzická přitažlivost. Až po létech zjišťují, že se měli rádi doopravdy.

30.11.2022 3 z 5

Cameron Cameron Beverly Barton

Osamocené duše, které mají nějaké patálie se střetnou na cestě, která vyústí na společnou cestu životem

30.11.2022 2 z 5

Na faře Na faře Vlasta Javořická

Vlastu Javořickou mám zafixováno jako spisovatelku ženských románů ,životních osudů na Českomoravské vysočině, ale také knihy vydaných před 2. světovou válkou. Bohužel moderní překlady mi to dost ničí a nerozvíjí moji zvědavost- co se tím myslelo. někdy to byli i slova, která se používala v dané oblasti. Takže mám jiné vydání a tam toho dost chybí a to si jenom myslím.

28.11.2022 2 z 5